Sajnálom, hogy lapos lesz a kenyered. Elég kemény a tészta? Elég ideig keleszted? Írjál róla egy kicsit bővebben, hátha rájövünk, hogy hol a probléma.
A Dán kenyeret, ha jól emlékeszem, akkor csak egyszer dagasztották, formázták és ezután kelesztés nélkül lett sütve.
Én ezektől a kelesztés nálküli kenyerektől félek egy kicsit, ezért nem mertem még a Joli féle napocskát sem mecsinálni. Pedig a képeken jól néznek ki, és mégis nekem olyan furcsa, hogy egy KELT tésztát nem KELESZTENEK. (Mondjuk ettől van, hogy felreped a teteje a sütés közben.)
Kíváncsian várom a beszámolódat, ha Te is kipróbálod. Igaziból az állagára lennék kíváncsi frissen, de mondjuk egy fél nap múlva is. Sok sikert hozzá, üdv, Margit
Nagyon örülök, hogy megsütötted ezt a kenyeret és ráadásul ilyen sikerrel. Máris mutatom a képeket róla, mert nagy örömömre már ezt is tudott Julika nekünk küldeni:
Nagyon szép lett, gratulálok hozzá. Azon gondolkozom, hogy valahogy ezt, mint önálló receptet közzé kellene tenni. Mit szólsz hozzá Julika? Ez végül is a Te verziód és nagyon sikeres lett. Beírnám a receptes fórum ABC-s részébe a neveddel és mellé teszem az eredeti receptet is.
Szóval nagyon örülök, és további sok sikert kívánok. Ezentúl várom a képeket is a beszámolóid mellé :-))
Nem csodálom a sikert, tényleg szép a kenyered. Minden receptet meg lehet sütni zacskóban illetve zacskó nélkül is. A zacskó igaziból a gőzt helyettesíti. Én azért nem sütök így, mert a különböző kenyereknek külnöböző gőzre van szüksége, ezt a zacskó nekem nem tudja produkálni. A 10-15 dkg főtt burgonya helyett tehetsz burgonyapelyhet és egy kevés lisztet, + folyadékot. Úgy kellene összehozni, hogy ez kiadja a 15 dkg-ot. Mondjuk 4-5 dkg pehely, ugyanennyi liszt, a folyadékot pedig majd meglátod. Mindenképpen több kell, mint a receptben megadott mennyiség. Annyi vizet kell majd még hozzátenni, hogy egy kemény gombóccá dolgozza össze a tésztát a gép.
Kíváncsi vagyok a következő kenyérkédre is, majd mesélj, üdv, Margit
Szia Margit!Megsütöttem a kenyeret a sütőbe e még mindig kicsit laposs.Megnéztem az nlc, a dán kenyeret amit most sütöttek sütőbe. Kipróbálom. A gépbe kelesztjem is meg,mert itt egyből kell a sütőbe tenni? Vagy nem értelmezem jól? Az én gépem 1o' kever,2o' áll,15' kever.utánna várjam mig keleszt és vegyem ki a gépből formázzam ,és a sütőbe tehetem Ez a gépi müv 2 óra.Már szeretném ha sikereülne legalább 1.
Sziasztok ! Szóval megsült a fehér kenyerem(variálható) élesztős változata. Nem volt itthon 60 dkg BL-80-as liszt,csak 40 dkg, így kiegészítettem 10 dkg finomliszttel és 10 dkg teljes kiörlésű rozsliszttel és egy teáskanál sikért is tettem bele. Nagyon szépen megkelt kb. 1 órát kelt (de szerintem a 40-45 perc is elég lett volna), melyet egy sima ovális jénai tálban sütöttem meg. Nem mertem forma nélkül sütni, mert biztos elmászott volna.Előmelegített gőzös sütőben sütöttem 200 fokon, kb 1 óráig és a recept szerint kb. félidőnél 2 alkalommal lekentem sima vízzel . Nekem nem lett olyan szép a héja mint Margitkáé, de ropogós a héja és finom laza szerkezetű a belseje. Máskor is fogok ilyet sütni. Üdv. Julika
A mai sütőzacsis kenyér teljes siker.A férjemtől is,mert őneki csak az ilyen kenyerek jönnek be.Laza szerkezetü,ropogós héj.
Margitka a Te joghurtos kenyeredet is lehet igy sütni?Még egy kérdés:a 10-15 dkg héjába fött krumplit helyettesithetem krumplipehellyel?Mennyit tegyek bele?A viz is akkor több legyen mint amit az eredeti recept ir?Az 2 dl ir.Köszönöm.
Egyszerűen gyönyörű kenyeret sütött Nelly, gratulálok hozzá. Íme:
Szia Nelly!
Kíávncsian várom, hogy módosítottál-e a folyadékon, vagy csak a burg. pehely vett fel többet, valamint amit írtál, hogy szeretnél megbeszélni velem lisztügyben.
Most érkeztem vissza, kicsit el kellett mennem. Örülök, hogy finom kifliket sütöttél, gratulálok hozzá. A kerezstes zsömlét meg lehet próbálni csak élesztővel is, de nem tudom, hoyg fog változni, ugyanis eben elég sok kovász van, ha jól emlékszem. Mindjárt utánanézek. Megéztem, nem annyira vészes, többre emlékeztem. Megpróbálhatod +1 dkg élesztővel kiváltani. A többi annyiban változhat, hogy a folyadékot befolyásolja a kovász, illetve, ha gondolod, akkor a kovász mennyisége helyett tehetsz + 5 dkg lisztet és egy kevés (!) plusz folyadékot. Amúgy ez egy nagyon finom tészta, finom, könnyű, hatalmas zsömléke lettek belőle.
Sok sikert hozzá, ha kipróbálod, majd mesélj az eredményről. Ha jól sikerül, akkor hozzáfűzöm az eredeti recepthez, hogy csak élesztővel is meg lehet csinálni. Várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Szió Mindenkinek! Irtó jó olvasni, hogy tegnap este óta micsoda finomságok készültek, és készülnek most is. Sajna, nem sok időm van, este vacsira megyünk a barátnőmhöz, így csak rövid időre tudtam felugrani. Margitka! Elküldtem a legújabb burgonyapelyhes kenyerem fényképét, aztán majd este, vagy holnap értekeznék Veled róla. Meg a tegnapiról is . Szerintem a mai gyönyörű lett. Sajnos nem volt időm igazi krumpliból csinálni, meg az az igazság, hogy a fiam nem díjazza a teljes kiörlésű liszteket, így majd át kell variálnom. Most röviden csak ennyit. Mindenkinek szép napot, és jó sütögetést kívánok! Nelly
Képzeld, a múltkor megcsináltam a margarinos kifliket, de csak barna liszt volt itthon. Nagyon gyönyörűek lettek, csak szerintem a liszt miatt sótlan lett, de a többi ok, nagy kövérek voltak.Most szeretnék keresztes zsömlét csinálni, de nekem nincs kovászom, és most sütnék. Valamivel ki lehet váltani?
Persze, hogy működik margarinnal, én is azzal szoktam mindent csinálni. Mindjárt melléírom azt is. Ezekhez a dolgokhoz lehetőleg Ramat, vagy valami olyan margarint szoktam venni, aminek kisebb a víztartalma. Mostanában kísérletezem a sütőmargarinnal és beválni látszik. Örülnék, ha sikerülne képeket küldened és megmutathatnánk mindenkinek a sütéseidet.
A baguettemet már kevergeti a gépem. A kép dolgot majd megpróbálom valahogy. A párom tud feltenni képeket,hozzá kell majd fordulnom egykis segítségért.
Még egy kérdés ! Szerinted a csigalegyező működik margarinnal is vagy csak a vaj jó bele ?
Ma mit sütögetsz ? Üdv ! Márta
Ha a számítógépedre fel tudod tenni, akkor onann e-mailben el tudod már nekem küldeni és itt az oldalon én tudom feltenni. Ha a számítógépedre sem tudod feltenni, akkor egy kicsit bonyolultabb a dolog, de akkor sem lehetetlen, csak írd meg. Várom válaszod, üdv, Margit
Úgy látszik kerülték egymást a hozzászólásaink !
Hálásan köszönöm a baguettet is. Megyek is sütni. Kár hogy nem tudok képet feltenni. Nem tudom hogy kell. Pedig van jó fényképező gépünk,de analfabéta vagyok ahhoz hogy hogy kell feltenni képet.
Juj, de örülök :-)) Annak is, hogy jelentkeztél és annak is, hogy kipróbálod ezt a kenyeret. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok az eredményre és a variációdra is. Én valószínűleg még egy rozsos verziót is megsütök majd ebből, hogy azt is a recepthez tudjam mellékelni, de lehet hogy csak holnap.
Margitka ! kérlek írd be a baguett recit mennék sütni de nem lelem. Olyan jól néznek itt ki azok a képek amiket feltettél róla ! Azt a recit szeretném ! Köszi !
Sziasztok ! Mivel úgy ennék már bolti kenyérhez hasonlót, így úgy gondoltam, hogy megsütöm Margitka fehér kenyerét(variálható) , most kel. Majd később beszámolok a részletekről és hogy mlyen liszttel készítettem. Mindenkinek jó pihenést és sütögetést kívánok a hétvégére !Üdv. Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit