Sziasztok! Sajtos csigákat szerettem volna sütni egy bevált recept alapján, de egy árva mackósajt sincs itthon, úgyhogy gondoltam, teszek egy próbát a kipróbálásra váró receptek között Sajtos tekercsek néven szereplő dologgal. --- A hozzávalókat pontosan kimértem, és a tészta már a dagasztás hetedik percére nagyon szépen összeállt. Így bátorkodtam kísérletezni, és a 20 deka tölteléknek szánt sajtból (én 5 deka füstöltet és 15 deka trappistát használtam) öt deka vegyes reszelt sajtot a tésztába dolgoztatni. Gyönyörűen felvette az extra zsiradékot! Aztán fél órát pihentettem, majd téglalapot nyújtottam, azt három téglalapra vágtam, rányomkodtam a sajtot, felcsavartam és ujjnyi vastagra vagdostam. Így nagyon kicsik lettek a csigák, de elképesztően megkeltek. Két nagy tepsivel lett. --- A kész mű semleges fogadtatásra talált, ilyeneket mondtak, hogy "jó, de semmi különleges", "olyan, mint a sajtos pogácsa". A legjobb valóban az a része volt, ahová a sajt rápirult - tehát ha a töltelékbe kevés is jut, a tetejét érdemes alaposan megszórni sajttal. És míg nem felejtem, egyértelműen sótlan! Ezzel együtt a tésztát mindenképpen javaslom általános használatra, pl. kiflinek, ugyanis a készre sült "végtermék" rendkívül puha és könnyű! A fentiek alapján valami jellegzetesebb ízű töltelékkel azért jobb lenne.
Kedves Margit! Tegnap este újra megsütöttem a Malátás,rozsos,amarántos kenyeret.Most állagra kinézetre sokkal jobb lett, de így sem olyan mint a Tiéd ,nem olyan magas,pedig ahogy ma láttam a gépeink más típusúak de egyforma programúak,én azon sütöttem ami Nálad klasszik .A táblázatodon a Franciához írtad hogy fehér ,Te ezt használod a kenyerekhez ha gépben sütöd meg ?Lehet hogy az enyémbe több folyadék kellene,vagy több élesztő az ilyen "barna" kenyerekhez ? Tegnap vettem észre a fotók közt hogy Nálad a maláta az szirup ? Sajnos én nálunk csak maláta kávét kaptam ,gondoltam ha szirup kell bele az édes lehet úgyhogy a malátakávé port egy kanálnyi folyékony édesítővel tettem bele ,így sajnos eléggé édeskés lett az íze az előző sikertelen ízéhez képest , meg sajnos most nem kaptam BL80-as csak BL65-ös lisztet,így azzal készült.Ha van valami ötleted arra hogy mitől lehetne az én kenyerem is olyan magas és laza, kérlek írd meg. Üdv. Erika
Várom a képet, kíváncsi vagyok rá. A tömörre sikerült kenyereknek, főleg, ha nylonban tartja az ember, akkor szokott élesztőszaga lenni, meg még valami fura meghatározhatatlan szaga is. Olyan, mintha befülledt volna.
A társalgóban sajnos időről, időre beír valaki ilyen önreklámot. A G-Portálon van oldala és gondolom a látogatottab oldalakat végigjárják és vagy az üzenőfalon, vagy a vendégkönyvben hagynak ilyen önreklámot. A vendégkönyvbe már beírtam, hogy ne tegyék, mert kitörlöm úgyis, ennek ellenér oda is írnak a mai napig. A társalgó viszont az egyetlen olyan hely, amihez nekem sincs szerkesztési jogom, tehát onnan nem tudom kitörölni. Nem is kell ezekkel a nem nekünk szóló dolgokkal törődni! A képes mappádnak kellett valami nevet adnom, így gondoltam a többieknél beváltnál maradok. Hátha Neked is lesz benne előbb-utóbb sok, szép, sütési képed :-)) Mit sütsz a hétvégén? Kíváncsi vagyok, milyen lesz a Kardamom, kár hogy egy kis illatmintát nem tudsz küldeni :-)
Nagyon ügyeset találtál ki, gratulálok hozzá. A sütőpapírral egyszer én is jártam így. Természetesen vendégeim voltak, így együtt vakargattuk a ráégett papírt a a Bugaci batyuk aljáról. CSak szilikonos sütőpapírt szabad venni. Ez egy kicsit drágább, mint a sima, viszont nem ragad rá semmi és egy-egy darabot többször is fel lehet használni. Én is valami sós-túrós muffindolgon töröm a fejemet, mert van egy kis főtt, füstölt hús összekockázva a hűtőben, ezt el kellene valamibe sütni. A zabkorpa, mint sűrítőanyag külön nagyon tetszik!!
Sziasztok :)
na, majd megint túlesetem egy kenyéren. Ez lényegesen magasabb lett, mint a tegnapi. Most hűl, így meg nem vágtam, de a teteje ennek is beesett egy kicsit.
Mi lehet a gond?
a tegnapi kenyérnek ma élesztőszagát éreztem. Ez mitől lehet?
ha kihűlt megvágom és dobok mailban majd egy képet.
Szió Mindenkinek! Voltam a Corában, és egy vevő kosarában láttam cardamom-ot. Majd holnap megnézem, hogy mi is az, most csak annyit kérdeztem tőle, hogy merre keressem. A társalgóban vajon nekünk szól az a bizonyos játék dolog? Sütőforma az nincs, de nem adom fel. Margitka! Kitaláltad a gondolatomat, hogy feltetted a kenyérsütőgépekhez a táblázatot! Mondjuk a képeim címszó itt egy kicsit nagyképűnek hangzik, mert ha csak Jégkása képeiben gyönyörködhetünk, az jelent valamit. De én nem nagyon dicsekedhetek olyan sok szép sütivel. Igaz, hétköznap nem is nagyon van időm. De holnap már péntek!!Üdv. Nelly
Tegnap este dagasztattam a géppel kifli tésztát, és csináltam belőle 8 db közepes nagyságú kiflit, és12 db muffin formát.A következő tölteléket raktam bele: 1/4 kg túró, tejföl, só. bors, szárított petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, és zabkorpa, hogy ne legyen folyós. Tegnap este formáztam meg, és ma reggel sütöttem ki. A kifli egy tragédia lett, oldalt kirepedt, és rásült a sütőpapírra. Szerintem a sütőpapír nem volt a megfelelő. A lányaim a hasukat fogták a röhögéstől, mikor látták, hogy hogy műtöm le a papírt a kiflik aljáról. A muffinok viszont gyönyörűek, és nagyon finomak.Őket már nem felejtettem el villával megböködni-mint a kifliket- tojássárgával megkenve, és szezámmaggal megszórva igazi reggeli csemege lett.
Kíváncsian várom a képeket is. A dagasztólapátot annak idején, mosogatás után bemártottam olajba, és úgy tettem vissza a tüskére. Az üstöt nem olajoztam ki, csak a legelső kiégetéshez. Ma már legtöbbször csak dagasztok a géppel így leszoktam az olajba mártogatásról. Ha mégis a gépben sütök, sem szokott ebből problémám lenni.
Ha sietős a kenyér felvágása, akkor ki szoktam tenni az ablakpárkányba. Van egy olyan helyem, ahol se kutya, se macska nem érheti el, itt jó hamar kihűl, most télen :-) Ha már csak éppen langyos a külseje, a belseje még akkor is meleg, de talán az első szeletet már akkor le lehet vágni, különösebb károsodás nélkül.
Hogyne emlékeznék Rád. Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, erre bíztatok mindenkit aki az utóbbi időben egy kicsit távolmaradt a fórumtól. Örülök, hogy sikerrel sütögetsz. A gőzös sütőt űgy érem el, hogy már az előmelegítés ideje alatt beteszek egy, vagy két lapos tálkában vizet a sütő aljába. Ez szépen, folyamatosan párolog. Az erősen gőzös sütő már nehezebb ügy, ehhez be kell spriccelni vagy önteni egy kevés vizet a forró sütőbe és gyorsan visszacsukni az ajtót. Az alsó, hőszigetelő tepsimet ilyenkor normál állásban tolom be az alsó rácsra és ebbe szoktam vizet önteni, amikor már átforrósodott.
Az aszkorbinsavról Neked is köszönöm a kiegészítést.
Nagyon szép volt az elköszönésed, de remélem most nem olyan hosszú időre szólt, mint utoljára :-)) Várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Kedves Margit!
Egyelőre kép nélkül.
Formás lett, habár a tetején van egy kereszirányú forradásszerű valami. Olyan mintha valaki késsel megvágta volna.
Még nem kóstoltam, most megvárom a vágással míg csaknem teljesen kihűl.
Illatra elsőrangú.
Folytattam a teljes kiörlésű lisztekkel való kisérletezést, most a 35 dkg BL 80-hoz 7,5-7,5 dkg rozs és tönkölybúza lisztet használtam.
Te a kisülés után mennyi idő után vágod meg a kenyeret?
Bekened-e a sütőformát és a keverőlapátot vékonyan margarinnal?
Már régóta készültem írni Nektek, nem tudom ki emlékszik rám (talán Margit igen), nálunk karácsony előtt hozta egy kicsivel a a Jézuska a kenyérsütőt és akkor jöttem is kérdezgetni jó sokat:-) Csak szerettem volna hírt adni magunkról, meg arról, hogy azóta is sütök ám rendszeresen, azt lehet mondani, hogy napi rendszereséggel illetve sokszor egy kalács és egy kenyér is elkészül egy nap! A lelkesedésem (és a páromé is) továbbra is töretlen és szinte minden nap felnézek erre az oldalra is és nagyon klassz dolgokat találok itt! Köszönet a sok receptért, hasznos ötletekért!
Tegnap például a joghurtos zsemléket sütöttem meg - finomak lettek - viszont a leírás szerint gőzös sütőben kellene sütni! Az pontosan mit takar??
Több szó is esett az aszkorbinsavról, csak annyit, hogyha felíratjátok a házi orvossal - én a gyerekeim orvosával írattam fel, mondván, hogy teába teszek nekik és különben így is van - akkor lényegen olcsóbb! Én 50 gr-ért kb. 70 Ft-ot fizettem! Szóval hajrá!!
Mindenkinek jó sütögetést, egy lelkes olvasó és kenyérsütő - aki már egy jó hónapja nem vett bolti kenyeret és mai napig minden alkalommal újra átéli a kenyérsütés csodáját :-)
Köszönöm az aszkorbinsavról az információt, már teljesen elveszettnek éreztem magam ezügyben. Burgonypelyhet bioboltokban lehet kapni. Ez minden adalékanyagtól mentes, érdemes onnan beszerezni.
Kíváncsian várom a beszámolódat a mai kenyérről, üdv, Margit
Kedves Margit!
Kösz a tanácsot a hosszabb prorammal kapcs.-ban.
Találtam egy 3:48 perces programot, (ugye előzőleg 3:25-el sütöttem) és ebben hosszabb a dagasztás is, ugyanakkor van előmelegítés.
A korábbi hozzászólásomban említett hajnali kenyérsütés du.-ra tolódott, hamarosan kész a következő kenyérkém is.
Más:
Olvastam egyik-másik receptben a burgonyapelyhet. Azt hol lehet beszerezni?
Sikerült szereznem aszkorbinsavat a gyógyszertárban. 9 Ft/gramm + doboz + "kezelési költség, ami azt jelenti, hogy egy 50 grammos kis dobozzal kb 515Ft-ba került.
Megyek mert sípolt a gép...Kész van....
Szerintem gyakorlatilag ugyanaz, legalábbis amit eddig összehasonlítottam. Én nagyon szeretm a tézta és a csk sütés programját. Minden félét lehet variálni vele.
Sütöttem ma két receptből egy kalácsot.1947dél alapreceptje a gyümölcsös csiga a formája pedig P.zsizsu gyümölcsös fonata lett. Csináltam róla egy képsorozatot 15 kép a kezdéstől a kész süteményig. Mostanában olvastam, hogy nem mindenki tudja, hogy néz ki menetközben a tészta ezért készítettem el ezt az összeállítást.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit