Megsütöttem a félbarnakenyér lisztkeverékből a kenyeret. Élesztőt nem raktam bele, gondoltam először kipróbálom így. Gyönyörűen megkelt, és nagyon finom lett.
Megsütöttem a lekváros buktádat, de én 24 részre vágtam, és muffinsütőbe raktam. Nagy siker volt, "élt 1/2 napot".
Azt szeretém megkérdezni, ha kiflit sütök, és ma este állítom össze, kisüthetem-e holnap reggel, vagy akkor nem olyan jó? Frissen szeretném a gyerekeknek adni reggel.
Nekem is a kalácstésztával szokott ilyen kalandom lenni. Olyankor szidom magamat és kínlódom. Kicsit szomorkásan hangzik, amit a kenyérsütésről írtál, remélem annyira nem szomorú a helyzet, mint amilyennek tűnik :-))
További sok sikert kívánok, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Kíváncsian várom az újabb kenyered receptjét és képeit. Azért nálam sem aggodalmas a helyzet, mert van még bőven helyem és, mint írtam is, minimális ráfordítással lehet megint ugyanennyi helyhez jutni. Ezt aztán a végtelenségig lehet bővíteni. Szerintem itt, az oldalon sok-sok száz kép van már fent és még van az eredeti helyemből kb az 1/3-ad része. Annyit spórolok csak, hogy 30-40 KB nagyságú képeket teszek fel, ez szerintem már élvezhetően mutatja a rajta lévő témét, de elég kicsi, hogy ne sok helyet foglaljon.
A gombás fasírt is jó ötlet, biztos finom volt. Várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Köszönöm a választ Margitka! Megpróbálom ezentúl lágyabbra hagyni a tésztát. Egyébként kaláccsal is jártam már így, mint a pizzával. A "sültjeimmel" nem dicsekedhetek, semmi extrát nem produkáltam az utóbbi időben. De az is valami (nekem legalábbis), ha egy snassz kenyér sikerül. 1-2 évig elég kudarcban volt részem, minden darabnak tudok örülni, még mindig megcsodálom őket :-) Jó sütögetést és szép estét mindenkinek! kila
Bármelyik képemet átteheted ide is ha jónak látod, azért teszem az NLC-re mert oda a legegyszerűbb feltennem. Atért is szeretnék egy oldalt ahova mindenféle sütimet tortámat feltehetem és nem kell aggódnom a hely szüke miatt.Úgy képzelem, hogy linkesre kéne alakítani, hogy aki kíváncsi megnézhesse, de nem akarok saját oldalt mint a Tiéd.Most sül egy teljesőrlésü és fehér tönkölylisztes kenyerem, majd a képeket és a receptet közzéteszem.
Nagyon jól néz ki a fasírtos muffin. Én is készítettem fasirtot csak én ennek a belsejébe tettem gombát.
Tegnap megsütöttem újra a kalácskákat, de a fele tésztából a gépben sütöttem egy mini, tekert kalácsot. Az eredeti recepthez írtam hozzá ez utóbbit is. Üdv, Margit
Kíváncsi vagyok Jégkása kenyerére, ha megsütöd. Nagyon szép volt az a kenyér, biztos finom és és egészséges a tönkölybúzaliszttől. Remélem erről és a majdani Baguette-ről is küldesz fotókat :-))
A kiegészítésen még gondolkozom, majd jelentkezem, ha sikerült valamit kitalálni. További szép napot, üdv, Margit
Hát nagyon bánt a dolog, de azt bizony én írtam el. Szerintem egyszerűen kifelejtettem belőle a vizet. Ne haragudj érte, sajnálom az elrontott kenyeredet!
A recepthez hozzáírtam 1,2-1,3 dl vizet, erre persze nem emlékszem, de ennyi körül kellett lenni a hozzátett víznek. A lényeg, hogy ennek is ugyanolyan sima gombóccá kell összeállnia, mint a többi kenyérnek. Ha egy hajszálnyit lágyabb(de nem kenődős) az nem baj, mert a pattogtatott amaránt a végén kerül bele.
Még egyszer elnézésedet kérem, és köszönöm, hogy szóltál a hibás receptről.
Kíváncsi leszek, ha megcsinálod legközelebb, akkor hogy sikerül, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy újra jelentkeztél, hiányoltalak :-) Én is szoktam tésztákkal néha így járni. Egy egész picit érdemes lágyabbra hagyni a pizzatésztát, akkor nem lesz ennyire ruganyos és könnyebben lehet nyújtani.
Mesélj, hogy vagy, miket sütöttél az utóbbi időben?
Köszi a segítséget. Igazából tényleg az lenne a legfontosabb ami Neked már rutin, és a folyadék valóban az a hozzávaló, amit másképp nem is lehetne jobban kiszámolni, mint hogy figyeljük a tésztát!
Csak azért kérdezgetek így, mert sokszor volt már rá példa sajnos, hogy dagasztásnál magára kellett hagynom a gépet, akár a kisfiam miatt, akár más sürgős elrohanás miatt. Ekkor pedig, mikor már egy ideje dagaszt, nem igazán tesz jót a tésztának, ha leállítom a gépet és majd ha "visszajöttem" akkor újraindítom. Azt hiszem, hogy ezek azok az esetek, amelyeket Murphy-szindrómának is lehet hívni. :)
Mindenesetre tényleg köszönök minden fáradozást! Ma ill. holnap meg fogom sütni Jégkása Bio fehér tönkölybúza kenyerét, de csak fele adagból. Tegnap meg megsütöttem Batka Baguette-jét, 4 db hosszúkás cipó formájában és nagyon finom lett! Sajnos erről sem született kép, de biztos lesz ismétlés! :)
Szia Shane, ahogy elnéztem a Mézes-almás-zabpelyhes pite receptjét, és összevetettem a saját zabpelyhes sütis recepjetim arányaival, szerintem jégkása a 25 dekás zabpehelyre gondolt, azt mindenütt lehet kapni (gyártja a Fortunate Kft.), olyan, mint a pehelymix, csak egykomponensű. Szóval sztem 1 zacskó = 250 gramm.
Sajnálatos módon elég ritkán tudok az oldalra látogatni , de azért le-le szedek egy-egy receptet .Segítségedet szeretném kérni.Már jó ideje ki szerettem volna próbálni a Malátás,rozsos kenyér amaránttal receptet , vasárnap sor került rá .Az oldalon lévő "házifeladat" :) problémájával ( a folyadék mennyisége) találtam szembe magam .Légy szíves nézd meg a receptet ,ha valóban 2dl kell hozzá akkor türelmetlen voltam mert úgy láttam össze sem tud állni a szárazanyag gombóccá így öntöttem hozzá először +1dl-t majd +0,5dl-t aztán megijedtem hogy igy túl nedves és szórtam hozzá lisztet egyszóval kapkodtam, a végeredmény egy nagyon sűrű kenyér lett a Te szép magas laza kenyeredhez képest. Kérlek szépen írd meg hogy megpróbáljam-e mégegyszer módosítás nélkül vagy hogy mennyi plusz folyadékot javasolsz hozzá .(Jajj,és még valami , csak normál programon csináltam mert a gépemen a harmadik kelesztés annál hosszabb mint a teljes kiőrlésűn, a dagasztásnál meg nincs különbség) Nemrég megsütöttem a Narancsos kalácsot is,az bezzeg nagyon jól sikerült és nagyon finom volt . Tegnap este megsütöttem a gépben a Juhtúrós zsemle tésztáját kenyérnek ,mivel azt írtad hogy eredetileg kenyér lett volna belőle. Nem lett "gömbölyű" teteje de az íze finom .
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy Jégkása "almás, mézes zabpehely sütijéhez a másfél csomag zabpehely mit takar? Én fél kilós csomagban veszem a Plusban, vagy ennyire sok kellene bele?
Sziasztok Fórumozók! Pizzasütéssel kapcsolatban szeretném a segítségetek kérni. Mostanában mindig úgy járok, hogy amikor kiveszem a megdagasztott és kelesztett tésztát a gépből, akkor nem tudom kinyújtani. Tele van buborékokkal (jól dolgozik az élesztő:-), és állandóan visszaugrik nyújtás közben. Fél órás macera volt az 500 g lisztből készített tésztát egy kis+egy nagy tepsi méretűre kinyújtani. A túl vastag tésztás pizzát pedig nem szeretjük. Ti mit csináltok vele? Köszönöm a segítséget, sziasztok! kila
Az aszkorbinsav illetve az ecet a kelésben is segít, valamint kevésbé lesz morzsálódós tőle a kész kenyér.
Megkaptam és fel is tettem a képeidet a mai kenyérkéről. Megmutatom mindenkinek:
Nagyon szép, formás kenyérke lett. Írtad, hogy a teteje a megvágáskor behorpadt egy kicsit, ez már igazán nem probléma.
Ennek a kenyérnek a bélzete nagyon szép lett, szerintem szebb, mint a tegnapié. Most megnéztem arról is a kihűlés után készített képet, az szerintem ennél szorosabb kenyér volt. Lehet, hogy arra írtad, hogy annak jobb tartása volt. Az igazán könnyű kenyereknek szinte biztos, hogy betörik egy kicsit a teteje a szeletelésnél. Lehet, hogy volt már róla szó, csak nem emlékszem, milyen hosszú programon sütötted ezeket a kenyereket? Szerintem ezt a kenyeret kellene még sütni, csak egy kis variációval. Lehet, hogy egy kicsit hosszabb programon is meg lehetne próbálni, de ehhez a válaszodat kellene tudnom. Nem tudom, hogy mikor szeretnétek holnap sütni, én kora délután előtt nem leszek a gépnél, ez szinte biztos. Nézek egy alternativ kenyeret. Van egy ilyen: Tejes fehérkenyér, ez egy hófehér, pillekönnyű kenyér volt, vagy esetleg ezt: Sajtos kenyér, kaland az élet :-)) Kettő lett, ha valamelyik megtetszik, akkor esetleg próbáljátok ki. A sajtosnál a sajt zsírtartalma okozhat problémát, de ez bevált recept, tehát elméletileg működnie kell a dolognak. Bármilyen sajttal meg lehet csinálni.
Várom jelentkezésedet, a programra szeretnék visszatérni. Sok sikert, üdv, Margit
A gépleírási kérésemet nem kritikának szántam, isten ments. Ez kérés, folyamatos kérés és még mindig kérés............ :-) Ez az a része a honlapnak, ami egyáltalán nem rajtam múlik, nem tehetek többet, mint újból előadom a kérésemet, miszerint......., de innen már tudod.
Kaptam már visszajelzéseket, hogy örülnek ennek a résznek azok az emberek, akik még gépvásárlás előtt állnak, mert itt tényleg olyan véleményeket olvashatnak, ami egy prospektusban sincs benne. Sajnos sok gépről még egyáltalán nics leírás, de amiről van, szerintem az is csak értékesebb, ha minél többen írnak róla. Valamelyik gépről - már nem emlékszem melyik volt az - teljesen ellentétes véleményeket kaptam. Képzeld, ha csak az egyik jelenik, meg......!
Száz szónak is egy a vége, én nagyon örülök, ha szakítasz egy kis időt és energiát és írsz nekem a gépedről :-)) Előre is köszönöm.
Tulajdonképpen értettem én, de, ha volna mód ilyen alapszabályokat kiírni, az tényleg nem lenne rossz.
A magokkal kapcsolatos tapasztalatodnak nagyon örülök, az enyém is hajszál pontosan ez volt, így végre megerősítést kaptam. Ezt még senkitől nem hallottam.
Örülök, hogy kalácskákkal tudtam valami újat mutatni. Egy kis apróság is örömet tud okozni nekem is :-))
Egyáltalán nem haragszom, teljesen megértem, hogy pontosabb adatot vársz. Az a gond, hogy teljesen pontosat nem fogok tudni írni, de majd valamit megpróbálok. Pont ma csináltam egy kalácsot és ott tettem a kefir egy része helyett tejet és most kivételesen ránéztem a mérőpohárra, hogy mennyit is. Az a helyzet, hogy én már legtöbbször, csak érzésre rakom bele a tésztába az ilyen átváltásokat. Löttyintek a mérőpohárba egy kis tejet, de nem nézem, hogy mennyit, majd úgyis korrigálom a tésztát, ha szükséges. Egyedül az új recepteknél szoktam mindent hajszál pontosan felírni, de ott még a 2 dkg lisztet vagy 10 ml vizet is, ha annyival korrigálok. A teljes kiőrlésű liszttel pedig még nehezebb a helyzet, mert ott az is számít, hogy mennyi és milyen liszt helyett tesz az ember más fajtát. Erre biztos, hogy nem fogok tudni mit írni. Tényleg az van, hogy ezeket mnidenkinek ki kell tapasztalni, illetve egy segítség mindig van, mégpedig a tészta állaga. Annak többé-kevésbé mindig egyformának kell lenni, hogy azonos minőségű kenyeret lehessen sütni. Ez segít abban, hogy mennyi folyadékot vagy lisztet kell pótolni.
Na, majd töröm a fejemet, hogy is egészíthetném ki, pontosíthatnám valamelyest.
Először is gratulálok a csigához, nagyon szépek lettek. Nagyon aranyos a kisfiad, mint meós és a nagyfiad, mint komoly fiatalember a születésnapján. Ezeket a családi képeket nem hoztam át, mert nem említetted.
Egyáltalán nem haragszom, hisz nincs is miért, ha a fotóidnak csinálsz egy képtárat valahol. Azt megköszönöm, ha a továbbiakban is hozzájárulsz, hogy nálunk is jelen lehessenek a képeid, hisz olyan sok mindent és olyan szép dolgokat csinálsz, hogy kár lenne ezeket nem látnunk itt többet.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit