Sziasztok!
Eddig csak olvastam a fórumot, és nagyon sok hasznosat tudtam meg a fortélyokról. Köszönet érte! Pár kenyér receptet kipróbáltam, mig egynél megállapodtam, és azt variálgatom.
Decemberben lettem egy Hauser 821-es boldog tulajdonosa. Nincs valamelyikőtöknek hozzá részletes programtáblázata? Mettől meddig dagaszt, keleszt, stb.
Szia Margit! Végre elfogytak a karácsonyi sütik, és elkezdődhetett a hétköznapi sütögetés, mert ezidáig csak némi fehér kenyérre volt igény. Tegnap este aztán elkészült a hőn áhított joghurtos zsömle, kevés módosítással, a joghurtot kb. 100g tejföllel pótoltam, mert csak 2 volt itthon. Szerintem nem rontott a tésztán. Nagyon finom, puha zsömlék lettek. Ezen felbuzdúlva, Sörkifli is készült muffinsütőben, mert nálunk ez a forma csúcs. Kétféle töltelékkel: natur túrókrém, reszelt sajttal megbolondítva, a másik: néhány szelet házi szalámit villával összetörtem és 2-3 e.k. tejföllel, krémesre kikevertem, ezt kentem a tésztára.
Mondhatom, nagyon szuper lett! Még csak most sajnáltam igazán, hogy nem tudok képet küldeni, mert olyan gyönyörűre sikeredett a sütése is. Köszönöm Mindenkinek a sok jó tanácsot! Szép napot, jó munkát Superkeri
Hú, Niki, a hatalmas hozzászólástömegben nem is vettem észre, hogy választoltál nekem, és milyen precízen :) Akkor majd elnézek a Profiba (egyébként nem esik útba), hátha itt is tartanak ilyesmit, vagy valami akció keretein belül hoznak néhányat (csak el ne fogyjon). Ez amúgy nagyon olcsónak tűnik, gondolom, made in Kína :)
---------
Ígérem, megpróbálom kideríteni, honnan van a fincsi baguette-receptem, nem akarnék más tollával ékeskedni, aztán bemásolom a receptes fórumba. Egyetlen trükkje van: a fele kb. gríz. Egyébként a kenyereimbe is szoktam néha tenni, olyan könnyedebbé teszi őket.
Lenne egy nagy kérésem, ha idődbe belefér. Lehet, hogy csak nem vagyok eléggé alapos és azért nem találok ilyet, de szerintem lehetne egy olyat csinálni, hogy a Néhány tanács... közé beírni egy általános táblázatszerűséget, hogy sima kenyér esetén 50-60 dkg liszthez miből milyen mennyiséget lehet kb. számolni, illetve, hogy egyéb lisztek, kovász valamint magok hozzáadása esetén a hozzávalók aránya miben módosul.
Tudom, hogy sok a dolgod, de ha egy pici időd és türelmed van, szerintem ez sokunknak (kezdőknek, vagy már félhaladóknak) :) segítene, hogy meg tudjuk állapítani egy receptről (pl. ahogy én póruljártam), hogy jól van-e összeállítva vagy sem. Vagy akár így mi is kísérletezhetünk bátrabban otthon az újdonságokkal.
hmm, úgy emlékszem, valahová Margit is feltette a négyes fonás leírását képekben, de nem akaródzik megtalálni. Vagy az az nlc-n vagy indexen volt? Légy szíves, aki tudja, árulja el!
Köszönöm a képet, megmutatom mindenkinek. Szerintem, ha az a kis malőr nem történt volna, akkor tökéletes lett volna a kenyered. Nagyon sokáig ez a kenyér volt a férjemnek a kedvence, mindig mondta nekem, hogy olyan korongos kenyeret süssek. Jópofa, mert a zabpehely teljesen épen megmarad benne és kicsit harapni lehet rajta.
Azért írtam, hogy 20-30 KB körülire csökken, mert attól függ, hogy mi van a képen. Van ami bőven 40 felett marad még így is, akkor azt még egy kicsit kisebbre szoktam venni. Nekem nagyon fontos a méret, mert a G-Portálnak korlátos a tárhelye. Jó, még bőven van helyem, de elsőre eléggé elkeserírő volt a helyzet, amikor a fele saját képem sem volt még fent és már betelt a tárhely :-(( Utána Joli segített, letöröltem, majd újra feltettem a képeimet, azóta így jól működik a dolog. Az első alkalommal Bmp-ben volt ráadásul és ezek igazán hatalmas képek voltak.
Nekem egyébként mindegy, hogy milyen méretben küldöd, majd elintézem én a kicsinyítést, csak kérdés, hogy e-mailben át tud-e jönni.
Most próbáltuk éppen a férjemmel a képméreteket, nekünk a 400x300 kép 44 kb -ra csökken le. Lehet hogy az eredeti kép felbontása kisebb és ez okozza a külömbséget. Az eredeti képméret 2048x1536 és ebből a 400x300ra csökkentett kép 44 kbyt.
Köszönöm a képet, rövidesen megnézem. Az ACDSee-ben sokkal kisebbre lehet csinálni a képet, én 400x300-ra szoktam kicsinyíteni, ekkor 20-30 KB körüli méretre csökken le. Ha érdekel, akkor leírom szívesen, hogy csinálom, de lehet, hogy férjed is tudja.
Küldtem egy e-mailt, nem tudom elbirta e a méretet?! Azért nem voltam egésznap a konyhába a sonkás sünit betettem a hűtőbe, a virslisbuci tésztáját meg időzitettem addig amíg elmentem egy röpke bevásárlásra és Petiért az ovódába. Mire hazaértem a gép szépen bedagasztotta a tésztát, mire megkelt elkészültünk a sünikkel, bár a gyerekeim szerint ezek inkább egérre hasonlítanak, ugyanis ők is segítettek. Igen ACDSee képnézegetőm van de azt mondja a párom hiaba kicsinyitem le a méretet a file mérete nem változik.Az NLC- pedig lecsökkenti a méretet. Ha sikerült az E-mailt elküldenem akkor legközelebb így is tudok képet küldeni ez akkor fontos amikor egy uj valamit sütök és több képet szeretnk rakni hozzá.
Mára ennyit majd holnap ujra jelentkezem :-)) Jégkása
Este megpróbálok sort keríteni rá, hogy kirakjam a receptet oldalra, az új receptek közé. Nyugodtan kérdezzél csak, én szívesen átszámolok, ha szükség van rá :-))
Fantasztikus, hogy mennyi mindent sütöttél ma, szerintem ki sem találtál a konyhából :-)) A képeket majd áthozom ide is.
Nekem nem gond így átvenni a képeket, ha Neked megfelel. Milyen képnézegetőd van? Ha ACDSee, akkor tudok segíteni a képek méretének csökkentésében. Ha más féle, akkor szerintem Csemit kellene megkérdezni, már úgyis rég adtunk feladatot neki :-))
A kovászos muffinkalácsnak fantasztikusan finom a tésztája. Ha jó emlékszem, akkor ez volt egy másik sütemény, ami nem volt igazán siker, de a tészta annyira jó volt, hogy megért még egy kísérletet, csak talán több édesítőt tettem bele. Mindjárt megnézem, nehogy rosszat írjak. Igen ez, az, tehát jól írtam.
Köszi a segítséget! Az a baj, hogy még mindig nem látom át rendesen, hogy kb. hogyan kell számolni a hozzávalókkal 50 dkg BL80 ill. 50 dkg vegyes lisztek (tk. liszt is) esetén. Pedig, lehet csak egyszer kellene rendesen átolvasnom ezeket és akkor nem fordulnék buta kérdésekkel hozzád. Köszönöm a türelmedet is! :)
Megkeresem a Móninak írt receptedet és ki fogom próbálni. Bár ma sütöttem egy zabpelyhes grahamlisztes kenyeret, csak kicsit elbaltáztam, mert nem figyeltem rá és már 10 perce a kelesztés ment mikor újraindítottam egy dagasztást, hogy a zabpelyhet belerakhassam. Így raktam még bele pici folyadékot és lisztet is, de úgy tűnik, az már nem kellett volna. De azért nagyon finom lett!
Eddig 60 dkg-s kalács volt a legnagyobb amit megsütöttem benne. De pl. az 50 dkg lisztből készülő Viktória királynő kenyere is gyönyörűen megsül benne, ezt láthatod a képeim között. A belmérete 12x21 cm, külméret (a szegély miatt) kb. 13x27 cm. A mélysége 6 cm. Az ír burgonyás kenyér - mikor beleraktam - például nem érte végig a formát. Nálunk (Aszódon) a Profiban lehet ilyet vásárolni (a héten megint láttam, hogy van) és 500 Ft és 650 Ft az ára. Hogy mi a különbség a két árú között, nem tudom. :) De azt a baguette receptet remélem közzéteszed! :)
Mivel ma szabadnapos vagyok nagyon belehúztam a sütögetésbe. Sorolom: Fél adag kovászos muffin-kalácskák, sonkás süni, virslis buci és pizzás csiga.Holnapra készül gyorskovásszal fehér tönkölybúzalisztből kenyér Borbás Mária receptje alapján, szintén gyorskovásszal mint a muffin-kalács zsemlének megsütve nem teszek bele édesítőt és több sóval. A muffin kalácsot nem kétszínűre csináltam hanem aszalt gyümölcsöket és csokoládét darabokat tettem bele.
Most amikor ujra készítettem a gyorskovászt gondolkodóba estem nem tettem-e bele több élesztőt mint amit írtál, ugyebár csak 2 g és nem tudom nem e 10 g tettem a fél adagba és még 50g amikor készült mert nagyon laza puha könnyű kalács lett belőle képeket a NLC- találsz majd.
E-mailben nem tudok jól képeket küldeni mert a méretet nem tudom hogy csökkentsem?! További szép estét. Jégkása:-)))
A fehér kenyér és a kalács emelkedik még sütés közben is. A teljesebb kiőrlésű lisztekből készült tészta már kevésbé, ennek hosszabb kelesztési időre van szüksége.
Szia Margit!Nagyon köszönöm .megpróbálom én is gondolom mikor megkellt a tészta akkor leht sütni,de nekem keléskor nem lessz a pitlitetején csak mire megsül.az jó?
Igen, ez a program alkalmas arra, hogy szükség esetén ezzel süssél. Én egyébként mindent ezen sütök, nem használom a fix programokat, mert nem szeretem. A tészta programmal dagasztok és kelesztek, majd a csak sütéssel sütök. Ezt persze nem kell követni :-)), a fix programmal kényelmesebb sütni, de én úgyis a tésztám körül ugrálok, amikor sütök, tehát belefér.
A grahamlisztes kenyeret egy hosszabb programon süssed szerintem. Ha a kelesztési idő végére még nem elég magas a kenyér, akkor lehet a gépet kikapcsolni, még a gépben keleszteni a kenyeret, majd ezen a csak sütés programon megsütni.
Kíváncsian várom az eredményről a beszámolót, üddv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit