E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

EmMargit Előzmény | 2006.02.07. 16:28 - #3257

Szia Zsebenci!

Így nem jártam még, tehát saját tapasztalatról nem tudok beszámolni. A lapát kivétle szokott ezen segíteni, valamint érdemes 5-10 percig a kész kenyeret az üstben hagyni, mert így egy kicsit bepárásodik a kenyér és könnyebben kijön. Persze úgy, hogy az üsöt a gépből kivetted. Ennyi az amit ezzel kapcsolatban olvastam mások leírásából. Ha végképp beleragad a kenyér, akkor viszont érdemes szerintem garanciában az üstöt kicseréltetni, hosszú távon ez a megoldás.
Az üstöt én be szoktam áztatni a sütés után, majd amikor felpuhult a benne maradt kanyérhéj darab, akkor kiöblítem. Nagy mosogatást nem szoktam csapni vele.

További szép napot, üdv, Margit


zsebenci Előzmény | 2006.02.07. 16:10 - #3256

Kedves kenyeres-pajtások!

 

Kérlek segítsetek! Az utóbbi időben a gépben sütött kenyereimet szinte lehetetlen kivenni az üstből, inkább csak kirobbantani tudom őket, és így szinte a teljes alja „leszakad”, és bennmarad a tálban. Tüzetesen átvizsgáltam az üstöt, a teflonbevonat egy gombostűfejnyi lepattogzás kivételével teljesen ép, úgyhogy inkább a dagasztólapátokat forgató keverőcsonkokra gyanakszom, hogy azok a ludasak a dologban. Kihűlés után a héjat kisebb-nagyobb darabokban elég simán ki lehet emelni, a rudacskákon viszont mindig marad egy kis tésztabuci. Ez akkor is így van, ha a dagasztólapátot kiveszem a sütés előtt, és akkor is, ha nem.

Mit lehet ilyenkor csinálni? A gép maga alig fél éves, lehet, hogy a sütés utáni mosogatásokkal ilyen rövid idő alatt tönkretettem? (Valaki azt javasolta ugyanis, hogy ne nagyon mosogassam, a tészta magától is „lepattogzik” az üst faláról. Az biztos, hogy eleinte nem volt ilyen gond vele.) Vagy az a baj, hogy a kenyeret rögtön az elkészülte után próbálom kivenni? Hagyni kéne egy kicsit? Tanácstalan vagyok, kérlek, osszátok meg velem a tapasztalataitokat!

 

Előre is köszönöm!

 

Zsebenci


Batka Előzmény | 2006.02.07. 13:45 - #3255

ja, és az ilyen kalapos kenyereket nehéz szeletelni, mert a teteje külön életet él.

Batka Előzmény | 2006.02.07. 13:45 - #3254

Szia kezdő! Úgy tudsz machinálni a kelesztési idővel, hogy nem egy teljes kenyérkészítési programot futtatsz végig, hanem pl. 1. csak dagaszt-keleszt 2. ha eléggé feljött, ráindítani a csak sütést. Csak vannak ilyen programjaid! Nekem is akkor lesz ilyen kalapja, ha nem kelt meg eléggé, elindul a sütés, és a melegre hirtelen megemelkedik a teteje. Én gyakorlatilag az első dagasztás végéig nyitva tartom a fedelet (addig, amíg úgy látom, jó már a tészta), amíg nem kel, csak dögönyöződik, addig lehet.

endzsi Előzmény | 2006.02.07. 13:26 - #3253

a kalács tetejére gondoltam:))))

endzsi Előzmény | 2006.02.07. 12:33 - #3252

Kedves Margit!!

volna egy kérdésem. hogyan sikerült úgy megsütni a Rácsos kalácsot hogy ennyire jól látszik a kakaós és a fehér tészta különbsége??

én is megcsináltam, de nekem megbarnult és nem látszódott ilyen élesen a két szín:(

köszi Endzsi


kezdo Előzmény | 2006.02.07. 03:32 - #3251

az a baj a gepemmel, hogy nem lehet allitani a kelesztes idejet :(
lehet, hogy a folyadek is keves volt, de tapintasra a kenyer kicsit ragadt a dagasztas vegen, szoval nem biztos, hogy ez volt a gond, de hogy nem hagyja megkelni normalisan az tuti

a megfazas elofordulhat dagasztas kozben is? dagasztas utan mar nem nyitom ki, addig viszont piszkalom :)

majd probalkozom meg :)


EmMargit Előzmény | 2006.02.07. 00:46 - #3250

Sziasztok, szia Kezdő!

Itt is a kép a kenyérkédről:

Hagymás, krumplis kenyér

Nagyon csinos lett, biztos finom is ezzel a pirított hagymával. A kelesztés elején bevághatod a kenyeret a gépben is, de óvatosan, hogy a teflont meg ne sértsed.
Az az igazság, hogy ez a felrepedés is egy tünet, mégpedig az alulkeltséget jelzi. Szerintem - bár sosem mérek dl-ben lisztet - ebben az esetben valószínűleg a folyadék lehetett egy ici-picit kevés. Amit a kelésével-sülésével kapcsolatban leírtál, az is erre mutat.
A kelesztés végén már nem tanácsos a gépben bevágni a kenyeret, mert egy normál keltségű kenyér biztosan összeesik. Meleg van a gépben, már a nyitogatástól is "megfázhat" a kenyér.

Köszönöm a receptet, a képpel együtt átteszem az ABC-s részbe valamint a kenyerek közé is.

További sok sikert kívánok, és várom jelentkezésedet, képeidet, üdv, Margit


kezdo Előzmény | 2006.02.07. 00:10 - #3249

ja meg annyit, hogy sokaig nem kelt meg, aztan sutes elejen egyszercsak ugy megnott 1 perc alatt, hogy szet is repedt, es majdnem az uvegig feljott

ez szamomra nagyon esztetikussa tette

gondolkodom is, hogy mi van akkor ha sutes elott bevagom a tetejet, mint a kenyergyari kenyernek szoktak
mi lesz vele? osszeesik vagy szepen szetnyilik?


kezdo Előzmény | 2006.02.07. 00:07 - #3248

hello

tudom, hogy en nagyon kezdo kis nudli vagyok meg, de megosztanam egy jolsikerult probalkozasom receptjet veletek

szoval ma egy hagymas-krumplis olasz feherkenyeret sutottem, ami feltunoen jol sikerult (a lisztet en deciben merem, bocsika erte elore is)

recept (kismeretu kenyer):

1.3 deci viz
1.4 deci tej (plusz 2 kanal dagasztas kozben ha szukseges)
2 deci "kenyervarazs italo-mix" krumplis sutokeverek
4 deci kenyerliszt BL80
1 csapott evokanal siker
1 kk cukor (fugg a hagymaspiritasnal felhasznalt mennyisegtol is)
1 kk so (fugg a hagymaspiritasnal felhasznalt mennyisegtol is)
1 deka eleszto
1 keshegynyi aszkorbinsav
+1 fel hagyma kozepes meretu kockakra vagva, amit sos cukros vajon megpiritunk, picit jobban, mint uvegesre de ne egessuk meg!

a hagymat a dagasztas vegefele, 2-4 perccel a vege elott adjuk hozza (ha korabban tesszuk, akkor szetkeveri a gep a hagymat teljesen, nekunk viszont az a celunk, hogy a kis hagymadarabok egyben maradjanak)

igy a kenyerunkben finom kis hagymafalatok lesznek, amikre ha raharapunk isteni sos-hagymas izt erzunk, de ez a kenyerren nem lesz erezheto

normal programon sutjuk

joetvagyat :)


EmMargit Előzmény | 2006.02.06. 22:58 - #3247

Szia Kati!

Semmi baj a kérdéseiddel. Azért vagyunk, hogy segítsünk és válaszoljunk egymásnak.

A narancsos kalácshoz én inkább a gyümölcscukrot javasolnám, és talán felesben vond le a tejféléből és a narancsléből. Azt Julikától tudom, hogy a gyümölcscukorból kevesebbet kell tenni 30 %-kal, mint a rendes cukorból. Tehát 10 dkg helyett 7 dkg is elég, ez kb. 0,5 dl folyadéknak felel meg.
A Pana könyve szerint tedd a hozzávalókat, ha egyáltalán tartod magad valamihez. Nekem az első gépemben pont fordított volt a sorrend, majd amikor megkaptam a Panát és nem győztem észben tartani, hogy melyik gépbe, milyen sorrendbe pakoljak, azóta én mindkét gépembe csak beleszórok mindent, ahogy a kezembe kerül. A Pana hosszú előmelegítési ideje miatt az élesztőt úgy teheted, hogy ne érintkezzen mással, csak a liszttel, hogy idő előtt ne induljon be. Hogy ezt alul, vagy felül éred el, az gyakorlatilag mindegy. A tészta állagát figyeld a dagasztás közben. Tudod, nem ragacsos, de nem is száraz gombócnak kell lennie. A kalács kicsit lágyabb lehet, mint a kenyér. Ha megáll a gép a dagasztás közben egy-egy pillanatra, akkor arra figyelj, hogy ne tudjon elfolyni a tészta, mert akkor túl híg. Amikor a dagasztás után leáll, akkor a Panában elterül egy kicsit a kalácstészta, ez nem baj. A Pana sokkal lágyabb tésztával dolgozik mint a többi gép. Egyébként a tészta állagát is nehezebb a Panában megállapítani, mert nagyon jó minőségű a teflonja és a viszonylag lágyabb tészta sem ragad az edény falához, míg a másik gépekben ez már intő jel lehet.

Most jut eszembe, hogy nem legalulra írja a füzet az élesztőt, ez nem is lenne jó ötlet. Alulról melegít a gép, és akkor az élesztő kapja direktben a meleget. Alulra kerül a liszt egy része, bele az élesztő, majd a liszt másik fele és felülre a folyadék. Így írja, nem? Ha a lisztből egy hegyet csinálsz, mellé öntöd a folyadékot és a liszt tetejére teszed az élesztőt az is jó megoldás.

Sok sikert a kalácshoz, majd mesélj, hogy sikerült, üdv, Margit


katyica Előzmény | 2006.02.06. 22:26 - #3246

Köszönöm az ötletet,mindenképp megpróbálom.Még egy kérdésem volna,ha a narancsos kalácsot szeretném megsütni akkor a kefirt helyettesítsem a cukorral, én mindig barna vagy gyümölcs cukorból szoktam sütni, most úgy gondoltam, hogy barna cukor lesz.Úgy olvastam hogy 10 deka cukor-0,7 dl víz, és csak azért kérdezem mert a múlt het tiramisus kalácsom fincsi lett de tömör,mivel nem számítottam le a folyadékból a cukrot., vagy inkább a narancsléből vonjak le.Ja és mégegy kérdés, milyen sorrendbe teszed a hozzévalókat mert úgy emlékszem folyadék, szilárd majd rá az élesztő, a Pana könyve pedig fordítva utasít_élesztő, liszt, folyadék.Elnézést a hülye kérdésért, de tudod olyan vagyok mint az ujszülött akinek minden dolog új.Köszönöm a választ_Kati

jegkasa Előzmény | 2006.02.06. 22:10 - #3245

Szia Szokimoki!

Tulajdonképpen Margitka válaszolt igen a virslisbuci tésztája. Ez egy nagyon jó tészta. Ma ahogy ettük az jutott az eszembe édes változatban is nagyon jó lehet.De a gesztenyés csiga tésztája is nagyon jó alapanyag.

Szép estét Jégkása


EmMargit Előzmény | 2006.02.06. 22:05 - #3244

Szia Szokimoki!

A fénykép valóban könnyebbség nekem, de, ha nagyon pontos leírást kapok, akkor abból is el tudom általában képzelni, hogy milyen a végeredmény. Lehet, hogy kicsit többet kell kérdeznem, de azért szokott sikerülni. Telefonod sincs olyan, amivel fényképezni tudnál? Nekem azért lett ilyen telefonom, mert akkoriban fényképezőgépet még nem tudtunk venni, olyat amilyet szerettem volna, viszont a régi 3310-es Nokiám már amúgy is cserére szorult szegény. Digitális fényképezőgépem nekem is még csak néhány hónapja (4-5) van, azelőtt mindent a telefonnal fényképeztem.

Holnapra jó nasizást kívánok és szép napot, üdv, Margit


jegkasa Előzmény | 2006.02.06. 22:03 - #3243

Szia Julika!

Margitka módszerét alkalmazom a megformált zsemlét langyos vízbe mártom majd a magos edénybe és a tepsire. Most megpirítottam a magokat. Nagyon finom ez a zsemle.Köszi Margitkának a receptért.

Jégkása


EmMargit Előzmény | 2006.02.06. 21:59 - #3242

Szia Katyica!

Örülök, hogy alakult e kenyérkéd. Neked a Pana teteje alól nem jön ki gőz, miközben süt? Én letakartam ennek is az egész tetejét egy többrétegű, vastag, flanell ruhával, mert az volt az érzésem, hogy szökik belőle a gőz, a hő.
Megpróbáltam egy olyan képet keresni, amin meg tudom mutatni, hogy miről beszélek, nekem is volt ilyen kenyerem, de a letakarás óta egyenletesre kel és sül ebben is minden. Fotót meg nem találtam ilyet.
Próbéld meg ezt a letakarást, már a kelesztés alatt is, lehet, hogy Neked is segíteni fog.

Várom a további híreket és sok sikert kívánok, üdv, Margit


szokimoki Előzmény | 2006.02.06. 21:25 - #3241

Szia Margitka!

Kisült a muffin. Jól kiröffentek, és ki is folyt némelyikből a a töltelék. Egyébként vannak benne szép példányok is. A férjem kóstolta, azt mondta: jó.Én majd sajna csak holnap, pedig olyan jó illata van.Mostmár egy digitális fényképező hiányzik, jó lenne lefényképezni, láttam,hogy abból is sokat tudtál már segíteni. Jó éjt!  Üdv,Szokimoki


katyica Előzmény | 2006.02.06. 21:19 - #3240

Szia Margitka! A kenyérkém kezd alakulni,már csak a fele a tetejének nincs megkelve! Nagyon muris volt ma reggel amikor a fele domború volt, a másik fele pedig sima, tudod mintha olyan hálos lenne.No de ez mar legalább1-2 fokkal jobb az előzőeknél,alakul mint púpos gyerek a prés alatt :-))) Amúgy minden utasításodat szorgalmasan betartok(emeltem a síkér adagot,csökkentettem amag adagot és vajat sem tettem hozzá! Köszönöm a segítséget,puszi Kati

majorkaj Előzmény | 2006.02.06. 20:04 - #3239

Szia Margitka ! A muffin formában való sütésben már volt jó tapasztalatom. Korábban már én is megsütöttem az almás, diós muffint, muffin zsömlét  és még valamilyen csigát. Lehet, hogy csak sós lesz a kelt tésztából és már szemezek egy csokitorta recepttel ami egy Stahl-os reci. De azért nagyon köszönöm az ötleteket. Üdv.Julika

EmMargit Előzmény | 2006.02.06. 19:54 - #3238

Szia Szokimoki!

Kíváncsi vagyok a mai sütésedre is, majd mesélj róla, hogy sikerült.

További szép napot, üdv, Margit


[Későbbi] [3437-3418] [3417-3398] [3397-3378] [3377-3358] [3357-3338] [3337-3318] [3317-3298] [3297-3278] [3277-3258] [3257-3238] [3237-3218] [3217-3198] [3197-3178] [3177-3158] [3157-3138] [3137-3118] [3117-3098] [3097-3078] [3077-3058] [3057-3038] [3037-3018] [3017-2998] [2997-2978] [2977-2958] [2957-2938] [2937-2918] [2917-2898] [2897-2878] [2877-2858] [2857-2838] [2837-2818] [2817-2798] [2797-2778] [2777-2758] [2757-2738] [2737-2718] [2717-2698] [2697-2678] [2677-2658] [2657-2638] [2637-2618] [2617-2598] [2597-2578] [2577-2558] [2557-2538] [2537-2518] [2517-2498] [2497-2478] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség