Alkul a dolog :-)) Utánanéznél a súlybeállítási lehetőségnek? Gondolom alapban középméretre áll a gép, lehet, hogy ez volt a sok a kisméretű kenyérnek.
Szia Margit! El akartam ma délelőtt küldeni, hogy feltedd, de nem ment a mailem. Persze mentsd le. Elvileg anyum AFK gépéhez adták, de az én bomannomhoz is pont jó.Átlagosnak tűnik, de nem ismerem a többi gépet.
Örülök, hogy jelentkeztél :-)) Én is szerettelek volna megkeresni, hogy áttehetem-e ide a progamtábládat? Még nem volt időm írni, csak azért nem jelentkeztem. Megtennéd, hogy megírod, hogy pontosan melyik gépekhez való ez a táblázat?
Én is ilyen sót használok, hol jódosat, hol jód nélkülit, és ugyanott veszem :-) Szerintem a kanalunk is nagyjából egyforma, a leírásod alapján. Akkor viszont jön a közmondás: Ízlések és pofonok........ :-)) Ki kell ezeket mindenkinek a saját ízlése szerint tapasztalni. Ha nem árt az élesztőnek még ennyi só, akkor végül is nem probléma ha több van a tésztában.
Tényleg örülök, hogy ennyire ízlett a kifli. További szép estét, üdv, Margit
Jó estét mindenkinek! Jó rég nem jártam erre. A nőklapán feltettem a fórumra és a bememre is a programlefutási táblázatot, mert tudom milyen nehéz megszerezni.Így most mindenki lementheti.
Kedves Margit! Jódozott, finomított sót használok, azt a fajtát, amit a Penny Marketben kapni, piros feliratú nylonzacskóban árulják. Ebből a fél kiló lisztből készült fele teljes kiőrlésű rozs-fele rétesliszt kenyerembe - főleg, ha krumplit is teszek bele - két csapottal teszek. Nem szeretem, ha kiérződik a só íze, és minden ételt inkább alulsózok, mert a családom sem szereti a sót. Az alap tejfölös pogácsareceptemben fél kiló finomliszthez 2 csapott tk só kell, különben semmi íze. A kanalaim nem az újabb fajta laposak, hanem békebeliek, de még sosem mértem le, mennyi fér beléjük. Szóval azt mondanám, normál kanalak (láttam már ezeknél kisebbet és nagyobbat is). Azért is csodálkoztam, mert a sajt önmagában is elég sós. Persze lehet, hogy ez másfajta só, mint amihez te szoktál - a cukornál is nagy a különbség két márka között!
-------- Niki! Nem tudom, pontosan mit értesz tejes kiflin, de szerintem nyugodtan próbálkozz meg egy kisebb adag virslis buci-kiflivel, egyáltalán nem nehéz a tésztája, sőt! az íze olyan finom kiflis :-) Olyan jó puha, hogy a kisfiadnak is biztos ízlene!
Először is köszönöm a képeket, máris megmutatom mindenkinek.
Szerintem ez sokkal szebb lett, mint a tegnapi. Milyen programon és színnel sütötted ma? Mekkora a kenyér, ez is kis méret? Úgy nézem, a tésztája ennek egyenletesen megkelt, a héja valóban vastag. A tetejének a horpadása nem vészes szerintem, de valami változtatásra szükség van, akkor szeritnem ez is változni fog.
Nézegettem a recepteket, de nekem tejes zsömléim vannak, mert a férjem azt szereti. Abból viszont van egy csomó, igaz amiket néztem azok kovászosak. Ha elszánod magad egy ilyen tésztára, akkor a keresztes zsömlét ajánlanám figyelmedbe, annak hihetetlenül könnyű, laza és nagyon finom tésztája van. Hogy milyen formára tekered fel, az pedig igazán mindegy a tésztának. De a: zsömle, tejes, kovászos muffin zsömle, a juhtúrós zsömle, is nagyon finom volt. Ja és a mostani kedvencem, a joghurtos zsömle. Ezekből, bármelyikből lehet szerintem kiflit tekerni. Valamint a kifli receptet is megcsinálhatod, csak tejjel.
Nagyon klassz dolgokról számoltál be, gratulálok. A napocskát nem kelesztetted Te sem sütés előtt? A hústortáról is meséljél majd, kíváncsi vagyok rá. Azt is kerdezném, hogy a kuglóf receptet nem írnád-e be a véleményeddel és tapasztalatoddal együtt a receptes fórumba? Ha a forrást megjelöljük, akkor nem lehet szerintem baj. Remélem a barna kenyerekkel is hasonló sikerek várnak. Az Amránt mag sima, vagy puf***tott? A felhasználhatósága miatt majdnem mindegy, mert a sima is annyira apró, hogy bármelyik kenyértésztába beleteheted a csipogásnál. Nagyon egészséges. A lisztek között találsz egy kis leírást róla, ha gondolod olvasd el. Kiteszem ide a linkjét, hogy ne kellejen keresned: Amaránt
További szép estét, és jó vendégséget holnapra, üdv, Margit
Sajnos a nyavalyás gép csak ma gyógyult meg, úgyhogy a Bio tönkölybúza kenyérről sincs képem, de azért nagyon finom lett és tuti hogy lesz ismétlés. Pláne hogy olvastam Jégkása variációját félbarnára! :)
Örülök, hogy Batka leírta, hogy a sima virslis buci tésztájából a kifli is tökéletes ízű, mert én a boltban régebben csak a vajas vagy a tejes kiflit vettem. Ezeket szerettem. Azon gondolkodok mostanában, hogy a tejes kiflit hogyan lehetne itthon megvalósítani. Mert azért a tejes kifli nem olyan sűrű mint a vajas, és ebből kifolyólag kicsit könnyebb, de azért nagyon jó, egészségesen telt íze van. Na és ez azért is fontos, mert pici fiam imádja a kiflit, bárhol, bármikor elcsócsálgatja. :) Örömmel veszek minden ötletet! :)
Nagyon örülök, hogy kipróbáltad ezt a receptet, utólagos engedelmeddel már hozzá is fűztem a véleményedet. Örülök, hogy a tészta bevált, azt a recept is írta, hogy egyéb töltelékekkel is ki lehet próbálni. Mekkora kávéskanál sót tettél bele, hogy sótlan lett? És milyen sót? Nekem a 1,5 kk só : 60 dkg liszt teljesen bevált, tartok tőle, hogy ennél több só, már az élesztő kárára válna. Most megmértem a szokásos - középméretű - kávéskanalammal 10 kanál só 10,4 dkg volt. Én finomított sót használok.
A gépemhez kapott programtáblában a sütéseim legelején írtam bele néhány adatot, amikor még tanulgattam. A francia kenyér programon sosem sütöttem :-) Mindenképpen azt javasolom, hogy a kelés közben figyeld a tésztát, és ha a sütésig nem kel meg rendesen, akkor kapcsold ki a gépet és hagyd a langyos gépben továbbkelni a tésztát. Én a 7-8-as programot használom, meg néha a 2-esnek az elejét. Sőt, ha van a Te gépeden is ez a bizonyos tésztasimítás, vagy ejtés, akkor szerintem az utolsó rendes dagasztás után vedd ki a dagasztólapátot, hogy ne tudja a már kelőfélben lévő tésztádat visszakeverni. Akkor valószínűleg elég lesz a kelesztési idő. Hiába, én már sokszor leírtam és morgok érte, hogy nem szeretem ezeket az ejéseket. Szerintem második dagasztásnak kevés, viszont általában kevés idő van már utána a tésztának megkelni. Kb. 1 órás kelesztési idő kell a kenyérnek. Most nézegettem, hogy a teljes kiőrlésű programon nekem az utolsó kelesztésre csak 35 perc marad, ezalatt ugyan nem kel meg egy teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér. A malátát teljesen kihagyhatod bármelyik receptből, ha van barnacukrod, akkor azt tehetsz egy kanállal helyette, ha az sincs, akkor csak összesen egy kávéskanál cukrot, ami az élesztő indításához kell. A BL 65-ös lisztről még nem is hallottam, így utána kellett néznem. Ez is finomlisztként szerepel. A finomlisztet én mindig rétesliszttel keverve szoktam használni, kenyérhez 2/3 rétes + 1/3 finom arányban. Nem tudom, hogy ennek nem magasabb-e a sikértartalma, mint a rendes finomlisztnek, de a réteslisztnek tudom, hogy magasabb. Egy ici-picivel megpróbálhatod a folyadékot emelni, de óvatosan, nehogy visszaessen sütés közben a kenyér teteje. Lehet, hogy 1-2 evőkanálnyi is elég. A mostani kenyered teteje nem repedt fel sütés közben?
Várom válaszodat és örülök hogy nem adod fel, üdv, Margit
Szia Margit! Ismét sikerekről számolhatok be. Már 2-szer megsütöttem Joli Napocskáját, mindenki örömére. Igen finom, foszlós lett ez a péksüti is. A munkából későn hazaérő barátoknak is igen ízlik. Az Ír burg. kenyérre nem jutott idő. Holnap vendégek jönnek, már elkészült Judig Hústortája. Nagyon jól néz ki, bízom benne, az íze is jó lesz. A Mindmegettéről vettem egy kuglóf recit, hát ilyen gyönyörű, szinte "habosnak" tűnő kelt tésztát még életemben nem készítettem.Gépben dagasztottam, kelesztettem, az üstből majdnem kifolyt, és egy közepes méretű kuglóf és köz. méretű őzgerincformában sült ki. Ezt már megkóstoltuk, hát mondhatom, mennyei ízek. A vendégeskedés után ha ürül a "kamra" mostmár a barna kenyerek sütése köv.
Ma kaptam kb.20dkg amaránt magot, tanácsot kérnék, mire tudom használni. További szép estét, és sok sikert Superkeri
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit