Hát megszületett a zsömle készítéséről a fáziskép sorozat. Betettem a péksütemények elejére, de itt is megmutatom az első képet, innen már tovább lehet nézni. Nem tudom mennyire érthető, örülnék, ha írnátok róla vélemyényt. Meghagyjam, vagy nincs értelme?
Nos, ígéretemhez híven megpróbáltam összeállítani egy receptet, elmondom majd a hibalehetőségeit is.
Teljes kiőrlésű búzakenyér:
24 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 24 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 3 ek burgonyapehely
2 kk sikér 1,7 dl kefír 1,6 dl víz (+ annyi, hogy a tészta összeálljon) 1,5 dkg margarin 1 púposabb kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav vagy 1 ek 10%-os ecet 1/4 kocka friss élesztő (szűken mérve)
A burgonyapelyhet azért tenném a kenyérbe, hogy egy kicsit lágyítsa. A sikérből gondolkoztam, hogy mennyit írjak, de végül a 2 kávéskanálnál maradtam, talán nem kellene nagyon megpúpozni, de az egyet kevésnek gondolnám. Az élesztő nagyon rázós dolog. Ennyi fehérliszthez elég lenne 1/5 kocka, de a teljes kiőrlésű liszthez ezt kevésnek gondolom. Itt a különbség 25 gramm, megpróbálhatod ezt elfelezni elsőre. Tehát nem 1,25 dkg-ot teszel bele, hanem 1,12 dkg-ot, ha van digitális mérleged. Ha nincs, akkor maradjon a szűk 1/4 kocka. A folyadék valószínúleg picit kevés, mert a teljes kiőrlésű liszt valamivel több folyadékot vesz fel, mint a fehér. Vigyázz, hogy túl lágy azonban ez a tészta se legyen.
Nos ennyi, ami eszembe jutott. Kíváncsian várom az eredményről a beszámolót, ha megtetszik a recept és megpróbálkozol vele. Garanciát nem merek válallni érte, de szerintem azért biztos ehető lesz.
Ha jól sikerült a kalácsod, akkor nem kell szerintem semmit változtatni rajta. A kalácstészta másképp viselkedik, mint a kenyértészta, főleg, ha valaki rendesen, cukorral csinálja. Sokkal könnyebben kel, mint a kenyértészta. Ebbe igaziból még kevesebb élesztő is elég lenne, mint a kenyérbe, de a gépi dolgokba már eléggé visszafogottan kell az élesztőt tenni, ezért nem szükséges még tovább csökkenteni. A fotóknak örülnék, az sem baj, ha nem teljesen tökéletesen sikerült, amiről készül a kép. Látva a kenyeret, kalácsot jobban tudok véleményt mondani az esetleges hibákról is, bár általában enélkül is sikerül.
Várom a további beszámolóidat, sok sikert, üdv, Margit
Nincs semmi gond, de súly szempontjából az is a 750gr-os kategóriába tartozik. Vagy ilyenkor nincs jelentősége? Mármint ha véletlenül sikerült a nagyobb súlybeállításnál? Variálok ugye? Csak hát szeretném jól csinálni. Szegény barátnőmnek is volt csalódása az új géppel, de szeretnék neki segíteni. Viszont ez csak akkor megy, ha már én is gyakorlottabb leszek. Győzködtem, hogy süssünk kalácsot, de a férje kenyeret akar. Hát majd nekiveselkedünk. Aztán, ha szép lesz, jöhet a fénykép. Igaz, én olyat nem tudok, de a fiam mindenhez ért ami számítógép, apja fia, így aztán lesz segítség. Bárcsak már ott tartanánk! Nelly
Előre is köszi, a gépemmel 2 nagyságú kenyeret tudok sütni, 75dkg, és 1kg körüli. Ezt a fajta kenyeret valószínü csak kisebb fajtába sütöm meg, mert csak én fogom enni.
Kérlek ne haragudj, totál kiment a fejemből az ígéretem. Nem szoktam így járni és egy jó darabig volt valami hiányérzetem, de nem jöttem rá, hogy mitől. Azért nálunk nappal eléggé zajlik az élet, a gyerekeim itt nyüzsiznek és valamiért állandóan megtalálnak, valószínűleg ebből adódhatott, még egyszer bocsánat érte.
Nos a kérésedre visszatérve. Olyan kenyeret én nem szoktam sütni, ami csak teljes kiőrlésű lisztből készül, mert nálunk a család ezt nem díjazná. Elég szoros végeredmény várható belőle, de azért nem lehetetlen ilyen kenyeret sütni. Azt javasolnám, hogy egy rész tönkölybúzalisztet tegyél bele, mert ennek magasabb a sikértartalma, mint a sima búzalsiztnek, valamint feltétlenül tegyél bele külön sikért is. Most egy kicsit el kell mennem a géptől, de kigondolok valami receptet, amit át lehet alakítani ilyen kenyérre. Ha erre jársz esetleg a következő levelemig, akkor írd meg, hogy mekkora kenyér fér a gépedbe. Én rövidesen visszatérek és akkor írok valami konkrétumot is.
Margit! Le a kalappal előtted! Meglátszik, hogy még sokat kell tanulnom! Megmondom őszintén, idáig fogalmam sem volt arról, hogy a gépen lehet állítani a tészta mennyiségét, de most okosabb lettem.Tényleg a nagyobb súlynak megfelelő fokozatra volt állítva. Lehet 3 óra 20 percre állítani, mégpedig elolvasva a használati utasítást, 750g-os kenyérkéhez. Szóval köszönöm. Megpróbálom újra. Talán a kalácsnál is így kellene? Nelly
Hát, az élesztő szerintem sok, bár tudom, hogy nem tűnik túl nagynak az eltérés, de talán ez is okozhatta. A 3ó 30 perces program szokványosnak mondható, de lehet, hogy ennek a kisebb kenyérnek talán ez is sok volt. Milyen súlybeállítással sütötted? Nem lehet kisebbre tenni és ezzel rövidíteni egy kicsit a programot?
Szerintem vagy egyiket vagy másikat változtasd meg elsőre, majd, ha szükséges, akkor következő lépésben a másikat is. Így biztosan sikerülni fog.
Köszönöm, a képeket rögtön elmentem. Nagyon szépeket sütöttél, gratulálok. A receptet írd be lgyszíves a receptes fórumba, onnan majd intézem a sorsát :-))
Én kértem tőled csak teljes kiörlésü liszből készült kenyér receptet, lehetőleg gépben süthetőt. Előre is köszönöm,és nagyon áldott és boldog új évet kívánok neked.
Már itt is vagyok, most ment el az utolsó vendég. Azért a mai narancsos kalácsom sem volt semmi! Végre valami, ami nekem is mindig sikerül! Ami a tejes fehérkenyeret illeti, normál programon sütöttem, mint a kalácsot is. Nekem a Clatronic 2 tárcsás gépemen ez 3 óra 30 perc.50 dkg BL 80-as lisztet tettem hozzá, 1/4 friss élesztővel. Igaz Te 1/5 élesztőt írtál, talán ez lehet a baj? Nelly
Sziasztok! tegnap én is virslis bucit sütöttem, de "miniben" falatkáknak. A fiam buliba ment és vitte magával a nagyrészét. Azt mondja percek alatt szétkapkodták a haverok és kézcsókjaikat küldik. Margitka neked is továbbítom, tőled vettem a receptet. A másik ötlet is tőled van, én csak módosítottam csináltam megint egy sajtos csigát (fűszerezve több sajtból) muffinsütőben sütve. Ezt is elvitte magával. Képeket felteszem az nlc-re. Ha gondolod tegyük ide is át. Ha kell a sajtos recept, akkor leirom. (nem nagy szám, de fűszerillatos és finom szaftos volt)
Érdeklődéssel várom :-) Bár nekem a zsömlék formázásával nincs gondom, mert többfelé olvastam róla, sőt a műholdas tévék valamelyikén német kis és nagy péküzemet látta, ahol ezt is mutatták. Na, olyan professzionálisan én nem tudom formálni. De nálunk nem sok fogy. 2-3 zsömléért nem érdemes a sütőt bekapcsolni. - Viszont ahogyan Te csinálod az érdekel.
A recepthez sorba rakva s lekicsinyítve összesen 6 képet küldök.
Köszönöm szépen. Épp most fűztem be a fiamat, hogy csináljunk "együtt" zsömlét, csak a recepteket nézegettem, hogy melyiket is csináljam. Majd jelentkezem a fotókkal.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit