Szia Margitka!
Valóban a faládás lekvár lenne jó, ha lehetne kapni. Sajnos az uniós előírások miatt egyre kevesebb helyen árulják. Én régen az Interspárban és a CBA-kban is kaptam, mostanában csak a Jégkása által írt, dobozosokat látom. Ezek közül is van jó, de volt már olyan, ami teljesen kifolyt.
Ha valaki tudja, hol lehet faládás lekvár beszerezni, írja meg, szerintem:)
Üdv: Hirina
Kész bucik elé állítottad a családot :-)), ez aranyos. A gyerekeim ketchupba és mustárba mártogatva szokták enni és nagyon szeretik. Lehet, hogy egyszer megpróbálom én is belesütni ezeket.
A faládás lekvár jó. Én ilyen kis műanyag dobozossal még nem találkoztam, de volt már más fajta és nem voltam megelégedve vele.
A zabpehelylisztet a többi liszt közé keverve szoktam használni úgy, mint a többi sikér nélküli lisztet. A kenyértésztának legalább a fele mindig BL 80-as liszt, mert a túl szoros kenyeret nem díjazza a családom. Az így sütött kenyereket még elfogadják, sőt szeretik. Majd kitalálok valami jó kis zsömlefélét is vele.
A receptedet várom, kíváncsi vagyok rá. Szép napot holnapra, üdv, Margit
A virslis bucit azért nem csináltam még mert a családomnak igy megkérdezve nem tetszett, ezért kész tények azaz bucik elé állítottam Őket. Tettem mindegyik virsli alá ketchupot és mustárt is és nem folyt ki belőle. Nem úgy a buktából a lekvár ez is sütésálló vegyesíz volt, de nem a faládás hanem mint a margarin műanyag dobozban, és ahogy írtad én sem hajtottam be a végét és kifolyt belőle, ami jobban összetapadt abból nem. De nagyon nagy sikere volt tehát ismétlés lesz belőle. Sütöttem egy sajtos kenyeret zabpehelyliszttel, gépben sütöttem kicsit sötét lett, de az íze finom. Majd beírom a rceptet. Van még zabpehelylisztes recepted, vagy Te is belekevered a liszt közé? További szép estét.
Szia Kila ! Én is régen jártam már erre, de én a sok munkám miatt. Én már kb 48 órát is hagytam a kefírgombát a tejben. Ugyanis a hidegebb időben nem készítete el 24 óra alatt a kefírt és 36 óránál pedig elfelejtettem leszűrni. De szerencsére túlélték ezt a hosszú időt is. Ez már kb 2-szer előfordult. De nekem is általában 24 óra alatt jó lesz a kefír és nagyon finom. Ha nekem van rajta egy kis víz a tetején nem öntöm le, hanem azt is leszűröm a kefírrel együtt. Üdv. Julika
Gondolom a kovászodról írtad, amit írtál. Szerintem akkor az most pont jó. Ha folyékonyabb egy kicsit, az nem baj, legfeljebb egy kicsit kevesebb folyadékot kell tenni a tésztába. Teljesen mindegy, hogy milyen lisztből csinálod a kovászt, jó a rétes és finomliszt keveréke is.
A Mennyei búzakenyérrel kapcsolatos tapasztalatodat hozzáfűztem az eredeti recepthez, remélem nem baj :-) Nem tudom, mi lehetett a gond a kenyereddel, kíváncsi lennék, hogy ha kevesebb folyadékkal csinálod meg, akkor milyen lesz. Lehet, hogy egy kicsit az élesztőt kellene csökkenteni, talán az 1/6 kocka is elég lenne.
Mesélj majd a kovászos sütésedről, kíváncsian várom, üdv, Margit
Köszönöm a bíztatást, bár most úgy néz ki a kefírem, hogy mintha kicsit elfolyósodott volna (azért nem drasztikusan) és az "illata" most már hihetetlenül érdekes. Ilyen illata talán még nem is volt sosem. Talán meg kellene etetnem újra, csak kevesebb vízzel és több liszttel? A környékünkön ami van Auchan, Tesco sajnos sehol nincs BL80, így én a kovászt is finom- és rétesliszt keverékéből csinálom. Remélem ez nem gond. Már nagyon szeretnék valami kovászosat sütni, lehet hogy nem várok tovább, kipróbálom a kovászkámat. :)
Tegnap mivel elfogyott a kenyér, csináltam mennyei búzakenyeret, de sajnos nem lett tökéletes. :( Élesztő vagy a víz sok volt bele. Bár mindenből annyit tettem, ami elő volt írva. Legközelebb inkább kevesebb folyadékkal próbálom majd meg.
Köszi az ötletet, valószínű hogy tényleg zsírosabb tejjel kell próbálnom, bár azért nem panaszkodom, így is nagyon finom a kefír. :) Szerintem nem halt meg a gombád, de azt hiszem hogy erről inkább Margitot kellene kérdezni. Ő talán tud valami okosat mondani erre.
Örülök a bucik sikerének. Nem is gondoltam, hogy még nem próbáltad :-) Te mindenfélét elég hamar meg szoktál sütni. Azt hiszem, ez eddig még mindenhol sikert aratott. Már régen gondolkozom rajta, hogy a tésztájába a folyadék egy része helyett egy kis mustárt kellene tenni, de sose merem kipróbálni. Félek, hogy megég a sütésnél a mustár.
Kíváncsi vagyok a buktára is. Szép napot holnapra, üdv, Margit
Sütöttem ma próbából virslis bucit mondhatom nagy sikere volt a kicsi fiam is megevett egyet.A nagyobb fiamnak pedig zsúrkenyeret. holnap majd a buktával is jelentkezem, remélem a birsalma befőzés mellett lesz rá időm. További szép estét. Üdv jégkása:-))
Ne aggódj, szerintem biztos él, csak lassabban dolgozik. Néhány nap alatt így is jó lesz, csak nem fog olyan látványosan felfutni, mint nyáron a melegben. Mostanában, ha sütök és éppen megetettem a kovászomat, akkor a sütés után a langyos tűzhelyre teszem, sőt már olyan is volt, hogy betettem a tűzhelybe. Így azért meglódul egy kicsit.
Szilikonos sütőpapír most éppen két féle van itthon, az egyik Alufix, a másik Müller. Mindkettő 8 méteres tekercsben van és nincs rajta egyiken sem az ára :-)) Ha jó emlékszem úgy 250.- forint körül lehet. Rengeteg ideig eltart egy-egy tekercs, pedig elég sokat sütök és minden alá teszek.
A szilikonos sütőlap, ami 1.000.- forint körül van, az más, ilyenem még nekem sincs. Nagyon jókat hallottam róla, ha valahol látok, akkor majd veszek.
Mesélj majd, hogy mit sütsz és mi újság a kovászoddal, üdv, Margit
Aludttejet csak nem homogénezett tejből lehet csinálni. Ma szinte az összes tej homogénezett, ezek büdösödnek meg. Egyetlen fajta tejet találtam én, ami nem homogénezett, ez kék-piros mintás zacskójú és a Dabastej gyártja. Csak egyetlen helyen, egy CBA-ban tudok ilyet venni. Van a környékünkön Auchan, Plus, Penny, ezekben egyikben sincs. Én minden héten 12 litert veszek és ebből csinálom hármasával az aludttejet. Egy fél literes, nem homogénezett, élőflórás kefírt szoktam hozzátenni. Nagyon szeretjük a férjemmel, a gyerekeim pedig a házi kefirt isszák.
A házi tejből, forralás után, már szintén nem lehet aludttejet csinálni, úgyhogy ez az egyetlen megoldás, ha valaki aludttejet szeretne inni. A házitej viszont kefirkészítésre alkalmas, de nekem a gyerekeim nem hajlandók meginni, csak a boltit. Hiába, sajnos ezt szokták meg.
Niki! szilikonos sütőpapír vagy sütőfólia néven ott találod, ahol a többi sütőpapírt, alufóliát, folpackot, sütőzacskót. Olvasd el, mi van a dobozokra írva, mert nemcsak Kelly márkájú létezik, és mi van, ha az épp nincs. Van, ami 8 m hosszú, többször felhasználható, de van egy sütőlapnyi méretű, ezerszer újrahasználható is. A dobozon annak kell szerepelnie, hogy "szilikonos" és hogy "x-szer felhasználható", szóval ne sima zsírpapírt vegyél, de ez az árán is látszik.
Szia Kenyérke! Én is tervezem, hogy veszek házitejet és forralás után abból csinálok kefírt. Csak utána kell még néznem, honnan szerezzek. Ugyanis pár éve elkezdtünk egy helyről házitejet venni. Kezdetben gyönyörű, vastag föle volt, ahogy írtad, aztán az idő múlásával egyre vékonyabb lett....A tej meg nyilván egyre vizesebb, higított. Jól meg kell választani a gazdát!
Kenyérkének teljesen igaza van:
Az indexen van egy kihalt topik (tejes topik), annak majdnem az elején vki leírta, hogyan néz ki a nagyüzemi tejgyártás, és én annak a lényei részét csak megerősíteni tudom. A házi kefír-joghurt-stb. készítés nem adalékanyag, hanem adalékanyagOK kérdése, illetve maga a tömegtermelés miatt házilag tejterméket csakis friss házi tejből tudtok előállítani, amit a faluban a szomszéd tehenéből nyernek :) a piacit forralás nélkül majdhogynem életveszélyes meginni vagy felhasználni. Meg hiába van ráírva pl. x bolti joghurtra, hogy élőflórás, hiába oltom be vele a tejet, csak savanyodik, de nem lesz belőle joghurt, mert a pasztörizálással vagy más miatt el is pusztultak a hasznos bacik. Ugyanígy, nem is alszik meg rendesen, csak megromlik. Én úgy 1990 óta nem ittam finom bolti tejet (a legközelebbi falusi rokon is messze él, csak ritkán jutok házi tejfölhöz, vajhoz), de a metróban nemrég láttam 3,6%-os tejet, legközelebb kipróbálom, remélem, legalább íze több van, mint a híg löttyöknek - arra gondolok, hogy a legtöbb ízanyag zsírban oldódik, hátha ez iható, illetve átalakítható.
Felturbózott tejhulladékból nem is lehet csinálni semmit :-(
Vegyél a piacon jó tehéntejet. Forrald fel s hagyd másnapig a hűtőben. Kézzel le tudod emelni a fölét, amit felfőzhetsz/süthetsz bármiben. Ebből a tejből lehet készíteni a legfinomabb kefíreket, joghurtokat.
Nyersen, aludttejnek viszont a piaci tejet nem javaslom.
Ha van lehetőséged a közelben kis tejtermelőt találni, akit jól megismerhetsz, tudod milyen körülmények között tartja az állatait, hogyan kezeli a tejet, abból forralatlanul is nyugodtan ihatsz. Gazdája nincs kevert tejeknél viszont mindig csak forralt tejet szabad fogyasztani, felhasználni.
Niki! Nekem eddig a legjobb kefírem a 2,8 %-os UHT Parmalatból lett. Forralás nélkül öntöttem rá és nagyon krémes, finom lett. Használok kisebb zsírtartalmút is, de a zsíros jobb :-) Gyerekkoromban én is szerettem az aludttejet, anyukám sokszor csinált, de a mostani tejekből mi sem tudtunk produkálni, nekünk is büdös és iszonyú rossz ízű lett... Biztosan valami adalékanyag miatt. Néhány napja az egyik kis gombadarabom beleesett a mosogatóba, ami fém. Nem dobtam ki, betettem a többi közé, lesz, ami lesz alapon, gondoltam, a fémmel érintkezett darab majd elszíneződik, vagy ilyesmi. De nem történt semmi. Lehet, hogy elpusztult, csak nem látszik rajta?? Vagy túlélte vajon?
Azt hiszem, hogy nálam az is baj lehet, hogy csak 1,5%-os zsírtartalmú tejből csinálom a kefírt. Én egyelőre csak UHT tejjel próbálkoztam (Mizo-val) forralva és simán. Lehet hogy zsírosabb tejjel kellene kipróbálnom.
Egyébként én nagyon szeretem az aludttejet is, régen sokat ettem aludttejes tésztát is, de sajnos manapság nem tudok aludttejet csinálni. Lehet, hogy ennek is az az oka, hogy zsírszegény tejből csinálom. Bár anyukám próbálta zsíros tejből is és ugyanaz a tapasztalat: nem szívesen kóstoltuk meg, mert... büdös volt! Hihetetlen mellékillata volt. Elkeserítő. (mind a ketten szinte csak dobozos tejet iszunk) Lehet, hogy zacsis zsíros tejjel kellene próbálkozni. :) Úgy látom, mindennel úgy van, próbálgatni kell, aztán vagy sikerül, vagy nem.
Köszi az ötletet a banánnal, majd kipróbáljuk! Üdv, Niki
A kovászom már második napja van a konyhában és meg is etettem, de túl nagy lelkesedést nem látok rajta. Pedig már a konvektor közelébe is tettem, hogy egy picit langyosabb levegő vegye körül, de hihetetlen mászás nincs. :( Éppen hogy csak egy kicsi figyelhető meg, azért már 2x megkevertem. Nem tudom, hogy mennyit lehet várni, hogy életre kel-e, és mikor lehet használni ezek után (vagy lehet-e egyáltalán) Nagyon szimpatikus az a rusztikus zsömlecipó, már nagyon szívesen megsütném - kovásszal. :) Remélem hamarosan meg is fogom. Addig is sütök valami kenyérkét, mert lassan kifogyunk, pláne hogy az előzőt véletlenül elsóztam. :) Pirítósnak azért így is jó. :)
Nálunk van a közelben Tesco, de én még nem nagyon láttam szilikonos sütőpapírt, vagy fogalmam sincs hogy mit kell keresnem és hol. :) Tudnál segíteni egy-két ötlettel. :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit