Végre készen lett a Stollenem. Van egy fogadásom, hogy nem fogja megérni a Karácsonyt :-)) Nagyon finom lett, fantasztikusan bevált a mézeskalács fűszerkeverék. Érdemes kipróbálni.
Amikor másodszor akartam leporcukrozni, akkor a férjem mellett hoztam vissza a konyhába, mert a szobaablakban van kívül annyi helyem, hogy a tepsit ki tudjam tenni hűlni. Hát jött velünk a férjem és feltétlen meg kellett kóstolni. Mondta, hogy nem érti minek kellene ennek két hétig állnia, mikor ez most pont jó. Gyanítom, hogy holnap és utána is le fogja tesztelni, ha akkor lesz még belőle valami :-))
Jégkása, kibontottuk az egyik narancsdzsemet, és tök jó lett - a férjem szerint, mert én nem szeretem a lekvárt. Ő sem, csak a kesernyés narancsdzsemet, úgyhogy jó is volt, hogy írtad, csak 70 deka cukor kell egy kiló narancshoz, én két nagy narancshoz (95 dkg) végül 65 dekát tettem, és azt mondta, még épp egy kicsit édesebb a kelleténél (az émelyítőt utálja). Szóval nagyon köszi, ezentúl nem a boltban kell aranyárban beszereznem a kedvencét!
A másik, ami elkészült, a Joli neve által jelzett Fantás süti - vendégek jöttek, és hoztak Fantát, de mi nem iszunk ilyesmit, úgyhogy ki kellett találnom valamit a maradék hasznosítására. A süti bevált! Eleinte azt hittem, bizarr valami lesz belőle, de teljesen visszafogott, finom ízek. Annyi, hogy én nem a tepsiben kentem rá a krémet és a narancspudingot, így másnapra kirepedt a teteje, de legközelebb majd abban csinálom - ha megint kapunk Fantát :-) Egyébként a két túróhoz bőven elég volt 10 dkg vaj, 7 ek cukor (max. 15 deka lehetett) és 1 cs. vanillincukor, így is egy kalóriabomba, de legalább nem émelyítően édes, illetve hat tojásból készítettem a tésztáját, és szerintem így voltak jók az arányok.
Hasznosításra vár még fél liter ihatatlan (alkoholmentes) sör is, talán majd valamelyik kenyérben végzi életét.
Most tudtam csak a géphez jönni. Készül a Stollenem, majd mesélek a végeredményről.
Kenyérke! Köszönöm a linket, még csak röviden tudtam belepislantani, majd éjjel beleásom magam. Nagyon jó leírásnak tűnik. A sütiről csináltál képet? Elküldöd a receptjét?
Mandulás-Kókuszos sütemény nevet adtam neki. Nagyon finom lett. Érdekes a tésztája. A torta és a kevert sütemény között van. Jól megdagad, ezért egész tepsis adagot kell belőle csinálni. A mandula és a kókusz mennyiség egy tepsinyi felületre adott.
Utánna néztem a német oldalakon s itt egy jó kis bemutató összefoglalás. Sajnos semmire nincs időm a munkámból eredően. Egész héten úton vagyok, a hétvégén pedig minden a fejemre szakad. Ezért ne vegyétek zokon, hogy nem szoktam fordítani.
A német karácsonyi gyümölcskenyerekkel kapcsolatosan itt érdemes olvasgatni a németül tudóknak:
Köszönöm a fűszerről a beszámolót, lehet, hogy mégis ki fogom próbálni. Nagyon örülök, hogy ezt írtad "Nagyon klasz a lapod, lapunk.... " ez azt mutatja, hogy kicsit magadénak érzed Te is az oldalt. Ez a célom, hogy minél többen így érezzetek, hiszen már nagyon sok közös munkánk van benne
Jó éjszakát Neked és szép napot holnapra, üdv, Margit
Szia. Most tudtam olvasgatni egy kicsit, de megyek mert leragad a szemem. Köszi a gratulációt. Sok jót olvastam megint. Nagyon klasz a lapod, lapunk.... jó hogy ennyi jó ember, ennyi jó receptet ir be. Üdv. Nektek!!
Szia Margitka! Én használtam már tavaly a fűszerkeveréket a mézes aprósüteményekhez. Nekünk nagyon ízlett! Sokféle kiszurt süteményt csináltam, diszitettem, irokáztam, mázaztam rengeteg munkával de nagyon guszták szépek és jó izűek lettek. Bpen kapható kardamon is. Szia. Üdv. Kartika
Megköszönöm, ha beírod, érdekelne. Az első próbámat már kitaláltam, hogy melyik legyen, ezt most már mindenképpen szeretném megcsinálni, de lehet, hogy másikat is kipróbálok.
Most néztem meg egy pár ujságot amibe van Stollen recept van olyan amihez nem kell ez a fűszer.Ha érdekel beirom receptesbe, Túrós stolni a neve. Szép estét, már megyek aludni. Jégkása
Köszönöm a választ. Abban bíztam, hogy Te már használtad, mert szoktál csinálni mézeskalácsot. A karácsonyi Stollent szeretném megcsinálni, és ahhoz nem kapok Kardamomot.
Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen. A Netem én is utánanézegettem, csak azt nem tudom eldönteni, hogy mivel lehetne helyettesíteni, vagy próbáljam-e ki a mézeskalács fűszerkeveréket. Reméltem, hogy tudsz ma a géphez jönni, mert Téged szerettelek volna megkérdezni, hogy használtál-e már ilyet? Mármint a fűszerkeveréket?
A kardamom nemcsak az egyik legősibb, hanem az egyik legértékesebb fűszer is a világon. Például Indiában a fűszerek királya, a bors mellett foglalja el az előkelő trónt, mint a fűszerek királynője. A Közép-Kelet országaiban a kardamommal ízesített kávé a vendégeknek felszolgálva a ház gazdagságát, tekintélyét hivatott kifejezni. A gyömbérfélékhez tartozó cserje tokterméseiben levő apró, kemény magvak a felhasználhatóak. A valódi kardamom Srí Lanka és Dél-India esőerdeiben nő... Jól záródó üvegedényben a kardamom hüvelyek gyakorlatilag örökre frissek maradnak. A kibontott, vagy lehántolt kardamom magok nem drágák és nagyon ízletesek, de néha meg kell darálnunk, vagy szét kell dörzsölnünk felhasználás elõtt. Az õrölt kardamom intenzív, erõs ízû és könnyen felhasználható anyag (különösen sütemények esetén, ahol ez a finomra õrölt por a kívánatos). A fekete kardamomot, mely az afrikai szakácsmûvészetnek régóta része, eredetileg Indiában a zöld kardamom olcsó helyettesítõjeként használták. A fekete kardamomot egy tipikus füstös íz jellemez, mely az évek során tovább erõsödik. REMÉLEM TUDTAM SEGÍTENI. SZIA jÉGKÁSA
Kenyérke nagyon gyors volt és már meg is sütötte a Görhét. A receptet a szokásos helyeken megtaláljátok, de a képeket azért itt is megmutatom. Gusztusos lett, biztos finom is.
Tnikita elküldte a Sütőben sült kenyér, és a kipróbálásra váró receptek közül a Hagymás, szalonnás gépi kenyér képeit. Nagyon szépek lettek, gratulálok hozzá. Megmutatom a képeket:
A múlt héten megkináltak egy ilyen finom görhével, de a receptet csak kb. tudták megadni. Gyerekkoromban ettem egyszer ilyen finomat, melynek az ízét sohasem feledtem, de az én próbálkozásom később felnőttként nem volt az igazi. Most kedvem támadt megsütni ezt a görhét.
Direkt finom frissen darált kukoricalisztem van. Házi zsírom is, sőt sütőtök készen minden mennyiségben sülve. Ez az íz jól harmonizál a görhe ízéhez.
Ez is valami hasonló, de ennek a receptjét is idemásolom, majd az elérhetőségét is.
Túrós-kajmakos görhe Hozzávalók: 450 g kukoricaliszt, 50 g búzadara, 300 g túró, 100 g kajmak (A felforralt, majd lehűtött tehéntejet lefölözik, a tejfölt facsöbörbe rétegezik, minden réteget megsóznak, alacsonyhőmérsékleten 15-20 napig érlelik.) vagy 1 pohár tejföl, 3-4 tojás, 1 dl étolaj, 2 dl ásványvíz, zsír vagy olaj a kenéshez. A kukoricaliszthez keverjük a búzadarát. A túrót jól összetörjük, beletesszük a kajmakot vagy a tejfölt, a tojássárgáját, olajat és ásványvizet, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet és búzadarát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához keverjük, majd jól megolajozott tepsibe öntjük, és 175 °C-ra melegített sütőben 50 percig sütjük. Amikor egy kicsit elhűlt, kockákra vágjuk. Túróval, juhtúróval vagy körözöttel tálaljuk. Joghurtot vagy tarhót is adhatunk mellé.
No, egyelőre ennyit másoltam be, hátha találsz közte olyat, amire gondoltál. Az a probléma, hogy egyik sem pogácsaszerű, de mindenütt ilyeneket olvastam.
Írjál majd, hgy sikerült-e találnod megfelelőt, üdv, Margit
Sehol nem tudtam Kardamomot szerezni a Stollenhez. Szeretném megkérdezni, hogy valaki ismeri-e egyáltalán ezt a fűszert, mihez hasonlít? Valamint azt is, hogy a mézeskalács fűszerkeveréket ismeri/használja-e valaki? Ezt vettem, mert ebben van kardamom is, de nem tudom, hogy beletegyem-e a Stollenbe, vagy inkább hagyjam ki belőle teljesen. Teljes dilemmában vagyok, pedig lassan el kellene kezdenem a sütést, ha ma meg szeretném csinálni. Lehet, hogy elteszem holnapra. Mára rendelt a férjem magunknak is rusztikus zsömlecipót, mert nagyon szereti és tegnap felfedezte ismét. Annak öszeállítom a tésztáját, aztán jövök, hátha tud valaki mesélni nekem a kardamomról :-))
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit