Sziasztok!
Hajnal 5.10-re kész lett a fincsi fehér kenyér. Finom kenyérillat mellett nagy kiváncsisággal vettem ki a formából, könnyen kijött. Szépen megsült, nem esett be a közepe és és laza lett, na és rendkívül finom. Azonnal be is reggeliztem belőle.
Képeket is készítettem róla el tudom küldeni.
Mennyiszer x mennyi pixelesben küldjem és hova?
A feleségem és a kisfiam csak 9 óra környékén kóstolták meg, nekik is nagyon ízlett.
Következő kenyérnek mit ajánlasz Margit?
Niki, szeretném megköszönni a Profi szilikonforma tippet. Igaz, nem az általad megadott méretűek voltak (volt kerek torta, tégla és lapos szögletes), de 499 forintért vesztegették őket! (az én eddigi szilikonforma lelőhelyemen 2000 a hasonló méretű, legolcsóbb forma.) A tégla alakú 28x16,5x6,8 cm, és a tiéd méretei alapján azt gondoltam, elég sok lisztből kell beletenni a tésztát, de a kb. 35 dkg lisztből készült ostoros rétesem már majdnem a tetejéig megkelt! Úgyhogy szerintem jó méret lesz ez nekünk, kenyérszeletnek is.
Margit, hát fogadd őszinte gratulációim!! Remélem, a tíz legjobb még egyszer ennyi tárhelyet kap ajándékba :))) És én is szeretném megköszönni mindenkinek a jobbnál jobb recepteket és ötleteket. Egyben szeretném megkérdezni, hogy ha a gépleírásomhoz hozzá tudnék még tenni, mi a könnyebb neked: ha az egész dokumentumot újraküldöm, vagy csak a javításokat? Illetve nem tudom, mennyire jó ötlet, de például ha javasolni lehetne jó receptes oldalakat a linkajánlóba, persze elsősorban kenyeres témájúakat. --- Most kel az ostoros rétesem a Niki tanácsára tegnap beszerzett Profi szilikon kenyérformában - és képzelhetitek, hogy meglepődtem, amikor kész lett a tészta, és nem kalácstészta lett, mint ahogy a hozzávalók alapján vártam, hanem rétes! Lágy lett, és úgy kellett kézfejjel kihúzogatni a bőven meglisztezett pulton. Módosítottam a recepten (részben akaratlanul...), de majd ha elkészült, csak akkor írom le a végső tapasztalataimat.
Szia !!!!
Örömmel olvasom a jó hírt!!
Gratulálok hozzá !
EmMargitka köszönöm a választ a kérdésemre.
Most ennyi megyek ebédet késziteni!!
Majd éstére írok többett.
Üdv:Rózsika!!!
Szép jó reggelt mindenkinek! Látszik, hogy én éjszaka aludtam, így friss vagyok. Na nem dicsekszem, a front miatt iszonyú fejfájásom volt, így tegnap kimaradtam, de most elolvastam az elmaradt hozzászólásokat, nehogy kimaradjak valami számomra fontos dologról. És lőn! Margitka kenyérsütétési praktikáját kipróbálom. Szerencsére az én gépem tud így sütkérezni. Más. Megsütöttük a barátnőmnél az első közös fehér kenyeret. Először is köszönöm az ötletet Margitka, szuper lett. Olyan boldog voltam, hogy nem vallottam szégyent, és amikor kisült, nekiállt a család azonnal friss kenyeret enni. Legalábbis ezt mesélte a barátnőm este.Képzeld, azt mondta, hogy ez lesz a fehérkényer alap receptje, ezt fogja ezután mindig sütni, ha egyszerűt akar. De!! Most kalácsot akar!! Mert hogy az is milyen klassz lehet. Tehát kedves Margit, mit javasolsz első kalács receptnek? Én próbálkoztam az általam már jól bevált narancsossal, de ő csak síma egyszerű foszlós kalácsot szeretne. Aztán tudom, hogy még sajtos és krumplis kenyeret is szeretne, de majd később. Erre mondják, hogy evés közben jön meg az étvágy! Jé, itt Szegeden süt a napocska! Már jól indul a reggel! Jégkásának részvétem, én egy szülinapi pezsgővel jártam úgy, hogy az egész rám zúdult, teljes fehérnemű és ruhacsere volt a vége. Ráadásul be volt hűtve, és egy pohárnyi sem maradt az üvegben, s nem is volt felrázva. Na de félre bú, szép napot mindenkinek! És örülök Margitka a Top 10 sikerednek! Megérdemled, nagyon sokat tettél érte, s nekünk bizony nagy segítség! Nelly
Köszöntelek az oldalon és egyben köszönöm a dícséretet. Nagyon örülök, hogy ilyen felkészülten fogtatok bele az első kenyér sütésébe, követendő, jó példának tartom. Remélem sikeres is lesz az első sütésetek és beszámolsz majd az eredményről is. Ha esetleg fotókat tudsz küldeni, akkor azt ugyanúgy, mint a többieknek, nagyon szívesen közzéteszem.
Sok sikert kívánok a kenyérsütéshez, és sok örömöt a friss, házi kenyerekben, várom további jelentkezéseteket, üdv, Margit
Szervusztok!
Az imént regisztráltam magam.
Tegnap vettük meg az első kenyérsütőnket feleségemmel, jelenleg a gép a kelesztés fázisban van. Margit javaslata alapján a fehér kenyérrel kezdünk. Hamarosan kiderül, hogyan sikerül.
Elismerésemet szeretném kifejezni ezen weboldallal kapcsolatban. Rendkívül sok segítséget kaptam a gépkiválasztástól kezdődően, az alapanyagok beszerzésén keresztül a megfelelő állagú kenyértészta ismérveinek elsajátításáig mindenben.
Ja és az első kovász is készülőben. Köszönöm!
Az imént olvastam, hogy a lap bejutott a TOP 10-be. Gratulálok!
Egyelőre ennyi!
Szeretnék megosztani mindannyiótokkal egy örömhírt. Nekem feltétlenül az, de remélem osztoztok Ti is velem.
A G-Portálon jelenleg 15.476 olyan portál van, aminek jegyzik a látogatottságát. Összesen ennél lényegesen több van, ezek azok, amik elérték az elmúlt két hét átlaga alapján a napi 1 látogatót. A mi oldalunk ma bejutott a Top 10-be, ez azt jelenti, hogy ilyen sok portál közül a mi oldalunk a 10. leglátogatottabb az elmúlt két hét átlaga alapján. Minden nap ilyen tájban lehet megnézni a váltást. Már napok óta lestem, hogy javul az átlagunk, de ezt álmomban sem mertem remélni. Természetesen nem ez volt a célja az oldalnak, de ha már így alakult, akkor nagyon örülök neki és remélem velem örültök Ti, akik szintén sok munkát és segítségnyújtást fektettek az oldalba.
Megragadom az alkalmat és szeretném megköszönni mindenkinek a sok receptet, képet és egymásnak nyújtott segítséget, amit írtok és küldtök.
Bíztatok és kérek mindenkit, hogy csak így tovább! Kérem, ha valakinek jó ötlete van az oldal bővítése, fejlesztése, érdekesebbé-hasznosabbá tétele érdekében, akkor írja meg, én megpróbálok megvalósítani mindent, ami a jelen profilunkba illeszthető.
További jó munkát, jó szórakozást és jó sütögetést kívánok mindenkinek, üdvözlettel, Margit
Remélem szoktál olvasni. Vettem gyümölcscukrot. Az van ráírva, de Te is említetted, hogy ebből kevesebb kell, mint a rendes cukorból. Szerinted egy 50 dkg lisztből készült kalácsba mennyit tegyek belőle, hogy ne legyen túl édes? Az a baj, hogy azt sem tudom, hogy a 10 dkg rendes cukortól mennyire lesz édes a kalács, abból tudnék visszaszámolni.
Várom jelentkezésedet és előre is köszönöm a válaszodat, üdv, Margit
Köszönöm a választ, még annyit megírnál, hogy ki a gyártója vagy a forgalmazója? Megpróbálnám kideríteni, hogy hol lehet kapni még a Metrón kívül. Oda szinte sose megyünk vásárolni.
Kíváncsian várom kaláccsal kapcsolatos beszámolódat és fotókat, ha sikerül csinálni.
Már csak langyos volt azért akartam kitenni. Már forráztam le a lábam tudom milyen szerencsére nem maradt nyoma.A fül teljesen eltört és az egyi oldali bezárója is.A torta Őszibarackos tejszines torta majd a NLC bemoldalamon lesz kép.Átadom neki. Lassan olyanok leszünk mint egy nagy család és ez nagyon jó.
Ó, Te szegény. Nagyon sajnálatos ahogy jártál, de annak örülj, hogy nem forráztad le magadat. Nem tudom, hogy szerencséd volt, vagy már kihűlt a leves, de képzeld, ha egy ilyen adag forrón rád ömlik. Illetve inkább ne is képzeld el, de ennek örülj, hogy nem így történt. Sajnos a kukták fülét nem túl jóra csinálják, nekem is van már hibás füllel. Biztos kitalálsz valami gyors levest holnapra, nem baj az, ha nem húsleves. A kifli receptjét várom a képeket mindjárt megszerzem hozzá. Milyen tortát csináltál? A fiadnak sok szeretettel gratulálok születésnapja alkalmából.
Trükközöm. A következőképpen: 1.) Gyorsprogramot bekapcsolom, ez csak 5 percet melegít az elején, majd dagaszt, ezután kikapcsolom 2.) Tészta programot bekapcsolom, ez az elején kb. 20 percet melegíti a lisztet, nekem már ehelyett keleszt, majd 20 percet dagaszt 3.) Ha a gépben szeretnék sütni akor ezt a programot hagyom végigfutni, majd a csak sütéssel megsütöm a kenyeremet. Ha sütőben szeretnék sütni, akkor a dagasztás után kiveszem a tésztát, formázom és így kelesztem langyos helyen.
Ez talán bonyolultnak tűnik, de igaziból nem az. Nekem nagyon bevált, szinte mindent így csinálok most már, nem igazán szerettem meg a fix programokat. A gép mindig sípol a dagasztások vége előtt 5 perccel, tehát tudom, hogy mikor fog megállni, úgy meg sosem sütök kenyeret, hogy nem vagyok itthon.
1 dl tej 1 dl kefir v. joghurt (+ 0,5 dl?) 1 egész tojás 4 dkg margarin, 1/4 kk. só 1 kk. cukor 1,5 kk. folyékony édesítőszer
késhegynyi aszkorbinsav
2 kk sikér 1/4 friss élesztő
1 cs gesztenyemassza
Estleg ebbe is tehetnél valamennyi natur burgonyapelyhet, hogy lágyabb, kalácsszerűbb legyen a tésztád. Mondjuk, akár 3-5 dkg liszt helyett is lehetne. A folyadék plussz megint kérdőjeles, ezt majd érezni fogod, hogy elég-e. Azért tenném a kefirből, hogy lágyítsa ez is a tésztádat. Megint az élsztő. Az eredeti receptben is 1/4 kocka van, mert a gesztenye massza nagyon lehúzná a tésztát a kevesebbel. Ennek dacára valahogy nem mertem még többet írni 40 dkg liszthez. Gondolkoztam az 1/3-on, de félek, hogy ez sok lenne már. Szerintem próbáld meg először a 1/4-del, legfeljebb hosszabb kelesztési időt kell majd a kalácsnak hagynod. Vigyázz, hogy a gesztenyemassza ne legyen hideg, amikor a tésztába teszed!!! Lehet, hogy picit több édesítőszert tehetsz, mert nem édes a gesztenyemasszád.
Egyet én is kérdeznék, hol kaptál cukor nélküli gesztenyemasszát? Nekem csak a cukrosat sikerül vennem, de érdekelne a cukor nélküli.
Nos, ennyi jutott eszembe. Remélem ez is beválik majd, bár nekem kicsit hátborzongató a tk lisztből a kalács :-))
Megnéztem a receptet jó. A roszos muffimn a Te kovászos muffin-kalácska sós változata. Ma sütöttem egy mogyorós túrós kiflit ami nem élesztős de nagyon egyszerű és finom. Képet az NLC-re teszek majd , a receptet meg amikor időm engedi beírom.Most nagyon el vagyok keseredve:-(( mert megfőztem a húslevest holnapra a kuktába és kiakartam vinni a spájzba és valami módom kifordult a kezemből és letört a fél füle és kiömlött a leves, nem tudom, hogy mit eszünk holnap. Ráadásul annyi a dolgom még mert holnap tartjuk a nagyobb fiam születésnapját. Már kész a tortája.:-)) Margitka nagyon tetszik a túrósmuffinbatyu.!!
További szép estét! Ha lesz időm jelentkezem. Jégkása:-))
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit