Nagy örömömre erre az oldalra találtam.Teljesen kezdő vagyok.mind a kenyérsütésben,mind a számítógépes beszélgetésben...Két hete lelkes kenyérsütő lettem családom örömére és idönként bánatára.Kaptam egy gépet/Severin BM3986/ és azóta nem veszek kenyeret...Gyakran előfordul,hogy a kenyér teteje nem sül meg a kenegetés ellenére sem.Mit tanácsoltok?Köszönettel várom ötleteiteket.
Köszönöm a sok receptet, majd estefelé átteszem őket az ABC-s részbe.
Köszönöm Kenyérkének a cékláról szóló leírást. Engem erősen elgondolkoztatott, hogy valahogy kéne céklalét inni, de nagy kár, hogy nem szeretem a nyers céklát. A salátát szeretem, de szerintem nem lehet annyit megenni belőle, mint amennyire ilyen alapon szüksége lenne rá a szervezetünknek.
További napsütéses, szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Szokimoki írok be 2 kifli recit hátha meg lesz az igazi.
Én ezt szoktam ezt még az index forumról szedtem
Böbsi recije lehet te is ezt szoktad.
50 dkg liszt,5 dkg falusi fehérkenyér keverék / én helyette 55 dkg lisztet teszek /
2 ek tejföl, 2 dkg élesztő, 4 dkg vaj,1 kismérő só,1 kismérő sikér,1 ek cukor,2,5 dl víz. Bele a gépbe, dagasztás, kelesztés programra. Utána formázni, még fél óráig keleszteni. Vizes tojással lekenni. Sütni.
Magyar kifli
50 dkg liszt,2 dkg élesztő,1 dkg margarin,2 dkg tejpor,2 dkg cukor,1tk só,3 dl víz,dagasztás, kelesztés, a többi ugyanaz mint előzőleg.
Ezt a zsemlét szoktam ez benne van a reciknél is bár nem tudom hogy de a karácsonyiak közé került.
Császárzsömle:
45 dkg liszt,1 ek cukor, 1 tk só, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej,3 dkg margarin. Dagaszt kelesztprogram.Formáz, újra keleszt,tejjel vagy felvert tojással leken, süt.
Hamburger buci: 45 dkg liszt, 4-5 ek cukor, 1 tk só, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej,3 dkg margarin, dagaszt, keleszt progi,8 zsemlét formázni, újra keleszteni, tejes tojással lekenni, sütni. Hatalmas nagy igazi hamburger bucik lesznek.
Remélem használhatóak lesznek ! Üdv!Nogea
Tegnapelőtt megsütöttem a Dán kenyeret és olyan sikere lett, hogy alig bírtam lefényképezni, mert olyan gyorsan fogyott. :) Tegnap este a párom mondta, hogy ígért muffint a munkahelyére, így még tegnap este nekiláttam muffint sütni. Az egyik egy kétszínű muffin lett, arról sajnos nem készült kép, de a másikról igen, ez egy fahéjas muffin lett. Én kicsit idegenkedtem ettől a fahéjastól, de a recept olyan jól hangzott, hogy kipróbáltam és nagyon finom lett! :) A kétszínű muffin receptje megvan itt a gyűjteményben Cseminek köszönhetően, de azért én javaslom a másikat is, mert nagyon finom!
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vaníliát és a tojásokat. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzáadjuk a vajas masszához. Ha túl száraz, adhatunk hozzá egy kevés tejet. Elkészítjük a fahéjas keveréket: összekeverjük a diót a dahéjjal és a cukorral. Egy kevés tésztát teszünk mindegyik muffinformába, majd evőkanálnyi fahéjas keverék következik, erre kanalazzuk a maradék tésztát. Mindegyik muffin tetejére teszünk egy evőkanálnyit a fahéjas keverékből. 15-20 percig sütjük.
1 csésze mértékegysége a következő (1 csésze = 236,59 ml): vaj = 22,7 dkg cukor = 24 dkg liszt = 14 dkg dió = 12 dkg
Szokimoki ! Tiramityu reci amit én szoktam !
2 tojássárgát kikeverünk 1 v.cukorral,2-3 ek porcukorral,1 ek konyakkal/ezt nem muszály/
hozzákeverünk negyed kg mascarpónét / én helyette a milli tejszines krémsajtot szoktam, de jó bármelyik/és a tojások habját.
Egy erős dupla kávéhoz hozzáöntünk fél dl konyakot / én rumot szoktam néha /jól megcukrozzuk,lelocsolunk vele 10-15 babapiskótát.
Tál, alulra a piskóta,krém,piskóta,krém, tetejére kakaó.
Szerintem nagyon fini, rég készítettem pedig nálunk is szeretik.
Mi van veletek ? Meggyógyultál ? Üdv! Nogea
Köszönöm szépen a bemutatást, melyhez egy pár gondolatot még hozzáfűznék.
A rozskenyereimhez, mindig egyszerű, mennél inkább feldolgozásmentes anyagokat szeretek felhasználni. A párom minden hétvégén nagyon finom borscsot szokott főzni. A szláv konyhák jellegzetes egytál étele, melyet a cékla fest vörösre. A céklát egyébként is minden formában nagyon szeretem. Innen az ötlet. Mi lenne ha...
Természetesen, amit a kenyereimbe beteszek, azt alaposan körbejárom és nagyító alá veszem. Így a céklát is
Tapasztalatok bizonyítják, hogy a frissen préselt céklalé jótékonyan hat a gyomor, máj, epe és a bél működésére. …
A céklának vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályzó hatása is van. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a szervezet a legjobban tudja hasznosítani a vasat. Hatása nyersen nagyobb, ezért az az igazi, ha nyersen fogyasztjuk…
A céklát többnyire salátaként, ételkiegészítőként fogyasztják - sajnos nagyon kis mennyiségben -, a növény gyógyhatása kevéssé ismert. Igaz, a népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. A huszadik századi orvosok ezt babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében is.
Alfred Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és meghűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén…
Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű. A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot….
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, Bés C-vitaminokat. A céklalé kombinálva sárgarépalével kitűnő májtisztító……
Naponta két-három alkalommal egy-egy pohár céklalé ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek, ……
Kíváncsian várom a kenyeredről a beszámolót, remélem jól fog sikerülni. Én kitettem hűlni az ablakba és szépen kicserepesedett mindegyik.
Hogy a zacskóban milyenre sül a kenyér, azt nem tudom megmondani, de mivel a hűlés alatt lett cserepes, így gondolom kicserepesedik akkor is, ha zacskóban sütöd.
Sok sikert kívánok és szép napot holnapra, üdv, Margit
Most hogy írtál Piroskának a cserepes kenyérről, megnéztem én is a képeidet róla.Hogy azok milyen guszták! El is határoztam, hogy az élesztős változatát kipróbálom! kíváncsi vagyok, hogy nekem is sikerül-e cserepes kenyeret csinálnom!Ha más nem, kinyitom rá az ablakot hűlés közben, hogy legyen rá elég hűvös.
A zacskóban sütésemhez még azt hozzátenném, hogy valami oknál fogva, mire kivettem a végén a kenyeret, ki volt szakadva a zacskó teteje.Nem vettem észre, hogy mikor szakadhatott ki,így nem is tudom, hogy mennyit sült a saját gőzében. De a kenyér nagyon finom lett.Lehet , hogy zacskóban fogom sütni ezt a fehér kenyeret.Attól még lehet cserepes ha zacskóban sütöm ugye?
Hát, most vakarom a fejemet és nem tudom, hogy jutok-e valami okos ötletre.
Nézd meg a Sütőben sült kenyérnek a képeit. Ez volt az első ilyen kenyerem és ennek a héját még lekentem vizezett tojássárgájával. Ma már nem szoktam, de annak tudom, hogy jóval puhább és vékonyabb volt a héja. A vizezett tojássárgájától puha lesz a héj, de nagyon finom. A kifliféléket szoktam így lekenni a mai napig is. Arra vigyázz, hogy hamarabb színes lesz a kenyér héja, ha így lekened, elképzelhető, hogy a sütés végére le kell takarni egy papírral, mert egy nagyobb kenyérnek kell 1 óra és a péksütik 25 perc alatt már szép színűre sülnek.
A másik ötletem, hogy a tésztába kerülő tejtermék és burgonya lágyítja a kenyeret és egyúttal a héjat is. A Formakenyér héja pl. szintén nem volt vastag és ropogós, ezt is érdemes megnézni. A csak vízzel és kovásszal készülő kenyereknek a legvastagabb a héja, erre példa a Fehérkenyér, variálható receptnél található képek. A vastagság nem lehet akadálya a cserepesedésnek, hiszen pont ez a kenyerem volt, ami minden variációjában kicserepesedett.
Hát, ennyi jutott eszembe, remélem sikerült olyan ötletet találni, amivel vékonyabb, puhább héjat tudsz elérni.
További sok sikert, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Köszi a tanácsot! Biztosan kipróbálom majd máshogy is. Vagy még az jutott eszembe, hogy megcsináltam én a tejes kenyeret is egyszer a recepteid közül. Az is finom volt, lehet, hogy annak a tésztájával is lehetne ezt megcsinálni.Vagy van a receptek között Gabo vajas kiflije, megnéznéd azt, hogy szerinted így recept alapján ránézésre az mennyire lehet "kiflis". Már azért is szeretnék valamit alkotni, mert mint írtam, csak néha sikerül finom kiflit kapni, többségében egyébként a Batka által jól megfogalmazott formájában lehet kapni.Sajna.
Kíváncsian várom, hogy sikerült a kiflid, én is szoktam néha variálni a tésztáját.
A virslis buci tésztája eredetileg kifli volt :-)) Később lett belőle minden féle, többek között a buci, batyuk, csigák és tekercsek. Szóval sok minden, mert én nagyon megszerettem ezt a tésztát. A gyerekeim ezeket a töltött dolgokat szeretik jobban, nekem viszont vajas kiflinek ízlik a legjobban.
Szép napot kívánok holnapra és várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Hát igen, ez a kifli nem az a kifli. Ahogy Kenyérke és Batka is írta, a régi kifli foszlós volt, ez ahhoz hasonlít. A most kapható szerintem nincs tekerve. Lehet kapni olyat, hogy kifliforma, szerintem valami hasonlóba teszik ezeket a felfújt kifliket, aminek ugyanolyan a belseje, mint a zsömlének. Hogy ezt hogy is tudnád elérni? Ezen törtem a fejemet, mert megértem, hogy egy kisgyerek nem elégedett, ha nem az ő kedvenc kiflijét kapja, amit úgy szeret. Szerintem valami olyasmi kellene, mint a gépi fehér kenyér tésztája, maximum fele folyadéknak tennék bele tejet, a többi víz, max. 2-3 dkg margarin és valahogy nem feltekerve kellene formázni, hanem nyújtva-sodorva. Vagy lehetne tekerni, de nem kellene megvajazni a tekeréshez, mert akkor szinte egészen összekel a tészta. Talán még ez lenne a legjobb megoldás. És 60 dkg lisztből készült tésztához hozzá lehetne tenni akár 1/2 - 2/3 kocka friss élesztőt, ez jól meg is emelné a tésztát, tehát jobban hasonlítana a mai boltihoz.
Hát ennyi jutott eszembe, kíváncsi vagyok, hogy kipróbálod-e és, ha igen, akkor milyen eredménnyel.
A nyomatékos betűkkel semmi baj :-)) néha csinál ilyet a szöveg, sőt még furcsábbakat is.
Szép napot kívánok holnapra, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Örülök, hogy jelentkeztél és sikeres sütögetésekről tudtál beszámolni. Remélem mostanra már mindannyian egészségesek vagytok. Lassan csak kilábalunk ebből a télies, náthás, beteges időszakból és végre kitavaszodhatunk kivül-belül :-))
Kíváncsian várom a kovászos sütésederől a bezsámolót. Én már annyira megszerettem a kovászos dolgokat, hogy amit eredetileg análkül csináltam, motanában abba is teszek egy egész keveset. Mostanában arra jutok, hogy a rozskovásztól fantasztikusan finom íze lesz még a nem rozsos kenyérnek is. Ma a joghurtos zsömlét csinálom, ebbe is belecsempésztem 5 kdg-ot :-))
Szép napot kívánok holnapra, és várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Teljesen elfáradtam, de most már itt leszek. Voltunk az Auchanban, este 8-kor értem haza, és azóta az elmaradt dolgaimat, a vacsit és a mai zsömlémet intéztem. Most tettem a formába kelni a zsömléket, így is jó késóre fog megsülni. Mindjárt válaszolok mindenkinek, csak körülnézek előbb egy kicsit. További szép estét, üdv, Margit
Bocsi, de ezek a betűk hogy megnőttek, én nem ilyen naggyal írtam őket.Legalábbis akarattal nem. Ekkora nyomatékot nem akartam adni ezeknek a szavaknak. Mégegyszer bocs!
Ha kicsit vastagnak találom a kenyér héját min érdemes változtatni? szerintem a bolti kenyér héja kicsit vékonyabb, és talán azért nem tud "kicserepesedni" az enyém. Nem jól gondolom? A sütés hőfokán lejjebb vagy feljebb vegyek ilyen esetben? Nem nagy gond, csak apró tökéletesítés.
Igen, kenyeret én is azért sütök mostmár itthon. De a kisfiam nagyon szereti a bolti kiflit, ami aránylag türhető szokott lenni néha, (ha jó napjuk van a pékeknek) ezért ragaszkodnék valami hasonlóhoz!
Hotdog kiflinek nagyon finom a Margitka receptje is, annak szeretjük.
Szia Szokimoki! Én mindig azt hittem, azért sütünk otthon kenyeret, hogy ne legyen olyan, mint a bolti :-))) No de félretéve a viccet, én gyerekkoromban az iskolai büfében (v)ettem utoljára olyan kiflit, ami nem csak papírvékony héjban rejtőző levegős száraz fájdalom volt, arról még le lehetett tekerni a héját és aztán a tésztát is, na olyat én is szívesen sütnék itthon. Viszont most kel a virslis buci tésztája kiflinek, 1/3 tk rozsliszttel (így még nem csináltam), még nem döntöttem el, hogy megvajazom-e a rétegeket. Majd beszámolok!
Én "hotdog" kiflinek pedig a Stahl-féle békítő kifliket használom, na az édeskés és kalácsszerű, de elképesztően jól megy a virslihez és mustárhoz.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit