Margitka! A receptek olvasása közben feltünt, hogy kétszer is dagasztod gépben a tésztát. Olyan géped van amivel ez lehetséges, vagy trükközöl valamit a géppel?
A kalácsot én is kelesztés nélkül szoktam formázni, majd utána kelesztem. A megkelt tésztát nem is lehetne szerintem fonni, ragadna és mindenképpen összeesik a mozgatástól.
Fantasztikus összefoglalást írtál a másik fórumban, köszönöm szépen. Jó részét persze csak nagyjából értem. Én nem dolgozom a számítógéppel, bár mostanában közel egy műszakot lehúzok itt éjjelente, de ez akkor is csak hobbi. Ehhez a G-Portálhoz viszont mindenképpen az Explorer kell nekem. Operám valamikor volt a gépemen telepítve, de annyira sosem használtam, hogy le is lett törölve. Az az igazság, hogy én örülök, ha egy valamit megtanulok használni, akkor attól nem tágítok. Így is mindig akad valami új program, amit meg kell tanulnom használni.
Jó sütögetést kívánok, kíváncsian várom a beszámolódat, üdv, Margit
Örülök, hogy sikerült itt írnod, valamint, hogy finom lett a kenyered és a zsömléd. Máskor ne engedd hamarabb megenni, mint ahogy lefényképezed :-))
Az író a tej savója. Lehet kapni olyan zacskóban, mint a tej, de nagyon kevés helyen láttam. Ha ilyen receptet szeretnél csinálni, akkor joghurttal vagy kefirrel is megcsinálhatod szerintem, vagy jó házi aludtejjel.
Örömmel várom a további recepteket. További kellemes hétvégét, üdv, Margit
Nagyon örülök, a sikerednek. Előfordul eleinte, hogy nem tud igazán kihűlni a kenyér, mert hamarabb elfogy, mint ahogy kihűlne :-)) Kíváncsian várom a pityókás kalács utódjáról a beszámolódat, most már ez is biztos teljesen jó fog sikerülni.
Köszönöm, hogy szólsz a fiadnak, további kellemes hétvégét, üdv, Margit
juhú! Köszi szépen, akkor holnap indul a kalács projekt. A tervben az ostoros kalács szerepel, a mindmegettén azt írták, nagybetűvel kiemelve, hogy fonás előtt nem kell keleszteni, hanem a kész kalácsot kell pihentetni. Megpróbálom így, hátha ez a titka annak, hogy ne repedjen ki, és majd beszámolok. Nagyon gusztának és finomnak ígérkezik!
Szia EmMargitka!Örömmel írom hogy kisült a fehér
kenyerem és a zsömlém is,nagyon jól sikerültek.
Már el is fogytak,akenyérből egy kicsi maradt.
Én már sokszor sütöttem már kenyeret ,félbarna
lisztböl az is jó és finom.Mikor meg vettük a gépet
nekem se sikerült a kenyér benne ,azota nagyon
szeretem csak jó recept kell hozzá.
Probálkozni fogok atöbbivel is ,én nagyon szeretek
sütkérezni,van egy 15éves lánykám és az is nem volt még 9éves mikor már ki sütötte az elsö kavart sütit.Fényképezni már nem volt idö majdnem el fogyot.Szeretném meg kérdezni mi az az író?
Csak gondólóm de nem tudom pontosan.
Köszönöma lehetöséget hogy meg oszthattam
másokkal a receptet.Majd írok még többet is.
JÓ PIHENÉST KIVÁNOK!!!!!!!!!
ÜDV:RÓZSIKA
Szia Margit!Sikerült!! Több kisérlet után, most a te recepted alapján sütöttem fehérkenyeret.Nem horpadt be, szépen megsült, és az állaga is pont jó volt.Egy baja van csak, hogy már alig van belőle pedig egy kg-s volt még 2órával ezelőtt.Holnap megsütöm a kalácsodat is . / tudod a szilveszteri pityokás volt/.
Köszönöm a választ a pelyhekről, ezekben az üzletekben mindig járok, majd jobban nyitvatartom a szemem.
A fiamnak szólok /17 éves/ , hogy látogasson el a weboldalra, ő is nagy autós/F1/ rajongó.
Még egyszer elmondom, hogy én is nagyon örülök a sikerednek, egészségedre a finom házi, vajaskenyeret.
Következőre azonban ne a legegészségesebb kenyeret válasszad szerintem, hanem kisebb lépésekkel haladj. Azt javasolnám, hogy ugyanezt a receptet csináld meg, amit most, csak mondjuk a liszt 1/3 részét cseréld át teljes kiőrlésű búzalisztre vagy teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre vagy Grahamlisztre. Bármelyik jó, ami van otthon. Akkor meglátod, hogy viselkesik az a tészta. Valószínűleg egy minimálisan több folyadék kell majd bele, de ez lehet, hogy csak 1 evőkanálnyi lesz. Valamint nem árt sikért beszerezni és abból 1 kávéskanálnyit a tésztába tenni.
Várom további jelentkezésedet. Ha nincs kedved regisztrálni, akkor kint is levelezhetünk, csak itt sokkal többet lehet írni, így lehet, hogy néha itt fogok válaszolni. Sok sikert, várok fotót, ha sikerül majd csinálnod, üdv, Margit
Mindjárt megyek a képért, köszönöm, hogy elküldted. Gesztenyés kalácsra olyasmire gondolsz, amit én sütöttem, csak tk. lisztből? Azt a receptet biztos át lehet variálni, ha szeretnéd, csak írd meg, hogy tejféle, tojás stb. mehet-e bele.
Ez valószínűleg vagy a folyadék-liszt vagy az élesztő nem teljesen pontos méréséből adódik. Ha mindent hajszál pontosan kimérsz és mondjuk 2 evőkanál folyadékot még hozzáteszel, akkor már nem ugyanazt az eredményt kapod, mint nélküle. Ugyanez volnatkozik a lisztre is. Ha nem egyformán rázogatod le a lisztespoharat, akkor több pohárnál már több dkg eltérés is lehet. A lágyabb tészta egy határig jobban kel, da ha túl lágy, akkor a sütés alatt össze is esik. Valószínűleg ez lehet az ok.
Köszönöm, mindjárt megnézem, hogy mit írtál ott. A kenyérkédnek szerencséje volt, jó, hogy nem lett rossz a végeredmény. Szerintem ilyen vagy hasonló hibába mindenki beleesik egyszer-kétszer. Én volt, hogy az élesztőt felejtettem ki a kiflimből :-)) Ment vissza a gépbe, aztán jó lett a vége. Általában akkor szokott valami történni nálam, ha a gyerekeim a konyhában nyüzsögnek, miközben berakom a gépbe a tésztát. Most már inkább kivárom, amíg minden mondandójukat elmondják, majd 3 perc csendet vezényelek.
Ígéretemhez híven feltettem a 4-es fonás képeit. Bal oldalon a képeim között lehet megtalálni, de most ideteszem az első képet, innen a többit is meg tudja nézni, akit érdekel.
Végre elküldtük a tk kenyér képeit. Ma sütöttem meg. A teteje kicsit hullámos lett, nem tudom miért. Raktam bele 1/2 marék lenmagot is. Multkor elfelejtettem írni, hogy nincs mérlegem, ezért az általad leírt saccolással mérem a lisztet.
Szeretnék sütni egy teljes kiörlésü lisztből készült gesztenyés kalácsot. A gesztenyemassza natúr, tehát nem cukrozott. Mit tanácsolsz, hogy süssem? Ez is kettes kódu lenne, szerintem mást is érdekelne.
Meg szeretném kérdezni,hogy mitől van az, hogy ugyanazzal a recepttel készült kenyereknek más a mérete.
A nagy írogatásban képzeljétek, hogy jártam a mai napra rendelt kenyérkémmel! Ma már a tészta gombóccá összeállása előtt ott hagytam a gépet, és mivel a folyadékokat nagyjából a szokásosnak megfelelően adagoltam, csak arra tudok gondolni, hogy valószínűleg elmértem a lisztet - ránézésre legalább tíz dekával (mínuszban), mert a megkelt, épp sülni kezdett tészta a szokásos 2/3 helyett feljött az üst tetejéig, és ránézésre igencsak kovász állagú volt :))) A kész mű érdekes módon nem lett rossz, még csak be sem horpadt nagyon, csak állati nagy lyukacsok maradtak benne, az íze meg kicsit élesztős. De már félig elfogyott így is... Hát így jár, aki saccra sütöget, és egyszerre több dolgot csinál a háztartásban!
Remélem a hét végén lesz rá időm, akkor megcsinálom. Én kérem mindenhol, mindig, hogy írjatok ötleteket. Ha kapok egy jó ötletet, akkor természetes, hogy megpróbálom megvalósítani.
Amíg nem tudtam natúr burgonyapelyhet venni, addig én is a pürének valót használtam. Nyugodtan használhatod, az egyetlen hátrány a másikkal szemben, hogy adalékanyagok vannak benne, de, hogy mi, azt már nem is tudom. A kenyér minőségét mindenesetre nem befolyásolja. Ha egyszer eljutsz egy bioboltba, akkor érdemes a naturból 2-3 csomaggal venni, mert akkor nagyon hosszú időre biztosítva van a készleted és nem vészesen drága.
Szia Margit! Egyiket biztos megpróbálom. A joghurtos nagyon tetszik.
Egyébként én sem szeretem az Explorert. Ez a lap valahogy nagyon lassan jön be vele. Mozzillát használok. Az jóval gyorsabb, csak a hozzászólásokban nem tudok vele külön bekezdéseket irni.
Üdv Bundik
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit