Szia Margit!
Nekem is elég sok muffin recim van,de azért mindig keresem az újakat.Ahogy átolvastam Csemi gyűjteményét úgy rémlik nem láttam a Búvár túrós muffint. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki még nem próbálta. Én egy másik fórumon tanultam, de nem győzök belőle eleget sütni, isteni! Az eredeti reci dupla adagot ír, de persze lehet felezni
Búvár túrós muffin:
/Dupla adag, 24 muffhoz elég/
Hozzávalók:
Tésztához: 20 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dl étolaj, 2 csomag vaníliás cukor, 35 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dl kefir, 1 teáskanál szódabikarbóna.
Tetejére: 50 dkg túró, 8 kávés kanál cukor, pici reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg vaj.
A tésztához valókat összekeverjük és egy alaposan kizsírozott (margarinozott) és lisztezett formába 3/4 részig öntjük. A túrót a tojásokkal, vaníliával és az olvasztott vajjal kikeverjük, és a tésztára kis halmokat rakunk belőle. A túró sütés közben belemerül a tésztába, innen kapta a süti a nevét.
.
Kicsit megijedtem, amikor elkeztem olvasni a receptedet, de aztán megnyugodtam, amikor írtad, hogy csak1/4 kocka élesztőt tettél a kenyérbe. A 1/2 kocka rengeteg lett volna. Nagyon jól csináltál és gondoltál ki mindent az elkövetkezőkre is. Gratulálok és további jó sütögetést kívánok. Mesélj majd, hogy mit sütsz és hogy sikerülnek, üdv, Margit
Egy-két rövid mondat és megint mennyi munka mögötte :-))
A csokoládés-túrós zsömlét a kipróbálásra váró receptek közül sütötted meg? Ha igen, akkor írnál róla egy kicsit bővebben, hogy hozzáfűzhessem az eredeti recepthez? A Dán tojásos kenyér is ismerősnek tűnik, de nem tudom, hogy honnan. Lehet, hogy a német receptek között találkoztam vele? Írjál recepteket légyszíves, ha újat sütsz, hogy más is kipróbálhassa. Persze, csak, ha időd engedi.
A teflonbevonat sérülése miatt nem kell új gépet venni, ki lehet csak a pitlit is cserélni. Néhány géphez ez elég drága mulatság, ha már nem garanciális a gép, ezért szoktak sokan inkább új gépet venni. Ma már egy-két akciós gép annyiba kerül, mint maga az üst. Én nagyon örülök az Etámnak, valószínűleg csere esetén is ugyanilyen gépet vettem volna. Most majdnem minden alkatrésze új, így remélem sokáig nem lesz vele problémám.
A leveleimet még ezután fogom megnézni, köszönöm, hogy küldtél képeket.
Kicsit kevesebb olajos magot kell bele tenni és akkor nem lesz ilyen problémád. Ha ilyen magokat teszek a kenyérbe, akkor semmi egyéb zsiradékot, margarint sem teszek bele. Én is a bioboltban vett burgonyapelyhet használom. Az enyém is 250 g-os és........ nem tudom az árát, mert nincsen egész zacskóm :-) Most mentem el megnézni. Szóval elég sokáig eltart egy zacskóval, mert nem minden kenyérbe használok. Azt is lehet csinálni, hogy megfőzöl krumplit, melegen összetöröd és hagyod a konyhában teljesen kihűlni, kigőzölni. Így néhány napig tarthatod hűtőben is. Ebből is tehetsz 1-2 evőkanállal a kenyér-, zsömlefélékbe. Megkockáztatom az ötletet, hogy még le is lehet fagyasztani kisebb adagokban és felhasználáskor mikróban kiolvasztani.
A kefirgombáim nekem is nagyon felszaporodtak, én is szívesen adok, ha valakinek szükésge van rá.
Tegnap gondoltam egyet és amikor elkészültem a muffinos ABC-vel, akkor "elcsórtam" a tárhelyedről a képet és oda feltettem. Persze a képes mappában is megtalálod. Ha megszűnik a tárhely karbantartása, akkor majd itt is látszani fognak a képek.
Több mint egy hétig lezárt tetejű üvegben tartottam egy fél maréknyi kefír gombát.
Ezt megelőzően 2-3 napig a konyhában tároltam, mert kefírt akartam készíteni. Elkészült, de nem volt időm vele foglalkozni, így mindenestől a hűtőbe tettem.
A gombákat most szürtem le. Szép egésséges fehér gombák. Csupán a szaporodásuk maradt el. A kefír jó savanyú lett, de fogyasztható.
Örülök, hogy van valaki, aki zúzott magvas kenyérkémet értékeli, sőt a kedvencévé is lett.
Ezt a kenyeret a kenyérsütő gépben sült Micha rozskenyere receptje menete alapján sütheted meg. A zúzott magvak forrázása utánni állási idő betartása is lényeges.
Szerintem a kenyér 1ó sütési idővel +15 p melegen tartással kellően meg fog sülni. Arra ügyelj, hogy a kenyér teteje legalább 2-3 cm-el az üst pereme alatt legyen. A rozskenyereknek a teteje nem sül hanem szárad. Tojás sárgájának a lekenésével kissé korrigálható, de igazán sült nem lesz.
Margitka, a kenyérsütő kipróbálásakor végül részben hallgattam a tapasztaltabbak tanácsára, részben nem, az oldalbordám ui. közölte, nem hajlandó fehér kenyeret enni. Ezért az egyetlen bevált fehér kenyerem receptjét próbáltam ki, amit ő is megeszik (füstölt sajtos kenyér: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tk só, 1 ek cukor, 3 dl tej, 8-10 dkg reszelt füstölt sajt), de a gépes tapasztalataitok alapján csak 1/4 kocka élesztőt tettem bele, és az első dagasztás után még kellett a tésztához egy kanál liszt. Így is kicsit lágyabb lett a tészta a szokásosnál, és vártam is, hogy a végén beessen a teteje, de éppen, hogy lejjebb huppant, és még így is púpos maradt a kenyérkém. Végül a kisebb kenyérméreten sütöttem, mert a megkelt tészta csak az üst 3/4-éig jött föl. Egyenletesen lyukacsos, ropogós, vékony héjú kenyér lett, nem kellett tovább sütni az alapprogramnál (kisebb méretnél 2 ó 53 perc). Ja, és a második dagasztás után kivettem a lapátot, így nem szakadt szét a kenyerem alja sem.
Egyetlen hátrányát vettem észre: a lapát az üst 2/3-áig hatékony, és ami liszt vagy egyéb anyag e vonal fölé szóródik, azt nekem kellett az első dagasztás után letöfködnöm. A következő az egyik házi kedvenc lesz, a Stahl-féle rozsos-diós kenyér, ami nem teljesen barna, így bízom abban, hogy az alapprogramon süthetem, és nem igényel majd külön odafigyelést. Aztán majd a kenyérke-féle zúzott magvas kovászos rozskenyér, ami jelenleg az abszolút kedvenc, magvakkal vagy anélkül, de arra gondoltam, hogy azt majd külön a tészta programmal dolgoztatom ki, és így addig keleszthetem, ameddig akarom, és aztán a külön sütés programon sütöm meg - csak remélem, hogy átsüti a gép a belsejét is. De ez még legalább egy hét múlva lesz, addig még kitalálom. Köszi még egyszer a sok itt olvasott tanácsot, tippet és trükköt, ezek nélkül tuti kudarcélménnyel kezdtem volna!
Tegnap sütöttem túrós csokoládés zsömlét muffin sütőben finom lett. sütöttem egy dán tojásos kenyeret ami szintén finom let csak az alakja lett kicsit gomba.Valamint almás kalács.Sajnos tegnep nem fértem a géphez.Nagyon jók az ujítások, örülök hogy jó lett a géped és nem kell ujat venni. További szép napot:-))
Szia Niki! Én rendszeresen 24 órán túl hagyom a gombákat a tejben. A maximum 32 óra volt eddig. Állítólag 40-48 óra után már elpusztulnak a gombák, de a 32 óra még biztosan belefér, tapasztalatból mondom. Nem baj, ha kis darabok, bár igaza van Margitkának, ha tejben pihentetem a hűtőben, akkor nem töredezik úgy szét. Szia! kila
Küldtem Neked levelet képekkel. Végre. :) Örülök és gratulálok az Etád gyógyulásához és az sikeres sütéshez vele. Én most azon gondolkozom, hogy ha a pitlim teflonbevonata már nagyon sérült lesz, vajon lehet-e külön venni újat, vagy egész gépet kell vennem azért mert lekopik a bevonat az üst belsejéből? Van ötleted?
A kefírgombák nekem is szaporodnak lassan, úgy tűnik. Már csak azt nem tudom, hogy baj-e, ha esetleg tovább vannak a tejben egy kicsit mint 24 óra és az normális-e ha kisebb darabok a gombák?
Szia Margitka! Köszönöm a jókívánságokat :-) A morzsalékosság akkor a napraforgó magtól lehetett. Elég sokat tettem bele, valószínűleg ez okozta a bajt. Ezentúl kefírt mindig teszek majd bele, és egy kis burgonyapelyhet is. Megkérdezhetem, milyen burgonyapelyhet szoktál venni? Mert amit és a bioboltunkban vettek, az 250 g-os, jobb lenne egy nagyobb kiszerelésű, hátha olcsóbbra jön ki.
A kefírgombáim őrült szaporodásnak indultak :-) Bárkinek szívesen adok! :-) Szép vasárnapot mindenkinek!
Csemi küldött ma egy hatalmas muffin receptgyűjteményt. Csináltam a receptek között egy muffin Abc-s részt, ide tettem fel az összeset, valamint a korábban kapott muffinrecepteket is. Köszönöm Csemi! Jó válogatást és muffinsütést mindekinek, üdv, Margit
Tegnap este 11 előtt megszakadt az Internet kapcsolatom és nem is tért az éjszaka folyamán vissza. Így már nem tudtam elmesélni, hogy meggyógyult az Etám :-)) Tegnap végre visszakaptam és este sütöttem is egy nagyon szép és finom kenyérkét benne. (Teljesen egyszerű, a fehér kenyérnek egy variációja volt, ezért nem is tettem fel képet és receptet.)
Azt mondta a szerelő, hogy nem is ő javította, hanem a központban, Környén csinálták és szinte mindent kicseréltek benne. Remélem mostantól megint sokáig fog hibátlanul dolgozni. Kicserélték a tetejét is, így tegnap fóliázás nélkül sütöttem benne és szépen kelt a kenyér. Úgy látszik, hogy nem lesz szükség a belső takarásra ezután.
Szép napot kívánok mindenkinek holnapra, üdv, Margit
Ha az alapprogramon jól sikerült a kalács, akkor a Te gépeden úgy látszik ezen kell sütni. A kelt tészta program tulajdonképpen mi? Minden élesztős tészta = kelt tészta. Hm? Fura az elnevezés, nem?
Az 1 zacskó élesztő mindig gondot okoz nekem, mert én csak frisset használok. Valahogy az az érzésem azonban, hogy az valószínűleg sok. Milyen porélesztőt használsz? Még ez sem egészen mindegy. Remélem segít majd valaki olyan, aki szokott porélesztőt használni.
A csipogás után az én gépem 5 percet szokott még dagasztani, ezalatt bőven belekeveredik a kakaó a tésztába teljesen. 1 perc dagasztás kell, hogy csíkosra keveredjen. Ezt ki kell mérni pontosan a saját gépeden, hogy mikor kell a kakaót a gépbe tenni. Én nem por formában, hanem egy kevés(!) vízzel sűrű péppé keverve szoktam a kakaót a tésztába tenni, így nem marad poros a kalács külseje.
Tulajdonképpen igaz, amit írtál. Ha rendszeresen sütsz, akkor télen nem kell a hűtőbe tenni a kovászt. Én a nyár elején/közepén kezdtem kovászolni, akkor szükség volt a kovász hűtésére, mert a hőségben sokkal hamarabb készre érik. Most napokig eláll a konyhában, de én eléggé kiszámíthatatlanul sütök vele, így most megint a hűtőben van.
Én mostanában kezdem átszámítgani a kovászt élesztőre (vagy fordítva). Nekem a jelenlegi tapasztalatom szerint 10 dkg kovász megfelel 1 dkg friss élesztőnek. Az utolsó zsömlémet is így csináltam, 60 dkg liszthez tettem 10 dkg (ez nekem 2 evőkanál) kovászt és 0,5 dkg élesztőt. Így egy kicsit hosszabb kelesztési idővel nagyon finom, könnyű zsömlém lett belőle.
További jó sütögetést, meséljél majd, hogy mit és milyen eredménnyel sütsz, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit