Ma egy hirtelen elhatározással sütöttem egy zsömlét, csak Joghurttal. Nagyon egyszerű a recept, és csuda finom, könnyű zsömlék lettek belőle. Érdemes kipróbálni.
Amit meséltél, abból máris biztos, hogy az élesztő a ludas. A gyorsprogramhoz érdemes egy kicsit több élesztőt és folyadékot tenni, így gyorsabb a kelés. Örülök, hogy az alufóliás ötlet bevált. Mesélj majd, hogy sikerül a következő kenyered, ha csökkented az élesztőt.
Köszi a választ!Minden képpen megpróbálom friss élesztővel is , csak ez a por olyan kényelmes, és mindig van itthon.Biztos az élesztővel lehet a probléma mert egyszer a gyors programon sütöttem, hogy azt is kipróbáljam és akkor nem esett be a közepe, csak megrepett.Gondolom mivel rövidebb ideig kelt nem dolgozott annyit az élesztő.
Egyébként kipróbáltam az alufóliás ötletet mert a kenyér tetejét nem akarta megpirítani a kenyérnek.Most szépen megpirult.
Ettől tartottam, hogy porélesztő lesz majd a válaszodban. Ezt én nem használok, csak frisset. Azonban végignéztem az élesztőátváltási táblázatot, amit ma tettem fel az NLC-re is és ebből arra jutottam, hogy nagyjából 1 g porélesztő 3,3 g frissnek felel meg. Egyedül a Budafoki porélesztő lóg ki ebből a sorból. Ha ezt az átszámítást veszem, akkor az 5 g porélesztőd 1,65 dkg frissnek felel meg, ez viszont egy kicsit sok. Én a 60 dkg liszthez 1/4 kocka, azaz 1,25 dkg élesztőt szoktam tenni, sőt ez valamivel még kevesebb, mert sosincs meg teljesen az 5 dkg. Na most ez az egész persze csak akkor igaz, ha az átváltás valóban stimmel. Próbáld meg egy egész kicsivel kevesebb élesztővel csinálni a kenyeret és elképzelhető, hogy akkor jól fog sikerülni, nem esik vissza a teteje. Esetleg érdemes kipróbálni a friss élesztőt is, de nem akarlak mindenárom rábeszélni :-)
Itt egyszerűbben lehet beszélgetni. Tehát a 60 dkg liszthez nekem általában 4 dl körüli folyadék kell. Igaz ebben általában kefir is van, ez ugye sűrűbb, mint a víz vagy a tej, de nincs benne az a 2 dkg margarin, amit egy sima kenyérbe szoktam tenni. Tehát a 4 dl-t lehet nagyjából alapnak venni. Viszont olvastam már, nem is egy olyan véleményt, hogy másnak ez a mennyiség sok. Egyszer az Indexen még az is szóba került, hogy még az sem mindegy hol tárolja az ember a lisztet, amiből süt. Nekem elég száraz, meleg helyen van, tehát elképzelhető, hogy valamivel több folyadékot tud felvenni, mint aki egy hűvös, esetleg kicsit nyirkos helyen tárolja. A 65 dkg liszthez azonban biztos, hogy kevés a 3,5 dl folyadék, de ettől nem ragacsosnak kellene a tésztának lenni, hanem száraznak, ami nem is tud rendesen összeállni. Mennyi élesztőt tettél ehhez a kenyérhez?
Bármelyik receptben lecserélheted a kefirt tejre, csak picivel kevesebbet tegyél bele, mint a kefirből, mert a tej valamivel hígabb. Ha a tejfölt megeszi a párod, akkor azt is lehet tenni, mondjuk fele arányban, mint a kefir és tejjel felhigítod olyan állagúra, mint a kefir lenne. Szóval minden félét lehet variálni és én szívesen segítek, ha tudom, hogy mi nem felel meg a receptekben.
Ne add fel!!!! Nagyon finomakat lehet sütni, hidd el! Üdv, Margit
Szia Margit! Megnéztem a receptet amit ajánlottál. Az nálunk szóba se jöhet, mert a párom undorodik minden erjesztett tejterméktől. Olyat amiben kefír, vagy joghourt van még tévedésből se enne meg. A Kenyérvarázs termékcsaládból volt ami egyszer-kétszer ízlett neki, de csak frissen és amikor legszebben sikerült. Amúgy mi csak este eszünk kenyeret, meg ő viszi el dolgozni. Arra viszont nem mindegy milyen a kenyér, mert inkább visszahozza és nem eszik rendesen a 12 órás műszakban, vagy vesz helyette mást méregdrágán a büfében. Egyelőre elment a kedvem.
Nagyon sajnálom. Amikor láttad, hogy leeresztett a tészta, akkor kellett volna visszatenni a gépbe, átdagasztatni egy kevés liszttel és formába téve újra keleszteni, majd így megsütni. A burgonyás tésztának az az átka, hogy dagasztás, kelés közben is borzasztóan el tud lágyulni a tészta, főleg, ha magában a krumpliban sok víz maradt. Az nem baj, hogy másképp főzted meg, a lényeg az, hogy nagyon ki kell szellőztetni, gőzölni a krumplit. Ne add fel, előbb-utóbb a párod is rájön, hogy mennyivel finomabb az otthoni kenyér, csak türelem kell. Próbáld meg talán a Sütőben sült kenyér néven szereplő receptet. Ez egyszerű kenyér, nekem is ez volt a legelső sütős kísérletem. A lényeg az, hogy a sütőben sütésre szánt tésztának kicsit keményebbnek kell lenni, mint a gépinek és valamivel több élesztőt lehet bele tenni. Ha bármikor úgy érzed, hogy túl lágy a tészta, akkor dagaszd át liszttel vagy tedd formába és úgy süssed meg. Sajnos eltart egy darabig, amire az ember kiismeri a jó tésztát, ez némi áldozattal is járhat, csak feladni nem szabad, illetve nem érdemes szerintem. Biztos más is el fogja mondani Neked az ilyesmi véleményét :-))
Várom további jelentkezésedet és a híreket a következő kenyérről. Minden jót, üdv, Margit
Piroska! Én nem rég vagyok ezen a fórumon, de bizony sokat tanultam már. Az én kenyerem eleinte olyan lapos volt, hogy csak na.. Aztán újra próbálkoztam. Még most sem tenném ki a fényképét ide, de ami késik, nem siet ( szokták mondani). Aztán meg már előfordult, hogy szép magas lett, és pillanatok, na jó, gyorsan megette a család. Nem próbálod előre programozni, hogy mire hazaérsz, kész legyen?Bocs, ha okoskodni látszanék, lehet, hogy tapasztaltabb vagy nálam, csak szeretnék egy kis kedvet adni az újra próbálkozáshoz. Ne add fel!! Nelly
Én héjában főztem meg, forró vízben, só nélkül. A kisebbik adahot próbáltam meg, de nem volt annyi eszem, hogy kevesebb ideig kelesszem. De már akkor is eléggé lágy volt mikor a gépből kivettem. Lehet, hogy már ott túlkelt? Egy darabig gyönyörűen kelt, aztán mikor be akartam rakni a sütőbe arra mentem ki, hogy olyan a közepe mintha valaki belemarkolt volna, és leeresztett mint egy lufi. Már vágtam belőle néhány szeletet, hogy a párom megnézze, visz-e el belőle dolgozni, de még nem kóstoltuk. Amúgy nekem jónak tűnik csak lapos lett. Mindenesetre ma finoman közölte, neki inkább vegyek bolti kenyeret ha arra járok. Viszont kevés kenyeret eszünk, így kétfélét tartani luxus. Túl sűrűn meg nem is érek rá, mert dolgoznom is kell. :-)
Örülök, hogy hasznát vetted az ismertetőknek. Gondolom - remélem, hogy másnak is segít, még akkor is, ha eddig kevés visszajelzést kaptunk róla. Remélem majd újabb gépek leírásával bővül, ahogy egyre többen olvassák az oldalt. Kíváncsian várom a narancsos kalácsról a beszámolódat, nálunk nagy siker volt a közelmúltban is, amikor sütöttem. A krumpli főzőleve nagyon jó a kenyérbe, érdemes kipróbálni azzal is a sütést.
Szió mindenkinek! Köszönöm a vígasztaló szavakat. Nagyon jó köztetek lenni, annyira jó olvasni a lelkes és érdeklődő, valamint a sikeres akciókat. Képzeljétek, a barátnőmnek vettünk egy gépet a névnapjára, remélem, hamar nekikezd a kenyérsütésnek. Még soha nem sütött semmit, de nagyon örültem, amikor azt mondta, hogy talán ő is tud ezzel az okos kis masinával boldogulni. Mondanom sem kell, hogy az itt olvasott gépi ismertetők szempontjai alapján választottunk gépet.Régebben nem is gondoltam volna, mi mindenre érdemes odafigyelni a vásárláskor. Remélem sokan tudnak tapasztalatot meríteni itt. Aztán majd beszámolok a narancsos kalácsról, mert arra készülök, csak a lelkem erősítem még egy picit. Ja, és javasoltam a barátnőmnek, hogy feltétlenül keresse fel Margitka honlapját, ha kérdése van. Egyébként krumplis kenyeret már sokszor sütöttem, de megvallom, sose gondoltam rá, hogy a krumpli levét is felhasználhatnám. Legközelebb kipróbálom.Üdv Nelly.
A burgonyát nyersen felkockázva, sós vízben főzd meg, mindegy, hogy hideg vagy meleg vízben teszed fel. Ha megfőtt, akkor szűrd le, de a levéből tegyél félre. A krumplit terítsd szét és időnként forgasd át, hogy jól kiszellőzzön, kiprágologjon belőle a víz. Így tudod reálisan hozzáadagolni a folyadékot. A só a urgonya főzővizébe kell, de csak annyit tegyél, hogy ne legyen túl sós se a krumpli, se a főzővize. Így nem sózod el a kenyértésztát.
Az aszkorbinsav a C vitamin por alakban, és patikában lehet kapni. A citromsavat valamilyen gombaféle cukros etetésével nyerik és nekem annyira nem volt szimpatikus amit olvastam róla, hogy nem is használok. Ha nincs aszkorbinsavad, akkor inkább egy evőkanál 10 %-os ecetet tegyél egy normál méretű (kb.1 kg-os) kenyérhez.
Kíváncsian várom, hogy mire jutottál, melyik kenyeret sütöd és milyen eredménnyel. Majd mesélj légyszíves, üdv, Margit
Szia Margit! Tudod úgy jártam, hogy minél többet gondoltam a burgonyás kenyeredre annál bizonytalanabb lette. Például mi a különbség az aszkorbinsav és a citromsav között? Én azt hittem az ugyanaz. Aztán a főtt burgonyát hogyan kell megfőzni: hideg vízbe teszed vagy forrásban lévőbe, héjában főzöd vagy felkockázva, sót teszel-e a vízbe? Bocs ha sokat értetlenkedek, de évek óta tartó kísérletezéseimet nem mindig koronázta siker.
Örülök, hogy végül regisztráltál. Itt jobban lehet beszélgetni, mint az üzenőfalon. Én elvétve sütök csak formában, legutóbb egy szögletes, nem túl magas falú jénaiban sütöttem a Formakenyeret. A burgonyás kenyér nagyon finom volt, érdemes kipróbálni, csak, ha nagyon ellágyulna a tészta, akkor érdemes valamilyen formában megsütni. Így lett nekem is az utolsó kenyerem formában sütve. Menet közben láttam, hogy nagyon lágy a tészta és nem kockáztattam, hogy ellapuljon sülés küzben. Ha mégis a Formakenyér mellett döntesz, akkor abba összesen 3-4 dkg élesztőt tennék. Mindjárt megnézem pontosan a receptet és újból írok.
Köszönöm szépen. Lusta voltam regisztrálni először, mert már külön füzet kell a regisztrációk nyilvántartására. Én sütőben szeretném megpróbálni. Sikért nem kaptunk, a fiam előbb jött vissza a boltból.Milyen formában szoktál kenyeret sütni?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit