E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Receptek : Húsvéti ételek és sütemények Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2006.02.13. 01:09 -

Sziasztok!

Egyre hosszabbodnak a napok és a nap ereje is lassan érezhető lesz. Bár még hóbuckákon közlekedünk, de én már nagyon várom a tavaszt. A közelgő tavasszal pedig jön a Húsvét is.
A Karácsonyi receptes fórum sikerén felbuzdulva szeretném ezt a fórumot megnyitni. Szeretnélek megkérni beneteket, hogy írjatok olyan bevált húsvéti étel és sütemény recepteket, amiket ilyenkor szoktatok a családnak és a vendégeknek készíteni.
Remélem sok finomságot tudunk itt is megosztani egymással.

Várom jelentkezéseteket, üdv, Margit

Húsvét

Joli Előzmény | 2006.03.09. 22:00 - #13

www.vital.hu oldalról

Húsvéti muffin 

Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
2 egész tojás
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor 10-15 dkg puha vaj

1 dl tej
1 csipet só
1 ek méz
kevéske rum

 

A tetejére: ízlés szerint mazsola, porcukor, színes cukormáz, színes cukordísz, csokoládédarabok, marcipán nyuszi, csokitojások.

 Elkészítése:
Az alapanyagokat egy nagy tálba teszünk és összeturmixoljuk, majd a muffinformába öntjük. A formát csak 3/4-ig töltsük meg, különben a sütemény „túlcsordul”. Ha fém muffinformát használunk, vajazzuk ki, mielőtt beletesszük a masszát. Erre akkor nincs szükség, ha papírkosárkákat vagy szilikon muffinformát használunk a sütéshez.
A muffin 200 fokon, előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

Díszítés:
Sütés előtt tesszük a tetejére a mazsolát és/vagy a csokoládét, utána meghintjük porcukorral. Ha cukormázzal és színes cukorkákkal díszítjük, csak sütés után tegyük rá, csakúgy, mint a marcipán nyuszit és a csokitojásokat. Ez utóbbiakat fogpiszkálóval rögzíthetjük.


Joli Előzmény | 2006.03.09. 21:53 - #12

www.vital.hu oldalon találtam

Tojástekercs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 tojás
  • egy doboz tejföl
  • egy evőkanál liszt
  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg reszelt sajt
  • apróra vágott petrezselyem, oregano
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése:

A felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel és a liszttel. Sózzuk, borsozzuk; szórjunk bele apróra vágott (lehetőleg friss) zöldfűszereket: oreganót, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyőben olajon süssünk belőle egy vagy több omlettet.
A még meleg omletteket szórjuk meg a reszelt sajttal, helyezzük rá a vékonyra szeletelt sonkát, és tekerjük össze. A roládokat csomagoljuk alufóliába, hogy ne essenek szét, és hűtőszekrényben "érleljük" őket egy-két óráig. Szeletelve tálaljuk.
Előételnek kitűnő; saláta illik hozzá.
Készíthetjük tejföl helyett joghurttal is.


EmMargit Előzmény | 2006.03.05. 01:45 - #11

Kartika

Túros-mazsolás koszorú (Nők Lapja különszám)
 
Hozzávalók:
 
200 g. puha mazsola (én óriásszeműt tettem bele)
100 g cukrozott narancs és citromhéj  (én 15 dkg kandirozott backmischungot tettem bele)
150 g hámozott apróra vágott mandula
2 citrom reszelt héja
400 g tehéntúró
1,5 dl tej
1 dl olaj
4 egész tojás
80 g cukor
2 tasak vaniliás cukor
2 citrom reszelt héja
500 g finomliszt
1 tasak sütőpor
2 ek. sárgabarack lekvár
1-2 ek. morzsacukor (diszcukor)
 
Elkészítés:
A túrot áttörjük, beletesszük a van. cukrot, cukrot és a reszelt citromhéjat, majd a tojásokat és az olajat, jól összedolgozzuk.
A lisztbe beletesszük a sütőport és beleszórjuk a turos masszába. Jól összedolgozzuk ( robotgép dagasztókar)
Ezután beletesszük a kandirozott gyümölcsöt, a mandulát és a mazsolát. Beledolgozzuk. Majd lisztezett munkalapon összegyurjuk és cipot csinálunk belőle. Ezt kettévágjuk és két 60-65 cm hosszú rudat sodrunk belőle. Ezután a rudakat a közepénél keresztben egymásra  fektetjük és előbb az egyik, majd a másik irányba a két szárat szorosan összesodorjuk. Kör alapban megformázzuk és a végét összenyomjuk. A sütőben 180 fokon tűprobáig sütjük. (kb 45-55 perc)
Mikor kivettük forró sárgabaracklekvárral kiskanállal megkenjük a tetejét és diszcukorral megszórjuk.
 
Kartika:
Hasonlít a túros stollenhez, azt is irja hogy 2-3 nap állni kell hagyni hogy összeérjenek az izek.
Én a kenyérsütő gépben kezdtem összekeverni, még a tészta és túróval birkózott, de mikor a többi gyümölcs stb. kellett beletenni akkor már szegény szenvedett, igy kivettem és kézzel gyúrtam össze.
Nekem ez a liszt kevés volt hozzá amit ir, még felvett +20 dkg, de lehet hogy azért mert a kenyérsütőbe kevertem (bár nem hiszem) cukrot is többet tettem bele, 14 dkg. Nekünk igy jó, még igy sem édes.
 
Túrós, mazsolás koszorúTúrós, mazsolás koszorú

Limara Előzmény | 2006.03.03. 09:00 - #10

Sonkatekercs

2 ek. vajat 6 tojás sárgájával habosra kavarunk, hozzá szitálunk 25 dkg lisztet, pici sót, majd a tojások habbá vert fehérjét. Kikent tepsibe símítjuk a masszát, úgy, hogy félújjnyi vastag legyen. Sütőbe teszzük. Egy darab főtt sonkát finomra vágunk, sajtot reszelünk. Ha a tészta félig kisült, rászórjuk a sonkát és a sajtot, meglocsoljuk néhány kanál tejföllel, vissza tesszük a sütőbe és készre sütjük. Késsel óvatosan felhajtjuk a szélét, és az egész tésztát feltekerjük. A tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk sajttal, néhány percre visszatesszük a sütőbe. Szeletekre vágva táláljuk. Jól illik hozzá valamilyen mártás vagy szaft, nagy tál saláta.

Évek óta készítem, talán egy régi újságban találtam a receptet, mindig nagy sikere van.


EmMargit Előzmény | 2006.02.26. 17:30 - #9

Szokimoki

Sárga túró (sósan)

2 l tej

20 tojás

egy jó csipet só

fahéj 2 db ( az őrölt fahéj nem jó, mert akkor a kész túró "szemcsés" lesz-már kinézetre-)

Elkészítése:

A tejet felforraljuk. A tojásokat felverjük (sárgájával-fehérjével együtt). A felforralt tejbe belecsorgatjuk a tojást, óvatosan kavarjuk, amíg összeáll. Aztán egy vászonkendőbe gombóccá formázzuk. Anyukám ezután úgy szokta, hogy a nyújtófára teszi mint egy batyut, és a mosogató felé teszi, ahol kb 4-5 órát csepegni hagyja.Ezután hűtőbe teszi. Szeletelve, sonkával, főtt tojással, főtt kolbásszal tálalja.


jegkasa Előzmény | 2006.02.25. 23:28 - #8

Cipóban sült sonka

Hozzávalók 4 személyre:

400g finomliszt, 1 ek. cukor, 40g élesztő, 1 ek. só, 2 ek. +1 kk. olaj, 1 kk. őrölt köménymag, 800g füstölt főtt sonka, 1 tojássárgája.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, majd a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet és konyharuhával letakarva 15 percig kelni hagyjuk, azaz kovászt készítünk.
Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd 2 ek. olajjal és a köménymaggal együtt a liszthez adjuk. Ha szükséges hozzáadunk még egy kevés langyos vizet és hólyagosra dagasztjuk, 30-35 percig duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, kb 30X30 cm-es négyzetre  nyújt
juk, a széleket vizes kenőtollal áthúzzuk. Közepére helyezzük a sonkát, ráhajtjuk a tésztaszéleket, cipó formájura igazítjuk, majd sütőpapirral bélelt tepsire emeljük, letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk.
A tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal megkenjük vele a tésztát és    200 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, végül nem túl vékonyan felszeleteljük.

Cipóban sült sonka  (képről készült a fotó)

Rozmaringos ünnepi kenyér

Hozzávalók 10 személyre:
80 dkg finomliszt, 20 dkg durumliszt, 5 dkg sörélesztő, 2 kk. só, 1,2 dl extraszűz olivaolaj, 20 dkg kimagozott, apróra vágott zöld olajbogyó, 2 ek. őrölt rozmaring.
A kétféle lisztet, a 4 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt, 1 dl olajat és a sót tésztává gyúrjuk, majd  golyókat formázunk belőle, a tetejüket megkenjük a maradék olajjal, és 1 órát pihentetjük. Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, belegyúrjuk az olajbogyót és a rozmaringot, majd kiolajozott kuglófformába tesszük. Ha nincs formánk kézzel is malomkerék alakúra igazítjuk. 30 percig hagyjuk pihenni, ezalett a tészta duplájára dagad. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben aranybarnára sütjük .Kb. 50 perc. Hidegen tálaljuk.

Rozmaringos kenyér  (képről készült a fotó)

 

 


EmMargit Előzmény | 2006.02.25. 22:57 - #7

Batka

"Főleg Szatmárban elmaradhatatlan a húsvéti asztalról a sárga túró, amit sonkával, kaláccsal fogyasztunk. Édeskés íze kellemesen egészíti ki a sós, füstölt sonkáét. Könnyen elkészíthető, ha van egy jó edényünk, amelyikben biztos nem kozmál oda a tej. Hozzávalók: 1 liter friss tej 10 tojás 1-3 evőkanál cukor 1 zacskó vaníliacukor csipet só reszelt citromhéj Tíz nyers tojást óvatosan kikeverünk 1-2 evőkanál cukorral (ha édesszájúak vagyunk, lehet 3 evőkanál is), egy zacskó vaníliacukorral, csipet sóval, és reszelünk bele citromhéjat (csak a sárga héját, mert a fehér része keserű). Ezt nagyon óvatosan, folyton kevergetve belecsurgatjuk a tejbe, és lassú tűzön tovább kevergetve 5-10 percig addig forraljuk, míg össze nem áll. Ezután vászonkendőbe kötjük, gombóccá igazgatjuk, felkötjük valahová, és hagyjuk lecsorogni (tegyünk alá egy edényt!). Ezután hűtőbe tesszük, és csak hidegen szeleteljük úgy, mint a gomolyát."


vajaiildi Előzmény | 2006.02.25. 09:55 - #6

Sziasztok!

Szerintem ez is jó húsvéti sütinek:

Fagyi

Ostya lapokat kis négyzetekre vágni (kb 5-7*5-7cm),gőz fölött megpuhítani,kis tölcséreket formázni.Másnapig száritani.

 

Krém:

I.     2 dl tejet 2 evőkanál liszttel,3 tojássárgávalsűrűre főzni.

II.    3 tojásfehérjét 6 kanál cukorral ,1 csg vaniliás cukorral gőz fölött habbá verni.

III.  25 dkg vajat 15 dkg porcukorral likeverni,kanalanként bele keverni az I majd a II-es krémet

Megtölteni vele a kis tölcséreket,és a végüket csokiba mártani

A tölcséreket úgy csináltuk,hogy a fazékban vizetforraltunk,és egy tiszta ruhát feszesen rákötöttünk,és erre tettük az ostyakockákat.

fagyi


boszika1 Előzmény | 2006.02.15. 15:25 - #5

Sziasztok!

Még a Nagymamám receptje de más formában már láttam ezen az oldalon.A maradék sonkát és tojást használta fel ezzel húsvétkor.Vett akkor még lehetett kapni stanglit és a belét kikaparta nem vágta fel a stanglit csak az egyik oldalon a csücskét szedte le.Össze darálta a főttsonkát és keménytojást bele tett egy kevés vajat,mustárt,hagymát és reszelt sajtot és a kikapart beleket amit egy kevés tejjel locsolt hogy jól kidolgozható massza legyen, ezt vissza töltötte a stangliba és forró sütőbe kicsit átsütötte ja a levágott csücsökkel zárta le a stanglik végét.Forró citromos teával nagyon finom volt.A legnagyobb étkü ember sem tud 2-nél többet enni belőle mert annyira tartalmas.Jó étvágyat

 


jegkasa Előzmény | 2006.02.13. 23:35 - #4

Sziasztok!

Ezt tavaly már közreadtam de ide is beteszem képet találtok a nevem alatt.

Csibék piskótatallérból

 

Hozzávalók 40 darabhoz: 120 apró piskótatallér, 50 aszalt sárgabarack, kb. 5 dkg ét tortabevonó, 1/2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 1,25 dl tej, 12 dkg vaj, 1/2 zacskó vaníliás cukor, kb. 5 dkg porcukor, fogvájó.

 

Elkészítés: A kevés tejben feloldott pudingport a maradék tejben elkeverjük, és felfőzzük. Kevés porcukorral megszórjuk, hogy ne bőrösödjön, és hűlni hagyjuk. Beledolgozzuk a megolvasztott vajat, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. 10 sárgabarackból kivágunk 40 taréjt, illetve csőrt. 80 tallér egyik felét a krémmel megkenjük. Két-két megkent tallér közé egy-egy taréjt és csőrt helyezünk, és összenyomjuk. A vízfürdőben felolvasztott tortabevonót nejlonzacskóba töltjük, sarkát levágjuk, és szemeket rajzolunk. A fogvájóra szúrt fejeket egy-egy sárgabarackba, illetve a maradék piskótatallérokba szúrjuk.
Elkészítési idő kb. 45 perc, darabonként kb. 200 kJ (48 kcal), 0,5 g fehérje, 2 g zsír, 4 g szénhidrát.

 

csibe süti

 

Jégkása


EmMargit Előzmény | 2006.02.13. 15:38 - #3

Szia Julcsi!

Örülök, hogy örülsz :-))

Ha van bevált, jó ötleted, akár Te is indíthatod a sort ;) Remélem hamarosan sok finom receptet találunk itt.

Minden jót, üdv, Margit


pitypang Előzmény | 2006.02.13. 08:42 - #2

Szia Margit !

Örvendek, hogy elinditottad ezt a topikot, már vártam és izgalommal várom a fincsi recepteket ! Olyan találékony és segitőkész vagy. Köszönet érte.

Julcsi


EmMargit Előzmény | 2006.02.13. 01:09 - #1

Sziasztok!

Egyre hosszabbodnak a napok és a nap ereje is lassan érezhető lesz. Bár még hóbuckákon közlekedünk, de én már nagyon várom a tavaszt. A közelgő tavasszal pedig jön a Húsvét is.
A Karácsonyi receptes fórum sikerén felbuzdulva szeretném ezt a fórumot megnyitni. Szeretnélek megkérni beneteket, hogy írjatok olyan bevált húsvéti étel és sütemény recepteket, amiket ilyenkor szoktatok a családnak és a vendégeknek készíteni.
Remélem sok finomságot tudunk itt is megosztani egymással.

Várom jelentkezéseteket, üdv, Margit

Húsvét


[33-14] [13-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?