Köszönöm kérdésedet, talán ma volt az első nap, hogy egy hajszállal könnyebben vagyok. Remélem ezutén már csak jobb jön :-) Én már egy kicsit el vagyok veszve a receptek között. Ezt a zsúrkenyeret már feltettük valahogy a receptek közé, mert én nem találom. Pont ma gondolkoztam, hogy valami ilyesmit kellene csinálnom, végül Bürli mellett döntöttem, most fog sülni az első tepsivel.
Ma megsütöttem fiam nak a zsúrkenyerét nagyon jól sikrült, nem terült szét mint máskor.Holnap szeretném a virslis bucit ha nem leszek tul fáradt munka után. Remélem már jobban vagy? További szép esteét, és szép napot holnapra!
Latsiát megkérdeztem és hozzájárult, hogy a Drezdai Stollen képeit feltegyem a recepthez. Így most már meg is nézhetitek, hogy készült és milyen szép lett Latsia stollenje. Köszönöm Latsia :-)
Valahogy érdemes lenne egy kis időt szakítani a Stollensütésre, ha otthon szeretnéd csinálni, mert ezeknek valamennyit kell állniuk. Reményim szerint, a hétvégén lesz időm megsütni, majd beszámolok a tapasztalatokról.
Szia Margitka ! Köszönöm szépen a gyors válaszodat és hogy ilyen aranyos vagy , hogy máris beírtad a Stollen recit. Tetszik a recept, csak az elkészítése nem tűnik túl könnyűnek. Sütni valószínűleg mint már évek óta csak 25-én lesz időm a nagyon sok munka miatt. De várom természetesen a tapasztalataidat a Stollennel kapcsolatban, mert Te biztos előbb megsütöd. Batka féle Stollent is megtaláltam köszönöm a segítséget.Üdv. Julika
linknél találtam egy nagyon finom egyszerű kis sütemény, Buttermilchkuchen - amit gyorsan meglehet csinálni s finom is. Ennek a variációival már találkoztam több alkalommal.
El tudom képzelni, hogy mennyire s minden téren megviselő beruházás az ablakok cseréje, de ami muszály az muszály. Korábban volt már szó a villanysütők méretéről. Én a nagyobbat vettem s most igen jól bevált. Egy tepsi tök 1 óra. A kettő tepsi légkeveréssel úgyszintén. 1 tepsi légkeveréssel nem jó, mert kiszárítja egy kissé a tököt. - Jövőbeli döntéseidnél még az ilyen apróságok is mérvadóak lehetnek.
Akkor azt kijavítom és átteszem az ABC-s részbe is. Nagyon jó az a recept is, de nincs már 4 hét karácsonyig. Megkerestem a képeket, majd írok Latsiának, megkérdezem, hogy feltehetem-e itt is. Külön örülök neki és köszönöm, hogy ilyen precízen megjelölted a forrását a receptnek. Majd jelentkezem természetesen az én verziómmal is, remélem az is jó lesz.
Mindenképpen hasonló Vízilovat szeretnék, mint a Tied, de ez a terv most egy ideig még terv marad :-) Most kőművesek voltak-vannak-lesznek, de még meddig .........:-( Van még egy-két ilyen oldalcímem, majd utánanézek és belinkelem ide, hátha az sem ismered.
Kedves Margit! Szerintem tökéletes a stollen reci, esetleg annyi, hogy az 1 darab friss élesztö helyett lehetne 1 kockát írni, az egyértelműbb. Majd mesélj, hogy a te változatod milyen lett! köszi
Bár sok mindent megnéztem, de mindent szerintem lehetetlenség. Eddig célirányosan a rozskenyerek után vadásztam, de a Weihnachtstollen az nem volt betervezve :-) Most ezt is nézegetem :-)
A Víziló szupervizsgája nem csupán lelkendezés. Neked is ilyen nagyobb méretű 2 tepsis 7-8 programos villanysütőt javasolok ha majd arra kerül a sor.
Örülök, hogy jól sikerültek a muffinjaid, biztos finom volt ilyen töltelékkel is. Nagyon szeretem az a tésztát. Dolgozni is jó vele és finom is.
Köszönöm a receptet, átteszem majd a karácsonyi receptek közé, de annyit meg kell kérdeznem előtte, hogy ebbe nem kell semmi élesztő vagy sütőpor? Próbáltad már ezt a sütit?
Kila biztosan fog válaszolni, ha olvassa a kérdésedet. Én pedig várom a Te válaszodat, üdv, Margit
Eredetileg én is a drezdaival szemeztem, de végül másik mellett döntöttem. A drezdai nagyon hasonló a Batka által beírt recepthez. Végigolvastam szerintem az összeset. Tudod mi tetszett még? A Stollen-törtchen, persze ez lehet, hogy a most újdonság muffinsütőimnek köszönhető :-))
Remélem, a náthád már múlóban van. Nekem nagyon kedvezett ez az esős idő, így volt időm sütni. A virslis buci tésztájából sajtkrémes, sonkás muffin készült. Köszi az előző tanácsodat, már nem lett száraz sütés után a tészta. Délután megpróbáltam összeállítani a karácsonyi "sütimenüt".Ekkor került a kezembe a köv. recept, amit megosztk veletek.
Este:lisztet a margarinnal, csipet sóval elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 ek. kritálycukrot, 3 tojássárgáját, és a tejföllel öszzegyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk és olvasztott vajjal megkenjük. Lazán felgöngyöljük és hűtőbe tesszük.
Reggel:1/2 órával korábban kivesszük a tésztát ahűtőből, mert kemény és törik, ha azonnal dolgozunk vele
Töltelék: 4 tojáshehérjéből habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, diót, van.cukrot,, citromhéjat, jól összekeverjük.
Minden rúdból 10 egyforma darabot vágunk és elnyújtjuk. A tölteléket a tészta szélére tesszük, úgy hogy végig érje és lazán feltekerjük (hajlítani nem kell ) A maradék 1 tojásssárgájával megkenjük és forró sütőben sütjük.
Nagyon kiadós és finom, eltartható! Nálunk beigli helyett ez lesz. Tanácsot kérek, a "kila" -féle Magos rúd-at szeretném sütni. Mennyire elálló? Üdv. superkeri
A Batka által beírt recept egyelőre csak a karácsonyi receptes fórumban van, mert várom, hogy Batka jelezze, jó-e így a tördelése, ezt neki a beíráskor nem jól engedte az Opera.
A Te receptedet is néztem, de a marcipán és a gyümölcs nekem nem rémlik az emlékeimben a régi Stollenekben. Nagyon szívesen bemásolom az általam kiválasztott receptet, egyelőre csak ide, majd ha megcsinálom, akkor rendesen a helyére teszem.
Stollen
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg mazsola
17 dkg durvára vágott mandula
6 ek rum
50 dkg liszt
3 cs száraz élesztő (???)
½ kk kardamom
½ kk fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
10 dkg cukor
1 tojás
10 dkg margarin vagy vaj
5 dkg olaj vagy zsír
1,25 dl tej
liszt a formázáshoz
10 dkg margarin vagy vaj a kenéshez
porcukor a szóráshoz
A citrom és narancshéjat, a mazsolát és a mandulát a rummal elkeverjük egy éjszakára.
A többi hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd 1 órát pihentetjük langyos helyen. A tésztát lisztezett munkafelületen újból alaposan összegyúrjuk úgy, hogy a beáztatott dolgokat apránként beledolgozzuk. A tésztát 30 x 25 cm-es négyzetre nyújtjuk, majd az egyik széle felől feltekerjük ¾-ig. Közben kézzel a tipikus stollenformára igazítjuk. Előkészített tepsire tesszük, majd 45 percig ismét pihentetjük. 175 fokon 1 órát kell sütni, de kb 30 perc után a tetejét le kell takarni, hogy ne süljön túl barnára. Ha megsült, még forrón lekenjük a margarinnal, majd ha kihűlt megszórjuk vastagon porcukorral.
Tipp:
Egy vastag cukorréteg alatt marad a kalács sokáig friss. Ehhez többször le kell kenni folyékony margarinnal, majd beszórni porcukorral. A cukormáz keményebb lesz, ha elsőre finom kristálycukorral szórjuk meg.
Nos némi furcsaság van az elkészítésben, de ezt még én sem tudom, hogy fogom csinálni. A 3/4-ig feltekerés még rendben van, de nem tudom mit kell csinálni a többivel és mi az a tipikus stollenforma amire gondolnak. Körülnéztem a Neten, hát elég sok formában lehet stolleneket látni. Én arra emlékszem, hogy a mieink milyenek voltak, de az szerintem nem volt tekerve. Szóval az elkészítés részleteit, majd csak akkor tudom leírni, ha már megcsináltam, általában ilyenkor a tésztát nézve szoktam rögtönözni. Gondolkozom, hogy két irányból tekerjem fel, mert ilyet is láttam mákosakat, de azt szerintem valamilyen formában sütik, ami nekem nincs. A másik ami eszembe jutott még, hogy esetleg őzgerincben is meg lehetne sütni, mert ez van nekem. Hát majd meglátom.
Szép napot holnapra, kíváncsi vagyok mit szólsz a recepthez, üdv, Margit
Szia Margitka !Én is várom a Stollen receptjét amit Te jónak láttál. Sajnos ínekem nincs időm keresgélni. De az is nagyon finom lett amit kipróbáltam már és korábban beírtam ide a receptek közé. A Batka féle Stollen recit hol találom ? Mi is nagyon szeretjük, tavaly még vásároltam, idén már sütni szeretnék. Üdv.Julika
Megkerestem a Stollen recepteket. Kiválasztottam egyet, ami nekem a legszimpatikusabb, de elég sokat találtam. Beteszem ide az elérhetőségét, ha valakinek van kedve és tud egy kicsit németül, akkor válogathat közülük.
Néhány napon belül nálam biztosan Stollen sütés lesz, mert valamennyit mindegyiknek állnia kell, hogy összeérjenek benne az ízek karácsonyig.
Még valamit elmesélek. Azt írtam már, hogy csak egy csíkos gépi kalácsra futotta ma az energiámból, de ez a kalács mindenáron ki akart tolni velem. Picit későn kapcsoltam be a sütést, már eléggé megkelt, amikor kimentem megnézni. Hát előírásszerűen fel is ragadt az üvegre. Ilyenkor hosszabb ideig ott szoktam állni mellette és időnként megemelgetem a gép tetejét, hogy ne süljön véglegesen rá a tészta. Most nem nagyon vágytam erre a konyhai ácsorgásra, ezért előkaptam a hűtőből a margarint és egyszerűen megkentem vele a tető belsejét és az üveget, ott ahol a tészta hozzáért. Visszacsuktam a tetőt és otthagytam sülni. Hát egyáltalán nem sült rá a tészta a tetőre és nem is esett vissza, ami a nyitogatásnál bizony elő szokott fordulni. A tetőn maradt kicsi zsírt egy mozdulattal le lehetett törölni a gépről, amikor kihűlt.
Ennyi volt a történet, csak azért meséltem el, hátha valaki más is jár így és hasznos lehet az ötlet.
Még egyszer szép napot holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Köszönöm a jókívánságot, remélem hamar hat :-) A keresztes zsömle sikerének örülök nagyon, kár, hogy a bevágás nem tetszett a fiadnak. Ha legközelebb sima tetővel csinálod, akkor már ez nem lesz probléma. Holnap mi finomat sütsz? További szép estét kívánok Neked is és szép napot holnapra, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit