A leírt recept szerint nem csodálom, hogy igen jó, kemény tésztád lett. Az élesztő csökkentése jó ötlet, érdemes kipróbálni. Nekem ennyi szokott kelleni a kenyereimbe, mint amit a receptben írtál, de lehet, hogy a Te gépedhez kevesebb is elég lenne.
Mesélj majd, hogy sikerül, ha kipróbálod, kíváncsi vagyok, üdv, Margit
Megsütöttem Kata25 sajtos kiflijét és nagyon finom lett! De mellé még megsütöttem a rusztikus zsemlecipókat is. Nekem kicsit kelkáposztaformájúra hasonlít a végeredmény :) , de attól függetlenül nagyon finom lett. Kis szeletekre vágva ettük. :) Nagyon ízlett mindenkinek. :) Sütök még most a hétvégén egy kis sütit is, mert azért az elmaradhatatlan. :)
Kitartást kívánok a házbontáshoz illetve amíg minden újra rendben lesz!
Gázsütőm van abban sütök.4-es fokozaton sütöttem a zsemlét,kiflit, a tetejét tojássárgájával kentem le.Lehet,hogy nagyobb fokozaton kellene sütnöm?Én is neylon zacskoba tettem bele.Végül is nemtudom mi lehet a baj,próbálkoom tovább.Jól néznek ki Kartika képei várom a recepjeit,remélem mielőbb küldi.
Bocs hogy ritkán írok a fórumba,de ha nincs miről akkor nem teszem.Olvasni viszont szorgalmasan,legalább kétnaponta.Amiért "tollat ragadtam"az hogy bár már elég sok/nekem sok/kenyeret sütöttem változó sikerrel a tető behorpadását nem tudom elkerülni.Megpróbáltam kevesebb folyadékkal,de nem vált be.Most épp elkészült egy nagyon jó állagú és illatú krumplis kenyérke csak az a fránya tető.60 dkg Bl 80 liszthez,1/4 élesztő,3,5 dl víz,2 ek étolaj,1 kh aszkorbinsav,2 kk só,2 kk cukor,3 dkg burgonyapehely kemény tésztát adott/nyögött a delton,szinte megsajnáltam/3:40 es teljes programon közepes szinnel indult,de megszakítottam 1:20-nál mert kikelt volna a dobozból,70 percig sütöttem már hűlt így megkóstoltam laza megsült finom.Az utolsó ötletem/ha jó?/kevesebb élesztő?
Üdvözöllek, örülök, hogy ismét a körünkben vagy. Itt mutatom meg a képeidet, majd felteszem a recept mellé, ha beírod a receptet. Nagyon szépeket sütöttél, gratulálok hozzá.
Sziasztok!
Megjöttem a pihiből, jó volt! (bár azóta már újra elfáradtam :) )
Sok minden történt, olvasgatlak benneteket, remélem hamar utólérem magam. Küldök két sőrős kifli alapanyból készült receptet, a képeket is mellékelem majd hozzá. Jók lettek és finomak. Üdv. Mindenkinek.
Örülök, hogy sikerült lekvárt kerítened. Debrecenbe valóban nehézkes lett volna innen eljuttatni :-)) Szép helyen laksz, néhányszor jártam már ott, igaz már elég régen. Utoljára 18 éve voltam, azóta biztos ott is sok minden megváltozott. Péccsel, Egerrel jártam úgy, hogy alig ismertem rá a városra, amikor legalább ennyi idő után újra ott jártam.
Dehogy baj, hogy képet küldesz, örülök neki, majd felteszem.
A kifli, zsömle sütésével lehet valami probléma. 20-25 perc alatt meg kell sülnie, tehát így kell hozzá hőfokot választani. Hogy sütötted eddig? A péksüteményeket én nylon zacskóban szoktam tartani, így mindig puha marad, ameddig elfogy.
Köszi az infót! Szigetszentmiklós picit távol van Debrecentől, de a megadott adatok alapján megtaláltam a helyi forgalmazót, ahová bármikor bemehetek (10 kg) lekvárért!
Kefirgombám nekem is van, az anyukámtól szerzem be, ha néha nem úgy bánok velük, és kipusztulnak.
Tapasztalatom szerint a gomba és a tej aránya is befolyásolja a folyamat gyorsaságát. És a túlérett kefir besavósodik.
Köszönöm a hasznos tanácsot és szép hétvégét Neked: Irén
Szia Margitka ! Sajnos több időt majd karácsony után tudok Veletek tölteni no meg persze sütögetni is utána lesz időm. Nálunk ilyenkor van nagy hajtás és szezon. De azért megpróbálom legalább visszaolvasgatni a fórumot. Szép hétvégét kívánok. Üdv. Julika
Szia Kila ! Igaza van Margitkának, én is úgy tapasztaltam, hogy inkább savanyodik már ha tovább készül el a kefír. És nekem is ha több napig áll az elkészült kefír a hütőben akkor szúrósabb és savanyúbb lesz az íze. Azt én sem értem, hogy miért készül el különböző időben a kefír. De gondolom, hogy fázik ebben a hűvősebb időben. Meg persze az is befolyásolhatja, hogy mennyi ideig állt a hűtőben a kefírgomba és ha tovább akkor lassabban indul meg a folyamat. Jó hétvégét kívánok mindenkinek! Üdv.Julika
Köszönöm a zsemlére a válaszokat!Egy kicsit lemaradtam tőletek,mivel gondunk volt az internettel.Azóta sütöttem vajas kiflit,majd a képet átküldöm Margitka,ha nem baj.Mért van az hogyha sütőben sütök zsemlét,kiflit másnapra tikkadt,száraz,a kenyérsütőben sütött kenyér még 2 nap után is puha szaftos belsejü.
A 48 óra szerintem nem a sűrűségét, hanem a savanyúságát befolyásolja a kefirnek. Kíváncsi vagyok Julika mit ír erről. Nekem a hűtőben, tejben álló kefirnek szokott rettentő savanyú szaga lenni, ha sokáig áll.
Faládás lekvárt Szigetszentmiklóson a Bakó Hungáriában lehet venni, legalábbis én itt szoktam. 10 kg-os kiszerelésben van, kb 2.500.- forint. Én nagyon szívesen veszek, ha valakinek szüksége van rá, csak el kellene jönni érte. Ha sok a 10 kg, akkor meg is bontom, mert nálunk nagy tételben fogy, tehát nem probléma a maradék. Ugyanilyen alapon sütésálló sót is tudok adni, valamint sütésálló cukrot is. Ez utóbbit nem vettem még, mert nagyon sok nekem az 5 kg, de előbb-utóbb biztos fogok.
Ezeken kívül változatlanul fel tudok ajánlani kefirgombát, mert szép szaporulatom van.
Szia Julika! Én sem öntöttem le a vizet a tetejéről, úgy csináltam, ahogy Te. Viszont nem értem, miért készül el a kefír néha 24 óra alatt, máskor 36 óra alatt. Ugyanott tartom őket, azonos a hőmérséklet és a tej is... 48 óra után nagyon sűrű lett? Szép napot! kila
Valóban a kovászról beszéltem, csak most készül a kefírem is aztán kicsit összegabalyodtam. :)
Küldtem neked mail-t benne képeket, ugyanis megsütöttem Viktória királynő kenyerét és hihetetlenül finom és szép lett. Valószínűleg hétvégére el is fog fogyni, úgyhogy azt hiszem holnap csinálok is kovászos zsemléket. :)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit