Kenyérke javaslatára nyitom ezt a témát. Nagyon jónak tartottam az ötletét, hogy a konyhai és kenyérsütős eszközeinket bemutathatnánk egy külön fórumban.
Ki-ki a kedvenc formájú, márkájú, stb. edényét, háztartási gépét, eszközét mesélheti el, mutathatja meg. Esetleg, ha egy-egy új darabbal gazdagszik a háztartás, akkor annak is a jó/rossz tulajdonságait megoszthatjuk egymással.
Szia Margitka ! Nagyon klasszak a mai szerzeményeid. Ahogy téged ismerlek biztos hamarosan kipróbálod sorra mindegyiket. Nekem nem ilyen modern kulglóf formám van,de azért várom, hogy milyen recit ötlesz ki hozzá. Üdv.Julika
Megmutatom a kincseimet, amiket ma szereztem. Van egy kis története is a dolognak. Kb 1 évvel ezelőtt vettem a Metróban akciósan 2 db digitális konyhai mérleget, egyet magamnak, egyet meg egy kolléganőnek. Az én mérlegem elég hamar elromlott, kiderült, hogy akinek vettem, tulajdonképpen nem is ilyenre gondolt, így visszavettem tőle és ezt használtam, amíg elromlott ez is. Elég messze van a Metró, így mostanáig nem jártunk arra, hogy visszavittük volna. Közben vettünk egy harmadik mérleget, így most azt használom. Ma eljutottunk a Metróba, visszavittük a rossz mérlegeket és ennek az árát levásárolva vettem a kincseimet :-)) Íme:
Vettem 2 db szilikonos sütőlapot, 2 db szilikonos sütőformát, 2 db kelesztőkosárnak szánt kenyérkosarat és egy teflonos kuglófformát. Mindenből ekkorát kaptam, más méret nem volt belőle. A sütőformából azért vettem kettőt, mert nekem egy ekkora kevés, ha kenyeret sütök és a kettő pont belefér a tepsibe egyszerre. A sütőlap egy kicsit kisebb, mint a tepsi, de zsömleféléhez elég nagy lesz, ha nagy kenyeret sütök, akkor pedig mindkettőt bele tudom egy tepsibe tenni. Hát ezek a mai szerezményeim, biztos rövidesen ki is fogom prónálni őket.
Batka! Köszönöm a magyarázatot a kotyogóra, erről még sosem hallottam.
Üdv, Margit
Ui.: később írom hozzá ezeket az adatokat, mert sokan kérdezték. A szilikon forma méretei: 23 cm hosszú, 10 cm széles és 6 cm magas. Kicsinek néz ki, de a benne sült kenyér 65-68 dkg-os volt. Kalácsból is elfér benne 55 dkg körüli.
Sziasztok! Hát arra nem esküszöm meg, hogy kotyogó a hivatalos neve ennek a kütyünek, mert egy ismerősöm mondta mindig így. Úgy nézett ki, mint egy közepén lyukas papírnehezék, de talán porcelánból lehetett, és az illető esküdött arra, hogy azáltal, hogy ezt beleteszi a tejesedénybe, nem ég le és nem fut ki a tej. Valamit a fejlődő buborékokról magyarázott, hogy azok emelgetik ezt a bigyót, és a folytonos belső folyadékmozgás nem hagyja lekozmálni. Ez a magyarázat talán amolyan városi legenda, de legalábbis "amatőrfizika", mindenesetre ő rajongott érte :)
--------------------------
Én egyébként fagyasztom a reszelt citromhéjat! Mielőtt a citromot a teába facsarnám, lereszelem a héját a fagyasztóban tartott műanyag dobozba. Amikor szükség van rá, a dobozt pár pillanatra kiveszem a fagyasztóból, hogy ne olvadjon ki az egész tartalma, és sutty bele a sütibe, amennyi úgy ránézésre kell. Mivel apró, nem hűti le a kelt tésztát sem, bármilyen hideg.
Sziasztok! A szárított citromhéjat felhasználás előtt be kell áztatni egy kis citromlébe. Akkor megpuhul, és élvezhetőbb. Persze nem olyan mint a friss citromhéj. Üdv: Bundik
Örülök a felélesztésnek, bár az most kitűnik, hogy én is ritkábban nézek be ide. Ez azért van mert itt egy kicsit csendesebb az élet.
Nagyon jópofa ez a tejforraló, biztos jó vele dolgozni. Elárulnád milyen az a "kotyogó" trükk a tejforralással kapcsolatban? Igaz a cukrot sem hallottam még, de azt legalább értem :-))
A szárított citromhéjjal kapcsolatban egyezik a véleményünk.
Hozzál még jó ötletet, majd én is megpróbálok kigondolni valamiket. Üdv, Margit
No, felélesztem kicsit ezt az amúgy hasznos topikot, eszembe jutott, hogy mi az egyik kedvenc konyhai eszközöm: tejforraló! Ez nem más, mint egy duplafalú acéledény, a két fal közé vizet kell tölteni, így ami belül van, gőz felett fő, és soha nem ég le, vagyis magára lehet hagyni. Fütyüléssel jelzi, ha forr a két fal között a víz, de én a kupakját le szoktam húzni, mert engem idegesít a sípolása...
Mire jó? Tejforralás, kakaó-, pudingfőzés, csokiolvasztás, tojásfehérje gőz feletti felverése és bármi, amit egyébként gőz felett csinálnánk vagy félünk attól, hogy leég (sodó, madártej).
Szóval nincs szükség trükkökre, mint kotyogó, cukrot szórni az edénybe vagy hideg vízzel kiöblíteni, stb.
A Metróban biztos kapni, olyan ezerpárszáz forint körül van, a kínai acél ugyanolyan jó, mint a többi márkás cucc. Itt egy kép egy hasonló edényről:
Már én is sokat gondolkodtam, hogy nincs-e valami kevésbé macerás módszer a citromhéj kinyerésére (a szárított citromhéjnak semmi aromája), de csak méregdrága kütyüket láttam a boltban, így nem ruháztam be. Majd alkalomadtán egy ismerőst elküldök az Ikeába, ha az biztos beszerzési forrás. Köszi a tippet, Erika!
Már régóta szerettem volna "hozzászólni" a Konyhai használati eszközök topichoz egy egyszerű eszköz bemutatásával ,mivel képet is mellékelek róla e-mailben teszem. Hátha van aki nem ismeri a képeken látható két kis kézi eszközt: reszelők. A végükön lévő kis "körök" késecskék,a gyümölcsökön (pl.citrom,narancs) húzgálva vékonyan le lehet reszelni a héjukat. A fekete "fejének" oldalán lévő nagyobb "lyuk" szolgál szélesebb díszítő gyümölcs- héj spirálok vágására . Mivel könnyű elmosogatni egy ideje ezeket használom ha a kalácsba reszelt citromhéjat ír elő egy recept . (Ha felkelti valakinek az érdeklődését a fekete nyelűt Budapesten az IKEA-ban vettem úgy két éve kb. 150 Ft-ért,érdemes onnan beszerezni mert a boltokban kapható "márkásabb" nevű változatok ára 1000 Ft-on felül is lehet.)
Tegnap vettem egy jó pofa 0,5 literes műanyag mércét. Megtetszett, mert ebben nem kell két részletben méregetni majd a kenyérbe való folyadékot, hanem egyszerre mindent bele lehet tenni. Igaz ml beosztás nincs rajta, de szerintem így is használható lesz. 360 forint volt az ára.
Nagyon sajnálom, hogy nem vettem észre hamarabb a hozzászólásodat. Megkérlek, hogy az általános beszélgetésnél írjál légyszíves, mert ez egy kevésbé látogatott és, mint látod minden féle konyhai eszközökkel foglalkozó topic.
Tehát, üdvözöllek az oldalon, mint mindenkit szoktam :-) Erről a gépről még valóban nincs leírásom, remélem, ha kitapasztalod a gépedet, akkor majd Tőled kapok egyet :-) Írjál picit bővebben a gépedről, mekkora kenyeret lehet pl. sütni benne? Milyen programok vannak rajta?
Nagyon sok sikert kívánok Neked és sok örömet a gépedben. Remélem jelentkezel a másik topicban az eredménnyel. Várlak, üdv, Margit
Karácsonyra kaptam egy Moulinex kenyérsütőt. Még kezdő vagyok a témában. Nem találom a gépek ismertetései között ezt a típust, de remélem, hogy az általad javasolt receptek jók nagyjából minden gépre. hétvégén lesz a nagy próba.
Nagyon örülök, hogy létezik egy ilyen honlap. Azt kívánom, hogy mindannyiunknak sok öröme teljen a sütögetésben.
Mindenkit szeretettel üdvözlök és boldog új évet kívánok: Anikó
Ne haragudj, hogy csak most reagálok, de egy kicsit el vagyok úszva a dolgaimmal :-)) Nagyon jól néz ki az Etád. Igaziból hasonló a másikhoz, csak kicsit modernebb vonalvezetésűnek tűnik. Ha van kedved és lesz már tapasztalatod vele, akkor megköszönnék egy kis gépleírást róla, amit betehetnék a többi közé.
Ígéretemhez híven bemutatom a Panasonicomat kicsit közelebbről.
Némi magyarázatot fűztem a képekhez, de azért írok is róla valamennyit. Szerintem ugyanolyan elven működik, mint a többi gép, talán az üst csatlakozása és a dagasztólapátja más, mint az általam ismert más gépeké.
Az első képen, a tetőn az a rácsos rész beborul amikor a magokat beleereszti a gép a tésztába, azután már úgy is marad, ha az ember kézzel nem csukja vissza.
A második kép az üst belseje. Erről nem sok írni való van, legfeljebb annyi, hogy ilyen szép világos a teflonja és nagyon jó minőségű. Ennek dacára egyszer magokkal sikerült megkarcolnom egy kicsit, de ez az én hibám volt. A gép még így sem sérült meg túlságosan és hibátlanul működik. (Szerintem egy gyengébb minőségű teflon arra az akciómra ráment volna.)
A harmadik képen azt üst csatlakozási helyét mutatom meg elég nagyban. Ennek csak az a hátránya, hogy a kimoshatatlan ráégések is látszanak :-)) A Panasonic hihetetlen tempóval kever, dagaszt. Ennek az a hátulütője, hogy ha lisztet vagy folyadékot kell pótolni a tésztába, akkor az egész konyha és a gép is lisztfelhőben vagy fröccspöttyökben úszik. Ez természetesen utána ráég a gép belsejére, amit elég nehéz levakarni róla.
A negyedik képen a dagasztólapátot próbáltam megmutatni. Ennek egész más a formája, mint a másik gépemben, szerintem jóval hatékonyabban is dogozik. Részben a formája, részben a tempója miatt.
Ennyit fényképeztem, ha más is érdekes, akkor szívesen írok vagy fotózok még.
Bocs, de csak így tudtam ide feltenni, a címsorba be tudod másolni.
http://www.kepfeltoltes.hu/view/051119/DSC00025_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/view/051119/DSC00026_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/view/051119/DSC00028_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Szia Margit!
Nagyon meg vagyok elégedve az új ETA 2149 géppel
Ugyanaz a menüje, mint az előzőnek, csak formára más. Magasabb az üst, így nagyobb mennyiséget lehet keleszteni benne (1,5kg leírás szerint)
Pár képet mutatok róla:
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit