Érdekes ez a recept is, biztos hasznos is, köszönöm, hogy megosztottad velünk. Nekem két dolog jutott eszembe róla. Az egyik, hogy a nyers petrezselyem vízhajtóként hasznosítható. A másik pedig, nagyon régen volt egy recept, a fokhagymát kellett alkoholban áztatni, de az arányokra és az áztatási időre már nem emlékszem. Azt tudom, hogy emelkedő, majd csökkenő cseppszámmal kellett inni, talán naponta háromszor tejben és a kúra végén egy napi fix cseppszámmal, addig amíg elfogyott az egész. Nagyon jó érrendszer karbantaró! Valahol lehet, hogy meg is van a pontos receptje, csak meg kellene keresni.
Már vagy egy hónapja vettem Nutellát, én is hasonló céllal, csak a fiam fogyókúrája miatt nem volt szívem megsütni. (Nagyon szereti a Nutellát, a többi kalácsfélét már elfogadta, hogy átmenetileg nem eheti.)
Nyugodtan megsüthetsz minden kalácsfélét ebből a tésztából, én is ezt teszem :-))
A kefirrel nekem is volt ilyen időszakom, de nem tudom, hogy mitől. Talán próbáld meg kiáztatni egy kis vízben, hátha jót tesz neki egy kis "éhezés".
Majd mesélj, kíváncsi vagyok a kefirre és a kalácsodra is. További szép estét, üdv, Margit
Nehezet kérdezel, de van egy ötletem, ami egészen frissen szerzett tapasztalat. Épp most írt valaki hasonló témában, hosszasan törtem a fejemet, hogy mi lehet a gond. A végén kiderült, hogy a liszt nem volt jó. Tisztán BL 80-as lisztből is próbáltál már sütni? Hol vetted a lisztet?
Várom válaszod, aztán majd tovább gondolkozunk :-)) Üdv, Margit
Olvastam a céklaléről,ha vége a candida diétámnak kipróbálom a családnak.Én is megosztok egy értágító csodaszert,amit a szüleim használtak.Főleg magas vérnyomásra és egyéb érrendszeri panaszokra.Nekik bevált évente csinálnak egy ilyen kúrát.A recept:1 l jó minőségű fehér bort,10 csomag petrezselyemzöldjét apróra vágva és 0,5dl borecetet vagy almaecetet összefőzni,20 percig állni hagyni,majd leszűrni.Ehhez 40 dkg mézet hozzáadva főzéssel felhígítani./nem kell forrásig/1 evőkanál méz 4dkg.Üvegekbe lecsavarozva a hűtőben sokáig eláll.Napi 3cl-t fogyasztani belőle.
Nagyon szépen köszönöm a perecre vonatkozó tanácsodat. Elmesélem majd a barátnőmnek.
Az NLC-s fórumon olvastam, hogy nutellával töltött kalácsot sütött valaki. Azt szeretném kérdezni, hogy a Te kalács tésztádból szerinted meg lehetne sütni ? A párom ugyanis képes kanalazva enni a Nutellát. Ezért gondolta, hogy meglepném vele. De az ott megadott recinél nekem nem szimpatikus pl. hogy tejpor kell bele. Ezért gondoltam a kalácsodra.
Mostanában rendszeresen készítem a kefírt a kefírgombával, de szinte mindig van egy kesernyés utóíze olyan sajtszagra, ízre hasonlít. Nem tudom mi lehet a baj. már többféle tejet próbáltam használni. Régebben olyan finom, lágy ízű volt.Üdv.Julika
Szia Margitka! Gyakorlatilag soha nem sütök tiszta fehér kenyeret, csak olyat, amiben van valamennyi, hol több, hol kevesebb teljes kiőrlésű liszt. A fehér kenyereim egyszerűen csúnyák lettek. Hiába teszek a finom lisztbe sikért, vagy használok kenyérlisztet, olyan furcsa állaga lesz. Ha egy kevés teljes kiőrlésű lisztet teszek ugyanahhoz a finomliszthez (akár csak 20 %-ot), már rendben minden. Miért lehet ez? Gépben fokozottan jön elő a probléma, ott kizárt, hogy fehér kenyeret süssek, mert hullámos, lapos a teteje. Sosem lett szép domború, csak a vegyes lisztből készült. Köszönöm a segítséget! kila
Piroska küldött képeket a fehér kenyeréről, amit most a kelesztés félidejében vágott be. Gyönyörű lett a kenyér, olyan, minta boltinak az a része, amit otthon is szeretnénk elérni :-)) Gratulálok hozzá, üdv, Margit
Biztos nagyon klassz lehetett a kirándulás, örülök, hogy jól éreztétek magatokat.
A sajt mellé nem kell több folyadék, inkább a zsiradékból kell visszavenni egy kicsit, ha az van a tésztában eredetileg. 50-60 dkg liszthez 10 - 15 dkg sajtot lehet tenni. Érdemes füstölt sajtot vagy bármilyen karakteresebb, ízesebb sajtot tenni, mert a trappista íze szinte eltűnik a sütés végére. Érdekes módon a túróval készült sós tésztáknak jobban sajt íze szokott lenni, lehet, hogy érdemes lenne ezzel is kísérletezni.
Sok sikert a barátnődnek, kíváncsi vagyok, hogy sikerül neki a perec. További szép napot kívánok, üdv, Margit
Nagyon jól sikerült a kirándulás, igazi kikapcsolódás volt. Kényeztettük magunkat a termál vízben, infraszaunában, jakuzzi kádban.
Azt szeretném még kérdezni a sajtos pereccel kapcsolatban, ha a tésztába tesszük a sajtot akkor kell-e több folyadékot tenni és kb. mennyi legyen a sajt ? Lehet, hogy butaságot kérdeztem, de szeretnék segíteni a barátnőmnek. Előre is köszönöm a választ. Üdv.Julika
Köszönöm szépen a bemutatást. Talán még annyit tennék hozzá, hogy ezalkalommal, egy picit változtattam a kenyér ízesítésén. Napraforgó magot tettem bele s + koriánderrel és ánizzsal fűszereztem. Mindkét fűszer őrölt és csupán 1-1 fél kiskanálnyi.
A perecnek a tésztájába is lehet szerintem sajtot tenni, biztos úgy is finom lenne.
Az utolsó kenyerem nekem sem lett cserepes, de annyira finom lett, hogy a férjem azt kérte, hogy azt süssek ma is. Erre nem vállalkoztam, mert olyan későn fogtam a tészta készítéséhez, hogy éjfélre sem lett volna kész a kenyerem, de következőre megint ezt fogom sütni. Most egy gyors joghurtos zsömlém kel.
Kíváncsi leszek, hogy majd ha legközelebb csinálok, sikerül-e.De most egy darabig kefíres fehér kenyeret fogok sütni, mert van egy csomó kefírem.
Nálam mint írtam a legfőbb változtatás a kelesztési idővel, a liszttel,meg a margarin kihagyással volt. Majd próbáld ki egyszer!
Egyébként semmi jelentőssége a cserepesedésnek, esztétikailag szép , de enélkül is ugyanolyan finom a kenyér! Jó, hogy 1-szer sikerült, de nem esek kétségbe ha legközelebb nem ilyen lesz.Igazad van, hogy Te sem bosszankodsz miatta.
Sziasztok ! Barátnőmnek odaadtam már korábban a perec receptjét, mert a kisfia mindig nyúzta, hogy süssön perecet. Tegnap hozott belőle a kirándulásunkra. Nagyon fincsi lett. Kérdezte, hogy vajon sajtosat lehet-e. Mondtam, hogy biztos lehet reszelt sajtot rászórni és úgy megsütni. Erre ma látom, hogy Gabo sajtos perecet sütött.
Szerintetek lehetne a tésztájába is rakni reszelt sajtot ? Még nem igazán tudtam "megfertőzni" a barátnőmet, a kenyérsütéssel pedig ugyanakkor (3 éve) lett nekik is kenyérsütőgépük amikor nekem. Sütögetnek rendszeresen a gépben kenyereket és kalácsot.Habár tegnap már kérdezett a Molnárkáról is. Üdv.Julika
Szia Nelly ! Én is hallottam már a cékla jótékoyn hatásáról. Mi szoktunk sárgarépából, almából, céklából csinálni nyáron zöldsélét, de ezt biztos ki fogjuk próbálni. És inni fogom rendszeresen. Méz helyett, lehet, hogy gyümölcscukrot fogok beletenni. Köszi, hogy kézzétetted a recit. Remélem hamarosan többször tudsz jönni Hozzánk. Üdv. Julika
Szia Szokimoki ! Nagyon örülök, hogy Neked sikerült cserepesre hűteni a kenyérkédet. Persze ma én is a fehérkenyér élesztős változatát sütöttem meg, de nem lett cserepes. De nem változtattam semmit az előző sütésemhez képest, csak véletlenül kifelejtettem a margarint. Nem bosszankodok miatt. Ízre legyen finom. Üdv. Julika
Sziasztok!Még 1 hétig sütök-főzök apósomnak, de azért közben a szívem ide húz. Egyébként olvastam a céklaléről. Én szoktam csinálni, mivel egészséges, meg sok mindenre jó, láttam amiket leírtatok, szóval: 3 kg céklát, 1 kg répát és 1 db öklömnyi zellert megpucolok, és gyümölcsprésen lepréselek. Aztán 3-4 ek citromlét és kb 2 ek mézet adok hozzá, és minden nap iszok belőle 1 fél kávéscsészényit.Nekem vérnyomás szabályozó, emésztést szabályozó, emellett rákmegelőző hatása van, és persze nagyon finom. A citromlé és a méz ízlés szerint természetesen változtatható, ki mennyire szereti savanyán és édesen. Persze az immunrendszert is erősíti, szóval mindent összevetve, én sokat szoktam inni, bár az idén valahogy elmaradt, mert bizony nagyon macerás összeállítani, de megéri a sok munkát. Én egyébként hasmenéses tipus vagyok, ezért nem mindegy,hogy éggyomorra iszom-e, és mennyit. De ezt mindenki saját maga ki tudja kísérletezni, hogy a szervezetének milyen adagolásban felel meg. Sajnos, mostanában nem sokat sütögettem, mert egyrészt nem volt kinek, másrészt időm se nagyon lett volna. Hát majd remélem, változnak az idők nemsokára. Addig is további jó sütögetést mindenkinek, és szép tavaszt! Nelly
Nagyon ügyi vagy, sok mindent sütöttél.Jaj de jó Neked, hogy tudsz kertet rendezni! Én is úgy vágyom egy kertes házba, már csak a gyerekek miatt is. Mi sajnos a 2. em.-en lakunk. Errefelé nagyon drágák a kertes házak. Sajnos.
A vajas kiflit a géppel dagasztattam, tudod a 3x20 perc, formázás, fél óra kelés, aztán sütés. A tetjét nem kentem le semmivel, illetve félidőben vízzel. Nagyon finom kifli lett!Na megyek a nagyfiamért az oviba, majd este jövök vissza!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit