Nem hiszem, hogy a gépednek lenne baja. Figyeld meg, hogy mikor milyen sorrendben pakolsz a gépbe és mikor sikerül jobban a kenyér. Elképzelhető, hogy, csak ezzel van valami problémája a gépnek. (Próbáld meg esetleg alulra tenni a folyadékot.) Igaz én mindig össze-vissza szórom a gépembe a hozzávalókat, de én nem hagyom a dagasztás idejére magára sosem. Így, ha valahol valami marad a gépben, akkor biztos, hogy még időben észreveszem és legfeljebb kézzel odaterelem a tésztát.
Tapasztalatom szerint az olaj nem jó elenszere a morzsálódásnak. Próbálj meg inkább margarint tenni helyette, valamint a folyadék egy részének valami tejterméket (aludttej, kefir, tej). A burgonyapehely is fnom, szaftossá teszi a kenyeret, esetleg azt is érdemes kipróbálni. Az aszkorbinsav és az ecet elméletileg ugyanazt a célt szolgálja a kenyérben, mindegy, hogy melyiket használod.
Mesélj majd, hogy sikerült-e változást elérned, üdv, Margit
Szilikonos sütőpapír is létezik meg valamilyen lap is. Úgy elékszem, hogy a lapot is lehet méretre vágni, mintha valamelyik fórumon ezt olvastam volna. Én a papírt használom. Ebből egy-egy darabot 4-5 sütésre lehet használni, 8 m-es tekercsben árulják és nagyon sokáig kitart egy tekerccsel.
A tegnapi kovászos zsömlém bizony kelt jócskán. Először bedagasztottam, majd olajozott tálban pihent legalább 1 - 1,5 órát. Ezután összenyomkodtam a tésztát, elosztottam megformáztam, majd megint legalább egy órát kelt langyos helyen. Ezután sütöttem csak, de nagyon finom lett.
A kifliképeidre kíváncsi vagyok, majd felteszem este. Most csak egy rövid időre tudtam a géphez jönni :-)
Sziasztok!Kérlek benneteket, hogy segítsetek nekem! Germatic nevezetű kenyérsütőm van, és nagyon sokáig nem volt vele semmi gond jól működött. Mostanában viszont nagyon sokszor olyan kenyeret süt, hogy a külsején a kenyérnek ott marad a liszt, de rengeteg az egyik sarkában. Nem keveredik el, és simán lejön, kimálik a kenyérből az a darab és a kenyér állaga sem olyan mint lenni szokott. 1 keverőlapátos, már minden félét kipróbáltunk, de hol jó a kenyér hol nem. Ha valaki tapasztalt már hasonlót kérem segítsen rajtam! Mi ennek az oka? Vagy most már dobjam ki a sütőt? Eddig bírta? (másfél éves)
Majd elolvasom a leveledet. Szerintem ez az, ami csak akkor működik, ha a neten már valahol fent van a kép, de pontosan nem tudom, mert én nem így teszem fel a képeket.
A zsömléim kb. 5 dkg-osak, persze ez átlag, mert nem mérve készítettem, így van kisebb és nagyobb is.
A sütőben a zsömle és egyéb péksüteményeket kellene két tepsivel sütnöm, meg a muffinformában sütött dolgokat. A szélesebb sütő tepsijéből talán elég lenne egy is, de az a sütő nem nagyon fér el a konyhámban. A német receptekben olvastam, hogy a két tepsit a sütés félidejében megcserélik. Ez működik szerinted?
A kenyeremben van ecet és olaj is, mégis morzsálódik már másnap. Pedig a zacskóba, amibe elteszem rakok szalvétát is, hogy benntartsa a nedvességet (panelban lakom). Inkább tegyek aszkorbinsavat? Segítség!!!
Mire idejutok, mindig elfelejtem, hogy mit is szeretnék kérdezni. :) Addig is mire eszembe jut, elmondom, hogy tegnap sütöttem tarkakiflit! (majd elküldöm e-mail-ben a képeket) Nagyon finom lett, még az édesanyámnak is ízlett, aki pedig a nem hagyományos lisztből készült péksütiktől kicsit idegenkedik. :)
Eszembe jutott, mit akartam kérdezni. Az egyik, hogy amikor kovászos péksütit csinálsz, akkor is hagy 2 órányi "erjedési" időt a kovásznak?
A másik kérdésem pedig az (amiben bárki segíthet), hogy hol tudok beszerezni szilikonos sütőfóliát (sütőlapot). A Stahl konyhájában láttam, hogy létezik ilyen és az OTTO katalógusban is, csak az túl nagyméretű nekem és nem hiszem hogy ebből lehet vágni. :(
Semmi különlegesben nem töröm a fejem, nekem a "hozzászólás" ablakban az eszköztáron megjelenik a képbeszúrás is, persze evvel csak ide a fórumra lehet betenni. Ez más fórumokon is működni szokott. Priviben majd részletesebben.
A két tepsis sütés nem 100 %-os még légkeveréssel sem. A tepsik alsó ill. felső sütési módozatait nem lehet légkeveréssel kiváltani. Száraz apró süteményt süthetsz 2 tepsivel, esetleg zsöméket is, de komoly testes kalácsokat, süteményeket - ahol az alsó és felső sütési fokozatnak jelentősége van - már nem igen hiszem, hogy ezzel a háztartási sütővel lehetséges volna. Temészetesen a lehetőségeket meg kell vizsgáln ill. feltárni. A használati utasítással itt sem lehet sokat kezdeni, sőt!
A világ minden kincséért vissza ne add :-)) Képet azonban még mindig nem látok, de változatlanul szívesen felteszem, ha elküldöd nekem :-) Nem tudom milyen megoldáson töröd a fejedet, kíváncsi is lennék, ha sikerülne képet feltenned, hogy hogyan sikerült, de az én legjobb tudomásom szerint csak az tud képet feltenni, akinek szerkesztési joga van az oldalhoz. Ez pillanatnyilag, egyedül én vagyok. Illetve, amit írtam még, hogy a Neten valahol fent lévő képeket lehet a hozzászóláshoz hozzátenni. Tulajdonképpen annyi logikája van is a dolognak, hogy a képek "rengeteg" helyet foglalnak el és néhány rosszul felrakott képpel az egész tárhelyet betölthetné valaki. Nem véletlenül ilyen formátumúak és ilyen kicsik a képek, amiket felrakok :-) A saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor a képeim 1/3 részét tettem még csak fel és már elfogyott a hely, hogy mi a különbség a BMP és a JPG között. Látod, én így tanulgatom a számítástechnikát :-))
Köszönöm a gratulációt, nagyon aranyos a kiskutya :-)
A sütőben kelesztéssel kapcsolatban a legkeverés kiszárító hatására nem gondoltam, de talán azt is ki lehet küszöbölni valahogy. Úgy látom, hogy mindenképpen hőlégkeverésest kell vennem, ha több tepsin szeretnék egyszerre sütni. Nekem ez nagyon fontos lenne, mert olyan nagy adagokat kell egy-egy dologból sütnöm, hogy állandóan a helyhiánnyal küszködöm a tepsin (összekelnek a péksütemények), vagy kétszerre kell megsütnöm, akkor meg a kelesztés szabályozásával vagyok bajban.
Mi jót sütsz a napokban? További jó pihenést, üdv, Margit
Az e-mail amit tegnap küldtem, válasz Hirinának is, valamint azokhoz a receptekhez kép amely mellett nincs.A kenyérhez a hozzászólásodat köszönöm én felezve gondoltam. Most éppen tepertős pogácsát sütök. A kiegészítést az utolsó képes rceptben szereplő almás zabpelyhes kenyérhez Írtam. Majd még azokat is megnézem. Üdv: jégkása
Szia Margitka ! Először is gratulálok az új jövevényhez ! Nagyon édes a kis kutyátok! A felolvasztás programról kérdeztél, de nem hülyeséget, mert ezzel a funkcióval a fagyasztott élelmiszerek olvaszthatók fel. A sütőben csak a ventillátor üzemel, fűtés nélkül és a szobahőmérsékletű levegőt keringteti. Ezáltal gyorsabban megy végbe a fagyott élelmiszer felolvasztása. Különösen olyan ételeket célszerű felolvasztani, amelyek a hő hatására károsodnának (pl. krémek, fagyasztott sütemények, tészták,stb.) Tehát szerintem kelesztésre is alkalmas lehet, habár ki kellene tapasztalni, hogy nem szárad-e ki közben a tészta. És lehet, hog a kelesztési időt ezzel le lehetne rövidíteni. Egyébként nekem is egy kezes szikragyújtású a főzőlapok (gáz). Szerintem csak akkor lehet egyszerre több tepsin sütni benne ileltve többféle ételt készíteni egyszerre ha a légkeverést használjuk. Ugyansi a ventillátronak köszönhetően a hó a lehető leggyorsabban érie l a késíztendő étel minden részét akkor is, ha egyidejűleg több polcon végzünk sütést. És nem keverednek a különböző ízek, szagok. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit