Kicsit eltűntem a héten... Kedden a kis családommal kicsit kikapcsolódni voltunk, és péntek este értünk haza. Aztán hirtelen sűrű lett a program és tegnap este tettem oda kenyeret, és ma reggel illatozott a friss puha sajtos kenyér (amit a gépleírásomhoz mellékeltem is). Szóval mostanában nem sütöttem, de azt hiszem holnap (de ha lesz rá időm akkor még ma) sütök egy kis édesebbet, mert nagyon hiányzik a szekrényből a kenyér mellől. :)
Hihetetlen mennyi sok finomságot sütöttél és sütöttek a többiek is, nem győztem visszaolvasni a beszélgetéseket. :) Lesz mit bepótolnom. :) Gratulálok a kiskutyához is! :) A sütőhöz annyit fűznék hozzá, hogy nekem indesit tűzhelyem van, gáz főzőrésszel és villanyos alsórésszel. Elején ki kellett tapasztalnom a sütést (eleinte nem is volt kedvem hozzá, a sikerélmény hiánya miatt), de azóta sokat sütök. :) Leginkább én is az alsó-felső sütést használom, én nem nagyon kedvelem a légkeveréses módot, mert szerintem akkor nagyon hamar megpirul és kiszáradhat a finomság. De ez mindenkinél olyan amilyennek tapasztalja. Remélem alakul a dolog a kenyérsütőgépeddel is.
Remélem kipihented magad, nagyon aranyos a kiskutya elhiszem, hogy eltelt vele a napod. Ma sütök Pozsonyi kiflit. Mást nem mert még van saját kenyerem a fagyasztóba. Holnap pedig dolgozom, Nekem rövid a hétvégém.Sok még a házimunka.
További szép napot, jó sütögetést mindenkinek!:-)))
A kombi tűzhellyel kapcsolatban írnék most néhány gondolatot. A régi gázsütőm ugyan jól szolgált, de az igényesebb dolgok megsütésével már valamelyest gondban voltam ezért döntöttem egy új minden elképzelésemet a lehető legmesszebb menően kielégítő, de elérhető árú kombi tűzhely mellett. Kb. 2-3 hónapot nézelődtem hetente az elárusító helyeken s közben az interneten is nagy kutatásokba kezdtem így jutottam el Vízilóhoz, kombi tűzhelyemhez.
A mi viszonylatainkat tekintve itt alaposan kitanulnányozhatod, hogy a Te igényeidet milyen technikai keretek között lehet a legmesszebb menőkig teljesíteni. Aztán érdemes végig gondolni a reális/járható anyagi lehetőségeket. Én soha nem gondolkodom a legolcsóbb verziókban. De luxus dolgokat sem veszek. Ha nincs rá pénzem, keretem, akkor nem veszek. - Persze vannak kényszerhelyzetek is az életben, de mindig az észszerű célszerűségre törekedtem. Gondolom, Te is így lehetsz ezzel :-)
Egy fontos szempont a mindennapokban a gázfőzőlapoknál az egykezes begyujtás. Nyáron 2-kezest használtam :-(
Először is mindenkinek kellemes hosszú hétvégét kívánok. Pihenjetek és süssetek sokat :-))
Még gyorsan megmutatom az okát, amiért ma nem sütöttem semmit. Gyarapodott a "család", egy tündéri Bolognese kiskutyával. Az egész napom elment vele :-)
Ma nagyon sok mindent sütöttél, láttam az Indexen már a képeket, sőt válaszoltam is. Gratulálok mindenhez, nagyon szépeket alkottál :-)) A képet és a receptet köszönöm szépen, azt hiszem már csak holnap teszem fel, mert már nagyon fáradt vagyok.
Örülök, hogy már volt időd és energiád sütni és főleg, hogy ilyen finomságról tudtál beszámolni. Már fel is tettem a recepthez a véleményedet. Nem baj?
A sütőről a beszolódat nagyon szépen köszönöm. Hát igen, valami ilyesmit szeretnék én is! Szeretném, hogy grill is legyen benne, persze lehet, hogy ez már mindegyikben van :-)) A felolvasztás funkció micsoda? Fagyasztott dolgokat lehet esetleg olvasztani vele? Akkor az biztos alacsonyabb hőmérsékleten megy? Lehet, hogy az kelesztésre is alkalmas? Lehet, hogy nagy zöldséget kérdeztem, de abszolút tájékozatlan vagyok ezügyben :-)) Csak belegondoltam, hogy milyen jó lenne, ha így lenne.
Majd mesélj még légyszíves és süssél további finomságokat, üdv, Margit
Örülök a sikereidnek :-)) A rozskenyérre annyit szeretnék írni, hogy bármelyik receptet megcsinálhatod rozsláng liszttel, amiben rozslisztet látsz. Mindegy, hogy teljes kiőrlésűt teszel bele vagy finomabb rozslisztet. Az eredmény ugyanaz, csak legfeljebb világosabb lesz a kenyér. A fehér lisztes receptekkel is variálhatsz. Arra kell vigyázni, hogy a rozsban nincs (illetva csak nagyon minimálisan van) sikér. Tehát a teljes lisztmennyiség 1/3-ánál ne legyen több a rozsliszt, mert akkor már egy tömörebb, a magyar közízléstől eltérő jellegű kenyeret lehet csak sütni. Így is szoktam hozzá tenni egy kis sikért, akkor jobb lesz az állaga az ilyen kenyereknek is. Nézz körül és ha találsz olyan receptet, ami tetszene, akkor szívesen segítek rozsossá átalakítani, ha esetleg egyedül nem mersz belefogni. A palacsinta receptet köszönöm, felteszem a receptes ABC-be a neveddel.
Csoda nem történik, de szerintem nagyon finom a kovászos kenyér. Igazán sokat nem lehet az ízéből érezni, inkább csak nagyon jó állagú és aromájú lesz a kenyér. A rozsos és rozskovászos kenyereknél lehet inkább egy kicsit a jellegzetes, savanykás-kovászos ízt érezni. A kovászod már biztosan jó volt, ennyi idő alatt már beérik ez a fajta kovász. Felszaporítottad? Ha javasolhatom, nézzél körül a sütőben sült kenyérreceptek és a péksütemények között, ott elég sok kovászos receptet találsz és vannak köztük igen finomak is. A Bürlit például már többen is megcsinálták, nagyon finom a Keresztes zsömle is, de nálunk például mindig osztatlan sikert arat a rusztikus zsömlecipó is. Érdemes a megszokott receptektől eltérni néha, még, ha furcsa receptekbe is botlik az ember.
A villanysütőről írtakat köszönöm szépen. Nagyon szeretnék majd egyszer én is egy ilyen csodasütőt, majd csak megtanulom használni :-))
Mesélj majd, hogy mit sütsz legközelebb, üdv, Margit
Szia Margitka és mindenki!
Gratulálok a giga-csigához! (az ötletekhez is!!) Én is ötleteltem ma kicsit. Megsütöttem újra a kakaós csiga muffint, de variáltam annyiban, hogy szaftosabb legyen, hogy tettem bele óriási szemű (mint a nagyszemű szőlő) chillei mazsolát rumban áztatva. Nagyon finom lett! Aztán csináltam mákos muffint gazdagon, receptet küldöm+kép és megint megcsináltam a rozsos komáromi kenyeret tőkmaggal. Ez is jó lett. Jó éjt mindenkinek, holnapra is jó sütögetést. Üdv. Kartika
Sziasztok ! Megsütöttem ma a narancsos, fahéjas kalácsot. Jégkása ötletét követtem és én is gyűrű torta formába tettem. Én 60 dkg lisztből csináltam, így maradt ki egy kicsi rúd és azt felszeleteltem (kakóscisga forma) és muffinformába tettem (8 db lett belőle). Nagyon finom, különleges ízű kalács. Csak az a baj, hogy kifolyt a fahéj a kalácsból,pedig én nem vágtam be a tetejét. Ezt még ki kell tapasztalni, hogy nem fog kifolyni belőle. Nagyon szép magas lett, a kapcsos gyűrűs tortaformát használtam és magasabbra jött fel a tészta mint a tortaforma pereme.
Margitka ! Nekem is villanysütőm van, felül pedig gáz. Ezt a kalácskát is úgy sütöttem, hogy 10 percog 190 fokon alsó-felső sütésen, majd 165 fokra levettem és áttettem légkeverésre alsó felső sütéssel, így sütöttem kb. 20 percet (tehát légkeveréssel hamarabb megsül) Én sem bántam meg, hogy a régi gázsütőmet lecseréltem ilyen kombináltra. Az enyém egy Electrolux öt funkció:, alsó sütés, felső és alsó sütés, grillez, légkeverés és felolvasztás van rajta. Hőfokszabályozós, időkapcsolós.
Mindenkinek jó sütögetést és pihenést kívánok. Üdv. Julika
Nemrég vettem a kenyérsütő gépemet,és örülök,hogy rátaláltam a honlapodra mert azóta vannak sikerélményeim.Végre a férjemnek is bejön a kenyér,mert eddig mindig édesnek tartotta.Ő a rozslángos kenyeret szereti,eddig még nem találtam kenyérgépes receptet,csak gáz sütőben készithetőt.Aki tud receptet megköszönném ha elküldené!
Almás palacsinta:4tojásfehérjét,10dkcukorral,pici sóval felverünk.Hozzá adjuk a 4 tojássáráját,20dg lisztet,2dl tejet,10dk olvasztott vajat Végül 3 nagy lereszeltalmát adunk hozzá.Fahéjas porcukorral tálaljuk.
A kenyerkém nagyon fincsi volt, ez egy félbarna kenyér, amit máskor is szoktam sütni, csak persze élesztővel. Az én észrevételem a következő lenne: nem éreztem sok külömbséget az ízében. Most ez persze nem baj, csak valami különleges "csodára" vártam. A kovászom 12 órán túl volt tehát sztem elkészült. Na mindegy mert most bent alszik a hűtőben és várja a következő nekifutást. Mert neki futok, csak meg kell várnom míg a kenyerkém elfogy.
A sütővel kapcsolatban, bátran merem ajánlani hogy minnél hamarabb vegyél villanysütőt. Nekem volt gáz sütőm is és nagy külömbség van a kettő között. A villany sütővel sokkal szebben lehet süteményeket, keltkalácsokat sütni.
Nálam az a probléma, hogy eddig a régi villanysütőm, csak alsó és felső sütéssel sütött. És én így szoktam meg. Most az új /ami télleg super/ alsó+felső sütés, hőlégkeverés, grillezés, és még egy két apró dolog amit nem is emlitek.
Ezt nekem ki kell tapasztalnom, hogy mi a jó a kenyereimnek, mert eddig hőlégkeveréssel sütöttem a kenyereket, és nem lettek olyan magasak mint a régi sütömnél. De ezt ajánlották azok akik már évek óta így sütik a kenyeret. És nekik tökéletes. Mindenkinek ki kell ismerni a sütőjét, és ez alól én sem vagyok kivétel. Üdv: Böbsi
Örülök, hogy jelentkeztél :-) Nem tudom, hogy éget-e a sütőd, csak azért kérdeztem, mert írtad, hogy a zsömle alja vastag és barna lett. Elképzelhető, hogy még így is egy kicsit túl sok a hő. Az én sütőm alufóliába csomagolt tetőcserepekkel van kibélelve, plusz egy tepsi is van még efölött. Ezen kívül teszem egy másik tepsire amit sütök. A tepsit nem szoktam kivajazni, hanem szilikonos sütőpapírt használok. Erre nem ragad rá semmi és egy-egy darabot többször is fel lehet használni.
A kenyérkéd hepe-hupássága nem baj, de ezen is segíthetsz. Az egész tésztát vedd ki és egy lisztezett deszkán vagy tálcán egy kicsit gyúrd át. Néhány pillanat elég neki, és akkor szép formásan tudod visszatenni a pitlibe, amiből kivetted a lapátokat. A gépet persze nem kell lekapcsolni, csak a dagasztás végén egyből ki kell venni a tésztát.
A morzsálódás megelőzését szolgálja az aszkorbinsav vagy az ecet, Érdemes valamelyikből minden kenyér vagy kalácstésztába tenni. Segíti az élsztő munkáját is, majd a kész kenyér nem morzsálódik tőle. Minden ami lágyítja, puhítja a tésztát, az is segít abban, hogy ne legyen morzsás a kész kenyér. Tehát a kefir vagy tej, a margarin, a burgonya vagy burgonyapehely is segít ebben.
Először a NLC-ről. A megújítás során limitálták a feltehető képeket. Max. 50-et lehet a bemoldalra tenni. A hozzászóláshoz feltett kép, csak ott jelenik meg és 3 hónap után törlődik. Ha a hozzászóláshoz és a Bemoldalra is szeretnéd ugyanazt a képet feltenni, akkor ezt két helyen kell megtenned.
Kíváncsian várom a beszámolódat a kenyérről. A kovászos kenyér szeret ellapulni, különösen vigyázni, kell, hogy elég kemény legyen a tészta a dagasztás során.
Szívesen venném, ha a sütődről bővebben is írnál. Nem tudom, hogy olvastad-e, szeretnék egyszer én is venni egy szép, új sütőt, de ugyanakkor félek is egy kicsit tőle. Nem tudom, hogy az ócska gázsütőm után, mit tudok majd produkálni egy ilyen csodamasinában.
Bocs, hogy csak most jelentkezem.... A sütőm még így is égetne alulról, hogy régebben tettem alá jó vastagon alufóliát? Más minden kiválóan megsül benne. Ja! a zsemlénél a tepsit kivajazod, vagy sem? Lehet, hogy ez is hiba volt? A múltkori kenyerem az eddigi legjobb. Ügyes akartam lenni és dagasztás után kivettem a lapátokat, ezért a végleges kenyérnek furcsa teteje lett (kissé hepe-hupás) és szörnyen sápadt lett, de fincsi! Mindig morzsálódik másnap? Ti hogyan tároljátok? Üdv.
Ma reggel csináltam meg a kenyeremet, ami biztos az biztos. Még nem vágtam fel, de jónak tünik. Talán nem túl magas, de evvel az új sütőmmel nem sikerült még szép magas kenyeret sütnöm. Vissza sírom a régit, de lehet hogy a hőlégkeveréssel nem megy. Kicsit elkanyarodtam... ha felvágom a kenyerkémet, feltétlen megírom milyen lett.
Hátha tudsz nekem ebben is segíteni. Mi az oka hogy a nők lapja fórumnál, nemtudok újjab képet feltölteni? Csináltam hagymás kifliket, de a fotóalbumomba nem került be, csak a hozzászólásnál látszik.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit