Örülök, hogy továbbra is sikerrel sütögettek. Csak így tovább!!
A gépbe pakolás sorrendjének csak akkor van jelentősége, ha időzítve süttök. Akkor nem szabad az élesztőnek semmivel érintkeznie a liszten kívül. Amúgy én csak beleszórok mindent a gépbe, ahogy a kezembe esik. Ha nagyon elővigyázatos szeretnél lenni, akkor azt megteheted, hogy a liszt legtetejére teszed az élesztőt, akkor az előmelegítés alatt sem ér semmihez. A többi biztosan teljesen mindegy. Annyira, hogy nekem a két gépemnek pont fordított sorrend lenne az előírásszerű. A gépedet nyugodtan kinyithatod a dagasztás legvégén. Akkor még nem lesz baja a tésztának. Később már nem nagyon jó nyitogatni. A szín eléggé gépfüggő. Van amelyik sokkal jobban süt, és van amelyik a legsötétebb színnel sem süti elég sötétre a kenyereket, ill. főleg a tetejét. Nekem bőven elég a közepes szín, sőt kalácshoz még a világos is elég lenne, de sose szoktam átállítani.
A képeiddel nem fárasztasz, nagyon szívesen felteszek bármennyit. Ha van kedved, akkor küldjél bátran.
További sok sikert kívánok és várom a következő beszámolóidat is, üdv, Margit
Üdvölök Mindenkit!
Kedves Margit!
Lefényképeztem a legutóbbi kenyeremet, csak hát hasonló lett az azelőttihez, és mivel nem sok új infótartalma van, ezért nem rabolom az idődet vele.
Egyébként finom és laza lett.
Helyette kérdezek:
Egymásnak ellentmondó dolgokat olvastam két helyen. Mi a helyes? A gépi sütésnél az alapanyagok behelyezésénél alulra kell a folyékony dolgokat tenni vagy fölé a lisztnek?
Más: Ha a kenyér legtetejét szeretném valami maggal díszíteni akkor baj ha a dagasztás végén a kelesztés elején kinyitom a gépet és megszórom? A leírása a k.sütőnek azt mondja, hogy ebben a fázisban már ne nyitogassuk a gépet.
Mára az utolsó kérdés: Te milyen színűre állítod a gépedet sütés előtt?
Én örülök, hogy írsz. Kíváncsi vagyok a programok összehasonlítására. Ha stimmelnek, akkor azt is melléírom majd, csak írd majd meg pontosan, hogy mit írjak, mert én már lassan elveszek a gépek márkája és számai között :-) Teljesen fehéret én is ritkán csinálok, bár nálam szeretik a gyerekek, de kevésbé egészséges, mint amiben tk liszt is van. Ezért nem nagyon kapnak :-)
Ígérem, mára ez az utolsó :) de megtaláltam az egyik újdonságot (programtábla Boomann 593 és AFK BM 2 gépekhez), és szerintem ezek jó része lefedi az én gépem (Hausmeister) kisebb kenyeréhez való időket! Ez azért is lenne jó, mert a géphez gyárilag nem jár programlefutási táblázat!! Majd még ellenőrzöm (persze csak azzal tudom összehasonlítani, amelyik programot már lestoppereltem), de a gyorsprogram végideje is stimmel, a franciakenyéré is, az alapprogram is, szóval ez nagyon jó lenne! lehet, hogy csak ezért fogok baguette-t sütni gépben, hogy kiderüljön, csak nem tudom, kinek adjam, mert nálunk nem eszik a fehéret...
Készen is vagyok. Rögtön itt is elérhető lesz az a képsorozat, amit Jégkása készített a tegnapi sütéséről. Nagyon jól szemléltet, én örömmel fogadok máskor is ilyen képsort.
Legyen a sütemény neve Gyümölcsös csiga-fonat. :-(). 1947dél látta a képeket és igent mondott.
Ma készítettem elő holnapra P.zsizsu káposztás batyu tésztáját és majd abból kakaós,vagy túrósat és lángost. Készülnek a fázis képek.Ha nem vagyok elég érthető bocs, de már álmos vagyok.
Na, most megtudtam valamit! Most nem tudom, hogy ettől most műveletlennek tűnök, vagy épp, hogy okosnak. Mindenesetre, ha ez is azok közül a dél-amerikaiak közül való, akkor inkább az utóbbi :-)
Annál is inkább, mert én viszont elég sósan eszem :-)) Igaz a gyerkeim miatt, még egészen pici korukban leszoktam a sósan főzésről, inkább magamnak utánasózok mindent, de nekem megmaradt az, hogy elég sósan eszem. Az ég tudja, hogy mitől van ez a különbség :-) A lényeg, hogy Neked és nekem is jól sikerüljenek a sütés-főzéseink és akkor nincsen semmi hiba.
Margitka, hát ez tényleg érdekes! Pedig teljesen jó a vérnyomásunk, és isten bizony, a szűk családomon kívüli rokonok folyton utánsózzák a kajáimat, én meg csóválom a fejem, hogy miért jó, ha valami sóízű. ------- Te szokimoki, mi az ördög az a dundi liszt? :-D
Ezt a lisztet nem ismerem, de örülök, hogy jól sikerült a kenyér. A BL 80-assal hogy nem lett jó a kenyér? Az a "mezei" lisztek közül a legjobb. Kíváncsian várom, hogy miket fogsz sütni a hétvégén, várom a beszámolót. Üdv, Margit
Ma sütöttek szüleim a dundi lisztből kefírrel kenyeret, és szép fehér lett. a sima BL 80-as lisztből olyan fekete és tömör belsejű sült.Ez most teljesen a te recepted alapján de a dundi lisztből fincsi lett.Már alig várom, hogy hétvége legyen és én is próbáljak valamit alkotni.
jah, még egy kérdés felmerült bennem. Ha sütőben sütném meg a kenyeret, akkor akkor vegyem ki, amikor csipog? (amikor a magokat kellene elvileg beletölteni?)
Szia Margit, sajna nincs rajta súlybeállítás. Legalábbis én nem találom, sem a használati útmutatóban, sem a gépen.... bár ez tényleg érdekes, mert elvileg 500-1200 gros kenyeret tud sütni... szóval honnan tudja, hogy mennyi idő kell a kenyereknek.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit