Nagyon hiányoltalak már, nem tudtam miért nem jelentkezel. Remélem rendbe jött már a szemed és most már nem akadályoz a mindennapi teendőidben.
A kérdésedre válaszolva, a morzsalékosság sok mindentől függhet. Többek között a hozzáadott folyadék milyenségétől is. Ezért szoktam egy kis tejterméket, majdnem minden tésztába tenni. Ha olajos magokat vagy olajat tesz az ember a tésztába, attól is morzsalékos lehet a kenyér. Az aszkrobinsav nekem jól bevált, de így, hogy az előbb leírtak szerint szoktam a tésztákat készíteni. A folyadék mennyisége eléggé adott. Ha nem akarja az ember, hogy beessen a sütés végére a kenyér teteje, akkor nem lehet túl sokat tenni a tésztába. A sütőben sült kenyerek tésztáját pl. sokkal keményebbre dagasztatom a gépben és mégsem szokott "száraz" vagy morzsalékos lenni a kész kenyerem. A burgonyapehelytől is szaftosabb lesz a kenyér, 1-2 evőkanállal ezt is érdemes a tésztába tenni.
További gyógyulást és jó sütögetést kívánok. Várom további jelentkezésedet, üdv, Margit
Böbsi, akkor itt a legfőbb ideje a kovászolásnak :-)
Engem a jó rozskenyér utánni sóvárgás hajtott, ez pedig kovász nélkül nem lett volna az igazi. A tiszta kovászos fehérkenyeret csak kíváncsiságból sütöttem meg. De azért alkalmanként sima fehérkenyérként most is megsütöm.
A kenyérsütőgépem a 600 g lisztadagos kenyeret dolgozza ki a legszebben. Ehhez 1 nagy kanál sűrű kovászt teszek (ca. 100 g) és 8-10 g élesztőt.
Azóta megsütöttem ám a Kalácskoszorút és nagyon-nagyon finom lett. Kb. fél nap alatt el is tünt. :) Süthetem a következőt! Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra!!!
A különbséget saját kovászaimon látom és érzékelem, amikor itthon vagyok s napjában többször alaposan megkavarom, szinte felverem. Ilyenkor nagyon szépen, egyenletesen és gyorsan jönnek fel. Pedig a konyhában csak 17 fok van.
Jól gondolod! Ha gyakran, 2-3 naponta sütsz, akkor valóban nem kell a hűtőbe tenni a kovászodat.
Én általában hétvégeken szoktam komolyabb kenyérsütést rendezni. De szükség esetén egy-egy gyors kenyérsütős fehérkenyeret hétközben is megsütök. A rozskenyerek, újak kipróbálása és a kalácsok hétvén kerülnek sorra.
Az 1 éves kovászt soknak vagy kevésnek tartod?
1 évvel ezelőtt, így ősszel valamikor készítettem el az 1. kovászomat, amiből a mai napig nem fogytam ki. Erőteljes, szép kovász mindkettő: búzalisztes és rozslisztes külön. Semmi adalék nincs bennük. Sem ízre sem gyorsításra. Bár sokféle kovászolási módszert próbáltam, kereszteztem. De az alapkovászt sohasem kutyultam el, mert mindig az volt a viszonyítási alap.
A kenyérsütőgépemet a nyáron volt 1 éve, hogy vettem. Azelőtt sohasem sütöttem kenyeret. Nagy mulasztás volt, mert végülis, amiért neki kezdtem (kovászos, rozskenyér), azt már a régi sütőmben is jól meg tudtam sütni. Az induláshoz viszont kellett egy kenyérsütőgép...
Oké, rendben, akkor most hagyom a kovászkámat a meleg helyen. De ha ilyen lassan éled fel akkor "szinte soha" nem kell a hűtőben tárolni. Már annak aki rendszeresen süti a kenyereket. Ha jól értem......
Köszönöm a segítségeteket, ha még valami gond felmerül, akkor jelentkezem. Persze állandó olvasója vagyok ezeknek a fórumoknak, így mindig itt vagyok köztetek.
Kenyérke! Azért azon nagyon meglepödtem, hogy 1 éves a kovászod........ üdv: Böbsi
Sziasztok! Több mint egy hete nem jártam erre, mert szemműtétem volt (dioptria korrigálás) és nem akartam a szemem a monitorral terhelni. De mostmár elég jól vagyok ahhoz, hogy fórumozhassak :-)
Margitka! Sütöttem egy kenyeret, 3/4 része BL 80 -as és rétesliszt volt, a maradék vegyes (kölesliszt, amarántliszt, lenmagpehely, hajdinapehely). De látod, kis arányban voltak csak ezek. Mégis nagyon morzsalákos lett. Függ a morzsálékosság a folyadékmennyiségtől? Egyszer tanácsoltad, hogy tegyek bele aszkorbinsavat, de ez sem segít 100 %-ban.
Kedves Böbsi! Én ilyen időben a fürdőszobában tartom a kovászt a mosógép tetején. Egyszer ott kevertem bele meleg vizet, és véletlenül egész napra ott felejtettem, de aztán kiderült, hogy előnyére vált a sötét, egyenletes hőmérsékletű és teljesen huzatmentes helyszín: sokkal szebben feljött, mint máskor. Azóta már szándékosan tartom ott etetés közben. Lehet, hogy a tiédnek is jót tenne a klímaváltozás?
Ha egyre gondolunk a foszlósságot illetően, akkor nem tudsz gépben ilyet produkálni. A fonott kalács a fonásaitól, a vajtól lesz foszlós. A gépben sült kalácstésztának mindig egyenletesen lyukacsos a belseje és nincs mitől foszlósan szakadnia. Ha kiveszed a gépből, megfonod és így teszed vissza megsütni, akkor már itt is tudsz hasonló eredményt elérni. Amúgy valóban nagyon finom a gépi kalács is, nálunk mindig nagy sikere van.
Nagyon örülök, hogy valakinek máris tudtál segíteni. Köszönöm a gyors válaszodat :-)
Megint csak egyetérteni tudok Kenyérkével. Legyél türelmes, ez az idő nem a kovász kedvenc ideje. Lassabban dolgozik az én kovászom is, mint nyáron. Igaz nálam még mindig elég hűvös van, mert csak este szoktam 1-2 órát fűteni, de az utolsó etetés után most, majdnem egy hétig volt kint.
Írd majd meg, hogy mit csinál a kovászkád, kíváncsi vagyok. Üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a múltkori kenyered, a mai milyen lett?
Kalácstésztát bármilyet csinálhatsz a gépben, egyre azonban vigyázz! A gépi sütéshez általában kevesebb élesztő kell, mint a sütőben sütött tésztákhoz.
Zsömlét próbálj meg egy - már bevált - kenyértésztából csinálni. Kicsit keményebbre kell a tésztát dagasztani, mint a gépben sütéshez és egy kicsit több élesztő kell bele. (Ez ugye pont a fordítottja, mint a kalácsnál.)
Üdv mindenkinek! Azt szeretném kérdezni, hogy géppel lehet-e "igazi" foszlós kalácsot sütni? Amit én készítettem itteni recept alapján finom lett, csak az állaga inkább a kuglófra hasonlított.
Jó lesz! Légy türelemmel. A búzalisztből készült kovász nem olyan látványos mint a rozslisztből készült.
A Margitnál felrakott kovászképeim nyáron készültek. A kovászom ekkor már több hónapos volt.
Most az enyémeim is csendesebbek, de közel egy évesek. A Te kis babydnak még erősödni kell :-)
Az etetések között 24 órának kell eltelni és a megetetett mennyiség ne haladja meg a már meglévő kovászmennyiséget. A keverés egyenletessé teszi a massza erejedését. Az olyan mintha simogatnád. Ha még beszélgetsz is vele, akkor lehet, hogy örülni fog mint az enyém :-)) - nézegesd az üveg oldalán, hogy milyen szépen szaporodnak azok a finom kis buborékok.
Most nem tudom,..mi a helyzet ezzel a kovásszal. Tegnap raktam hozzá lisztet, jó nokedli sűrűségű lett. Azóta megint csak az első fázisban, feljött kb. 1cm.t, és azóta slusz. Nem is kevertem meg. Meddig hagyjam szobahőmérsékleten?
Köszönöm a kenyérsütési tanácsot, a múltkori kenyerem a te útmutatásod alapján nagyon szuperül sikerült! Most éppen krumplisat sütök, szintén itteni recept alapján, eddig jónak tűnik, szép búbos, és jó illata van (alig várom, hogy készen legyen!) Zsemle ügyben még mindig pancser vagyok, azóta nem is mertem vele próbálkozni, de ezeken a jó kenyereken felbuzdulva meg fogom próbálni.
Amíg nem volt gépem, nagyon fincsi, foszlós kalácsokat sütöttem a sütőben. Azokat a recepteket felhasználva dagasztathatom-keleszthetem a géppel ugye? Mármint úgy értem, hogy nem kell kizárólagosan a géphez használatos recepteket használnom, ugye?
Örülök, hogy sikerült végül minden képet a helyére tenni. Hirinának ezúton is köszönöm a segítséget :-)
Jó dolog képeket feltenni, de enélkül is el tudjuk képzelni az elmesélésed alapján, hogy milyenre sikerült, amit sütöttél. Én is sok éve vágytam egy digitális fényképezőgépre, előbb-utóbb biztos Nektek is lesz. Addig meg mesélj légyszíves, de jó sokat ám :-)) Csuda, hogy mennyi mindenre van energiád és mennyi új dolgot próbálsz ki. Csak gratulálni tudok hozzá.
Örülök, hogy Neked is tetszik a fórum elérhetőségének megújítása. Valakinél láttam hasonlót, attól kezdve tudtam, hogy nekem is így lesz, csak idő kérdése volt a dolog.
Szép napot és jó sütögetést kívánok holnapra, üdv, Margit
Nagyon jó ez az újítás már engem is zavart a sok kattintás mire a megfelelő helyre elértem.Sajnos képet nem tudok küldeni mert nincs digitális fényképezőgépem amiket eddig küldtem skennelt képek voltak, de már a skenner sincs nálam.Köszönöm , hogy feltetted a képeket.Hirina e-mailben is válaszolt,köszönöm a dicséretet.Ma csak máglyarakást sütöttem bolti kalácsból.
Az üveg oldalán majd meglátod idővel a kovászban a buborékok képződését. Annál jobb mennél savanyúbb/éhesebb. Ha a kellő tárolási mennyiséged megvan, akkor várd meg az erjedési fázist követő lassú elerőtlenedést és következhet a betárolás a hűtőbe.
Nem baj ha nincs képed, nekem majd lesz ill. elég sok van csak témának megfelelően kellene rendszerezni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit