A gépben dagasztás, majd formázás után 1/2 - 1 órát szoktam keleszteni a süteményeket, kenyereket, és bizony, langyos helyen. A 40 fokos sütőre nem tudom, hogy szükség van-e, lehet, hogy elég lenne egy rövid időre bekapcsolni csak a fűtést és a langyos sütőben hagyni kelni a tésztát. A 20 perc szerintem biztos kevés volt a kakaós csigának. A kenyered sikerének örülök, gratulálok hozzá, kíváncsi vagyok a gyorsprogram hogy válik be. A legújabb receptjeimet mindig bal oldalon a "Legújabb 10 recept" között, legalul találod meg. Itt van a trikolor kalács is. Én szinte mindig előmelegített sütőben sütök mindent, mert a takarékra begyújtott sütő fölött, a gázon szoktam keleszteni. Néha - főleg az édes és a csak élesztős tésztákkal - szoktam olyat csinálni, hogy a kelesztés végén beteszem a tésztát a sütőbe, de nyitva hagyom az ajtót és kb 5 percig még így kelesztem. Majd becsukom az ajtót és feltekerem a lángot nagyra. A kalácstésztákat egész, felvert tojással szoktam lekenni, ettől nagyon szép fényesre sül, teljes lángon szoktam sütni és valamivel rövidebb ideig, mint a kenyérféléket. A fonott kalácsot kb 40 percig süthettem, ugyanezt a kalácstésztát a muffinformában 20-25 percig szoktam sütni. A trikolor kalácsot valóban úgy csináltam, ahogy írtad. A tésztába kókuszt, tiramisu port és kakaót tettem. A tiramisu por mellé én szoktam tenni egy kis capuccino port is, de szerintem csak azzal is lehetne csinálni, ha szeretitek a kávés ízesítést.
Kíváncsian várom a beszámolódat az eredményről, további kellemes hétvégét Neked is, üdv, Margit
Örülök, hogy jelentkeztél, remélem a rumlis időszak Neked is véget ér rövidesen. Utána pihenj sokat és élvezd az Ünnepeket, A fényképet felteszem, ahogy időm engedi, és várom a beszámolót és képeket a további sütéseidről is. Mézes és egyéb aprósütemény recepteket Jégkása küldött rengeteget, megtalálod őket a Karácsonyi ABC-s részben.
Jó bulizást estére, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Csak gyors bejelentkezés illetve segítségkérés, hiszen szombat lévén a konyhában áll a bál, szóval mennem kell vissza! No a kakaós csigám - amiről legutoljára írtam - ízre finom lett, de szerintem nem kelt meg elégé! Gondolkodtam a hiba okán, talán az lehetett, hogy miután kivettem a gépből és feltekertem a csigákat utána normál helyen és nem picit melegen hagytam kelni még 20 percet! Lehet, hogy jobban jártam volna, ha sütőt bekapcsolom mondjuk 40 fokra és ott kelesztem?! Viszont azóta már készítettem egy tönkölybúzás kenyeret magokkal, az csoda finom lett! Ez eddig a harmadik kenyerem, két sima fehér volt az első, illetve most sül éppen - kíváncsiságképpen gyorsprogramon - a negyedik kenyerem!
Délután viszont szeretnék egy kalácsot sütni, arra gondoltam hogy olyan fonottfélét kellene! Most hogy leültem láttam Margit háromszínű fonott kalácsát, az nagyon megtetszett! Kedves Margit, receptjét megtalálom valahol??És mire kell figyelnem?Addig egyértelmű, hogy a tésztát megcsinálja nekem a gép, de gondolom utána elosztottad háromfele és még visszatetted őket, hogy kikeverje a megfelelő színűre?Kakaó mellett mivel színezted még őket?És ha megfontam kell ezt is keleszteni még?Sütőben 40 fokon vagy csak szobahőmérsékleten?Meddig?És előmelegített sütőben süssem?(a csigát nem abban sütöttem:-( )Tudom, hogy nincs hőfokmérőd, de kb. közepes sütőben és meddig?Bocsánat az ezer kérdésért, csak nagyon szeretnék egy szép kalácsot csinálni:-)
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!!! Szép hétvégét mindenkinek, üdv:Tiszavirág
Sziasztok!
Sokszor sütök karácsony előtt (napokig) én is aprósüteményeket. Szeretjük ilyenkor a mézes süteményt amit formával kiszurok, mindefélével diszítem máz, gyöngyök, cukorból irokázok rá (na nem profin) Ha valakinek van jó kis mézesreceptje, ami puha is marad az megköszönöm.
Sziasztok! Sajnos napokig nem tudtalak olvasni benneteket és irni sem. Most is kissé hullán ülök itt, de ki akartam egy kicsit a hirekekkel és érdekességekkel kapcsolodni. Margitkám, a lap a te érdemed és rengeteg munkádat nem győzöm dicsérni, de igen az enyémnek és mienknek is érzem, hiszen annyi sok jó dolgot ad közre mindenki, és az az igazi ha a mienk!
Annyi jó receptet látok, hogy megint érzem nem a "kicsit laza" hétvége jön(pedig ezt terveztem, legalább az egyik nap, egész héten hajnaltól hajnalig voltam fent)
Holnap egy sütőtökös-mákos rácsost fogok sütni. Kaptam vidéki rokonoktól egy szép nagy sütőtököt. (más mint a pesti piaci) Látom hogy reneszánszát éli a sütőtök, rengeteg receptet látok róla minden felé.
Aztán a stollent is kiprobálom, megcsinálom, de csak vasárnap. (holnap vedégek és este céges buli, kicsit húzos nap lesz)
Nekem is jó receptem van, de nem tudom mikor megirni őket! (azért néha irogatok! :):)
üdv. nektek
Ja küldök egy kenyérke képet! nagyon szép és jó lett, valakinek a burgonyapelyhes kenyere. (sajnos régen nem irtam mellé a szerzőt)
Nagyon kíváncsian várom a Stollenedről a beszámolót és természetesen az összes fotót is. Az ujjadnak gyors gyógyulást kívánok, remélem nem fog már a holnapi munkában fájni.
Nagyon szépeket sütöttél. Holnap lesz a napja, hogy sütök én is stollent. Valamint befejezem az aprósüteményeimet majd küldök fotót. Sajnos ma megfájdult a bal középső ujjam és ez kicsit hátráltat a munkába. További szép estét.
Tegnap sütöttem megint, de nem volt időm este feltenni semmit, mert sajnos dolgom volt. Most is rohanok el, de gyorsan feltettem a tegnapi Stollenem és a Tricolor kalácsom képeit és receptjét. A megsült kalácsnak már csak a romjait tudtam lefotózni is :-) Nagyon finom a túrós Stollen változat is, egészen más az állaga, mint az előzőnek.
Julika, kíváncsi vagyok a következő sütésedre is, szerintem én is meg fogom még egyszer az előző változatot is sütni. További szép napot mindenkinek, majd este jelentkezem, üdv, Margit
Szia Margitka !Mi is ellenőriztük már a Stollen állagát, finom lett. Én is vettem mézes sütemény fűszerkeveréket mivel kardamom port nem kaptam. Holnap megint sütök, mert nekem sem éri meg a karácsonyt amit múlt hétensütöttem. Nekem is jól bevált az őzgerinc forma, így én sem változtatok. Jó sütögetést. Üdv.Julika
Köszönöm a képeket és a receptet. Nagyon szépeket sütöttél, gratulálok hozzá. A Macis kávés süti receptjét áttettem az ABC-s részbe is, majd nézd meg, hogy rendben van-e, légyszíves.
Hát......, az én férjem is kiveszi a részét a kenyérsütésből, csak nálunk az Ő része a kenyér megevése :-)) Kíváncsi vagyok a kakaós csigára, remélem küldesz majd képet róla. A BL 80-as liszt minden kenyér, péksütemény és kalácsféle sütésére alkalmas, ennek hiányában lehet a rétes és finomliszteket keverni aszerint, hogy mit sütsz belőle.
Tiszavirág, én sima finomliszttel készítem a kakaós csigát, de hidd el, semmi gond nem lesz a kenyérliszttel sem. ------------------------------------------------------Szia Gabó, idemásolom a Stahl-féle leírást, hasonlóan készítem, csak nálunk egyszerre elfogy egy csomó narancs. Az alaposan megmosott narancshéjat legalább három napig naponta váltott vízben áztatom, aztán párszor felforralom-lecsepegtetem, újra hideg víz, majd jön a cukorszirupban főzés (átlátszóra), végül a kristálycukorba hempergetés. Ha csíkokat készítek, a végüket étcsokiba mártom, ez magában is nagyon finom. Részletesen Stahl szavaival: "Először is gyűjtsd össze az üres narancshéjakat úgy, hogy napról napra dobáld bele őket egy jó nagy tálba, majd önts rájuk hideg vízet. A vizet minden nap cseréld le róluk!
Ha már összegyűlt a heti adag, indulhat a meló. A beáztatott narancshéjakat vágd kb.10x1 centis csíkokra, majd tedd bele egy jó nagy fazékba. Engedj rájuk bőven hideg vizet, és forrald fel. Ezután tartsd forrásban a csíkokat 1-2 percig, majd szűrd le őket, és csepegtesd is le. Ezt megismétled 4-5 alkalommal, hogy elvedd a héjak kesernyésségét. Jön a következő lépés, a cukorszirup elkészítése. 6 narancs héjához keverj össze 40 deka cukrot 1/2 liter vízzel egy fazékban, és mérsékelt tűzön kevergetve melegítsd fel, hogy a cukor felolvadjon. Ha ezzel megvagy, add hozzá a sziruphoz a lecsepegtetett, előfőzött narancshéjakat, és forrald fel az egészet. Takaréklángon kb. 1 órán át tartsd gyöngyöző forrásban a cukros narancshéjakat, és néha kevergesd meg őket. Amikor a héjak már puhák és szinte átlátszóak, abbahagyhatod a főzést. Vigyázz, ne főzd őket túl!
A megfőtt héjakat aztán szűrd le, és alaposan csepegetesd is le. Következik a hempergetés. Egy nagy tálcára szórj ki 20-30 deka cukrot, és a megfőzött, lecsepegtetett héjdarabokat alaposan hempergetsd bele a cukorba, hogy mindenhol bevonja őket.
Végül a cukros héjakat tedd rácsra, és hagyd, hogy egy éjszaka alatt jól megszikkadjanak."
Szia Batka!Köszönön a válaszodat.A BackMit gyümölcskeverékét vettem meg nemtudom milyen lesz belőle,majd mesélek róla.A héjakat sima vizben kandirozod?Mennyi ideig?Köszi.
Margitka!Atiramisukalács szerintem jobb mint a csikos.Úgy csináltam mint a kókuszos-tiramisu kalács recepjépen irtad.A tiramisuporhoz tettem kakaót,nescafét,csak a kókusz hagytam ki.A képeket küldöm.A süti receptet majd irom a receptek közé.
Most sül életem első kenyérsütőben készülő kakaós csigája, gondoltam addig még mesélek Nektek. Előzmény: kb. egy hete van kenyérsütőnk, első kenyeremről meséltem és képet is tett Margit fel! (köszönöm!). Szóval tegnap este a férjuram megfűzött, hogy ugyan programozzunk már be este egy kenyeret, mert annyira szeretné ő is érezni a sülő kenyér illatát, meg részese lenni az egésznek, sőt ha lehetne ő szeretné kivenné a kész kenyeret:-)! Így is lett és reggel látom, hogy egy szeletet le is vágott a kész kenyérből és a telefonban később lelkesen mesélte, hogy milyen jól sikerült és hogy útközben a kocsiban ette meg azt a szeletet!! Komolyan tiszta megható volt! Ennyit a kenyérsütő kezdeti varázsáról - remélem nem nagyon múlik el!!!
Más. Nem találtam rá biztos választ, kérlek segítsetek, hogy ha most nem is segít már, de később tudjam! Szóval a kakaós csiga (a normál típusú) tésztájába BL 80-as liszt kell, vagy vmilyen más keveréke sima és rétest lisztnek??? Most Bl 80-ast tettem bele, de kicsit izgulok, lévén, hogy a holnapi vendégeknek (is) sütöm!
Gabó, sajnálom, hogy későn érkeztem: a Tescóban a sütési kellékek sorban (puding, sütőpor, tortabevonó, aromák) van térdmagasságban a kandírozott gyümölcskeverék, Backmit a márkája. Pár napja voltam, mert úgy emlékeztem, van külön kandírozott narancs-, illetve citromhéj, de nincs, csak vegyes (narancs-citrom-ceder-meg valami piros színű) és külön Citronát (zöld színű ceder citromhéj). Egyébként a Sparban, CBA-ban is kapható ugyanez! A Metróban pedig a zöldségosztályon egzotikus kandírozott gyümölcsök (nem héj) is vannak, ugyanazok, mint amit a drogériákban kapni, csak jóval olcsóbban. Mivel én kandírozott narancs- vagy citromhéjat szerettem volna, de nem találtam, inkább csinálok, már ott vár vagy 6-8, hideg vízbe áztatott narancs héja.
Milyen gyümölcsöket vettél? NAgyon kíváncsi vagyok, hogy gyümölcsökkel milyen lesz. Valamint nagyon kíváncsi vagyok a Tiramisu kalács képeire és sikerére is.
Csak gyümölcsöt kaptam,és nem héjat abból fogom kipróbálni ha szerinted is jó.Minden képpen meg fogom sütni,mert bele vagyok "szerelmesdve".Attól félek ha sokat hezitálok még a végén kicsuszok az időböl!
Most sül a Tiramisu kalács a Te recepted alapján.Képeket majd küldöm.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit