E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

EmMargit Előzmény | 2005.12.30. 00:23 - #1794

Sziasztok!

Ma egy hirtelen elhatározással sütöttem egy zsömlét, csak Joghurttal. Nagyon egyszerű a recept, és csuda finom, könnyű zsömlék lettek belőle. Érdemes kipróbálni.

Szép napot holnapra mindenkinek, üdv, Margit

midkét tepsivel kész nagyon könnyű zsömle lett


EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 23:53 - #1793

Szia Kati!

Amit meséltél, abból máris biztos, hogy az élesztő a ludas. A gyorsprogramhoz érdemes egy kicsit több élesztőt és folyadékot tenni, így gyorsabb a kelés.
Örülök, hogy az alufóliás ötlet bevált. Mesélj majd, hogy sikerül a következő kenyered, ha csökkented az élesztőt.

Sok sikert, üdv, Margit


kati Előzmény | 2005.12.29. 23:42 - #1792

Köszi a választ!Minden képpen megpróbálom friss élesztővel is , csak ez a por olyan kényelmes, és mindig van itthon.Biztos az élesztővel lehet a probléma mert egyszer a gyors programon sütöttem, hogy azt is kipróbáljam és akkor nem esett be a közepe, csak megrepett.Gondolom mivel rövidebb ideig kelt nem dolgozott annyit az élesztő.

Egyébként kipróbáltam az alufóliás ötletet mert a kenyér tetejét nem akarta megpirítani a kenyérnek.Most szépen megpirult.


EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 23:29 - #1791

Szia Kati!

Ettől tartottam, hogy porélesztő lesz majd a válaszodban. Ezt én nem használok, csak frisset. Azonban végignéztem az élesztőátváltási táblázatot, amit ma tettem fel az NLC-re is és ebből arra jutottam, hogy nagyjából 1 g porélesztő 3,3 g frissnek felel meg. Egyedül a Budafoki porélesztő lóg ki ebből a sorból. Ha ezt az átszámítást veszem, akkor az 5 g porélesztőd 1,65 dkg frissnek felel meg, ez viszont egy kicsit sok. Én a 60 dkg liszthez 1/4 kocka, azaz 1,25 dkg élesztőt szoktam tenni, sőt ez valamivel még kevesebb, mert sosincs meg teljesen az 5 dkg.
Na most ez az egész persze csak akkor igaz, ha az átváltás valóban stimmel. Próbáld meg egy egész kicsivel kevesebb élesztővel csinálni a kenyeret és elképzelhető, hogy akkor jól fog sikerülni, nem esik vissza a teteje. Esetleg érdemes kipróbálni a friss élesztőt is, de nem akarlak mindenárom rábeszélni :-)

Várom további jelentkezésedet, üdv, Margit


kati Előzmény | 2005.12.29. 23:12 - #1790

Kimaradt az ecet1/2 nagy mérőkanál.


kati Előzmény | 2005.12.29. 23:06 - #1789

65dkg liszt,3,5dl víz, 2nagy mérőkanál olaj, 1,5 kis mérőkanál élesztő.(plusban kapható fabula nevü élesztőből kb 5g)só, cukor.

EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 22:41 - #1788

Szia Kati!

Itt egyszerűbben lehet beszélgetni.
Tehát a 60 dkg liszthez nekem általában 4 dl körüli folyadék kell. Igaz ebben általában kefir is van, ez ugye sűrűbb, mint a víz vagy a tej, de nincs benne az a 2 dkg margarin, amit egy sima kenyérbe szoktam tenni. Tehát a 4 dl-t lehet nagyjából alapnak venni. Viszont olvastam már, nem is egy olyan véleményt, hogy másnak ez a mennyiség sok. Egyszer az Indexen még az is szóba került, hogy még az sem mindegy hol tárolja az ember a lisztet, amiből süt. Nekem elég száraz, meleg helyen van, tehát elképzelhető, hogy valamivel több folyadékot tud felvenni, mint aki egy hűvös, esetleg kicsit nyirkos helyen tárolja.
A 65 dkg liszthez azonban biztos, hogy kevés a 3,5 dl folyadék, de ettől nem ragacsosnak kellene a tésztának lenni, hanem száraznak, ami nem is tud rendesen összeállni. Mennyi élesztőt tettél ehhez a kenyérhez?

Üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 21:36 - #1787

Szia Piroska!

Bármelyik receptben lecserélheted a kefirt tejre, csak picivel kevesebbet tegyél bele, mint a kefirből, mert a tej valamivel hígabb. Ha a tejfölt megeszi a párod, akkor azt is lehet tenni, mondjuk fele arányban, mint a kefir és tejjel felhigítod olyan állagúra, mint a kefir lenne. Szóval minden félét lehet variálni és én szívesen segítek, ha tudom, hogy mi nem felel meg a receptekben.

Ne add fel!!!! Nagyon finomakat lehet sütni, hidd el! Üdv, Margit


Piroska Előzmény | 2005.12.29. 21:30 - #1786

Szia Margit! Megnéztem a receptet amit ajánlottál. Az nálunk szóba se jöhet, mert a párom undorodik minden erjesztett tejterméktől. Olyat amiben kefír, vagy joghourt van még tévedésből se enne meg. A Kenyérvarázs termékcsaládból volt ami egyszer-kétszer ízlett neki, de csak frissen és amikor legszebben sikerült. Amúgy mi csak este eszünk kenyeret, meg ő viszi el dolgozni. Arra viszont nem mindegy milyen a kenyér, mert inkább visszahozza és nem eszik rendesen a 12 órás műszakban, vagy vesz helyette mást méregdrágán a büfében. Egyelőre elment a kedvem.

EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 21:08 - #1785

Szia Piroska!

Nagyon sajnálom. Amikor láttad, hogy leeresztett a tészta, akkor kellett volna visszatenni a gépbe, átdagasztatni egy kevés liszttel és formába téve újra keleszteni, majd így megsütni.
A burgonyás tésztának az az átka, hogy dagasztás, kelés közben is borzasztóan el tud lágyulni a tészta, főleg, ha magában a krumpliban sok víz maradt. Az nem baj, hogy másképp főzted meg, a lényeg az, hogy nagyon ki kell szellőztetni, gőzölni a krumplit.
Ne add fel, előbb-utóbb a párod is rájön, hogy mennyivel finomabb az otthoni kenyér, csak türelem kell.
Próbáld meg talán a Sütőben sült kenyér néven szereplő receptet. Ez egyszerű kenyér, nekem is ez volt a legelső sütős kísérletem. A lényeg az, hogy a sütőben sütésre szánt tésztának kicsit keményebbnek kell lenni, mint a  gépinek és valamivel több élesztőt lehet bele tenni. Ha bármikor úgy érzed, hogy túl lágy a tészta, akkor dagaszd át liszttel vagy tedd formába és úgy süssed meg. Sajnos eltart egy darabig, amire az ember kiismeri a jó tésztát, ez némi áldozattal is járhat, csak feladni nem szabad, illetve nem érdemes szerintem. Biztos más is el fogja mondani Neked az ilyesmi véleményét :-))

Várom további jelentkezésedet és a híreket a következő kenyérről. Minden jót, üdv, Margit


nelly52 Előzmény | 2005.12.29. 21:01 - #1784

Piroska! Én nem rég vagyok ezen a fórumon, de bizony sokat tanultam már. Az én kenyerem eleinte olyan lapos volt, hogy csak na.. Aztán újra próbálkoztam. Még most sem tenném ki a fényképét ide, de ami késik, nem siet ( szokták mondani). Aztán meg már előfordult, hogy szép magas lett, és pillanatok, na jó, gyorsan megette a család. Nem próbálod előre programozni, hogy mire hazaérsz, kész legyen?Bocs, ha okoskodni látszanék, lehet, hogy tapasztaltabb vagy nálam, csak szeretnék egy kis kedvet adni az újra próbálkozáshoz. Ne add fel!! Nelly

Piroska Előzmény | 2005.12.29. 20:40 - #1783

Én héjában főztem meg, forró vízben, só nélkül. A kisebbik adahot próbáltam meg, de nem volt annyi eszem, hogy kevesebb ideig kelesszem. De már akkor is eléggé lágy volt mikor a gépből kivettem. Lehet, hogy már ott túlkelt? Egy darabig gyönyörűen kelt, aztán mikor be akartam rakni a sütőbe arra mentem ki, hogy olyan a közepe mintha valaki belemarkolt volna, és leeresztett mint egy lufi. Már vágtam belőle néhány szeletet, hogy a párom megnézze, visz-e el belőle dolgozni, de még nem kóstoltuk. Amúgy nekem jónak tűnik csak lapos lett. Mindenesetre ma finoman közölte, neki inkább vegyek bolti kenyeret ha arra járok. Viszont kevés kenyeret eszünk, így kétfélét tartani luxus. Túl sűrűn meg nem is érek rá, mert dolgoznom is kell. :-)

EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 20:34 - #1782

Szia Nelly!

Örülök, hogy hasznát vetted az ismertetőknek. Gondolom - remélem, hogy másnak is segít, még akkor is, ha eddig kevés visszajelzést kaptunk róla. Remélem majd újabb gépek leírásával bővül, ahogy egyre többen olvassák az oldalt.
Kíváncsian várom a narancsos kalácsról a beszámolódat, nálunk nagy siker volt a közelmúltban is, amikor sütöttem.
A krumpli főzőleve nagyon jó a kenyérbe, érdemes kipróbálni azzal is a sütést.

Minden jót, várom a jelentkezésedet, üdv, Margit


nelly52 Előzmény | 2005.12.29. 20:21 - #1781

Szió mindenkinek! Köszönöm a vígasztaló szavakat. Nagyon jó köztetek lenni, annyira jó olvasni a lelkes és érdeklődő, valamint a sikeres akciókat. Képzeljétek, a barátnőmnek vettünk egy gépet a névnapjára, remélem, hamar nekikezd a kenyérsütésnek. Még soha nem sütött semmit, de nagyon örültem, amikor azt mondta, hogy talán ő is tud ezzel az okos kis masinával boldogulni. Mondanom sem kell, hogy az itt olvasott gépi ismertetők szempontjai alapján választottunk gépet.Régebben nem is gondoltam volna, mi mindenre érdemes odafigyelni a vásárláskor. Remélem sokan tudnak tapasztalatot meríteni itt. Aztán majd beszámolok a narancsos kalácsról, mert arra készülök, csak a lelkem erősítem még egy picit. Ja, és javasoltam a barátnőmnek, hogy feltétlenül keresse fel Margitka honlapját, ha kérdése van. Egyébként krumplis kenyeret már sokszor sütöttem, de megvallom, sose gondoltam rá, hogy a krumpli levét is felhasználhatnám. Legközelebb kipróbálom.Üdv Nelly.

EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 19:08 - #1780

Szia Piroska!

A burgonyát nyersen felkockázva, sós vízben főzd meg, mindegy, hogy hideg vagy meleg vízben teszed fel. Ha megfőtt, akkor szűrd le, de a levéből tegyél félre. A krumplit terítsd szét és időnként forgasd át, hogy jól kiszellőzzön, kiprágologjon belőle a víz. Így tudod reálisan hozzáadagolni a folyadékot. A só a urgonya főzővizébe kell, de csak annyit tegyél, hogy ne legyen túl sós se a krumpli, se a főzővize. Így nem sózod el a kenyértésztát.

Az aszkorbinsav a C vitamin por alakban, és patikában lehet kapni. A citromsavat  valamilyen gombaféle cukros etetésével nyerik és nekem annyira nem volt szimpatikus amit olvastam róla, hogy nem is használok. Ha nincs aszkorbinsavad, akkor inkább egy evőkanál 10 %-os ecetet tegyél egy normál méretű (kb.1 kg-os) kenyérhez.

Kíváncsian várom, hogy mire jutottál, melyik kenyeret sütöd és milyen eredménnyel. Majd mesélj légyszíves, üdv, Margit


Piroska Előzmény | 2005.12.29. 16:41 - #1779

Szia Margit! Tudod úgy jártam, hogy minél többet gondoltam a burgonyás kenyeredre annál bizonytalanabb lette. Például mi a különbség az aszkorbinsav és a citromsav között? Én azt hittem az ugyanaz. Aztán a főtt burgonyát hogyan kell megfőzni: hideg vízbe teszed vagy forrásban lévőbe, héjában főzöd vagy felkockázva, sót teszel-e a vízbe? Bocs ha sokat értetlenkedek, de évek óta tartó kísérletezéseimet nem mindig koronázta siker.

EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 15:07 - #1778

Szia Piroska ismét!

Megnéztem, 3,5 dkg legyen az élesztő és valószínűleg egy kicsit több folyadék kell majd bele, mert nekem a kovászom elég híg volt.

Várom további jelentkezésedet, most egy kicsit nekem is mennem kell, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2005.12.29. 15:04 - #1777

Szia Piroska!

Örülök, hogy végül regisztráltál. Itt jobban lehet beszélgetni, mint az üzenőfalon.
Én elvétve sütök csak formában, legutóbb egy szögletes, nem túl magas falú jénaiban sütöttem a Formakenyeret. A burgonyás kenyér nagyon finom volt, érdemes kipróbálni, csak, ha nagyon ellágyulna a tészta, akkor érdemes valamilyen formában megsütni. Így lett nekem is az utolsó kenyerem formában sütve. Menet közben láttam, hogy nagyon lágy a tészta és nem kockáztattam, hogy ellapuljon sülés küzben.
Ha mégis a Formakenyér mellett döntesz, akkor abba összesen 3-4 dkg élesztőt tennék. Mindjárt megnézem pontosan a receptet és újból írok.

Üdv, Margit


Piroska Előzmény | 2005.12.29. 14:24 - #1776

Mennyivel kell megemelni az élesztőadagot ha nem használok kovászt? Most odaadom a gyereknek a gépet, de majd visszajövök a válaszokat megnézni.

Piroska Előzmény | 2005.12.29. 14:23 - #1775

Köszönöm szépen. Lusta voltam regisztrálni először, mert már külön füzet kell a regisztrációk nyilvántartására. Én sütőben szeretném megpróbálni. Sikért nem kaptunk, a fiam előbb jött vissza a boltból.Milyen formában szoktál kenyeret sütni?

[Későbbi] [2474-2455] [2454-2435] [2434-2415] [2414-2395] [2394-2375] [2374-2355] [2354-2335] [2334-2315] [2314-2295] [2294-2275] [2274-2255] [2254-2235] [2234-2215] [2214-2195] [2194-2175] [2174-2155] [2154-2135] [2134-2115] [2114-2095] [2094-2075] [2074-2055] [2054-2035] [2034-2015] [2014-1995] [1994-1975] [1974-1955] [1954-1935] [1934-1915] [1914-1895] [1894-1875] [1874-1855] [1854-1835] [1834-1815] [1814-1795] [1794-1775] [1774-1755] [1754-1735] [1734-1715] [1714-1695] [1694-1675] [1674-1655] [1654-1635] [1634-1615] [1614-1595] [1594-1575] [1574-1555] [1554-1535] [1534-1515] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?