Örülök, hogy sikerült finom amarántos kenyeret sütni. Biztos Kila is örül majd, hogy sikeres volt a receptje. Sajnálom, hogy az én receptem végül nem igazán vált be. A kovászport ízesítésre tudod elhasználni, sajnos ezeknek az "élesztő" hatása nem igazán érzékelhető. Én is vettem annak idején rozskovászport, de mostanában dobtam ki, majdnem az egészet :-( Egy sikeres porkovászos-élesztős receptem van, ideteszem a linkjét. Ezzel sokat kínlódtam, de végül így bevált. Rozskenyér – kenyérsütőgépben ( kb.1 kg-os)
Szerintem egy keveset bármelyik kenyérbe tehetsz az élesztő változatlanul hagyása mellett. Nem hiszem, hogy baja lenne tőle, mert érzékelhetően nem mozdítja meg a tésztát.
A Tiramisu port én nagyban veszem, de megnéztem, hogy létezik-e kicsiben, mielőtt a receptet közzétettem. Így a kicsit nem ismerem, csak futólag néztem, hogy lehet kapni. Azért nekem úgy rémlik, hogy nem pudingport láttam, hanem Tiramisu krémport. A burgonyapürépor is megteszi, amíg nem kapsz másikat. Eleinte én is azt használtam, de abban vannak egyéb adalékanyagok, míg a natur pehelyben semmi nics. Bioboltban szoktam venni.
Az olaj-margarin helyettesítés rendben van. Elég ideig kelesztetted? Igaz én tagnap a kovászosat csináltam, de írtam, hogy milyen rengeteg ideig kellett kelnie. Igaz, később azt írod, hogy szépen megkelt. Hogy a teteje nem pirult meg, az alja viszont kiszáradt, ez valami sütőproblémának tűnik nekem. Milyen sütőd van, hogy sütötted? Ne keseredj el, ennek sikerülnie kell. A rozsliszthez sikért tettél bele?
Kedves Margit! Hétvégén újra megsütöttem az amarántos malátás rozsos kenyeret.Most megvariáltam a kelesztést is , a sütemény programon dagasztás végéig majd a tészta programon a kelesztés végéig hagytam,plusz még pár percig hagytam kelni a második dagasztás után lapátok nélkül és 2+1,7 dl folyadékkal készült.Így már sokkal jobb lett az állaga ,de nem lett olyan magas mint a tiéd ,azért finom volt . Ha már bevásároltam belőle:) maradtam az amarántos receptek kipróbálásánál , tegnapelőtt este megsütöttem kila amaránt kenyerét ,szép és finom kenyér lett, amit elvittem anyukámnak,így tegnap este bekészítettem időzítve hogy ma reggelre süljön meg (mert már nem akartam éjszakázni vele) ,így is ugyanolyan jó lett. Még ősszel vettem 1-1 zacskó rozs és búza kovászport,egy pár hónap múlva lejár a szavatosságuk de még nem használtam őket, légy szíves adj néhány ötletet ha lesz rá időd. Előre is köszönöm. Üdv. Erika
Margitka! Sikerült vennem tiramisu port, ez nálunk pudingpor. Valamint vettem burgonya-püre-pelyhet.
Ez is jó, vagy keressek csak burgonyapelyhet? Azt ugyanis még így nem találtam. Üdv. Nelly
Nem tudom, hogy Piroska társunknak az igazi neve is Piroska-e? Mert ha igen, akkor nagyon sok boldogságot, jó egészséget kívánunk szerintem mindannnyian. S persze sok sikert a sütés - főzésben. Nelly
Szia, Margit:-)A fehérkenyeret a Technostar gép mellé csatolt recept alapján sütöm az alábbiak szerint: 4 dl tej, 79 dkg BL80,5 dkg vaj, negyed kocka élesztő, 4kk só,és 1, 1/2 cukor. A kérdésem hogy ha mindent elfelezek,akkor normális kenyérhez jutok-e,mert így 1250 g-os kenyérke sül,viszont olyan magasra kel,hogy alig fér el.Ha kisebb lenne,tudna terjeszkedni.Tehát,lehet felezni? Vagy változnak az arányok? Köszönöm előre is,szép napot kívánok!
Szia Margi! Azt elfelejtettem,hogy 4odkg fehérliszt+2odkg fehér rozslánliszt.Most megkóstoltam finom,jó ropogós a héju.de szerintem az alja kicsit megszáradt.
Szia Margit! megsütöttem a kenyeret sütőbe.Nem pirult a teteje fakó maradt és nem is lett olyan szép kövér.Pedig szépen meg kelt,az élesztőset sütöttem.rosszul irtam az előzőbe a margarint akartam kérdezni?olaj.Elkeseredtem 1 kicsit.
Szia Margit! Nagyon édi A KENYERED .Máris fogok hozzá.A 2DKG ÉLESZTÖ-HELYETT 1 EVŐKANÁL OLAJ? IGAZ MA ZACSKÓBA AKARTAM SÜTNI EZT LEHET? NEKEM NINCS FORMÁN MAJD TEPSIBE TESZEM.
Nagyon aranyos vagy, köszönöm a fáradozásod. Majd délelőtt valamikor megnézem, a kenyereket kinyomtatom, összehasonlítom, és ha megsült, küldök fényképet. Az bizti csak holnap után lesz. Addig még lehet, hogy lesz kérdésem. Szió Nelly
Ok, világos, csak azt hittem, hogy nálam a 7-en a csipogás után már nincs dagasztás, de rájöttem, hogy igazad van. Most már azt is értem,hogy utána ha nem kelt meg eléggé, a progi lejárta után még hagyom a melegen kelni, és csak akkor indítom a 8-at, ha szép magas lett. Ugye jól gondolom? Hű de bonyolultat tetszett kitalálni. Remélem, nem fog ki rajtam. Majd keresek hozzávalókat, és nekivágok a hétvégén. Azért köszi. Most pedig elköszönök, és vár az ágyikó. Jó éjt mindenkinek! Most látom, hogy már szerda van. Üdv. Nelly
Szia Margitka!!
Olvastam aleveledet,de rövid leszek.
Köszi hogy megnézted alapot.
Fent vannak a fotok is .
Hétvégén meg sütőm a fehér kenyeret élesztövel.
meg azsemlét kevés volt .
Üdv:Rózsika50.
A csipogásnál kiveszed, a felét a hozzávaló plusz anyagokkal visszateszed, a géppel belekeverteted, majd amikor elkeveredet, akkor a másik felét teszed vissza a gépbe. Ha mindkét fele kész, akkor megcsinálod a formázást, majd visszateszed a bekapcsolt, langyos gépbe, ahol szépen megkel, majd a csak sütés programmal megsütöd. Ha nem elég a program szerinti kelesztési idő, akkor tovább kell hagyni a gépben kelni, majd amikor már elég magas, akkor lehet bekapcsolni a csak sütést. Ha ilyen hosszabb akciókra kiveszi az ember a tésztát, akkor szeret eléggé áthűlni és akkor kevés neki az egy óra.
Ha ez az egész nem jön össze, akkor marad a kézzel gyúrás, de érdemes előtte kipróbálni, hátha sikerül a géppel is.
Így most már érthetőbb? Írjál ám, ha nem, mert nekem - aki már csináltam - túl egyértelmű a dolog, ezért nehezebb elmagyarázni. Üdv, Margit
Margitka! Tehát addig értem, hogy a 7-en a csipogásnál kiveszem, elfelezem, mind a kettőbe belekeverem kézzel az alapanyagokat gyorsan, aztán kettéhajtva visszateszem, itt megkel, és a 8-on megsütöm. Jól értettem?
Sütöttem ma egy kenyérkét, aminek nagyon örülök. Majd olvassátok el a receptnél egy kicsit bővebben is írtam, hogy miért találtam ki ezt a receptet.
Amiért örülök neki, mert sikerült cserepes héjú kenyeret sütnöm. Olyasmi, mint a boltinak a cserepes része, csak valamivel apróbbak a cserepek. De akkor is az én cserepeim :-)))
Van még több kép is róla, Fehér kenyér (alaprecept, variálható) néven találjátok az új receptek között.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit