Ma egy almás, fahéjas kalácsot sütöttem. A tészta készítése közben az alma rengeteg levet eresztett. Hiába csináltam eleve nagyon szárazra a tésztát, az teljesen elfolyt. Felpótoltam liszttel, de - mivel így sok lett volna a gépbe -elfeleztem és a felát muffinformában sütöttem meg. Nagyon finom, illatos kalács, érdemes kipróbálni.
Már én is gondoltam, hogy a mustárt beleteszem a buci tésztájába, de félek, hogy megég a külseje. Nem mertem eddig kipróbálni :-) A keresztes zsömlét érdemes kovász nélkül kipróbálni, az élesztő adagját ekkor emelni kell, szerintem 2/3-ra. Elég sok a receptben az éélesztő+ kovász, gondolom azért mert hidegen készül az egész. Kíváncsi lennék, hogy sikerül kovász nélkül, ha megsütöd feltétlenül írd meg légyszíves. Milyen kenyeret sütsz holnap? A lakás még nincs kész, remélem néhány napon belül legalább a szobákból kivonulnak, de lehet, hogy a jó időt kihasználva a kinti munkákat fejezik előbb be. Majd holnap meglátom. Örülök, ha az ünnepeket már rendben töltjük.
Virslis buci kapcsán lett egy elképzelésem milyen lenne a tésztába belekeverni mustárt és ketchupot? Rákenem én a tésztára vsak ugy picit macerásabb összetekerni, pedig igy nagyon finom, a párom szerint nem lenne olyan az íze, lehet igaza van. Majd kis adagba lehet kipróbálom.Holnap készülök kenyeret sütni, majd beszámolok róla. Kész van már a lakásod? A keresztes zsemlét lehet kovász nélkül is megsütni?
Örülök, hogy jól sikerült a buci. Nem tudom, hogy jól sejtem-e abból, amit írtál, lehet hogy egy kicsit száraz lett? Az ilyen kisebb tésztákat lehet egy kicsit magasabb hőfokon és rövidebb ideig sütni, a gőz sem árt neki. A zsömléket, kifliket, bucit kb 20-25 percig szoktam sütni, persze hőfokot nem tudok hozzá mondani, hogy mennyi, de a legnagyobb lángon.
A muffin-batyu is nagyon jó ötlet, én valami hasonló édes tésztán töröm a fejemet. Lehet, hogy a túrós batyut fogom ilyen módon megreformálni :-) Kíváncsian várom a muffinodról a beszámolót, sok sikert kívánok hozzá, üdv, Margit
Köszönöm a válaszodat. Persze, tudom, hogy cukorbeteg nem az édességfogyasztástól lesz az ember. A betegség azonban sokáig rejtve tud maradni, ha az ember nem jár rendszeresen ilyen irányú kontrollra, márpedig én nem vagyok egy orvosjáró :-)) Inkább elővigyázatos próbálok lenni. Mesélek majd, ha kipróbáltam. További kellemes hetet, üdv, Margit
Tegnap elkészült a virslis buci, remek lett, pici hibával. Szerintem kicsit gőzölni kellett volna a sütőt. Kevés virsli volt itthon, ezért a kimaradt tésztához összepároltam egy kevés bacont , kicsi házi szalámi darabkákkal és "batyu"-t sütöttem muffin sütőben. Fantasztikusan finom lett. Egyébként kb. egy éves gépi kenyérsütő vagyok, de a gépi dagasztást csak azóta mívelem, mióta rátaláltam az oldaladra. Milyen szerencsés vagyok!!! Holnap csokis- narancsos muffin készül! Elvégre advent van----már érzem a finom illatot.
Sajnos képet nem tudok küldeni, de igyekszem színes leírást adni a finmságokról. Üdv. és sok sikert a konyhában superkeri
Szia Margitka ! Igen a gyümölcscukorral süthetek, főzhetek. Ezt nekem a Diabetes rendelésen írják fel receptre. Eleve 30 %-al kevesebbet kell használni belőle és nem emeli olyan gyorsan a vércukorszintet. Én a gyümölcslevesekbe, sütikbe, édességekbe ezt használom. Semmi miellékíze nincs a párom is ugyanazt az ételt eszi mint én, nem is érezni, hogy fruktózzal van készítve. De azt ugye tudod, hogy nem a cukor és édesség fogyasztás mennyiségétől lesz cukorbeteg az ember, hanem a stressz, genetika, örökletesség,stb.-től ? De nem árt az óvatosság, igazad van.Várom majd a beszámolódat, hogy sikerültek az első sütések, főzések a fruktózzal ? Üdv. Julika
Sok szeretettel köszöntelek a regisztrált felhasználók között. Remélem sok örömed lesz az oldal látogatásából és sokszor fogunk a jövőben találkozni.
Kíváncsian várom a beszámolódat a virslis buciról. Mi nagyon szeretjük, remélem beválik nektek is. Ha módodban áll a sütés-főzéseidről képet küldeni e-mailben, akkor Neked is tudok képeket feltenni, ha nem, akkor elképzeljük, hogy mit is sütöttél :-)
Várom jelentkezésedet, szép napot kívánok holnapra, üdv, Margit
Sikeres regisztrálás után bemutatkozom:A vendégkönyvben Keri néven írtam, a továbbiakban superkeri néven jelentkezem. Nagyon örülök az oldaladnak, most készülök megsütni a virslis bucit. Bízom benne, hogy sikerül. Majd beszámolok.
Engedd meg, hogy sok szeretettel köszöntsem az oldal Összes Olvasóját. Jó főzést és sütögetést mindenkinek, egy régi eü-s seperkeri
Gratulálok a kenyeredhez és sok sikert a búvár túróshoz, Majd mesélj, hogy sikerült. A kísérletezés néha kudarcokkal is jár, de azért jó, hogy itt a fórumokon tudunk egymástól kérdezgetni, hogy ezeknek a balsikereknek a számát a minimumra csökkentsük. A bolognai masszát sok mindenre fel lehet használni. Bucit is tölthetsz vele, pizzás csigát is lehet belőle csinálni, természetesen pizzát, de calzonet is. Én csináltam egyszer mini-calzonekat, az is nagyon jó útielemózsia volt. Annak a tetejére is lehet egy kis reszelt sajtot sütni, nagyon finom.
Anyukádnak további javulást kívánok. Majd mesélj, hogy mire jutottál, mit sütsz a bolognaiból, üdv, Margit
Nagyon jó ötletet adtál, köszönöm szépen. Ezt Te eheted a cukorproblémád mellett is? Velem az a helyzet, hogy a terhességeim alatt voltam cukros és annak idején azt mondták, hogy idősebb koromra 95 %-os valószínűséggel cukorbeteg leszek. Most nem tudok még semmi konkrét problémát magamról, csak megpróbálok úgy vigyázni, hogy lehetőleg elkerüljem a későbbiekben is a cukorbetegséget. Tehát részben a fogyókúrás diéta miatt kezdtem édesítőszerrel sütni, részben emiatt nem eszem cukros dolgokat. Ha legközelebb megyek a bioboltba, akkor veszek ilyen gyümölcscukrot és kipróbálom.
Mindig örömmel teszem fel az új receptjeidet és képeidet. Arra gondoltam, hogy majd lefagyasztok vékonyan szeletelve a kenyérből, ha sütök és akkor bármikor elő tudok venni egy-egy szeletet magamnak.
Köszönöm a bíztatást! :) Hála Istennek, anyukám egyre jobban van! :)
Tegnap este megsütöttem a Viktória királynő kenyerét, ismét. Szerintem ez a kenyér elronthatatlan. :) Van még túróm, abból ma búvártúrós sütit fogok sütni, mert lehet, hogy holnap már ki kellene dobni a túrót. :)
Annyit szoktam gondolkozni, hogy hogyan fogjak neki valami új kipróbálásának, vagy valami meglévő recept megváltoztatásához, de sajnos lehet, hogy hiányzik a fantázia belőlem, illetve szerintem az is közrejátszhat, hogy talán nem vagyok tisztába azzal, hogy mit milyen mértékben lehetne változtatni. Pl. nemrég ettem sóspalacsintát bolognai hússal töltve és tejfölös sajttal leöntve - az egész a sütőben még kicsit összesült. Isteni volt. Azon gondolkoztam, hogy talán ezzel a bolognais masszával meg lehetne tölteni egy buci féle tésztát is. Mit gondolsz?
Szia Margitka! Köszönöm megkaptam válaszodat. A sok cukorral kapcsoaltban szeretném Neked javasolni, hogy esetleg gyümölcscukorral (fruktózzal) süssél. Ebből 30 %-al kevesebbet kell beletenni mint a rendes cukorból. Nem olcsó, de esetleg így meg tudsz sütni olyanokat is amibe egyébként sok cukor van. Gyógynövény boltban, patikákban lehet kapni. Nekem tudod a Diabetesem miatt felírja az orvos. Én évek óta ezt ahsználom és semmi mellékíze nincs, sütés és főzésálló. Üdv. Julika
Köszönöm szépen a receptem feltételét s azt is, hogy ilyen sokat és önzetlenül fáradozol valamennyiünkért, akik valamilyen oknál fogva célul tüzték ki családjuk s önmaguk táplálkozásának kézbentartását.
Nekem sajnos sem időm, sem pedig energiám nincs egy ilyen szép és nagy volumenű honlap megteremtésére és levelező forgalom lebonyolítására, de szívesen közre adom mindazt, amit hosszú hónapok alatt részletekig kiterjedő kutatásaim alapján elértem.
Ezek a kovászos rozskenyerek nem csupán egészségesek hanem rendkívül gazdaságosak is. Tartalmasak, laktatók s jól tárolhatók. Mindig valamivel érdemes enni. Különböző majonézes, tejfölös, húsos salátákkal beborítva késsel s villával könnyen elfogyaszthatók a vékony szeletek gyertyafényes hideg vacsoraként vagy diétázóknak hústalan egytál ételekhez. Nem túlzás ezzel a kenyérrel egy jóétvágyú családban is könnyebb fogyózni. Amíg ők a több fogásos ünnepi menüvel bírkóznak, addig ti elegánsan elfogyaszthatjátok azt az 1 szeletet szépen megterítve egy pohárka finom bor/sör kíséretében.
Kenyérkétől és Gabotól kaptunk képeket és recepteket. Nagyon szépen köszönöm, egyik szebb, mint a másik, gratulálok hozzájuk. Kenyérkének a legújabb kovászos kenyere megint nagyon tetszik, egyszer úgyis fogok csak magamnak sütni egy ilyesmit. Én nagyon szeretek egy-egy szelet ilyen tömörebb kenyeret enni, csak a családom nem kellő lelkesedéssel fogadja. Gabo receptjei közül pedig a csokis linzer fogott meg nagyon. A lekváros-csokis sütiket nagyon szeretem, kár, hogy ilyen sok cukor van benne. Egy jelesebb alkalommal majd kipróbálom ezt is, ezzel nem lesz gondja a famíliámnak :-))
Még egyszer köszönöm a recepteket és a képeket, majd ellenőrizzétek, hogy renben van-e minden. Köszönöm, Margit
Ma megsütöttem megint a Keresztes zsömlét. Nagyon szeretem ezt a tésztát illetve a belőle készült zsömléket. Nagyon érdekes, hogy hidegen kell elkészíteni és nagyon finom szokott lenni. Lehet, hogy egyszer ki kellene próbálni valami kenyérfélét is belőle, biztos annak is jó lenne.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Köszönöm a válaszodat!A képeket át küldtem az emailodra.Tetszik a sütőben sült kenyér,kb mennyi ideig kell sütni,párásitott sütőben süssem?Lehet hozzáfogok.
Végül is nem a sokféle liszttel van gondom,hanem az árpamelasz stb.-vel.Ezt is helyettesithetem mással?
Köszönöm szépen a Gesztenyés pulykamell receptet, feltettem a Karácsonyi ABC-s részbe is. Nagyon jól hangzik, biztos finom volt. Kíváncsi vagyok, hogy a köret milyen lesz, ha megcsinálod.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit