Ennek most el kell kezdeni lassan, majd egyre gyorsabban felhabosodni. Néhány visszakeverés után már lecsendesedik és jól megsavanyszik. Akkor már biztos, hogy jó. Majd mesélj, hogy éppen hol tart.
Nem tettük fel a rceptet, mert más oldalon már fent van. Megpróbáltam megkeresni Neked, de nem találtam, ezért az eredetit bemásoltam Neked a receptes fórum ABC-s részébe, Kartika képeivel együtt. Remélem ezt csinálta meg Kartika, de majd biztos megnézi és jelentkezik, hogy jót tettem-e fel.
"Megettem a kovászt" még jó hogy nem dobtam ki. Most hagyom pihenni, egyébként elég savanyú szaga volt. Ha jól értettem ennek most kelni kéne. Ugye?
Képet tudnák készíteni, de túl sok látni való nem lenne rajta, egy dunsztos üvegbe készítettem el. Ha végképp nem csinál semmit akkor megkérem hogy mosolyogjon, és akkor megörökítem neked kenyérke. :-)) üdv: Böbsi
Az egyik, hogy a beszélgetés fórumunk bővült egy új témával. Számítógépes segítséget kapunk Csemitől, aki elvállalta egy ilyen támájú fórumnak a felkarolását. Forduljatok hozzá bizalommal, minden ilyen jellegű kérdéssel!
A másik, hogy a fórumok elérhetőségét megpróbáltam megkönnyíteni, ezért bal odalra kitettem a közvetlen linkeket. Egyelőre még az eredeti helyén is maghagytam, nehogy valaki véletlenül elveszettnek vélje a fórumot, ha nem találja meg az új helyét.
Most néhány napig még Joli biztos nem jelentkezik, de ha gépközelben lesz, akkor biztos válaszol majd. A BL 80-as liszttel szeirntem nem fogok mellé. Tény, hogy sok mást is kipróbálhatsz addig :-) Mi finomat sütsz? Üdv, Margit
Szia Margit! Legközelebb akkor próbálom ki,ha Joli leírja,hogy Ő milyen lisztből készíti. Mindenki nyalogga már a szája szélét, olyan szépen nézett ki, aztán.... ehetetlen volt. Talán ez zavart a leginkább, a csalódott arcokat látni. Én nem vagyok olyan kisérletező kedvű, szeretem a jól sikerült dolgokat újra és újra elkészíteni. Amig nem tudom, hogy miért nem sikerült valami, addig nem próbálkozom újra. De azért nem adom ám fel! Köszönöm kedves bíztatásod. Üdv:Judit
Köszi a tanácsokat! Ki fogom próbálni mindenképpen! Mostmár betettem a szokásosat, belenyúlkáltam a gépbe és hozzátapasztottam az sütőben maradt részeket a tésztához, úgyhogy remélem jó lesz. Legközelebb pedig a te variációdat próbálom ki.
Írod az ecetet és az aszkorbinsavat: ezek mire kellenek? Az egyik a másikat helyettesítheti pl. kalácsban is? Vagy csak a kenyérnél?
Kíváncsian várom a beszámolódat az első sütésedről. Remélem én is, hogy minden rendben lesz.
A Plusz, csak annyiban lett volna érdekes, hogy nagyon közel van egy, Tescoba nem szoktam járni, mert az nincs. Előbb-utóbb valahol biztos beleakadok ilyen szilikonos sütőlapba, majd akkor veszek :-)
Margitka, így lefekvés előtt még gyorsan megköszönöm a gyors választ. Étvágytól függően holnap vagy holnapután kerítek sort az első gépes sütésre, a tanácsaid alapján már remélem, nem fogom elrontani - legalábbis nem rögtön a legelején! köszi még egyszer, és jó éjt.
u.i. a szilikonos sütőlapot a tescoban akció nélkül is lehet mindig kapni, úgy emlékszem, nem is drágább a plusosnál (bár nekem nincs)
Köszönöm a receptet. Bár azt írtad, hogy jól szokott sikerülni a kenyered, én szívem szerint egy pici módosítást javasolnék a recepten. Remélem nem bátódsz meg, ha leírom mik lennének ezek. Majd meglátod, hogy változtatsz-e valamit, én csak az ötleteimet mondom el :-)
Tehát az olajat soknak tartom, szerintem a fele is elég egy ekkora kenyérbe. (Inkább margarint szoktam használni, szerintem ettől finomabb a kenyér, de ettől függetlenül az olaj is jó.) A lisztnek a felét vagy 2/3 részét átcserélném réteslisztre, ennek más az állaga és magasabb a sikértartalma, mint a finomlisztnek. Ezután már nem is kellene a kenyérbe külön sikér, a teljesen fehér kenyér igaziból ezt nem is igényli. A cukornak is elég a fele, a sónak a picit nagyobb fele. 1 ek ecetet vagy 1 késhegynyi aszkorbisavat tennék bele.
Elképzelhető, hogy lazább szerkezetű, könnyebb kenyeret kapnál ezekkel a módosításokkal.
Majd mesélj, hogy mire jutottál és hogy sikerült a kenyered. Sok sikert, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy előkerült egy újabb recept a kipróbálásra várók közül. A véleményedet és a képeket természetesen hozzáfűzöm majd a recepthez. Örülök annak is, hogy jól sikerült, picit több cukrot nem probléma legközelebb beletenni. Milyen jó, hogy ilyen kísérletező kedvű vagy, rengeteg új dolgot kipróbáltál már :-))
Csak egyetérteni tudok Kenyérkével, próbáld meg feléleszteni. Néhány kanál lisztet érdemes rászánni, még akkor is, ha véletlenül nem sikerülne. Szerintem fel fog éledni. Azt írod, hogy az illata sem jó. Ez azt jelenti, hogy nem elég savanykás vagy kimondottan furcsán-büdös lett? A víz kicsapódása önmagában még nem jelent problémát.
Mesélj majd, hogy mit teszel és milyen sikerrel jártál, üdv, Margit
Ahogy én Jolit ismerem, biztos BL 80-as lisztből csinálta a napocskát, illetve lehet hogy valami teljes kiőrlésűt is tett bele. Csak finomlisztből nem javasolnék sütni. A réteslisztnek magasabb a sikértartalma, inkább vegyesen kellene a kettőből szerintem. A recept elég sok élesztőt ír, ez nem véletlen, a kelesztési idő hiánya miatt van. Beletetted mindet? Ez volna az a kenyér, amit én nem előmelegített sütőben sütnék, hanem hideg sütőben kezdeném a sütését. Ezzel egy kicsit csalnék neki egy rövid kelesztési időt legalább :-))
További jó sütögetést kívánok. Meséld el, ha legközelebb is kipróbálod a napocskát, hogy sikerül. Ne add fel :-))
Küldjed el légyszíves az e-mail címemre a képeket, amit szeretnél feltenni. Csinálok a neveddel egy mappát és oda beteszem az összes képet. Ha receptet is írsz a receptes fórumba, akkor amellé is be tudok szúrni képet.
Zsömle receptben szívesen segítenék, de nem ismerem azt a zsömlét, amit írtál. Írd meg, hogy kb. milyen legyen. Egyébként most sül egy zsömlém, amivel jelentkezem, ha készen lesz.
A sörkifli recept nálam nincs meg, de remélem valaki beírja, ha ezt szeretnéd megcsinálni. Addig is figyelmedbe ajánlom azt a kiflitésztát, amit tegnap is sütöttem, nagyon finom, érdemes kipróbálni.
A recepteket köszönöm szépen, majd átteszem az ABC-s részbe is.
További sikeres sütögetést kívánok, várom a képeket, üdv, Margit
Köszönöm az információt, akkor erről valószínűleg már lekéstünk. Nálunk is csak az első egy-két napban lehet ezeket az akciós dolgokat kapni.
Az 1 kg-os kenyér kb. 60 dkg liszt + 4 dl folyadékból lesz. Az 1 kg-ra hitelesített gépbe ekkora teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret lehet csinálni. Kalács és fehérkenyérből nekem az 1,3 kg-ra hitelesített gépembe fér bele az 1 kg-os, de ez is a tetőt éri időnként. Tehát a Te gépedbe ezekből mindenképpen kisebbet tervezzél, mert különben kifut az üstből. Az 50 dkg fehér liszt + kb. 3,3 dl folyadék megfelel a gépedhez.
Ezekhez a méretekhez nyugodtan használhatod a nagyobb kenyérméret prgoramot.
Nem biztos, hogy rossz az a kovász. Legalábbis a tiszta kovásznál az előzményeket tekintve szinte kizárt, hogy elromoljon. - Lehet, hogy a kovászodnak magas a víztartalma. Tegyél bele egy kanál lisztet és kavard el simára. Fánk/nokedli sűrűségű kovásszal jó dolgozni. Hagyd továbbra is kinn, hadd erjedjen s naponta 2-3x kavard jól át.
Amíg nem zöld/piros és nem nő bajúsza, addig ne aggódj. Ha tudsz, tegyél be róla valahová képet, hogy láthassam.
A kenyérreceptem a következő: 200 ml víz, 3 ek. olaj, 1 doboz kefír, 50 dkg liszt - BL55, 1 ek. sikér, 1 ek. cukor, 1 ek. só, a közepébe 1 ek. szárított élesztő vagy kb. 1 dkg friss.
Legtöbbször ezt sütöm és eddig nem volt probléma vele. De ki fogom próbálni holnap úgy ahogy mondod, hogy belenyúlok a gépbe és megnézem, hogy jól összekeverte e a tésztát. Eddig nem mertem. :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit