A program de. dolgozunk még. Du tv nézés a menü pedig hamburger lesz és karácsonyi aprósütemény semmi különös. Vettünk tüzijátékot az lesz sz est fénypontja.
Szia Margit! Most lett készen a narancsos kalácsod. Fantasztikusan finom! És gyönyörű is! Sajnos nincs itthon a fényképezőgép, és a gyerekek úgy tömik magukba, hogy holnap már nem lesz mit fotóznom. Valószínűleg újra kell süssek nemsokára. Köszönöm a szuper receptet! Szép estét! Üdv:Judit
No, no ?? Nem is vártad meg, hogy kihűljön és összeérjen a kenyérkéd?? Egyébként nem is csodálom :-)) Beírod a receptjét, ha megkérhetlek? A képeket megszerzem hozzá az Indexről és az NLC-ről. Már láttam ám a kész kenyérről is a képet. Nagyon guszta lett és teljesen biztos vagyok benne, hogy finom is. Gratulálok hozzá.
Megsült a kenyérke! Micsoda illatokkal töltötte meg az egész lakást a sülési fázisok során! Szuper ropogós a héja és finom, apró lyukacskákkal teli, lágyan rugalmasan szivacsos a belseje. Nem bírtam megállni, hogy meg ne dézsmáljam :-) Mit mondjak: befaltam belőle...Fantasztikus az íze. Ez kivételesen kissé savanykás lett, de ez adja azt a különleges zamatot, amit minden rozskenyérkedvelő imád.
Nagyon klasszak a pogácsáid és nagyon aranyos a segítséged :-)) Köszönettel megszerzem a képeket és felteszem a recepthez. Nálatok mi lesz a szilveszteri program és menü?
Minden elismerésem Kartika! Ennyi vendéget és ilyen színvonalasan kiszolgálni bizony nem mindennapi teljesítmény.
A rozskenyereim nem mondanám savanykásnak, mert ügyelek a kiegyensúlyozott tésztaízesítésre, kombinálásra. A nyerstésztát összeállításkor s pihentetés után is mindig meg szoktam kóstolni. Túlkelesztésnél megtörténhet, hogy "savanyúbb" a kelleténél. Barna cukor hozzáadásával ellensúlyozom az esetlegesen érettebb rozskovászt. Szerintem érdemes megpróbálni a saját sütésű rozskenyeret. Sokkal finomabb a legjobb kis pékségben sütött kenyérnél is, mert ebben semmiféle állag, íz- s színjavító adalék sincs.
Nagyon tetszenek a zsemléid. Sütöttem omlós tepertős pogácsát, képeket az NLC-n megtalálod a receptet már régebben beírtam. További szép estét! Holnapra jó bulizást kívánok annak aki bulizik!
1 szem nagyobb krumpli 6 perc alatt is elkészül s 1-2 személynek főtt étel gyanánt nagyon jól jön 1-1 alkalommal, amikor nincs idő a főzésre. A vitaminok egy része a főzéssel is tönkre megy. Az energiapazarlást illetően viszont minden bizonnyal nagyon igazad van.
Már sül az új kreációm. Egy kicsit izgulok, mert magasnak tartom a sütési hőmérsékletet. Viszont változtatni nem merek, mert az viszont a belső sültségét veszélyezteti. Egyszer már majdnem pórul jártam. - Az indexre raktam fel néhány fotót.
A mikróban én sem főzök-sütök egyébként semmit. Viszont a "sült" krumpli az nagyon bejött. Vajjal nagyon finom + egy kis vegyes saláta számomra fenséges vacsorát jelent.
Fontolgatom, hogy a stollenemről 1-2 képet be kellene tenni az NLC fórumába...
Sziasztok!
Szia Kenyérke! Köszönöm a dicséretet. Három éjszakámba került, mivel én is rém sokat dolgozom és csak este van időm bármit is csinálni. Munka után sütögettem és éjjel fél 3-ig diszítgettem. (de nagy a család és 12-en voltak nálunk)
Mindig olvasom a kovászos dolgaidat, annyiszor gondolom hogy megprobálom, de még nem mertem. (nem savanykás tőle a kenyér? azt nem szeretem a német kenyeret sem mert érzem rajta a savanyú Ízt) de annyira szeretném már kiprobálni.
üdv.
Köszönöm az élesztős tanácsokat, már beszereztem friss élesztőt.Holnap kaláccsal próbálkozom minden képp azt használom. Majd beszámolok az eredményről.
Nagyon örülök, hogy jelentkeztél. Remélem az ünnepek elteltével a többiek is lassan visszatérnek :-) Az élesztőből nekem is a friss a "heppem", a porélesztőről ugyanaz a véleményem, mint Neked. Én általában két csíkot (10 db-ot) szoktam egyszerre venni és simán a hűtőben tartom. Kétségtelen, hogy én elég sokat sütök, tehát viszonylag gyorsan fogy, de azért ez a mennyiség nekem is eltart egy darabig. Sose lett még semmi baja, mindig az utolsó morzsáig el tudom használni.
Szia Kati! Azt írtad, hogy a porélesztő olyan kényelmes, és mindig van otthon. Nos, én a kockaélesztőt lefagyasztom. Amikor kiveszem, szobahőmérsékleten tíz perc alatt felenged annyira, hogy levághassam belőle a szükséges darabot. Ugyanúgy használható, mint a friss, de mivel így még nagyon hideg, egy kis meleg tejbe vagy vízbe téve teszem a gépbe. Ha meg nem felejtem, időben előveszem, és akkor csak hűtőhideg. Múltkor pedig felnégyeltem párat, mert én fél kiló lisztből sütök kenyeret, és ahhoz mindig elég negyed kocka. Ezt azért csinálom, mert a porélesztő minősége tök egyenetlen, kétszer sütöttem porral kenyeret, és az egyik lett az egyetlen eddig elrontott kenyerem, nagyon tömör maradt. Sokkal megbízhatóbb a friss.
-------- Kenyérke, a főtt krumpli amúgy is megfő negyed óra alatt! Arról nem is beszélve, hogy a mikró energiapazarlás, és az összes létező vitamint kinyírja, nem véletlenül használják sterilizálásra a mikrohullámot. Szóval szerintem ennyit nem ér meg a krumpli esetében.
Én a mikrót főzésre sose használom, de ezt a krumplit kipróbálom egyszer, ha hirtelen lesz szükségem főtt krumplira. Én nagy városainkkal jártam így, mint Te a fürdővel. Hosszú idő után jutottam el ismét Pécsre, Sopronba, Egerbe és csak álltam, mintha sose jártam volna ott. Olyan hihetetlenül kiépült, átalakult minden, hogy csak nyomokban találtam meg a régi belvárosokban azt a hangulatot, ami emlékeimben élt.
Kíváncsian várom a Stollenről a beszámolót és a receptet, de a sárgarépás kenyérrel is kíváncsivá tettél.
További szép napot és jó sütögetést kívánok, üdv, Margit
Köszönöm, hogy ilyen kedves vagy. A szalóki gyógyfürdő jót tett fizikailag, de lelkileg nagyon lehangolt a látvány, amivé azt a gyönyörű kis természeti csodát, Európa Pamukkaléját a pénzimádók csoportja rombolta. Ha időm s hangulatom lesz kirakom azokat a képeket a netre, ami ezt a rombolást folyamatában ábrázolja és azt, ami régen volt. Az oda kiépített turistaipart nem fogom fotózni. Utálom az élményfürdővé épített gyógyfürdőket. Egyébként egy ilyen mellett lakom, ahová 11 évig mindennap úszni jártam. Mióta átépült, azóta be sem tettem a lábam. Inkább az átellenben lévő új uszodába megyek ha úszni akarok. Bár ez sem az, amit én szeretek: bányatavak, halas tavak…
A Stollenom receptjét a CK fórumból vettem. Nagyon kedvező hozzászólások tömege vette körül, az összetevők, a méret nagyon kedvemre való volt (1 db. nagy kenyér) s úgy döntöttem, hogy kipróbálom. A tészta nyersen nagyon finom volt. Sülés közben viszont eléggé ellazult. Azt hiszem szorosra kellett volna hajtogatni.
Képet is készítettem. Ha jó, közlésre érdemes művet alkottam, akkor január közepe táján megküldöm a receptet és a komplett ilusztrációt.
Ma egy újabb, teljes gabonamagvas + sárgarépás rozskenyeret készülök sütni. Szokás szerint kizárólag kovászosan, mivel a rozskenyereket ezzel az eljárással lehet a legfinomabbra megsütni. Hála a CK fórumnak, nagyon sokat segítettek nekem ennek a technikának az elsajátításában. Ezt a receptet is innen vettem.
Margit, Piroska, régen, amikor több fehérkenyeret sütöttem, a krumplishoz én mindig mikróban sütöttem 1 nagyobb krumplit. Megmostam, a héját kés hegyével néhány helyen megbökdöstem, hogy sülés közben a felgyülemlett gőz fokozatosan el tudjon távozni. Az igy készült krumpli főtt és sült krumpli közötti állagú lesz. Max. 10-12 perc alatt van kész 750 W-on. Félidőben a krumplit meg szoktam fordítani. Fontos, hogy túl ne süssétek a krumplit. Sülten sima a felülete, de belül puha. Eleinte tűvel kell kitapasztalni, mikor jó. A túlsült, ráncos, aszott. Nehezen húzható le a héja. Gyors vacsorához gyakran szoktam ilyen burgonyaköretet készíteni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit