Valamelyest mindig más állagú a gépi kenyér, mint a bolti, de tulajdonképpen a sütőben sült is. Nincsenek benne azok az adalékanyagok, amik felfújják hatalmasra azokat. Én például a bolti zsömlét évek óta egyáltalán nem ettem, mert nem szeretem, hogy a levegőbe harapok bele, viszont egy fél napos állás után olyan, mint a radírgumi. Otthon is törekszik az ember minél könnyebb tésztájú kenyérfélét sütni, van remény arra, hogy sikerül is. Ha a legelső nem lett mindjárt ilyen, azért nem kell szomorkodni, vagy hagyni, hogy a férjed kedve elmenjen tőle. A saját gép szerintem jó ötlet, így magad tudsz kísérletezni minden félével.
Nagyon szépen köszönöm a fáradozást! Szerintem ez sokunknak nagyon jó útmutató lesz! A kovászolásról szintén nagyon jó az írás, az embernek kedve van visszatérni a próbálkozáshoz! :)
Igen, ha jól emlékszem 3 óra 30 perc a programidő, de mint írtam lemaradtam róla sajna, így már csak a végeredményt láthattam.És mint utólag kiderült kefírt sem raktak a szüleim a kenyérbe, helyette vizet. Hát ezért lehetett ilyen sűrű a belseje, mert se kefír, sem aszkorbinsav.Sokan emlegetik a dundi lisztet, csak nálunk (Debrecenben) állítólag csak 1 helyen lehet ilyet kapni. Ez tényleg olyan jó? Severin sütőnk van, 1 kg kenyeret tud sütni. Apukám lemérte a végeredményt, 90 dkg lett.Nem baj, majd ezen a hétvégén ha megyünk, én fogok alkotni valamit. Nagyon szeretnék igazi kalácsot sütni, és a zsömlék is amik itt le vannak fényképezve nagyon guszták.Aztán majd ha ezek mennek, jöhetnek az összetettebb receptek. Lehet az lesz a vége, hogy szülinapomra kérek egy saját gépet itthonra.Bár a férjemnek így nem ízlett a kenyér, hogy ilyen sűrű lett.Tulságosan hozzá van szokva a bolti kenyérhez, meg nem is fogy nálunk max. fél kg kenyér 1 nap.(vagyunk rá pedig 4-en a két pici fiammal együtt). Bocsánat hogy ilyen hosszúra sikerült! És gratulálok a top10-hez!Semmi sem történik véletlenül!
Megpróbáltam Niki kérésének eleget téve egy kis tájékoztatót írni a folyadék-liszt arányokról, valamint egy korábbi ötletem szerint a kovászolásról is. A Néhány tanács és ötlet című részt egy kicsit átalakítottam és oda tettem be ezeket is. Kérlek nézzétek át a kis írásaimat és mondjatok véleményt róla. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy valami kiegészítést írjak-e hozzá és elég közérthetően sikerült-e írnom. Egy kis játékot is kitaláltam, ezt is megtaláljátok a folyadék-liszt arányokkal foglalkozó részben.
Előre is köszönöm a jelzéseiteket, Margit
Még egy dolgot sikerült megcsinálnom. A Batka által javasolt linkgyűjteményt - benne az első linkekkel - magtaláljátok a jobb oldalon, a kedvenc oldalaim alatt. Ide nagyon szívesen felteszek linkeket, ha valaki ajánl valami témába, profilunkba vágó kedvencét.
Szép napot holnapra, süssetek sok finomságot, üdv, Margit
Az NLC-n az első és az utolsó képedet valamint a kenyered képét nem tudtam megnézni sem, mert nem nyíltak meg. Ha gondolod küldd el légyszíves e-mailben.
Fonott kalácskákat. Nekem nagyon bevált a gyerekeim iskolai tízóraija miatt a kisebb péksütemény. Nem kell annyit bajlódni vele, mint a szeletelős kenyérrel. (A másnapi tízórai készítése nem a kedvenc elfoglaltságom :-))Ezért találtam ki, hogy kalácsból is csinálok valami kisebbet. Ebből 2-2 darabot megvajazva elvisznek és remélem nem fognak morgolódni, hogy kevés volt nekik :-))
Megérkeztek Zck második kenyérkéjének a fotói is. Ez tehát magokkal és részben teljes kiőrlésű lisztből készült és, mint olvashattuk, finom is lett. Gratulálok hozzá, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik ez a kenyér is, kíváncsian várom a képeket róla. Magot ízlés szerint, bármilyet lehet tenni a tésztába. Nekem az őrölt magok egy kicsit zsírosítják a tésztát. Szezám, len és hasonlóra gondolok. Teljes magokkal nem nagyon szoktam sütni, mert a gyerekeim nem nagyon szeretik, inkább gabonapelyheket szoktam a kenyérbe tenni. Ez a mennyiség, amit beletettetek, ha bevált, akkor fel kell írni és eszerint nyugodtan adagolhatjátok a jövőben is. Igaziból az 5 kanálon ijedtem meg egy kicsit, de kávéskanálból is van nekem kétszer akkora is, mint a másik. Tehát esetleg egy kisebb fajtából és csapottan, biztos nem volt sok az 5 kanálnyi. A nagyobb méretű kenyeret is szépen át kell süsse a gépetek, egyedül a tetejével szokott néhány gépnél probléma lenni. Ezt majd meglátjátok, ha először ilyen nagy kenyeret süttök vele. Ennek a korrigálására is vannak apró trükkök, ha esetleg szükség lesz rá, majd visszatérünk a dologra. A rozsliszt teljesen másképp viselkedik, mint bármelyik búzaliszt, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs benne sikér. Magában nem is igazán alkalmas a magyar ízlés szerinti kenyérsütésre. Én azt szoktam javasolni, hogy rozslisztből maximum a teljes lisztmennyiség 1/3 részét érdemes a kenyérbe tenni. Emellé jó minőségű kenyérlisztet és sikért téve, kellemes állagú és ízű kenyeret lehet sütni. Nagyon jól illik a rozshoz a kovász, érdemes lesz majd azt is kipróbálni, de arra néhány napot még várni kellene szerintem. A kovászos kenyér még más, mint bármelyik élesztős. A sok sikér mit okoz, hát ezt nem tudom :-) Azt tudom, hogy a sikért vízzel elkeverve és valahogy tömbbe formázva meg szokták főzni. Egy ruganyos állagú húspótlót lehet így készíteni. Ha ugyanezt elképzelem kiszáradva (a kenyértészta sülés közben végül is ezt teszi), akkor lehet, hogy egy törős, porlós végeredményt kapnék. Elképzelhetőnek tartom, hogy a tésztában is valami hasonló történne a túk sok sikértől. Ez csak egy "hangos" gondolkozás volt részemről, mert ilyen jellegű tapasztalatom még nincs.
Jó hosszan sikerült írnom, sebaj. Várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Szia Margit!
Na kész lett a második kenyér is. (BL-80 és teljes rozsliszt a fehérkenyérrecept alapján, 0,5kg-os) Az egész lakást átjárja ez a mennyei illat. Alig vártuk már, hogy a gép kijelzője 00:01-ről lenullázzon, és kivehessük megvághassuk, kóstolhassuk, majd rávetettük magunkat mikor sípolt. Mindjárt megyek vágok belőle még egy szeletet, nekem nagyon ízlik!
Lehet, hogy késő van a 3. szelet kenyérhez, dehát nem tudok ellenállni!
Vajon ha sütök egy ugyanilyen összetételűt csak 1,2 kg-ban az is ilyen jól átsűl?
A mag nem huzta vissza a tésztát, a képeken magad is megláthatod. Egyébként te mennyi maggal és milyennel javasoltad volna?
Másként viselkedik a tönkölybúza mint a rozs?
Mi van ha túl sok sikért teszek bele?
A válaszokat előre is köszönöm!
Szia EmMargitka!!!!!
Ma már nem tudok sokat írni ,nagyon el böngésztem az idöt a fórumon .
Nagyon jó hogy rátaláltam a lapra.
Vége van a szabatságnak , de ha lesz idöm
akkor böngészek és sütök hétvégén.
Mindenkinek jó munkát kivánok.
JÓ ÉJSZAKÁT!!!!!!!!
Üdv:Rózsika!!
Majd leragad a szemem, de még előtte elmondom, hogy a gyógyszertárban vettem valamelyik nap aszkorbinsavat, 10 gr. volt a legkisebb adag, amit lehetett venni, de ez hatalmas mennyiség, mert ugye 1 késhegynyi kell csak egyszerre. Az árát bizony elfelejtettem,mert még vásároltam mást is. Amúgy jó éjt mindenkinek! Már aki követi majd példámat. Nelly
Megmutatom Zck első kenyerét. Kicsi méretet csinált, gyakorlatilag a felét, mint ami a gépébe fér. A megvágott képen látszik, hogy milyen szép egyenletesen lyukacsos a kenyér, tehát szépen megkelt. Gratulálok hozzá, üdv, Margit
Már megkaptam a képeket, rövidesen fel fogom tenni. Nagyon szép, egyenletes lett a kenyérkéd, de szerintem nyugodtan csinálhattok majd nagyobbakat is. A kísérleti időszakban és a 3 napos cseregarancia ideje alatt kimondottan jók az ilyen kicsi kenyérkék, így többet és többször tudtok sütni és több programot is ki tudtok próbálni. Remélem a mostani kenyérről is küldesz majd fotót. Kíváncsian várom a beszámolóval együtt. Remélem a mag nem volt túl sok és nem húzza vissza a tésztát. Finomnak, biztos finom lesz tőle.
További szép estét, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Nagyon örülök a sikereidnek. A kaláccsal nagyon jól jártál el :-) Érdeklődéssel olvastam, hogy a kész lisztkeverékben Neked sok volt az élesztő. Épp az előbb írtam ebben a témában és ez most nekem teljesen új. Kár, hogy ennyire kiszámíthatatlanok ezek a keverékek, mert biztos sokkal többen használnák, ha nem így lenne.
Nagyon köszönöm a gesztenyemasszáról az újabb híreket :-)) Örülök, mert Auchanba szoktunk menni időnként, Tesco pedig mostanában nyílt a környékünkön, így már oda is tudok menni. Remélem sikerül szereznem valahol.
További jó sütögetést, várom a további beszámolóidat is, üdv, Margit
Kedves Margitka!
A képeket elküldtem.
Igen szeretjük sőt jobban szeretjük a teljes kiörlésű nem fehér kenyereket.
Megfogadva tanácsod a 40 dkg lisztmennyiséget most a következő kenyérnél 25 dkg BL-80 és 15 dkg teljes kiörlésű rozslisztre cseréltem. Már 3/4 óra van hátra és kész. A sikért sem hagytam ki és tettem bele vagy 5 csapott kk vegyes magot a feleségem javaslatára (szezám, napraforgó, len). Remélem nem rontom el vele.
Szia Margit! Csupa sikerről tudok baszámolni.Reggel kalácsot sütöttem, nem lett pityókás,szép lett, és finom is.A sikeren felbuzdulva sütöttem egy rozsos kenyeret is, azt lisztkeverékből,egykis liszttel még kipótolva mert a kész keverékben szerintem sok az élesztő.Az is nagyon jó lett.Egy kicsit aggódtam a kalácsnál mert, ídő hiányában gyors programmal sült, és nem nagyon akart kelni.Ezért sütés elött kikapcsoltam a gépet és még hagytam 20 percet ücsörögni.Ezután sütöttem meg.
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a kenyér, ha megengeded a Te véleményedet is hozzáfűzöm a recepthez. Örülnék, ha a legközelebbiről Te is tudnál fotót küldeni, akkor azt is mellé tenném.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit