Szia Margit! Megnéztem azt a programot 1 órás. nekem is irja a program mennyi ideig tart.ma vettemgraham lisztet és burgony pelyht.következik a graham liszts kenyér.
Örülök, hogy írásban is bejelentkeztél és, hogy általában sikeresen sütögetsz.
Ez a sajtos kenyér recept, valahogy úgy nem jó, ahogy van. Bocsánat érte! Én nem szoktam csak finom vagy rétesliszttel sütni, a kenyérhez midig keverem ezeket vagy BL 80-ast használok. A sajtos kenyérbe nem igazán kell az olaj, mert maga a sajt sok zsírt tartalmaz, inkább margarint tennék bele. Ml-ben nem tudom, hogy mennyi ez a só és a cukor, de azt tudom, hogy a sóból több kell, mint cukorból. A kenyérbe a cukor csak az élesztő indításához kell, ehhez kicsi mennyiség is elég. A legfőbb hibája azonban, hogy a folyadék kevés, összesen kb 2 dl, az 50 dkg liszthez kb 3,3 dl kell. A sajt zsírtartalma miatt a sajtos kenyérhez valamivel kevesebb szükséges. A szárított élesztőre nem igazán tudok mit írni, mert nem ismerem.
A fóliázással kapcsolatban kérdeztél még. Én annak idején lecsavaroztam a belső borítását a tetőnek és az ablak méretének megfelelő 4 rétegű fóliát közvetlenül az ablakra tettem, majd így csavaroztam vissza a belső tetőt. Így nem tud ráesni a fólia a kenyérre. Nem tudom, de remélem, hogy a Te gépeden is le lehet csavarozni a borítást és akkor megoldódik ez a problémád.
További jó sütögetést kívánok és várom további jelentkezésedet is, üdv, Margit
A teljesen vagy majdnem teljesen, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér mindig szorosabb marad, mint amiben több a fehérliszt. Egyszerűen azért, mert ebben sok az olyan rész, amiben egyáltalán nincs sikér. Ezért kell/szoktam ezekhez a lisztekhez sikért tenni.
A receptben szereplő só viszont rengeteg, ha nem írtad el a kanál méretét. 50 dkg liszthez 1 és 1/4 kávéskanál só kell. A 2 evőkanálnyi már biztosan akadályozza az éelsztő munkáját. A folyadék jó, bár inkább a 3,5 dl kellett bele szerintem a sok tk liszt miatt. Kicsit az élesztőt is sokallom. Próbáld ki, ha gondolod azt a kenyeret, amit a napokban Móninak írtam be, erre azt íta Móni, hogy finomra sikerült. Remélem majd fénykpet is küld róla és akkor láthatjuk is. Majd kiteszem a receptet a legújabb 10 receptem közé.
Ha beállítod azt a programot, akkor nem írja ki a kijelző a program hosszát? Az enyémen minden programnál indulás előtt ezt lehet látni. Meg kellene nézned, hátha ez a csak sütés program.
Először vetemedem írásra itt, Nálad, de nem először járok a portálon. Nagyon sok jó ötletet és receptet halásztam már le innen (pl. a túrós kalácsot) – ezúton is köszönet érte.
Tegnap viszont nagyon siralmas sajtos kenyeret sikerült sütnöm (de szép lett ez a mondat!). Nem itteni recept volt, mert csak éjszaka „volt időm”, és a tiédet nem mertem késleltetve csinálni a benne levő tej miatt. Ebből viszont valami morzsalékos, keletlen, sületlen izé lett (úgy tűnt, mintha össze sem keveredtek volna benne a hozzávalók) – gyanúm szerint azért, mert kevés benne a folyadék. Leírom a hozzávalókat – elmondanád a véleményed?
150 ml víz, 20 ml olívaolaj, 1 tojás (én ezt a vízbe ütöttem bele, de nem kevertem el), 500 g liszt (BL55), erre szórtam rá 125 g reszelt sajtot, majd elkülönítve 1-1 sarokba 7 ml sót, 10 ml cukrot, 7 g szárított élesztőt.
Hauser BM 802-es géppel normál programon, közepes méretű kenyérként sütöttem. Csak több folyadék kéne bele, vagy mást is elrontottam?
A másik gondom, amivel a Kollektív Tudáshoz fordulnék, hogy a kenyerek teteje nekem sem sül meg. Próbáltam az ablakot a tanácsaitok szerint belülről befóliázni, de mivel a szellőzőnyílás „útban van” és azt úgy tudom nem szabad letakarni, nem sikerült kitalálnom, hogyan lehetne megvalósítani a dolgot úgy, hogy a fólia ne tudjon egy óvatlan pillanatban a tésztába konyulni. Meg tudná mondani valaki, hogy ennél a típusnál (Hauser BM 208) hogy kell csinálni ezt a varázslatot?
Előre is köszönöm a segítséget, és további jó sütögetést mindenkinek.
Niki kedves, a kedvemért egyszer majd lemérnéd, hogy az ír burgonyás kenyeret pontosan mekkora formában sütötted, és elárulnád, hogy ebbe hány deka lisztből sütött kenyér fér? Van egy remek baguette receptem, minden más kipróbáltnál finomabb, sajnos már nem tudom a forrását, de ha az eredeti recept szerint készítem, mindig szétlapul, ha viszont keményebbre dagasztom, nem lesz olyan könnyű, így megfelelő méretű formát keresek neki, ezért kellene a fenti információ (beszerzési helyet talán én is találok majd). Köszi előre is!
Nagyon aranyos vagy, hogy közzétetted a képeket. :) Szóval amit sütöttem tegnap, nem sikerült valami fényesen és nem tudom mi lehetett a hiba. Belülről sem sült meg és szinte meg sem kelt. Szerinted mi lehetett a hiba? Leírom ide a receptet, remélem nem baj.
Egyszerű reformkenyér
40 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg finomliszt, 2.5 dkg élesztő, 2 ek só, 1 ek cukor, 3-3.5 dl víz
Szia!Margit! Sajnos nem tudom mennyi ideig süt.Nincs olyan leirás ami irná a mentek idejét/kár/ Majd kikisérletezem a sütéseket,mert nem találtam még akinek ilyen gépe lnne,hogy tapasztlatot gyüjtsek:Köszi
Tegnap és ma is a Joghurtos zsömlét csináltam meg. Nagyon ízlik nekünk, és ma variáltam is egy kicsit rajta. A fehér liszt egy része helyett teljes kiőrlésű rozslisztet tettem bele. Így is nagyon finom lett.
Az a sütőprogram mennyi ideig tud sütni? Elég rosszak a gépekhez adott fordítások, lehet ám, hogy ez az a program, amiről írtam. Örülök a kenyérkéd sikerének és várom a továbbiakról is a beszámolót.
Margit köszönöm szépen a választ.Nekem csak olyan sütőprog.van ami a kész kenyér további sütéséhez való.M nagyon-nagyon szép és finom letta fehér kenyerem.Beszerzem a burgonypelyhet és sütögetek tovább.
A teljes kiőrlésű lisztekkel készülő kenyérnek jobb egy hosszabb program. Természetesen ezt is figyelni kell, hogy mennyire kel. Ha hamarabb, vagy később, mint kellene, akkor lehet a csak sütés programmal megsütni. Burgonyapelyhet bioboltban lehet venni adalákanyagmenteset.
Nagyon örülnék a fotónak, köszönöm, ha elküldöd. Kíváncsi vagyok, hogy válik be a recept, ha mások is megcsinálják. Majd mesélj, légyszíves!
Az oldal címét köszönöm, bepillantottam, majd visszamenekültem ide. A kezdőoldal kicsit cezarománnak tűnik nekem :-)), de lehet, hogy tévedek. Nem Téged szeretnélek ám megbántani!!! A Norbi körül kialakult vagy mesterségesen kialakított felhajtás bosszant. Kikiáltották mindentudónak és mindenhez értőnek pedig semmi mást nem tett, mint lefogyott egyszer valamennyit. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt én is megtettem, mégsem tőlem zeng az ország :-)) Nagyon bosszant konkrétan a lisztje, ami tele van igen káros adalékanyagokkal. Egyszer itt a fórumon felvetődött ez a liszt és én utánanéztem, hogy valójában mi is ez. Arra emlékeszem, hogy egy gyomorirritáló anyag van a lisztben és egy olyan, ami patkányokban rákkeltő. Itt abbahagytam a vizsgálódást, mert ennyi elég is volt belőle. Bocsánat, hogy ezeket Rád borítottam, de hátha Te is szoktál néha ezzel a liszttel sütni, így már tudod, hogy egészségtelen.
Nem is a Norbi kedvéért szeretném beírni, hanem a többiekért. Amiket eddig sütöttem az ott kikísérletezett receptek alapján, ragacsosak, és "nehezek" lettek. Igaz, hogy el is ment a kedvem a sütögetéstől, és nem sütöttem meg minden receptet.
Ezek a nagyon rövid programok igaziból semmire sem jók. A 2 órás gyorsprogram is csak némileg emelt élesztő és folyadékadaggal használható szerintem, de az sem produkál tökéletes kenyeret. A tönkölybúzás kenyér sikerének nagyon örülök és további hasonló szépeket, finomakat kívánok. Üdv, Margit
Örülök a sikeres kenyérkédnek és, hogy beszámoltál róla.
Azt hiszem ezt a receptet is beteszem a sajátjaim közé, mint a többit és a Te véleményedet és kiegészítésedet fűzöm hozzá, ha nem bánod. Képet nem tudsz esetleg küldeni róla?
A Norbi fórumba írd be, ha gondolod, bár szegény Norbira borzasztó módon haragszom. Azért ne a fórumostársaid igyák ennek a levét :-)) Mi ennek fórumnak a pontos címe?
Köszönöm, hogy a származás feltüntetésével adtad meg a receptet, természetesen nincs kifogásom ellene. Itt nálunk kialakulhat egy kolyoly fotógalériád, ha sok szép, finom dolgot sütsz. Nézd meg néhány fórumozó albumát, igen szép termésekkel találkozhatsz.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit