Nagyon örülök, hogy jól sikerült a kenyér, ha megengeded a Te véleményedet is hozzáfűzöm a recepthez. Örülnék, ha a legközelebbiről Te is tudnál fotót küldeni, akkor azt is mellé tenném.
Örülök, ha úgy érzed a kalács is sikeres volt. Gondolkozom, hogy vajon mitől repedt ki a teteje. Folyadék elég volt benne? Kelesztési idő? Ez a kettő jutott szembe most, mint lehetséges probléma.
Ha sütőben szeretnél sütni a kenyértésztából, akkor egy picit emeld meg az élesztőadagot. Tudod ott vacilláltam, hogy vajon mennyit kellene tenni, hát a sütőhöz a nagyobb mennyiséget mindenképpen. A folyadékot kell még általában csökkenteni, de ezt nem tudom látatlanban javasolni. Az a lényeg, hogy a tészta elég kemény, jól formázható legyen, hogy kelés és sülés közben ne másszon szét oldalra.
A kész lisztkeverékeket nem ismerem igazán, csak annyira, amennyit olvastam róla. Sok probléma szokott lenni az élesztővel, ami benne van, ezért általában szoktak hozzá még élesztőt tenni. Hogy vajon mennyire van szükség hozzá, ezt sajnos nem tudom. Remélem fog majd segíteni valaki, aki szokott ilyen lisztkeveréket is használni. Érdemes azonban inkább saját "lisztkeverékkel" dolgozni, abba biztosan ki tudod számolni a szükséges élesztőmennyiséget.
Várom a beszámolódat a zsömléről, ha lehet képekkel és kiegészítéssel a recepthez, valamint, ha a kalácsról sikerül képet csinálni egyszer, akkor annak is örülnék. Sok sikert, üdv, Margit
Örülök, hogy itt is köszönthetlek a fórumon. A kint feltett kérdésedre, itt bővebben tudok válaszolni. Az aszkorbinsav valamelyest a kelésben is segít, de amig azt nem kapsz, addíg nyugodtan használhatsz helyette 1 evőkanál 10 %-os ecetet is.
Mekkora kenyeret sütöttetek és valójában mennyi az a 3 óra körüli program. Kenyérnek általában nem árt 3 ó 30 perc körüli, bár ez a nagyságától is függ.
Örülök, hogy sikerült formát venned! A külméret egyezik, úgyhogy szerintem ugyanolyat sikerült szerezned. Annyit elhibáztam, hogy 60 dkg lisztből a kalács nem a legszuperebb benne, szerintem max. 50 dkg lisztből való kenyeret, kalácsot lehet benne csinálni. A Viktória királynő kenyere is duplájára kel benne, és felfelé. Nagyon szép látványnak is. :) Sok sikert hozzá a továbbiakban is!
Gratulálok a sikerhez! Az egész tőled indult ki, tehát azért téged illet a dícséret nagyrésze!
Megsütöttem a teljes kiőrlésű kenyeret és hatalmas sikert jelentett. Nem esett be a teteje, megsült rendesen a belseje, egyszóval nagyon finom lett! Ezer köszönet érte! Fénykép sajnos nem készült róla, mert a gépben lemerült az akksi, de majd legközelebb.
Köszönöm a linkeket, rövidesen átnézem őket és felteszem az új helyükre.
Az ostoros rétesről a tapasztalataidat feltenném az eredeti recepthez, ha nem bánod, de azért megvárom a válaszodat. Én a túróssal jártam majdnem hasonlóan, mint Te most ezzel az ostoros rétessel, de azért nekem nem fogyott el egészen. Most készül nekem is egy kalácsom, majd jelentkezem vele, ha készen lesz.
Na, akkor Te is jól jártál a mai ebéddel. Köszönöm a gesztenyemasszáról az információt. Megpróbálok utánanézni, hogy máshol is árulják-e, mert a Metróba nem szoktunk járni. A kalácsot érdemes édes programon sütni, ha van ilyen a gépen. Ha nincs, akkor normál programmal szokták. Ennek elég lenne egy 3 óra körüli programot keresni.
Nagyon jó az ötleted, köszönöm szépen. Gondoltam én már valami hasonlóra, csak nem egészen látom még a kivitelezhetőségét. Ígérem, hogy elgondolkozom rajta, megpróbálok valamit kitalálni és meg is csinálom, ahogy időm engedi. Ez egy kicsit hosszadalmasabb dolog, tehát nem ígérem, hogy néhány napon belül készen lesz, de igyekszem.
Látom már válaszoltak neked a gesztenyemasszára vonatkozóan, aminek nagyon örülök mert kukáznom kellett volna, Ugyanis megsütöttem a kalácsot. Nem küldök képet, mert a teteje nagyon rondán felrepedt. Elég tömör lett. Nekem ízlik, de én szeretem a "tk" ízt. A gyerekek azt mondják, hogy ez nem olyan jó, nem érzik rajta a gesztenyét. (ha ez igaz, akkor valami betörő járhatott nálunk, merta kalács fele hiányzik, és még csak 2 órája sült meg)
Ha csak tk liszből akarok zsemlét, akkor a kenyérreceptet használjam?
Most vettem a METRÓ-ba "barnakenyérliszt"-et. van benne búzaliszt, rozsliszt és élesztő. Ehez csak vizet adjak?
Nem akarok okoskodni, de én a mákos bejglinél próbáltam, hogy miután megkentem tojással, megszurkáltam villával a tetejét, és így volt helye elmenni a gőznek ezáltal nem repedt ki a tészta.Nem tudom, hogy a kalácsnál ez beválik-e?
Mindmegette (óriási receptadatbázis, sok kenyér, a Rama háziasszonya és a Chef válaszol)http://www.mindmegette.hu/
Az ostoros rétes valami mennyei lett! A keleti pályaudvarnál a metró aluljáróban van az a Princess pékség, ott kapható egy mini kakaós tekercs, na egy az egyben olyan íze van! Finom, réteges, a töltelékből kifelejtettem a vaníliás cukrot, de nem hiányzott: azon melegiben felfaltuk, pedig....
A fele mennyiségből indítottam, de az élesztőt még megfeleztem. Aztán mikor már mindent belepakoltam az üstbe a dagasztáshoz, véletlenül beledobtam az egész tojást. Vagyis még kellett bele liszt. Elszórakoztam egy darabig, míg a leírásnak megfelelő, lágy, de fonható tésztát kaptam. Aztán a megkelt kalács kidagadt a formából, és nem felül repedt ki, hanem a forma és a tészta találkozásánál. Ennek az lett az eredménye, hogy amikor kiemeltem, az alsó fele benneragadt. Úgyhogy a tetejét fejjel lefelé rácsra tettem, majd kiráztam a formából az alját is. Hát a látvány nem volt túl meggyőző, de szerintem még ma újráznom kell, ugyanis holnap reggelire szántam. Viszont annyit változtatni fogok, hogy egyetlen lapot sodrok, megkenem, és hengerré tekerem, így talán nem szakad megint bele. De lehet, hogy kevesebb tölteléket is kap. Mindenesetre bekerült a kedvencek közé.
Én olvasztott vajjal vagy olajjal szoktam a kalácsok tetejét megkenni, mert nem szeretjük a tojás ízét a sütiken, és így ugyanolyan szép barna lesz. Ha fényesíteni szeretném cukros vízzel kenem le a sütés vége előtt nem sokkal.
Margitka! Azt hiszem, Te kérdezted a natúr gesztenyemassza gyártóját. Szóval balfácánságom miatt ( a kész zúzapöri alatt elfeljtettem kikapcsolni a gázt, így apósomnál ért utol a fiam hívása, miszerint odaégett az egész, ezért új alapanyagot kellett beszerezni) a Metróban jártam, s ott láttam én is ezt a típust. Szóval Táti gesztenyepüre, és a változatosság kedvéért Táton gyártják, zöld színű a csomagolópapírja. Egyébként köszi a kalács ötletet, majd utánanézek a receptek között.Nelly
Gratulálok a sikeredhez,ez nélküled nem jöhetett volna létre!Most már nagyon sok jó recept van fenn.Tudom hogy nem sok tapasztalatom van,de jó lenne úgy rendszerezni,fórumosokét is mind a tiéd van.Pl:kenyerek,péksütemények,sütik. Átláthatobb lenne.A sok jó közül mire a végére érek,már elfelejtem,hogy mit is akartam..Lehet hogy most hülyeséget irtam bocsi.Továbbra is aktiv látogatód leszek...!
Nagyon örülök a sikernek. Erre számítottam is titokban, mert tényleg tiszteletreméltóan felkészültetek a sütésre. Képeket a bal oldalon, alul található e-mail címemre küldjél légyszíves. A mérete tulajdonképpen mindegy lenne, mert lekicsinyítem, amekkorára kell, de talán kisebb méretben könnyebb átküldeni. 400 x (300) -ra szoktam lekicsinyíteni. A második számot azért tettem zárójelbe, mert az nem minden esetben ekkorára jön ki.
Következő kenyérnek talán ugyanezt a receptet, de egy kevés teljes kiőrlésű liszttel megbolondítva ajánlanám, ha szeretitek az ilyen kenyeret. Elsőre 10 - 15 dkg-ot lenne érdemes lecserélni, és egy csapott kávéskanál sikért is érdemes bele tenni. A kalácsot is érdemes kipróbálni, elsőre talán kakaó nélkül és ennek a készítési ideje alatt meg lehet lesni, hogy a gép mikor, mennyi ideig dagaszt, mikor van az utolsó dagasztás utolsó 75 másodperce, és ejti-e a tésztát a kelesztési idő alatt. Ezeket kitapasztalva lehet a következő alkalommal a kakaós csíkos kaláccsal is próbálkozni.
Várom a képeket és a következő sütésről a híreket. További sok sikert, üdv, Margit
A gépleírással kapcsolatban Rád bízom, hogy csak a kiegészítést, vagy a telejs leírást küldöd újra. Ahogy Neked kényelmesebb vagy biztosabb, hogy úgy lesz a leírás, ahogy gondolod.
Nagyon jó ötletet adtál, néhány perc és meg is valósítom. A kedvenc oldalaim alá egy új linkgyűjteményt teszek ki, az lesz a címe, hogy : Fórumozók kedvencei Ide fel tudok tenni linket, akár úgy is, hogy itt a hozzászólásba beteszitek és innen felteszem.
Kíváncsian várom az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalataidat és változtatásokat. További szép napot, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit