Végigolvastam a nap eseményeit. Először is sajnálom, hogy nem sikerült a kenyered. Látom már javasolták, hogy próbáld meg kevesebb élesztővel sütni, és ezt meg is fogadtad. A 40 dkg liszthez nagyon sok az az élesztő, amit írtál, a folyadék pedig kevés. Hogy lassan kelt a kenyér, annak is lehet az az oka, hogy kevés a folyadék. A hullámos tetővel kapcsolatban is írtam már ezt. Azt írod, hogy a 2,7 dl folyadékkal nyúlik, ragad a tészta, ezért 2 dl folyadékkal csinálod. A kettő között még rengeteg lehetőség van!! Egyre inkább biztos vagyok benne, hogy túl kevés a folyadék. Lehet, hogy a korábbi rossz tapasztalataid alapján nem mersz több folyadékot a kenyérbe tenni, de szerintem egyszer próbáld meg. Várd meg a második dagasztást, és ha akkor is nagyon nyúlós még a tészta, csak akkor tegyél bele lisztet, de egyszerre csak egy evőkanálnyit. Ha már egybeáll, de még puha, akkor valahogy bírd ki és ne tegyél több lisztet hozzá! A sütőben sült kenyér elbírja, sőt kívánja is, hogy keményebb legyen a tésztája, mint a gépinek, ezért sikerül szerintem az jól.
A beszámolóidat én sem únom egyáltalán, sőt rettentően szurkolok, hogy sikerüljön jó kenyeret sütnöd a gépben is. Úgyis addig törjük a fejünket, amíg ez összejön :-))
Várom jelentkezésedet és a híreket a következő kenyérről. Sok sikert, üdv, Margit
Ui.: sikér szerintem változatlanul nem kell a fehér kenyérbe
Aranyos vagy, Julika! Biztosan nagyobb a lakásunk páratartalma, ezért alapvetően kevesebb folyadékot igényelnek a kenyrereim. 1,5 évig gyártottam selejteket, mire erre rájöttem. De a mostani már más probléma. És nem tudom, mi... Úgy látszik, alakulnak a gombáid, remélem lassan jó kefíred lesz. Szia! kila
Most kel a Nutellás kalácsom, amit Margitka kalács receptjéből készítettem el. Fél adagból csináltam, amit kuglóf formába tettem. Kiváncsian várom a végeredményt, remélem nem fog az összes Nutella kifolyni mire megsül.
Szia Kila ! Én egyáltalán nem unom a beszámolóidat, inkább az bosszant, hogy nem tudtam segíteni Neked. És tényleg csak azért furcsa számomra, emrt Te sem most kezdted és Nekem az alapján a recept alapján amit Neked írtam az első perctől kezdve sikerült Nekem, pedig még akkor ezt a honlapot és semmiféle fórumot nem látogattam. Nagyon sajnálom. A kefírgombáim még nem csinálnak tökéletes ízű kefírt, de szerintem már nem annyira keserű, remélem most már rendbe jön, emrt két liter kefírt már ki kellett önteni a csapba, mert ihatatlan volt. Üdv.Julika
Szia Szokimoki ! Örülök, hogy jól sikerült a Töki pomposkád. Kiváncsian várom a képet és a Te recept variációdat. Én is ki fogom próbálni, mert az egyik barátnőm nagyon szereti és egy baráti összejevetelre pl. pizza helyett meg fogom sütni. Üdv.Julika
Nekem ez a tészta nyúlik, ragad. (1,4 dl kefír, 1,3 dl tej, 40 dkg liszt, plusz a többi) Vagyis tettem hozzá lisztet. Akkor viszont élesztőt is tennem kéne, mert maga a tésztatömeg jócskán több lett.
A sok élesztőnek nem az a tünete, hogy megkel, aztán összeesik? Mert össze nem esett. Hullámos a teteje, de nem homorú. Olyanokat régen gyártottam sorozatban:-)) Azon már túl vagyok :-)
Sziasztok! Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. A kenyér (vagy minek nevezzem...) elég laposka is maradt, ezért nem gondoltam, hogy sok lehet a 12 g (persze, hogy g, nem dkg) élesztő. Kartika is mindeg tesz bele sikért, eddig én is tettem, azt hiszem a mai eset után fogok is (a maiba nem tettem). Viszont Bezsa, nekem nem hogy gyorsan kelt, hanem nagyon lassan, kis tömör maradt. Alig tudtam kiszedni az üstből, annyira tömör, sűrű maradt a tészta... Azt hiszem, mindjárt odateszek egy Margitka félét (40 dkg liszt, 8-9 g élesztő). De sikérrel. Gyártom a selejteket rendesen... Sütőben annyira szépek, de addig nem nyugszom, amíg a gépi nem jön össze. Remélem, nem nagyon unjátok a beszámolóimat, de több szem többet lát (több szakértő jobban szakért :-)) alapon Hozzátok fordulok. Na elő azzal az üsttel... :-)
Most sül a töki pomposkám! Hú, valami isteni az illata! Még kb 5-10 perc és kész lesz! fényképezek, és írok az ízéről is. Igaz, már elmúlt 6 óra, de csak beleharapok egyet, hogy milyen ízű lett. De az illata alapján, biztos hogy csak jó lehet.
Margitka! Endzsi tegnap itt a fórumban betett nekem egy linket töki pompos ügyben. Az is egy töki pompos recept, ha gondolod másold be, hogy Endzsi nevével is legyen egy ilyen recept, mert én a 2 receptet összekombináltam.És kinek melyik tetszik.
Szomorú vagyok. Megsütöttem a kakaós csiga legyezőt. Nem volt szívem rendesen szétlapogatni őket olyan szépek voltak kelesztés után. Aztán sülésnél össze - vissza dőltek, kifolyt a rengeteg kakaó, és odaégett. Remélem azért ehető lesz, és a tepsiket még meg lehet menteni.
Az a baj, hogy Nesquik kakaót használtam, vagy sokat tettem bele? Ha cukrozott instant kakóból készül mennyi cukor kell hozzá, Margitka?
A képeket elküldtem hozzá, majd tedd ide, légy szíves.
Margitka, Kila! Sziasztok, olvasgatom Kila problémáját. Én aránylag annyit sütök gépben (időhiány!!!!) mint sütőben. Én a fehérkenyérbe is teszek sikért és nem küzdök ezzel a problémával. Én ha fehérkenyeret sütökl teljes egészében a te fehérkenyredet sütöm az 50dkg, azt varriálom sokszor egy kis tk-el vagy bármi mással, de ez az alap. Nekem mégsem ilyenek a kenyereim, amit Kila il. Nem morzsás és nem esik össze, nem lukas.
Te azt irtad, a neten is az van fent, hogy 1 dkg élesztő kell a 50 dkg-hoz. Kila a 40 dkg-hoz tesz 1,2 1,4 dkg-t. Itt lehet a baj. Nekem is 3 órás a programom rendesen végig csinálja, sőt néha még le is zárom előbb, mert nem jött a tetejéig fel.
Kila a gyorsprogi nem minden gépen jó. Én 2-szer két külön gépen probáltam. rémes lett az eredmény. Viszont mikor Severin gépen volt, annak a gyorsprogija 2,10 ó volt, azon szuper kenyerek sültek.
Szia Kila!
Hát többször jártam én is így. Ezért most változtatam a módszeren. Dagasztás után kikapcs. a gépet. Alább már megirtam. Esetleg Te is próbáld meg úgy.
Sziasztok! kisebb kihagyásokkal mindig felbukkanok. Olvaslak titeteket ha tudlak, igyekszem követni az eseményeket. Azért sütök főzök, ha nem is irok. Most sül (gépben) egy Margitka féle egyszerű fehérkenyér füszerekkel. Ilyent most csinálok először, kiváncsian várom milyen lesz az ize.
Szia Kila! úgye elirtad az élesztőt? 1,2 dkg akartál irni? szerintem az is sok ilyen kis liszthez! Én az 50 dkg liszthez szoktam 1 dkg élesztőt adni. Igaz én a frissről beszélek. A porból is szerintem rém sok ez a mennyiség.
Szerbusztok!
A héten nemigen voltam, mert beteg lettem, de dolgozni meg kellett. Így aztán sem a sütéshez, sem az irogatáshoz nemigen volt energiám. Azért valamelyik nap, sütöttem kenyeret. Hát ilyen rosszat már rég sikerült csinálnom. Elmértem, kihagytam belőle dolgokat.
Tegnap vettem is bolti kenyeret, igaz csak egy kicsit.
Ma elhatároztam, hogy másképp csinálom mint eddig.
A szokásos burgonyapelyhes kenyeret sütöttem gépben, de dagasztás után kikapcsoltam és kb 1 óra hosszat így hagytam kelni és csak akkor kapcsoltam be a sütőprogramot amikor már szépen megkelt.
Szép lett, nem esett vissza a teteje, most éppen hül. Készítek róla képet.
Arra jöttem rá, hogy túl gyorsan megkel, ha nem kapcsolom ki a gépet és így a teteje sosem olyan amilyennek szeretném.
Még két hétig biztos nagyon sűrű lesz a programom,
Construmán kiállításra készülünk stb.....
Tegnap ismét csiga legyezőt sütöttem kakaósat.Most sokkal jobban sikerült,mivel nem burultak szét.A tésztát két nappal előbb készitettem,lefagyasztottam lehet jót tett neki?
Ma kedvet kaptam én is a tiramisura,kedvenc sütim.Erről jut eszembe,hogy van babapiskóta receptem.Érdemes megsütni,mivel ólcsóggan ki lenet hozni.A receptet beirom a receptek közé,ha valakit érdekel ott megtalálja.
A töki pompost én is megsütöttem nagyon laktató,jó izü.Legközelebb végonyabbra kell hagynom,mivel elég vastag lett a tészta.
Kész lett a kenyér. Hát, mit ne mondjak... Hullámos tető, felső héj alatt nagyobb lukak... A szokásos gépi fehér. 200 ml-víz, 400 g BL80-as liszt, 12 dkg élesző mellett. Tanácstalan vagyok, tényleg.
Sziasztok! Köszönöm szépen a gratulációkat! Most készül ugyanaz, a gépben. Azonos anyagokkal, mennyiségekkel, külső körülményekkel próbálom csinálni. Még másfél óra, és kiderül... Szép hétvégét! Tényleg Julika, mi a helyzet a gombáiddal???
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit