Már át is tettem. Megtalálod az ABC-ben és a kalácstészták között is. A fahéj és a szegfűszeg párosítását én is nagyon szeretem, jó ötlet volt. Biztosan nagyon finom lett a kalácsod.
Jó lesz az a program. A második dagasztás után, ha kiveszed a tésztát, akkor már csak egy kicsit kell megigazgatni, formázni és utána már a végleges kelesztés következik. Összesen kétszer szabad dagasztani és keleszteni a tésztát, a harmadik kelesztés már nem tesz jót neki a tapasztalataim szerint. A formázva kelesztés ideje nagyon függ a környezeti hőmérséklettől. Sose az órát figyeld, hanem azt, hogy hogyan áll a tészta. A kezdőknek szóló részben írtam egy kis kiegészítést a kelesztéshez, olvasd el légyszíves. Az talán segít megállapítani, hogy mikor jó a tészta.
Szia, Margit!
Az alábbi kalácsreceptet variáltam meg egy kicsit:
125 ml.tej,35 dkg BL80-as liszt,4 dkg vaj, 1 tojás és egy tojássárgája negyed kocka élesztő,1 kiskanál só,3 csapott ek cukor.Eddig az alaprecept.Tettem bele 1 narancs apróra vágott héját, 2 ek.mazsolát,1 kiskanál fahéjat, fél kiskanál őrölt szegfűszeget.Felvett még kb.másfél evőkanál lisztet,és valami mennyei kalács sült belőle.
Mindenkinek ajánlom:-)
Szia Margit! Közbe néztem a programokat az amin csináltam ott a dagasztás és a kelés egy időben történik.Tehát azon fogom kipróbálni amin a gépit sütöm és a második dagasztás után kiveszem a tésztát, formázom kelesztem, átgyurom kelesztem.Vagy nem szabad átgyurni hagyjam kelni vagy 2 órát?
A gépi kenyér is nagyon finom tud lenni, de talán érdemes a sütőben sütést is kipróbálni. Ez, egy kicsit "kenyerebb" kenyér lesz, szerintem. Én nem sütök formában, de nagyon sokan igen. Talán pont azért erőltetem a forma nélkül sütést, hogy ne kockaforma legyen a sütőben sült kenyerem, hanem inkább eredeti kenyér formájú. Láttam most képen egy olyan formát, amit szívesen megvennék, mert néha, a lágyabb tésztáknak csak kell egy forma. Ha nem elég kemény a tészta, akkor elmászik oldalra a kelés és a sülés közben, ezt érdemes inkább formába tenni. Mostanában jöttem rá, hogy nics is megfelelő méretű tálam, amiben süthetnék kenyeret. Van egy csomó nagy jénaim, de ami formára jó lenne, az egyik nagy, a másik kicsi. A többi pedig kerek és magas falú, tehát eleve nem jó. Így egyelőre nekem marad a tepsin sütés :-)
Szió Mindenki! Nagyon jól néz ki ez a batyus fasirt. Megnéztem a receptjét is, valszeg ki fogom próbálni, mégpedig vendégvárónak. Köszönöm a tiramisuról meg a burg.pehelyről az infót. Majd körbenézek a városban egy kicsit. Szép estét mindenkinek Nelly
Szerinted hogy lehet jobb és finomabb kenyeret sütni ha végigmegy automatán, vagy ha tészta programon készítem és sütőben sütöm? Formában jobb sütni mint anélkül?
Bundik elküldte egy új sütésének a képeit, a neve Batyus fasírt lett. Íme a képek róla. A receptet beírtam a fórumba is és az ABC-s részbe is. Nekem nagyon tetszik, gratulálok hozzá, üdv, Margit
A gépben a következőképpen szoktam a dagasztást csinálni. Elindítok egy olyan programot, ahol hamar elkezd dagasztani, majd kb. 20 perc dagasztás után leállítom a gépet. Átteszem egy olyan programra, ami az elején 20 percet melegít, majd dagaszt (ha ilyen nincs, akkor 20 percet lehet pihentetni a tésztát a kikapcsolt gépben, majd egy azonnal induló programot elindítani). Így 20 percet nekem is kel a tésztám. A második dagasztás után közvetlenül kiveszem a tésztát, formázom és már így kelesztem. A kelesztési időd biztos elég volt, de nekem egy kicsit kevésnek tűnik, hogy 4-es fokozaton sütötted a kenyeret. Sajnos ehhez nem értek, de kb 180-200 fokon szokták azt hiszem kezdeni a sütést, ez biztos nem a 4-es fokozat.
Valaki segítsen légyszíves, akinek villanysütője van!!
Szinte biztos vagyok, hogy a kenyér alja kiszáradt a túl alacsony hőfoktól.
Remélem segít majd valaki a sütésben és akkor következőre teljesen jól fog sikerülni, ha nem ment el a kedved teljesen tőle. Azért remélem, hogy nem :-)
Kenyérfűszerkeveréket vettem, leírom, hogy milyen fűszerekből áll: koriander, édeskömény és fűszerkömény. Ezt akár teljesen kihagyhatod belőle, vag tehetsz helyette egy kis őrölt köményt, ha ezt szeretitek. A rozshoz illik az íze.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a kenyered, majd mesélj légyszíves. Sok sikert hozzá, üdv, Margit
Szia Margit! Sikért tettem hozzá.Zanussi tüzhelyem van.8 fokozatos én a 4-en sütöttem 1 óránál is többet,de nem pirult.Keleszteni a tepsibe kb 2 óra.A gépbe a dough prog csináltam 1:.3o viszont 2o percig dagasztotta aztán csend és egyszer csak kelni kezdett.nekem nem csinálta hogy pihen és ujra dagaszt. Tegyem a 3 prog ra és mikor a második dag befejezte lapát ki és utánna?
Szia Margit! Köszönöm válaszod.Az ajánlott kenyeret már kinéztem magamnak,már ki is nyomtattam a receptet,most hogy megnéztem jut eszembe hogy mit felejtettem el megkérdezni:A receptekben milyen fűszert jelent a kenyérfűszer? Üdv. Erika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit