Sütöttem ma sok mindent :-) Először is Sonkás-tojásos batyut, de most muffinformában.
Aztán Kakaós-tiramisu muffincsigákat:
Együtt:
És sütöttem még valamit, amit csak Nektek mesélek el. "Rendelésre" csináltam egy fahéjas kalácsot, amit kalácspárnának neveztem el.
Sose találnátok ki, mi lesz belőle, ha már nem írtam volna a képhez :-)) Hideg banánkrémleveshez pirított kalácskocka. A levest nem én csinálom, csak a kalácsot adom hozzá, majd mesélek, hogy milyen is volt.
Helló Mindenki! Hát nem mondom, dolgoztatok itt is épp eleget tenap du óta, nem győztem utolérni magam. De muszáj elolvasni mindent, mert mindig van valami, ami nekem új. De a hét végén végre én is sütögetek. Más. Voltam a Corában. Vettem cardamom magokat. Ez Angliából származik, 5 dkg 699.-Ft. Gondoltam, majd ledarálom kávédarálón. Aztán kijöttem, és a sétálón volt egy gyógynövény bolt, ahol vettem "kardamomimag őrölt" címűt egy kis zacskóval, ez 1 dgk-os és 229.-Ft-ba került.Utóbbit egy mohácsi kft, a Fűszerfutár csomagolja, és származási helye India. Az elsőt Fűszervilág Kft Győr forgalmazza,és egy sorozat része : Asia,s Finest Foods a neve. Ebben a sorozatban árulnak különleges fűszereket is, meg átlagosakat is, csak drágábban. Pl: Cumint, ami római kömény, de őrölt gyömbért, chilit, stb.-t is lehet kapni. Na elég a fejtágításból. Egyébként milyen volt péntek 13.?
A mai második kenyér teljesen jó lett, olyan, mint a tegnapi :D a páromnak pont a vastag héja ízlik :)
holnap gondoltam kipróbálom zsemlét. Ugyan nem 16 darabos változatban, hanem max. a felével :)
még egy kérdés: ezt a pihentetés dolgot hogy csinálod? mert az enyémen ugyan van dagasztás program, de kelesztés külön nincs, tehát arra a 20 percre szobahőmérsékleten lesz a tészta. Elég az?
Ahol ezt látod "20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés/kelesztés, 20 perc dagasztás", ott ez a kelesztés mindig a gépben történik. A második dagasztás után viszont közvetlenül kiveszem a gépből a tésztát, formázom és így kelesztem másodszorra.
Sütsz zsömlét? Sok sikert hozzá, ha igen, üdv, Margit
Kedves Margit :) ma betettem még egy adagot, én is a folyadékra gyanakszom, amilyen figyelmetlen voltam ma, lehet, hogy elnéztem a mércét. A 2. adag épp sütés előtt áll, de egyelőre nagyon szép a kenyér.
Mindig normál programon sütöm a kenyeret, de sajnos nem tudom, mennyi az uts. kelesztés ideje. Majd egyszer végigjegyzetelem.
Lassan látom, hogy mik a gép hibái :) legközelebb már tudom, hogy mire figyeljek oda.
Holnap mindenképp megsütöm a nagyobb kenyeret, mert ahogy látom jól eláll a kenyér, így elég lesz, ha 2 naponta sütök frisset.
Kenyérsütő ismerősök állandóan ezt a dundi nevű lisztet magasztalták , hát gondoltam mi is kipróbáljuk.Sajnos én nem láttam a csomagolást mert a szüleimnek van kenyérsütője és ők vették, de az van ráírva hogy kenyérhez kelt tésztákhoz való.Itt esküsznek rá! Én Debrecenben lakom és hiába van itt is tesco, cora ,metro,stb... csak az Interfruct-ban lehet kapni.A hétvégén készülünk a szüleimhez és megnézem pontosan, hogy ki gyártja stb.Majd megírom.Tény hogy a belőle készült kenyér nagyon fincsi!
Ha tényleg nem lehet állítani a gépeden a súlyt - amit én rettenetesen nagy hiányosságnak tartok - akkor javasolom, hogy nagyobb, legalább 1 kg-os kenyerekkel kísérletezzél tovább. Nem is fog a nagy kenyérnek megfelelő sütési beállításokkal, ilyen kicsi kenyeret jóra sütni. A mai kenyeredben valószínűleg megszaladt egy kicsit a folyadék. Ehhez, ilyen kicsi kenyérnél, már egészen kevés plusz folyadék is elég. Próbáld ki a Fehér kenyeremet eredeti méretben, annak sikerülnie kellene. Milyen programon sütöd? Mennyi az utolsó kelesztési ideje?
Szeintem a tészta/dagasztás programon csináld. Ha leáll a dagsztás, ki tudod venni a tésztát, majd a lapátokat kivéve visszateszed megformázottan. A gépet ne kapcsold ki és akkor tovább tud kelni, a folyamatosan langyos gépben. Ha kellően megkelt, akkor a csak sütés programmal süssed meg. Milyen csíkosra szeretnéd csinálni? Fele tészta kakaós, vagy gépi márványos-csíkos?
A programtáblának nagyon örülnék, megköszönöm, ha szánsz rá időt. Gondolom némi tapasztalatod is összegyűlt és kialakult valami véleményed a gépedről. Ha néhány szóban ezt is mellé írnád, akkot tökéletes gépleírásunk lenne, megint egy új gépről :-))
Előre is köszönöm fáradozásodat, sok sikert a kalácshoz, üdv, Margit
Tényleg van csak sütőprogram, de én azt hittem,csak utánsütéshez jó. 1 óra az ideje.
Ha gondolod , leírhatom egy táblázatba a "programok időbeli lefutása " című fejezetet, és elküldöm neked. Nekem BOMANN CB594 -es gépem van. December végén kaptam szülinapomra a férjemtől. Azóta nem vettünk kenyeret. Azért nem írtam még meg neked a tapasztalataimat, mert még csak most gyüjtögetem őket.
Akkor tehát visszatérve a csíkos kalácshoz, szerinted úgy jó lesz, ha először megdagasztatom- 2 színüre- , megformázom. Ezt követően berakom az edényébe, és kelesztem. Talán úgy kéne, hogy a csak sütő programot bekapcsolom 2*, 3* pár percre, és kikapcsolom. Ha látványosan megkelt, az utánsütő programot indítom-1 óra. Így jó lesz?
no, mai kenyerem totál kudarc lett. nem tudom, mi lehetette a baja, ugyanazt tettem bele, mint eddig... de a tetje egy az egyben besett, van pereme a kenyérnek szép magas, van egy kb. 2 cm mély kráter....
valakinek valami ötlete, hogy mi lehetett a gond???
Most olvastam vissza a 1/2 3-kor írt hozzászólásomat, az én magyar tanárom is lehet, hogy elsírná magát :-)) Biztos, hogy nicsen csak sütésprogram a gépeden? Mostanában több olyan program elnevezéséről olvastam, amire azt hitte a gép gazdája, hogy az nem ilyen program, de mégis az volt (pl.: utánsütés). Kalácsot lehet egyébként normál vagy édeskenyér programon sütni. Amikor az utolsó dagasztás után leáll a gép, akkor kiveheted a tésztát, anélkül, hogy kikapcsolnád a gépet. Az elképzelésed szerint megformázott tésztát aztán a lapát nélküli üstbe visszateszed. A kérdés az, hogy van-e ezután elég ideje a tésztának megkelni. Nézd meg mennyi ideig keleszt a géped. Megírnád, milyen programjaid vannak?
Sziasztok! Zck! Nem lehetetlen nem tömör kenyeret sütni csak teljes kiőrlésű pl. rozslisztből (szerintem egyébként a tk tönköly a legfinomabb). Majd ha nagyon belelendülsz, és nem bánod az enyhén savanykás ízt, javaslom a házi kovász használatát. Addig is érdemes viszont kipróbálni, hogy főtt krumplit teszel bele! Arra kell figyelni, hogy ez lágyítja a tésztát, és ezért kevesebb folyadék kell. Én egy ideje egy nagyobb krumplit vagy pár ek krumplipelyhet teszek, mikor mi van itthon, és az is feltűnt, hogy így sokkal tovább puha marad, nem szárad ki (egyébként a kovásznak is van ilyen tulajdonsága, és amolyan tartósítószer hatása is van). -------- Margit! szerintem mindenképpen maradjon meg a sima ABC-s rész, mert akkor átlátni az egész "kínálatot", mert mi van, ha éppen rossz helyen kutakodom. Annyit talán oda lehetne írni még egyszer, hogy aki először látja, az is tudja, hogy Receptes fórum receptjei kategóriák szerint: - vagy nem tudom. Szóval hogy ne higgye azt senki, hogy az két különböző dolog, és elkezdje átnézni újra.
Szeretnék csíkos kalácsot sütni a gépembe, de nincs csak sütő programom. Ha úgy csinálom, hogy tésztaprogramra rakom, és csak összegyúratom- két színüre- és ha összeállítottam, visszarakom az edénybe, de kiveszem a keverőlapátokat, akkor végülis hiába kever, csak 2 lyuk lesz benne. Ekkor milyen programra tegyem, és végülis jó-e ez az elgondolás? (hát most nem lenne rám büszke a volt nyelvtantanárom-bocsi)
Megcsináltam a receptek szétbontását. Meghagytam az eredeti, teljes ABC-t is és alatta 4 kategóriában szétszedtem a recepteket, így is el lehet érni őket. Kérlek nézzétek meg, hogy jó-e így, eléggé áttekinthető-e? A teljes ABC-s részt is meghagynám, de ha nagyon zavarónak ítélitek, akkor megpróbálom kivenni onnan. Azt kérném még, hogy nézze meg mindenki a saját receptjeit, hogy minden jó kategóriába került-e. Van egy-két dolog, ami két helyre is bekerült, de az szándékos volt. Reményeim szerint ki nem maradt semmi, mert ezt ellenőriztem.
Nem lehetetlen csak teljes kiőrlésű lisztből kenyeret sütni. Én azt szoktam mindig mondani erre, és a csak rozslisztből készült kenyérre, hogy nem a megszokott magyar ízlésnek megfelelő kenyeret lehet így produkálni. Én szeretem a szoros, egész barna, mondhatni fekete rozskenyeret, de a családom nem hajlandó megenni.
Azt a receptet kimondottan Móni kérésére próbáltam meg összeállítani, mert Ő egy olyan diétát tart, hogy nem ehet fehér lisztből készült kenyeret. Hálistennek sikerült egy ehető, nem ragacsos, sőt valamelyest puha kenyeret sütnie ebből a receptből.
Általánosságban igaz, hogy ha megszokott állaghoz hasonló kenyeret szeretne sütni az ember, akkor a liszt 1/3 része, de maximum a fele lehet teljes kiőrlésű búza, illetve bármilyen rozs és egyéb sikér nélküli liszt. Ehhez még sikért hozzátéve várhatunk lazább szerkezetű kenyeret.
Remélem sikerült megválaszolnom a kérdéseidet, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit