Megkaptam Judit képét is a beiglijéről. Gyönyörű lett, gratulálok hozzá. Megmutatom:
Szép napot holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Ui.: A karácsonyfám már a szobában áll és a holnapi díszítést várja :-)) Holnap főzöm a töltött káposztát is, mert szombaton már csak ünnepelni és pihenni szeretnék.
Nekem is ez a szélén magasabb formájú Stollen él az emlékeimben, de úgy tűnik, mint ha ezt is valami formában sütnék. A mákossal is találkoztam keresgélés közben, nekem is nagyon tetszik. A marcipános változatot én szándékosan kerültem el, nem igazán szeretem a marcipánt, szerintem a gyerekeim sem lelkesednének tőle.
A mandulával kapcsolatos segítségedet köszönöm és Batkának is. Nekem nagyon bevált a szeletelt, mivel nem a gépben kevertettem a tésztába, így nem tört össze egyáltalán és nekem nagyon tetszett, hogy nem kemény darabokban volt a mandula a kész sütiben. Általában mindenhol lehet a környékünkön kapni most fogyott ki az ünnepek előtti sütögetésben, de ma kaptam 1 azaz egy csomaggal. Állítólag a két ünnep között már lesz a bioboltban, ahol szoktam vásárolni. Van még kb 7 dkg egy bontott zacskóban, szerintem ezzel már megoldom az ünnepek alatti sütést.
Gyorsan válaszolok, mert látom még itt vagy és Jégkása lehet, hogy csak esetefelé jön erre. A karácsonyi receptes ABC-ben megtalálod a Beigli receptet, Kiszhalász írta be eredetileg.
Margitka, szeletelt vagy darabolt mandula egyaránt kapható az összes kicsi és nagy Sparban és CBA-ban is, csodálkozom, hogy nem találsz. Én mondjuk a Metróban veszem, mert ott olcsóbb. Egyébként egyetértek Kenyérkével, mármint, hogy ha a tésztába kell beledolgozni, a szeletelt összetörik (igaziból csak sütik tetejének megszórására jó), darabolt kell. Sok sikert!
Most tudtam igazán a géphez jönni, bár egyszer napközben egy pici időre bekukkantottam, de írni nem igazán volt időm. Képzeljétek én szeletelt mandulát nem kapok sehol, így lehet, hogy nekem is kútba esik a további Stollensütésem :-( MA még az Auchanban sem volt, a környező egyéb boltokat már a napokban végignéztem, de itt sem kaptam sehol.
Jégkása, Judig, gratulálok a beiglitekhez. Biztos Kiszhalász is örül, ha erre jár és olvassa a jó híreket a receptjéről. A képeket máris hozom ide is.
Kunsági Matróznak nevezik ezt a moslékot, amiért 290 Ft-ot fizettem (2 dl). Nem túl büdös. Az igazat megvallva fogalmam sem volt mi az a rum. Sem ebbe, sem aromába nem áztatom azokat a gyönyörű nagy szemű husis mazsolákat és azokat a cuki kis söréteket. Nézek inkább valami kedvemre való márkás hazai muskotályos borocskát ;-) az lesz méltó hozzájuk. Köszönöm az infókat! :-)
Hm, karácsony. Nálunk egy kicsit más. A tülekedésből, már több mint 20 éve kiszálltam:-)
Megsütöttem kishalász beiglijét az Nlc-n vannak képek másold majd be kérlek.Ilyen jó beiglim még nem volt külsőre mert nincs megkóstolva. Szerintem a sok zsíradéktól nem reped meg és marad friss.
Kenyérke, az a Backmit kandírozott gyümölcskeverék bármilyen gyanúsan szagtalan elsőre, kalácsban remek íze van! A Péter-Pál meg hasonló fantázianevű szeszes italok helyett pedig vásárolj igazi rumot, PONT UGYANANNYIBA kerül, és tényleg cukornádból erjesztették. Ezer évig eláll, én a Metroban szoktam venni. Hajrá, közelít a karácsony!
Nagyon köszönöm, hogy ilyen kedvesek és segítőkészek vagytok. A TESCO-ban vettem ezeket a kandírozott készítményeket. A citronát egyértelmű volt a lengyel felírattal is, de a másik kandírozott gyümölcs nem. Most látom az apróbetűs feliratot a színes mezőben, hogy Narancs! Eléggé se íze se bűze mindkettőnek, amit nem is csodálok. A hűtőpolcos tárolás (0-5 fok)helyett a sütőporok és a kóluszreszelékek, mákok környékén találtam.
Aromákat (bár a szemléletemmel nemigazán tudom egyeztetni) bespájzoltam. Vettem valami olcsó kisüveges rumot is (szerintem a szeszes italok 90 %-a szesz+aroma). Ha büdös, akkor maradok az arománál. Sajnos keserű mandulám az nincs, de van aromám. Most már csak idő s nyugalom kellene a műhöz.
Recept egy halom, számtalan variáns a drezdai Stollen-ra. Még nem döntöttem. Megnézem a hozzávalókat, elábrándozom a régi emlékek bugyraiban, aztán eldöntöm, hogy nekem mi hasonlít leginkább ahhoz a régi-régi igazihoz, amikor az embernek a hozzávalókat a szocializmus hőskorszakában keleten, egész évben gyüjtögetni kellett. Aki szerencsés volt az nyugatról csomagban ezt, az megkapott. November elején elvitte a pékjének a drága hozzávalókat s aztán 4-6 hatalmas gyönyörű STOLLEN-t betárolhatott távfűtéses lakáskája leghidegebb zugába az Adventi kávézgatásokhoz és az ünnepekre.
Szia Kenyérke! Nem tudom olvastad-e, lejjebb az irományom, melyben leírtam, hogy a Lidl-ben lehet kapni narancs és citrom héjat is. Nem tudom, hol laksz, de nálunk Szegeden nincs máshol. Egyébként én is mindenkinek Kellemes Ünnepeket kívánok! Neked Margit külön köszi, hogy létrehoztad azt a fórumot. Nagyon tetszik..Egyébként szívesen küdök Neked, ha nem találsz, mert nem nagy pénz, 99.-Ft 10 dkg kis kockákra vágottan.Üdv. Nelly
Szia kenyérke! Keserű mandula aromát az Ecseri úti Metrónál lévő Kaiserben láttam nemrégen (nem tudom,hogy az neked mennyire elérhető) Kandírozott gyümölcsöket égen-földön nem kaptam én sem, így sajnos stollent nem tudok sütni, de majd pótolom az ünnepek után. Remélem tudtam segíteni. Üdv:Judit
Sziasztok! Megsütöttem életem első beiglijét, Kiszhalász receptje alapján. Mit mondjak, fantasztikus lett!!! Úgy kinézetre, mint ízre is. Azonnal bevizsgálták :-) Nnna, most aztán dugdoshatom, nehogy megcsemegézzék karácsony előtt. Annyi mindent szeretnék még készíteni, újabb beigli sütést nem terveztem :-) Mindenkinek jó sütögetést, és Békés, boldog ünnepeket kívánok szeretettel: Judit
Olvasgatom, hogy milyen lelkesen sütitek a STOLLEN-eket s nézem a képeket miközben nekem egyenlőre csak az internetes olvasgatásra futja. - Gratulálok mindenkinek!!! Finomakat süttetek, mert nagyon gusztusosaknak, szépeknek látszanak. Műveitekhez egyenlőre néhány képpel szeretnék hozzájárulni: http://www.spamann.de/Kochbuch/Desserts/Stollen/Stollen.htm
A NAGYKÖNYV szerint legalább 2 ha nem 4 héttel ezelőtt kellett volna megsütni. Én örülök, ha karácsonyra egyáltalán meg tudom sütni. Tegnap bejártam a várost mire úgy ahogy a hozzávalókat begyüjtöttem. Jelenleg a kandírozott, narancshéj és a keserű mandula hiányzik. Nyers marcipánmasszát úgy bűvölök, hogy a Lindl-ben német marcipánkenyeret vettem s a csokimázt levágom róla. Ez a marcipánmassza nem olyan édes és kemény mint a magyar.
Örülök, hogy jelentkeztél és, hogy ilyen jó, karácsonyi hangulatban vagy. Nekem is lenne, mert nagyon szeretem a Karácsonyt, de az idén nehezen akar összejönni. Majd talán szombatra, ha addig minden sikeresen lezajlik, ami ma még kétséges :-)) Ma csak egy egyszerű, gépi kenyérre futotta az energiámból, talán holnap lesz másra is időm.
További jó Karácsonyi készülődést Neked is, remélem addig még jelentkezel, üdv, Margit
Szia Margitka! kösz! én is feltettem az nlc-re a stolleneket. Ezek a "jó" változat! (mivel kétszer sütöttem meg, sajnos az elsőnél történt egy malör, de azért az sem lett rossz! a fele el is fogyott, bár nem "engedem nasizni" :):) köszi ha felteszed őket.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit