Margitka! Ne keseredj el, én nem akartam venni, mert bespájzoltam a Tescóból. Csak azért néztem meg, mert valaki kereste, és más valaki azt mondta, hogy talán van a Metróban. Én pedig más okból mentem, s így belefért az időmbe. Ez csak egy tájékoztatás volt. Még nem tudom, hogy mikor fogok sütni, mert nálunk elég sokáig tart néha a kenyér. Annyira változó, de ha fogy, akkor krumplis lesz a következő. Most már megyek alukálni, mert holnap korán kell kelni, na persze, meg álmos vagyok. Jó éjt mindenkinek! Remélem a sülésben levő kenyérkék és kalácsok mindenütt jól fognak sikerülni. További szép estét! Nelly
Ma nem bírtam magammal és sütöttem egy fél adag After eight kalácsot majd az NLC-re teszek képet.
Kérésem lenne tudsz ajánlani kovászos kenyeret amit szombaton meg tudok sütni és holnap indított kovásszal? Vagy legyen egy gyorskovászos? Sógornőmet szeretném meglepni vele. A tegnapi tönkölykenyér tésztából vettem el kb 10 dkg és megszárítottam, tudom majd használni induló kovásznak, mit gondolsz? Bocsi a sok kérdésért!? :-))
Beneveztem a virslis bucid receptjét a cégem receptes pályázatán remélem nem baj?! :-))
A burgonyás kenyered felkeltette érdeklődésemet, nagyon jól néz ki, csak én pont emiatt a lágyság miatt nem kedvelem a burgonyás tésztákat.De azért ki fogom próbálni :-))
Sziasztok Nelly és Margitka!!!
El olvastam a leveleket köszönöm a választ az ecet kérdésemre .
Én tk-raktam a kalácsoma de a következöbe 1ek-rakok.
Margitka népmüvészet lap-népi hangszerkészítők
között keresed ha van rá idöd.
Nelly te Szegedi vagyol?
Ha igen akkor közel vagyunk egymáshoz.
Én csak hétvégén érek rá sütni de akkor sókat.
Megyek receptet keresni.
Üdv:Rózsika!!!
Sajnálom, hogy nem kaptál BL 80-ast. Vagy rosszul emlékszem, vagy nem mindegyikben lehet kapni. Olyan kár, hogy ilyen nehéz ezt a lisztet beszerezni, nem is értem az okát. Nézegettem a recepteket, majd írok róla rövidesen és most már talán a másik átszámolására is lesz időm. Most sikerült "elimádkozni" a gyerekeimet az ágyba, talán most már lesz egy kis nyugim. Még sütni sem volt időm ma, még szerencse, hogy a kenyér elég kesz a holnapi reggelire. Holnapra nekem is valami finomat ki kellene taláni. Valami kalácsféle aktuális lesz, mert, ha egy két nap kimarad, akkor a férjem reklamál :-)
Szió mindenkinek! Hogy micsoda nyüzsi és sütés-főzés megy itt. Nagyobb a munkaláz mint a hétvégén. Szóval a Metróban nincs BL-80-as liszt, csak 55-ös, a szokásos. Valamint tk.lisztek, meg rozsos, meg egyéb különlegesek, valamint német kevert lisztek, amiben valami különleges adalékok lehetnek, mert az én gyomrom nem bírja.De ezeket a liszteket árulják a bio boltokban, meg a gyógynövényekben is. A németet kivéve, de azt nem is sajnálom. Üdv. Nelly
Igen, ahogy írtad, úgy kell csinálni. Először próbáld ki szerintem valami fonallal, de biztosan menni fog. (Mindegy melyik oldalról kezded, de mindig ugyanarról az oldalról vedd a következő "szálat".)
A másik kérdésedre a válszom, hogy valószínűleg igen. A kalács nagyon nagyra tud kelni, ha nem kint, a kelesztési idő alatt, akkor a sütőben, a sütés közben kel tovább. Kicsit bátrabban hagyjad kelni, akkor nem, vagy csak kisebb mértékben látszik a sütőben kelt rész (ez világosabbra sül mindig, mert nincs rajta tojás és rövidebb ideig sül, mint amit már az eleje óta ér a hő).
Sok sikert kívánok a fonáshoz, majd mesélj, hogy sikerült, üdv, Margit
A kaláccsal kapcsolatban, először is nagyon örülök, hogy a kókuszosnak ilyen sikere volt. Nagyon lágy tésztájú még a Tiramisu poros (és ez finom is), valamint a banános kalács is. Ez utóbbin nem igazán érződik a banán íz, de az állaga fantasztikus lett, szerintem. Diósat is lehet csinálni, de ezzel óvatosan kell bánni, mert a diónak nagyon magas az olajtartalma. Ugyanúgy problémát okozhat, mint a sajt a kenyérben. A Csíkos kalácskoszorúmat egy kép alapján csináltam meg először. Ezen egy mákkal töltött kalács volt. Arra gondoltam, hogy érdemesebb lenne bármilyen formában feltekerni a kalácsot és mákos vagy diós töltelékkel megkenni. Az almás-diós muffinkalácsnak én egy ilyen tölteléket csináltam, az nagyon finom volt. Azt alma nélkül is meg lehet csinálni, akár muffinformában, akár tekerve. Más: Most jutott eszembe, hogy a kipróbálásra váró receptek között van egy mákos, mindjárt megkeresem és ideteszem a linkjét.
Ezt többen is megsütötték már, a véleményük is olvasható a recept mellett.
A BL 80-asról szóló hírt köszönöm, bizotsan lesz, aki örülni fog neki.
Majd mesélj a kenyérkédről, várom, hogy sikerült. Remélem a teteje is barnább lesz, de, ha ez a sok réteg fólia sem segít, akkor nem sok ötletem van már. (Belül van a fólia, ugye?)
Kedves Margit, kérdeztem pár napja máshol... a legutóbbi kalácsom teteje kiszakadt. Ez attól lehetett, hogy nem hagytam elég ideig kelni a sütés előtt és hirtelen nőtt meg?
Margit :)
tehát fogok egy szálat, alul-felül átbujtatom, és utána indulok egy másik szállal? megpróbálom holnap mindenképp. Holnap akarok sütni úgyis, mert anyunak szeretnék kóstolót levinni :)
A négyes fonás nagyon egyszerű, ha az ember rájön egyszer. Én ezt magamnak találtam ki, a "hivatalos" négyes fonással azóta talákoztam, de ez nekem egyszerűbb. Olyan, mint az iskolában a fűzőpapírral való fűzés volt, csak a "fűző szál" mindig a következő, a négy tésztából. Tehát egyet átfűzöl a három alatt-fölött, majd veszed a másodikat, azt is átfűzöd, csak ellentétesen, mint az előzőt. Nem akarlak még jobban megkeverni, de talán érthetőbb így a dolog. Most jutott eszembe, hogy legközelebb csinálunk a fiammal erről is fázisképeket, az talán könnyebben érthető lesz, mint így a fonalakkal.
Szia, Margit!
Megsütöttem a kókuszos kalácsot,nagyon fini lett.Holnapra is kértek egyet:-)Köszi a receptet:-)
Esetleges a kókusz helyettesíthető mákkal vagy dióval? Mindkettőre lenne igény,csak nem tudom,hogyan viselkedne a tészta...Esetleg más ilyen jellegű recepted van?Vagy ötleted?
Továbbá kivettem a lapátokat és kíváncsiságból belekukkantottam most a gépbe...épp fehérkenyér sül....Hát...alig fér el benne,és még van majdnem 2 óra....Gondolom már süthetném...csak úgy külön,további várakozás nélkül.Én azért még hagyom, mert nem vagyok ennyire bátor:-)
Ilyenkor kicsit lapos a teteje,de azért az íze kitűnő.
De még mindig nem lesz elég barna,hiába van 4 réteg fólia a kukkantón.Pedig sötétre állítottam:-(
Ellenben végre a Pólus-Tescoban kaptam BL-80-as lisztet,nem tudom érdekel-e még valakit.
A Keresztúri Tescoban eddig még nem sikerült vennem:-(
További szép napot, hetet kívánok!
Üdv! Márti
Margit :) köszönöm, hogy írtál. Végülis ma nem sütöttem, mert kicsit elment a délután, de majd holnap. Azért nem akartam a kefír, mert hogy az savanyú, a joghurt meg semleges. De akkor holnap kipróbálom. Az eredeti recepthez képest megnöveltem kicsit a cukor mennyiségét, a pasijaimnak így jobban ízlik. Lassan magától is emgsüti a gép :) Még a 4es fonást kellene elsajátítanom, meg is találtam a képet, de még nem sakkoztam végig :D
Szia Margit! Köszönöm a tanácsokat lehet a Bio boltba megnézem.holnap a grahamlisztes fog sülni.Nagyon jó pihenést kivánok/de csak sütés után/ holnap jelentkezem.Jó éjt!
Még azt is érdemes lenne megpróbálni, ha van egy "kisközértes" ismerősöd, akkor talán meg tudod hozatni vele. Mindenki igyekszik a vevőket megfogni, hátha ez is belefér?
Megnéztem a Vitamill oldalt és a lisztet. Ha nincs benne élesztő, akkor valószínűleg a folyadék lehetett sok a kenyeredben. A BL 80-ashoz képest lehet, hogy ez a liszt egy kicsit másképp viselkedik. 1-2 evőkanálnyi folyadék eltérés már okozhat ilyen gondot. Ha visszaolvasol és megnézed Nelly képeit, akkor láthatod, hogy Neki milyen differenciát csinált ilyen kicsi víz a sajtos kenyerében. A BL 80-as lisztet én malomban veszem, de, mint Nelly írta is a Tescoban lehet kapni, és úgy rémlik, mintha valakitől olvastam volna, hogy a Metroban is lehet kapni.
Örülök, hogy a muffinjaid finomak lettek. Ha esetleg olyan recept alapján sütötted, ami nincs meg, akkor beírnád a receptes fórumba? Én pedig átteszem a Muffinok közé.
Kíváncsian várom a következő kenyeredről a beszámolót, remélem jól fog sikerülni. Én drukkolok :-), üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit