Előzetes beszélgetéseink alapján indítottam ezt a fórumot. Kívánom, hogy mindenki, aki elszánja magát egy kisebb vagy nagyobb fogyókúrára, a végén sikerélményről tudjon majd itt beszámolni. Remélem ehhez tudunk itt egymásnak segítséget és bíztatást nyújtani.
igazából nem sok mondani való van, de aztán lehet hogy a végén meg nem győzöd olvasni:)) na majd meglátjuk:))
tavaly aug-ban kezdődött az egész, mivel valami kapcsán ráálltam a mérlegre. nos azt ahogy néha filmekben látni sikítottam és majd leestem róla. utána egy ideig csak annyi történt, hogy visszafogtam magam. a legnagyobb problémám nekem az volt és még ma is az, hogy elvagyok én egész nap kaja nélkül csak a lényeg tejeskávé legyen!!
este viszont ne tudd meg. mint a sáska, úgy vetődtem rá a hűtőre. ehhez még annyi hozzátartozik, hogy én pesttől nem messze élek egy faluban és bejárok vagyis ingázok minden nap, ami azt jelenti, hogy 4:20-kor kelek 5:00-kor indulok és 19:00 és 20:00 között érek haza. ez az időpont viszont egy nagyon bőséges vacsihoz késő már. hát az eredmény látszott is.
no hogy folytassam: nov. 2. megtaláltam norbi honlapját itt a neten és elkezdtem olvasgatni a fórumot. másnap a könyvét megvettem és egy este ki is olvastam. ami miatt elkezdtem ezt az egészet az az hogy nagyon szimpi volt nekem, hogy nem kellett naponta "25 főtt tojást megenni másnap 2 kg főtt krumplit, 3 dkg sonkát" ahogy azt a különböző jobbnál jobb diétákban előírják, hanem válogathatok este is ehetek húst sat......sat:)))) na és persze a legfontosabb a kávé és a tej 1-es kód amit egész nap lehet inni. nos tehát nov. 4. megrohamoztam egy bio boltot és a legfontosabb dolgokat bevásároltam. zabkorpa, pelyhek, teljeskiőrlésű lisztek. édesítőszer az mindig volt is otthon, mert anyukám sajnos cukorbeteg és neki felírják. tehát én gyógyszertárit használok. nekem nagyon bevált, nem keserű nincs utóíze, jól bírja a sütést-főzést.
folyt köv, de most sajna mennem kell:( sietek vissza:))
Endzsi elküdte a tegnap készült képeit. Biztos emlékeztek, hogy a tavaly nyáron készült képét már megmutattam. Nos, Endzsi kérésére az előző kép mellé tettem a most érkezetteket is. Érdemes visszalapozni a 83-as hozzászóláshoz.
Köszönöm, tudtál segíteni és kíváncsian várom a receptet. Ma majdnem megint sor került rá, hogy süssek benne valamit, de a gyerekeim azért ennyire nem lelkesek, így lefújták mára.
Szia Endzsi ! A Norbi rudat és a Norbi pudingot én is szoktam enni, mert ezt is be tudom iktatni a diabetikus étrendembe. És elég jó íze van szerintem. Köszi a recepteket, a hamis tejbegrízt kipróbálom majd. Nagyonl érdekesnek hangzik a tavaszi tekercs is a különleges hozzávalókkal, de nagyon macerásnak tűnik. Üdv. Julika
Szia Margikta ! Gratulálok az első wokos főzésedhez. Örülök, hogy egy ici-picit tudtam segíteni Neked. Még adós vagyok egy wokos recivel, de most értem haza nem rég a munkából, úgyhogy majd valamelyik nap bepótolom. Üdv. Julika
Van valami járvány, lehet, hogy ezt kaptad el, azért fáj a gyomrod.
Ezeket a müzliket nem ismerem, én néha Nestlé-fitt müzli szeletet szoktam venni. Csináltam én egyszer egy zabpelyhes sütit, ami nagyon hasonlít a müzlihez. Jégkása csinált egy zabpelyhes kekszet a napokban, ezt szeretném majd édesítőszerrel kipróbálni. Az hogy mérlegre álltál, csak megmutatta a súlyodat, egyéb nem változott :-)) Ha ilyen szépen kitartasz, akkor majd lassan le fog menni, csak ne legyél türelmetlen. Nekem is sütnöm kell valamit, majd délutánra kitalálom, hogy mi legyen az, de most még el kell mennem. Még a vacsinkat sem tudom :-))
További szép napot, várom jelentkezésedet és jobbulást kívánok, üdv, Margit
Köszönöm a recepteket és a képet is. Este lesz időm mindent a helyére rakosgatni. Én tényleg egy éjjeli bagoly vagyok. Nappal sajnos ilyenkor tudok csak a géphez jönni, hamarabb nem, mert idáig úgy dolgozom, hogy nem is vagyok itthon. Ilyenkor szoktam hazaérni, majd délután már itthon vagyok, csak néha kell egy kicsit elmennem. Aztán este, amikor a gyerekeim már lefekszenek, akkor szokott időm lenni írni és elrakosgatni, amiket kapok.
További szép napot kívánok, várom a további jó ötleteidet, üdv, Margit
már kezdtem aggódni, hogy erre csak "éjjeli baglyok" járkálnak:)))
remélem a gyomroddal semmi komoly??
a Réka féle müzli tényleg nagyon rossz mi is vettünk:)) még mindig meg van pedig valamikor tavaly indultam be rá, de amikor megkóstoltam úgy gondoltam a madaraknak is egészségesen kell táplálkozniuk :)))))
Szia Margitka ! Látom itt míg nem voltam erre nagyon sok jó reci lett.Nagyon fájt a gyomrom valamiért nem tudom miért, lehet hogy valamit összeszedtem. Pedig nem ettem semmi érdekeset. A szokásos zöldeken kívül. Vettem valami cerbonás müzlit, a Réka van az elején, na az valami rémes volt, ez nem jött be.
Ma sajtot ettem 1 szelet tk kenyérrel. Aztán délbe kőrözöttet+ 1 Norbi müzli szeletet. Capuccinós,ez fini volt.
A tescóba ráálltam a mérlegre tehát tudom honnan kezdem. Azt írtam valahol lejjebb hogy 62 kg vagyok azt hiszem, na ez így nem igaz mert ez még nyáron volt, most meg 67kg vagyok. Juj!! Van mit leadni!
Lassan befejezem mert mennem kéne sütögetni valamit és még nem találtam ki mi legyen az.
Üdv! Mindenkinek ! Margitka mi a mai menü ? Üdv! Nogea
ha nagyon édességre vágysz akkor javaslom neked a norbi rudat, vagy a norbis pudingot (vanilia, csoki) nagyon finomak és nálunk is mindig van a hűtőben:)))
kínai kel, sárgarépa, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma, paprika paradicsom, 2-3 dl sör, darálthús, olaj a süéshez (na idáig jó, aztán jönnek a keleti dolgok), felhőfül vagy fafül gomba (szárított) üvegtészta (kínai rizstészta pl. Tesco-ban szokott lenni), szójacsíra, "büdös" halszósz (így néz ki), és a rizstészta lap ami ilyen , 2 féle méretben láttam már, a kisebbik elég és abból gusztább is!
elkészítés: a zöldségeket a paprika, pari és a fokhagyma kivételével a szójacsírát is, vékony hosszúkás csíkra vágni. a gombát és az üvegtésztát leforrázni, (1-2 percig kell csak hagyni a forró vízben) és felaprítani, az üvegtésztához jó az olló is:), egy nagy tálban a darálthúst, az összevágott zöldséget, tojást (fél kiló húshoz 2-3 db), a gombát, üvegtésztát összekeverni és a halszósszal ízesíteni (kezdd úgy hogy kb 3-4 evőkanállal, de vigyázz sós). ha kell még só hozzá akkor pótolni és borssal ízesíteni. ha ez meg van akkor már is lehet tekergetni őket!!
tekercselés: a rizstészta lapokat egyesével a sörbe mártjuk és egy pár másodperc múlva amikor fellágyult a tészta beleteszünk kb 1 evőkanálnyi húsos keveréket és feltekerjük úgy hogy az oldalai sem legyenek nyitva (mint amikor a töltött káposztát csinálod) amikor van már egy pár darab akkor a forró olajba tesszük és lassan!!! sütjük és sűrűn forgatjuk!! amikor már jó ropogós a tésztája akkor kész, de ha az elsőt kettévágod és megkóstolod az a legtutibb:))
nem kell aggódni ha kimarad hús mert: fokhagymát egy pici olajon lepirítod és rádobod a felkockázott parit, majd a paprikát (egy lecsó alapot csinálsz, és erre ráteszed a maradékot a húsból ezt egy pár percig átpirítod, és egy kicsit párolod (addig csak míg a zöldség roppanós lesz). ebbe aki szereti lehet egy kis chilli szószt tenni úgy még finomabb. már csak a rizs főzés van hátra.
a rizst csak simán felteszed főni a megszokott vízmennyiséggel és amikor puha már is lehet tálalni. a ragacs rizs a legjobb.
tálalás: rizs akár merőkanál segítségével kis kupacokban 1-2 tekercs mellé és egy kis lecsós "ragu" mellé. Macerás de egyszer-egszer megéri fáradozni vele, mert nagyon finom:))))
Jó étvágyat hozzá!!!!!
egy kis magyarázat: a "büdös szósztól ne ijedj meg tényleg szörnyű a szaga, de csak addig amig hő nem éri utána elillan, viszont mint ízesítő nekem nagyon ízlik.
a hozzávalókat egyforma kockákra vágjuk. az olajon megfuttatjuk a póréhagymát, köben egy csipet sóval ízesítjük, majd rádobjuk a húst és pirítjuk tovább. ha megpirult jöhet azöldség és azzal is pirítjuk egy kicsit, amig az olaj színt kap a sárgarépától. egy csipet sóval és borssal ízesítjük. rádobjuk a tárkonyt ízlés szerinti mennyiségben és egy kevés vízzel felöntjük. amikor már majdnem kész, felöntjük és jól átforraljuk. a keményítővel sűrítjük és avégén hozzáadjuk a tejszínt és a citrom levét, mégegyszer átforraljuk és már is lehet tálalni. aki savanykásabban szereti ízesítheti egy kis tárkony ecettel:)))
1/2 liter tej, édesítő ízlés szerint, 10 dkg zabkorpa, reszelt citromhéj vagy egy kis citrom aroma, vanilai aroma.
a tejet forralni kezdeni és bele az ízesítők, majd amikor már jó forró, de még nem forr akkor bele a zabkorpa és kevergetve felforralni. kb 5 percig főzni és fedőt rá. 10 perc múva lehet kitenni kivizezett tálkákba, és jól lehűteni.
gyümölcs szósz:
most télen fagyasztott gyümölcsből bármelyik ami piros: fekete áfonya, eper, szeder, málna, ribizli, ki mit szeret, mi vegyesen szeretjük.
kb egy-másfél dl vizet felforralni édesítővel (a gyümölcs savanyúságától függ a mennyiség) gyógyszertári szorbitból én 3 evőkanállal tettem bele. ha felforrt, bele a gyümölcsöket és egy pár percig főzni. akkor jó amikor a gyümölcsök már nem fagyosak, de még nem is folynak szét. 2 kiskanál keményítőt hideg vízben feloldani és a gyümölcshöz keverni. nem kell nagyon sűrűre csak egy kicsit. ha már kihült a tejbepapi akkor tányérra borítani és meglocsolni szósszal.
Nos elkészült a MŰ. Életem első ilyen jellegű főzése. Finom lett, a férjemnek nagyon ízlett a két kisebb fiam is megette, még ízlett is nekik nagyjából. Meg kell ezt is szokni, még sosem ettek ilyet.
A recept nagyjából:
Kevés grilloljaon és olivaolajon hirtelen megpirítottam 50 dkg csíkokra vágott csirkemellet, majd kitettem a felső rácsra. Egy kevés olivaolajat még tettem a Wokba és beletettem 75 dkg fagyasztott kínai zöldséget, amiben minden féle volt. Ezt pároltam addig, amig teljesen át nem forrt az egész. Visszaborítottam a húst, majd rátettem az előzőleg megfőzött barnarizst (Uncle Bens, 12,5 dkg rizs, 2,5 dl víz). Fűszerek: grillolaj, grilffűszerkeverék, só, szójaszósz, Wochestershire szósz, csípős chili szósz, pici fokhagyma, 1 ek ketchup. A fűszereket nagyjából a húsra és a zöldségre is egyenletesen tettem. (Négyen ettünk belőle és egy szűk adagnyi maradt belőle. Ezt csak azért írtam, hogy ha valaki nem ismeri ezt az egészet, mint én, akkor legyen elképzelése róla, hogy ebből mennyi lesz.) Fogyókúrában is, nappali étkezésekhez kiváló!
Julikának nagyon köszönöm az ötleteket. A hússal nem tudtam, hogy mit kezdjek, azt éreztem, hogy nem hagyhatom a fagyasztott zöldség alatt, mert megkeményszik. A pici fokhagyma is nagyon finoman megbolondította. A húslevest kihagytam, mert a fagyasztott zöldség elég leves volt. Így pont kellemesen szaftos volt, amikor ettük.
Julika! Áttehetem a Te receptedet is a receptek közé, ugye?
További szép estét mindenkinek, üdv, Margit
Nogea!! Várlak ám, ha csak néhány szóra is. Írjál légyszíves, ha van néhány perced, üdv, Margit
Köszönöm, tetszik. Valami hasonlónak fogtam neki, a barnarizs már fő. Vettem mirelit zöldséget és a csilemell már fel van csíkozva. Van szójaszószom, de csírám nincsen. Na most itt állok és izgulok, hogy mit fogok gyártani, majd beszámolok róla. Jelentkezem, most megyek főzni, üdv, Margit
Szia Margitka ! Igazi címe nincs, mert a barátnőmékkel szoktunk ilyeneket főzni, ugyanis amikor sokan vagyunk, mert ez igazán csak nagy adagban jó ízű. És hát a wok sem túl kcisi edény. Nos én ilyen mindent bele címmel adnám: Először is 1-1,5 l húslét kell készíteni, mi ezt valamilyen Knorr kockából szoktuk, de lehet igazi husi leves is. Pontos mennyiségeket ne kérjél tőlem, légyszi. A csirkemellet felkockázni, mintha pörköltet készítenél, ezt jól felforrósított edényben egy kis olajon megpárolni, amíg puha lesz. Mi fűszerezni sóval, frissen törött borssal, szója szósszal, valamilyen kínai fűszerkeverékkel (zacskós) vagy ötfűszer keverékkel szoktuk. De vigyázz, mert ezek a fűszerkeverékek sósak. Kiveszed a husit a wokból, jöhet a felaprított zöldség kavalkád,tulajondképpen ez a mindent bele, emrt ami otthon van ileltve amit szerettek mehet bele. Ezt is pici olajon kell kezdeni először a hagyma, fokhagyma majd pl. zöldborsó, sárgarépa, gomba, ázsiai vegyes zöldség(ez konzerves, persze a leve nem kell), amikor már majdnem jó mehet bele még egy kis szójababcsíra (ez is konzerves) azért a végén, emrt ez nagyon hamar megpuhul. A zöldségeket is szoktuk a fenti fűszerekkel ízesíteni ízlés szerint. Amikor puha a zöldség visszaönteni hozzá a husit a wokba és felönteni a húslével, majd egy kis étkezési keményítővel besűríteni. Külön szoktunk rizst készíteni hozzá. Ennyi lenne az egyik reci. A másikat meg kell keresnem, holnap majd beírom. Remélem elnyerte teszésedet. Üdv. Julika
Én viszont kíváncsi lennék ezekre a kínaiakra, miket szoktál főzni. Most kaptam egy öntött vas Wok-ot, és én még semmi ilyesmit nem főztem sose. Örülnék, ha néhány ötletet írnál, ez végül is ebben a fórumban is jó helyen van, mert gondolom ezek jórészt a diétás menüben is ehetők. Most fogok a saját fejem után valami vacsit sütni a Wokban, majd lefényképezem, ha ehetőre és valamelyest mutatósra sikerül.
Szia Endzsi ! Én is kiváncsian várom a recepteket, főleg a hamis tejbegrízről és a tavaszi tekercsről. A tejbegrízt úgy gondolom, ha édesítővel van, akkor én is be tudnám iktatni néha. A tavaszi tekercset pedig azért kérném, mert mi szeretjük a kínai kajákat. Szoktam wokban is főzni néha kínai kaját.Üdv.Julika
Nem tudtam miért nem küldted a mostani képet, de mivel ez megérkezett, hát feltettem. Ha gondolod, akkor mellé tudom utólag tenni a mostani képedet, vagy akár itt a következő hozzászólásban is meg tudom mutatni. Majd írd meg, hogy szeretnéd.
Légyszíves írd meg részletesen ennek a hamis tejbegríznek a receptjét, az öntetét, a csirkeragulevesét és a tavaszi tekercsét is. Remélem nem kérek túl sokat, de jó lenne, ha gyarapodnának a fogyis receptjeink is, lenne miből válogatni, annak aki most fogyózik.
nos látom a képek egy része átment. pénteken anyáztam vele egy sort azután feladtam, azt hittem nem sikerült elküldeni semmit:)))
no mindegy lehet hogy csak annyi volt a baj hogy egyszerre túl sok képet akartam küldeni. holnap hozom a mostani képeket amik készültek rólam mert amikor azt a képet megláttam frászt kaptam és azóta nem álltam gép elé:)))
nos a 7végén én szombaton tárkonyos csirkeragu levest főztem és hozzá zabkorpából csináltam "tejbegrízt" egy kis vaniliával ízesítettem és poharakba téve lehűtöttem, hozzá pedig piros vegyes gyümölcsből, vízből, édesítőből, öntetet csináltam amit egy kanálka keményítővel sűrítettem és forrón a hideg "tejbegrízre öntöttem. isteni volt:)))
vasárnap pedig kínai kaja volt tavaszi tekercset csináltam. ezt egy kínai jó ismerősömtől tanultam. ha érdekel benneteket leírom, bár egy kicsit macerás elkészíteni, de megéri a fáradságot mert nagyon finom:))
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit