Nagyon köszönöm a zsemle készítés fázis képeit elsőre nem volt elég világos ugy tűnt mintha egyforma képek lennének, de ma ujra megnéztem és kb. már értem a folyamatot. A zsemle szélét mindig befelé hajtod , ezt addig ismétled mig sima állagot eléred? Majd gyakorlatban is ki fogom próbálni. Üdv: jégkása
Nagyon örülök, hogy finom lett a kenyered. A kovászt kérdezed. A receptjeim között szerepel kimondottan egy kovászokkal foglalkozó rész. Itt megtalálod Kenyérke klasszikus kovászolási eljárását, valamint az én gyorskovászos kovászindítási módszeremet. Mindkettővel ugyanazt az eredményt lehet végső soron elérni. Sőt most jut eszembe inkább kiteszem ide a linkjét, akkor nem kell keresgélned.
Nagyon finom a kovásszal készülő kenyérféle, finomabb, mint a csak élesztős. de ehhez nem árt már egy kicsit "érezni" a tésztát. Tehát szemre, tapintásra tudni, hogy mikor jó a tészta. A Lovagkenyér elég jó és emlékeim szerint egyszerű recept, első kovászos kenyérnek azt hiszem igen alkalmas. Most gyorsan megnéztem, hog nehogy rosszat írjak, de jól emlékeztem a receptre. Tényleg alkalmas első kovászos kenyérnek :-)
Kíváncsian várom, hogy kipróbálod-e, majd mesélj, üdv, Margit
Nagyon jó lett a kenyerem .Még melegen szinte a felét megettük.Lehet legközelebb 40dkg-ből csinálom,hogy akkora lgyen mint a pitli. Kinyomtattam a lovagkenyér rp-t kell bele búzakovász.Hol tudom beszerezni? Bio boltba van?
Szia Margit! Végre tudok ide is irni.Most sül a tönkölybúzás gépi kenyerem.Én csak 50dkg liszttel készitem igy is a "plafonon" van. a fehérkenyeret40-ből sütöttem nem volt tele a pitli. Remálem a teteje is megsül.Bekukkantottam nagyon édin sül.
Sziasztok, szia Móni! Teljes kiőrlésű kenyérnek próbáld ki a Kipróbálásra váró receptek között szereplő Diós-rozsos kenyeret, a megjegyzéseimet ott olvashatod hozzá (több kelesztési idő, mert nagyon nehezen veszi fel a folyadékot). Gépben süthető, de szerintem célszerűbb a TÉSZTA programon külön megdagasztani és keleszteni, majd ha kellően megkelt, a csak SÜTÉSt beindítani.
Kovász nélkül elég tömör, sűrű lesz, ezért én általában fele rétes-fele teljes kiőrlésű lisztből sütök barna kenyeret, az az én gépem normál programján tökéletes lesz.
Örülök, hogy regisztráltál, előbb-utóbb akkor itt is tudsz majd írni.
A kérdésedre válaszolva, csak fehér lisztből is lehet zsömlét sütni. Bal oldalon a legújabb 10 recept között 2 zsömlereceptet is találsz, mindkettőhöz odaírtam a receptben, hogy csak BL 80-as lisztből is meg lehet csinálni. Mindkettő egyszerű és nagyon finom zsömle. A joghurtos valami hihetetlenül könnyű, laza szerkezetű lett és finom puha. Szerintem akár ezt, akár a másikat is érdemes kipróbálni.
sok sikert hozzá, majd számolj be az eredményről, ha megsütöd. Kíváncsi vagyok az eredményedre, üdv, Margit
Azt mindenképpen meg tudod csinálni, hogy elindítod a gépet, megvárod a dagasztás végét, kikapcsolod a gépet, vársz 20 percet (kelesztési idő), majd ismét elindítod a gépet, megvársz a dagasztásból 10 - 20 percet (attól függően, hogy mennyi kell a tésztának), majd megint kikapcsolod a gépet és kiveszed belőle a tésztát. Utána a sütőben bármit meg tudsz sütni.
Ha kalácsot szeretnél a gépben sütni, akkor a 3 programból a legrövidebbel próbálkozz. Ha még ez is jelentősen hosszabb, mint 3 óra, akkor picit csökkentsed a receptben megadott élesztőmennyiséget.
Kérdezz kint, ha van még valami, amire nem válaszoltam, üdv, Margit
Örülök, ha tudtam újat mondani és mutatni Neked is :-)) Ezek szerint érthető a zsömle gyurmázása a képeken? Nagyon kíváncsi vagyok a Teljes kiőrlésű kenyérre, ha megcsinálod. Remélem nem lesz vele gond, de biztos, hogy egy szorosabb jellegű kenyér lesz, erre számíts. Megkérlek, hogy légyszíves majd mesélj róla, ha megsütöd.
Örülök, hogy teszik az új elrendezés :-) A képeket majd átnézem, hogy tudnám csökkenteni. Az az igazság, hogy az eredeti elérhetőségén az összes kis kép megjelenik egyszerre, csak innen a fórumból ilyen lapozgatós. Na majd kiokoskodom valamit.
Az üzenőfalon nem fért volna el a válaszom. Ne haragudj, csak most tudtam a géphez jönni. Sajnos elkezdődött a munka, így ezelőtt az időpont előtt már nem fogok tudni a géphez jönni. Inkább csak később :-(
Remélem tészta vagy dagasztás-kelesztés program van a gépeden. Én ezzel szoktam a dagasztást csinálni. Ha ilyened sincs, akkor bármelyik programot elindíthatod, például a gyorsprogramot, majd a dagasztás után leállítod a gépet és a szükséges kelesztési idő után újra elindítod. A második dagasztás után megint leállítod, és ekkor kiveheted a tésztát, ha sütőben szeretnél sütni.
Na, ezt most elküldöm, mert nem tudom, hogy jól értettem-e a kérdésedet és jóra válaszoltam-e. Ha nem, akkor kérdezz újra légyszíves.
Szia Margit, és Minden kedves konyhatündér! Bár kicsit megkésve, de én is Boldog és Békés Új Esztendőt kívánok mindenkinek szeretettel!!!
Margitka! Jó, hogy Nellynek írtad a kenyérméret beállítását. Erre én sem figyeltem eddig :-) nekem is van még sok tanulnivalóm .. Annyira jó, hogy itt az oldaladon ennyi sok hasznos információt és tudást lehet olvasni. Olyan nagy kedvet és bátorságot lehet itt szerezni a sütögetéshez. A kisfiad is nagyon aranyos, hogy a fotókkal segít a szemléltetésben. Én pl. nem tudtam elképzelni a zsömle hajtogatását. Így hamarosan nekibátorodok, és megpróbálok sütni azt is. A Moninak írt búzakenyered is nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Persze sajnos csak én szeretem, de azt hiszem meglepem magam, és megpróbálom elkészíteni a hét végén. Nyamm :-)))
Kívánok továbbra is jó sütögetést, és szép napokat mindannyiótoknak! Üdv:Judit
Ne vedd ki az utolsó előtti képet, mert megnyitáskor a feliratozás egyértelművé teszi és a rusztikus zsömlékhez is egy kis útmutatót nyújt. Én csak az összképhatást néztem és a fázisok vonulását
Az I. rész képeit viszont radikálisan lecsökkenteném, hogy az összes kis képet 1 pillantással át lehessen tekinteni.
Arra is kell gondolni, hogy nem mindenkinek lehet szuper internetezési lehetősége, értem ezalatt az országos hozzáférési lehetőséget. Betárcsázós vonalon sanyarú ám az élet. A határon túli magyarok lehetőségeiről nem is beszélve.
Köszönöm a véleményedet, örülök az észrevételednek is. A tálcán lévő kész zsömleképet áttettem utolsónak, ahogy javasoltad. A kezemben lévő két kép közül az első a zsömle alját mutatja, a második a kész forma tetejét. Szerinted akkor is vegyem ki?
Feltettem a receptedet és a képeket a diétás fórumba és az ABC-s részbe is. Változatlanul nagyon tetszik a kenyered :-)
Megmutatom a többieknek is az utolsó két képet, innen a többit is meg lehet lesni.
Minden elismerésem, hogy a kisfiaddal együtt ennyit fáradoztatok. Én pedig most kényelmesen kielemezhetem a folyamatot. Itt teszem, hogy bárki más is hozzászólhasson.
A teljes folyamatot tekintve, a következők megjelenítését tartom fontosnak.
I. 1. összeállított tészta 2. megkelt tészta 3. formázás megkezdése 4. a hosszúra formázott tészta felosztásának kezdete 5. a felosztott tészta
II. Ezután következik az összes közeli kép, melyekből az utolsó előttit kivenném. A kinyújtott kézen fekvő megformázott zsömletészta kifejezőereje ezzel hatásosabbá válik.
A képsor végére pedig betenném a közeli képek előtti, lisztezett felületre kisorakoztatott megformázott zsömléket.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit