Sajnálom a kenyeret. A dagasztás, kelesztési időket én úgy oldom meg a gépben, hogy egyszerűen kikapcsolom, amikor nekem kell. Elindítom a gyorsprogramot, mert ez csak 5 percet melegít az elején, majd a 20 perc dagasztás után kikapcsolom a gépet. A langyos gépben hagyom kelni a tésztát, ameddig akarom. Ha még egyszer dagasztok, akkor a csak tészta programot szoktam elindítani, ez az elején 20 percet melegíti a lisztet, nekem ezalatt már a tésztám kel, majd utána dagaszt 20 percet. Attól függ, hogy ezt mikor indítom el, hogy mennyi ideig szeretném a tésztát a gépben keleszteni a második dagasztás előtt. A második dagasztás után ismét kikapcsolom a gépet, majd formázva addig kelesztek, amíg szükség van rá. Ez nagyban függ a környezeti hőmérséklettől, a lisztektől, csak élesztős vagy kovászos is a tészta. Sosem az órát kell a kelesztésnél nézni, hanem a tésztát, akkor fog jóra megkelni.
A programtábládat köszönettel fogadom, a bal oldalon alul található e-mail címemre küldd el légyszíves. Írd hozzá a géped típusát légyszíves, mert fejből már nem tudom.
A zsömlereceptet Vizes zsömle néven találod az ABC-ben is és a kategóriák szerinti elosztásban a Kenyér, péksütemény részben is.
Ennek a zösmlének a receptjét milyen néven teszed fel? Vizes zsömle? A hétvégén a krumplis kenyerem végül kisült. Megint nem lett az igazi. Most nem kelt meg igazán. Az lehet a gond, hogy az én gépem más időbeosztással dolgozik. Beszkennelem a táblázatot a papírjából. Hogyan tudnám elküldeni Neked? Ha végigvártam a tészta programot és utána addig kelesztettem ameddig Te írod a receptben, akkor túlkelt. Ha levontam a tepsiben kelesztés idejéből amivel hosszabb a gépben kelesztés akkor pedig nem kelt meg. Jaj, nem akar ez összejönni.
Bundik küldött nekünk lángos recepteket, a Brassói aprópecsenyének a receptjét és a Vizes zsömle receptjét. Feltettem mnident az ABC-s részbe és a csoprotosításba is.
Gyönyörű lett a zsömléd, gratulálok hozzá. Ugye nem baj, ha ennek a receptjét is felteszem a receptesbe? Ennek már a formája is tökéletes :-) Írod, hogy szoros lett szerinted egy kicsit a tésztája. Elég ideig kelesztetted és elég langyos helyen? Kíváncsi vagyok, ha megemeled az élesztőadagot benne, akkor milyen lesz. Amikor a gépet vettem én is betankoltam minden féle lisztből, de ezeket azóta is folyamatosan tartom. Ismerem, milyen amikor az embert elkapja a lendület :-)) Most találtam valami új lisztet, olyat, amit eddig nem ismertem. Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, de réteslisztnek őrölve. Finomabb a szerkezete, mint amit eddig szoktam venni, nekem nagyon tetszik. A napokban kibontottam az első zacskóval, amit vettem, ma pedig elmentem és vettem még egyet. Azt hiszem inkább ezt fogom ezután venni, ha kapok. Megpróbálok majd képet csinálni róla és, ha látszik a különbség, akkor felteszem. Azt írod, hogy a fél kiló lisztből készült kenyered fele elég hármótoknak a másnapi csomagolásra. Én ha fél kiló lisztből csinálok kalácsot, akkor a két kisebb fiam elviszi a suliba :-)) Azért szeretem mostanában a 60 dkg lisztből készülő dolgokat a muffinsütőben megsütni, mert valahogy jobban, nagyobbra megkel és kiadósabb. Így 6-6 db muffin formányi zsömlét vagy kalácsot visznek magukkal és ez többé-kevésbé elég nekik. Kamaszok :-)
Örülök, hogy a kenyér finom lett. A német receptekben sokszor nem szerepel semmilyen zsiradék. Amikor fordítottam és átalakítottam a recepteket, akkor hol kihagytam én is, hol tettem bele. Végül is nem hiányzik semmiből, talán lágyít valamit a tésztán vagy kevésbé lesz száradós a kenyér.
További szép napot és sikeres sütögetést Neked is. Várom a következő beszámolóidat is, üdv, Margit
Szia Margit!
Elkészült a mai próbálkozásom. Ez már sokkal jobb lett. Hosszas tűnődés után 1/3 élesztőt tettem bele. Még egy kicsit mindig tömör, de az íze nagyon jó. Holnap fél csomag élesztővel csinálom meg. Ha már olyan lesz, amilyennek elképzeltem, akkor elkezdem variálgatni a liszteket is.
A kenyérnél is az történt, hogy első felbuzdulásomban, amikor megvettük a kenyérsütőgépet, mindenféle lisztet összevásároltam. Volt benne 6 gabonás kész liszt is. A felét megpróbáltam, de nagyon nem lett jó. Ez az egy végezte a kukában. Aztán gondoltam egyet, és a maradék 6 gabonásat, tönkölyt, és teljes kiőrlésűt összekevertem. Ebből teszek 125 g-ot, kenyérlisztből pedig 375-öt. 500 g-ból szoktam sütni, mert ez nagyságra akkora, hogy szendvicsnek pont jó. A fele kenyér elfogy a férjemnek munkába, gyerekemnek suliba, meg magamnak is a munkába. A maradék hellyel-közzel meg elég az itthoni fogyasztásra.
A vizes zsemle képét elküldtem az e-mail címedre.
Üdv:
Bundik
Köszönöm kila a választ, nagyon rendes vagy! Már kelnek a kiflik:-) Átmeneti megoldásként nem vártam végig a tésztakészítési programot teljesen (nekem az 2 ó 20p ), hanem kb. fél órával korábban kivettem! Kíváncsi vagyok a végeredményre, de remélem okés lesz! Mégegyszer köszi, üdv: Tiszavirág
Szia Tiszavirág! Én mindig megkelesztem a képben a péksüteményeket (másfél órás dagasztás+kelesztés programon), majd kiveszem, formázom és még utána is kelesztem kb. fél órát. Remélem, tudtam segíteni. kila
Margitka illetve aki erre jár és tudna segíteni!!!!!!!!! Tudom, hogy ilyenkor ritkábban vagytok erre, de gyors segítségre van szükségem, valakitől aki már megsütöttem Margitka sonkás kiflijét!!!! Én ugyanis ma délelőtt nekiálltam (tészta már a gépben, ezért a sietség) és a gép programozása közben jöttem rá, hogy nem is tudom, hogy pontosan mit csináljak. A lényeg: a gépben csak a tésztát csinálom meg, mert utána nyújtom ki, csavarom fel kiskiflinek. Akkor a gépben (Panasonic SD-253) a tészta/dough programot indítsam el, amely pihentet, majd dagaszt, majd keleszt is?? Vagy elég csak megdagasztani a tésztát és keleszteni nem is kell magában, csak a tepsiben a megformázott kifliket sütés előtt???
Kérem aki tudja a választ segítsen, előre is nagyon köszönöm!
Én a Tescoban találtam csak rá a BL80-as lisztre, szerintem még egy ilyen próbát teheszt. Nálunk a Pannon Liszt BL80-asát lehet kapni, 2 kg-s kiszerelésben és kb. 200 Ft. Máshol eddig még én sem találtam. :(
Nagyon finom lett a kenyér, annyiban lett rajta csak változtatva, hogy sima cukrot raktam bele, mert nem volt itthon barnacukor, és raktam bele pici aszkorbinsavat is. Isteni az íze! Annyira egészségesnek érzem. :) Annyit furcsállottam csak, hogy nem kell hozzá margarin, de végülis nem is hiányolom egy cseppet sem. :)
Zck is elküldte az utolsó kenyeréről a képeket. Ez nagyrészt tk lisztből készült, annak is a nagyobb része rozsliszt volt. A hozzávalókat a 2.262-es hozzászólásában írta le Zck. Nelly érdeklődött kép után. Neki és mindenkinek megmutatom a fotókat.
Szerintem ezen még lehet egy picit igazítani, kicsit szorosnak látom a képen. Körülbelül olyan magasnak ítélem meg, mint az előző, kisebb méretű kenyereket. Szerintem következőre magasabbra fog sikerülni. Gratulálok azonban a kísérletező kedvhez, ami Zck-éket máris a kovászos kenyér felé is elindította. Várom a további képeket és híreket a sütéseitekről. Sok sikert kívánok a továbbiakban is, üdv, Margit
Íme Jégkása képei az After eight kalácsról. Ez fantasztikusan néz ki, le a kalappal!!
Tnikita is küldött ma képeket. Gratulálok a Svájci parasztkenyérhez, nagyon szép lett. Kiváltképp örülök, hogy egy régebbi receptem megnyerte Niki tetszését és ezt sütötte meg.
Még megmutatom Bundik első zsömléit, ez is nagyon szép lett. Mostanában a kedvencem a Joghurtos zsömle, örülök, hogy Bundik is kipróbálta sikerrel. Gratulálok hozzá.
Köszönöm Superkerinek is a kuglóf receptet, áttettem az ABC-s részbe. Érdemes annak is elolvasni, aki a gépben szeretne ilyet sütni, nem feltétlen kell hozzá a kuglófforma.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Kezdőnek kész lett a mai kenyere, részben teljeskiőrlésű lisztből készült. Nekem nagyon tetszik. Szerintem majdnem ugyanolyan magas, mint a fehér volt és szépnek látom a bélzetét is a kenyérnek. Gratulálok hozzá.
Most már mindenképpen gyorskovásszal csinálj szerintem kenyeret, a másik nem érne be rendesen. Viszont bármelyik kovászos receptet megcsinálhatod a gyorskovásszal, nem csak azt amihez az van írva. Melyiket tervezted megsütni?
A burgonyás kenyér mind lágy, ez a mostani is. Valahogy azonban ennek más az állaga, mint a főtt burgonyával készült kenyérnek. Rendkívül ruganyos a tésztája, de abbahagyom már a dícsérgetését, mert biztos unalmas vagyok vele. A kalács fotóját majd áthozom az NLC-ről és írok majd levelet, mert ahhoz már tegnap nem jutottam hozzá. A virslis bucival remélem sikert érsz el, örülnék neki :-), majd mesélj!
A tönkölykenyér tésztájából eltett darab nem tudom, hogy működik-e kovászként, talán majd Kenyérke segít nekünk ebben. Volt erről már szó régebben az Indexen, de végül nem sikerült dűlőre jutni hogy a só árt vagy sem a kovászmagnak. Ilyen és olyan vélemény is volt róla, sőt, mintha kimondottan sóban tárolásról is írt volna valaki. Hát, most majd ki tudod próbálni, és majd akkor kiderül. Én a fagyasztott kovászt próbáltam ki, az működött.
Megtaláltam az oldalt. Gondolom ezt még csak most kezdtétek feltölteni, ugye? Kerestem képeket, de azt még nem találtam. Majd visszanézek időnként, mindenesetre gratulálok a citerakészítésben elért eredményekért. Nem értek hozzá, de azt hiszem, hogy ez komoly eredmény lehet.
Eredményes receptkeresést kívánok, majd mesélj, hogy mit találtál és miket sütsz majd, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit