Szia Szokimoki ! Nem folyt ki csak egy ici-picit, de én azt hittem sokkal jobban kifolyik majd. Jaj nagyon fincsi. Válaszoltam Neked a fogyis fórumban, ha nem haragszol.
Margitka ! Igen küldtem képeket e-mailen.
Kila ! Hihetetlen, hogy milyen kitartó vagy egy kenyérrel !!! Üdv Mindenkinek:Julika
Mivel nincs kuglóf formám így azon gondolkozok, hogy milyen formában süssem meg a nutellás kalácsot? Mennyire folyhat ki a kalácsból a nutella? Csináljam koszorúba, vagy a téglalap alakú szilikon formában? Vagy kenjem meg 3 részre osztva, és fonjak copfokat? Szerinted?
Szia Margitka! Holnap sütök egyet 40 dkg liszttel, 2,3 dl folyadékkal, sikér nélkül, 8-9 g élesztővel és pontosan leírom, hogy a 3 órás program mely részekből áll. Vagyis azt hiszem 2 óra 53 perc, mert kétféle méret közül lehet választani, és a 75 dkg-os mérethez ilyen progit rendel. Rá sem nézek majd, nemhogy belenyúljak. Szegény párom már teljesen padlón van, ő a meós, mindig mutatom neki a tésztákat... Hogy unhatja szegény. Kicsit kezdek lelkesedésileg lepukkadni. De holnap a megbeszélteket kipróbálom. És köszönöm. Jó éjt mindenkinek, jó pihenést!
Nagyon örülök :-)) Remélem megéri a reggelt a kalácskád és jut belőle a Capuccinohoz is.
Nekem nem volt máshoz energiám, így csak egy gyors gépi kalácsot dobtam össze, már a kelés vége felé tart. Holnap muszáj már valamit sütnöm, mert hétfőre a gyerekeknek kell reggelire valami komolyabb munició :-))
Képet küldtél esetleg?
Ha a gombáid nem térnek magukhoz, tudok küldeni, nekem most tejben pihiznek a hűtőben.
Ne keseregj, kell lennie megoldásnak, csak meg kell találni! Képekkel, vagy a dobozos megoldással biztos könnyebb lenne, de szerintem így is menni fog :-))
Az 50 dkg liszthez 3,3 dl folyadékot írtam, a 40 dkg-hoz való 2,7 dl-hez tettél ennyi lisztet. Próbáljunk meg valami átmeneti folyadékmennyiséget találni! A 40 dkg liszthez mit szólnál 2,3 - 2,4 dl folyadékhoz? Mi lenne, ha megpróbálnád ennyivel és ha törik, ha szakad nem tennél hozzá lisztet??? Lehet ám, hogy a második dagasztás végére összeáll a tészta, csak türelem kellene hozzá kivárni?
Megtennéd, hogy leírod pontosan azt a programot, amin sütsz? A dagasztás(oka)t, a kelesztési időt és azt, hogy a végső kelesztés alatt ejt-e a gép? Ezzel még nem tudom, hogy jutok-e valamire, csak próbálkozom :-))
Várom jelentkezésedet és a válaszodat, üdv, Margit
Nagyon finom lett a Nutellás kalácsom, sajnos azon nyomban még melegében kiettem ami beleragadt a formába és azóta már muszály volt egy szeletkét is ennem. Pedig nekem nem igazán lett volna szabad vacsi után ilyet enni. Olyan finom illata és íze van, hogy eteti magát. A párom miután megevett egy nagy darabot belőle pedig azt mondta, hgoy tüntessem el, mert reggelre nem marad semmi. Reggel folytatódik a dézsmálás mondjuk egy fini capuccinoval. A gombákról én sem tudom elképzelni mi baja van, de már rendbe jöhetne, mert már nem sok esélyt adok nekik. Üdv.Julika
Ha finom lett és ismétlésre méltó a csigalegyeződ, akkor semmi probléma nincs :-)) A tepsi kisúrolása nem egy irgylésre méltó feladat lehetett, egy kis sütőpapírral ezt meg lehet úszni. Megéri!!
A kicsinek jobbulást kívánok! Nem egy kellemes dolog a bárányhimlő, remélem hamar túl lesztek rajta!
Sok sikert a Viktória királynő kenyeréhez, üdv, Margit
Sajnálom, hogy nem lett tökéletes a csigalegyeződ. Nem tudtam nappal a társalgóban válaszolni, mert nem voltam egész nap a gépnél.
Én semmilyen sütésemhez nem használok instant kakaót. A főzős kakaót keverem vízzel és ezt keverném cukorral is, ha úgy használnám. Szerintem az instant kakóknak nincs elég intenzív kakaó íze. Ha ilyet használsz, akkor abba szerintem nem kell külön cukrot tenni.
A képet köszönöm, rövidesen hozom. Amikor azt írod, hogy tegyem ide a képet, akkor úgy gondolod, hogy a hozzászólásodhoz tegyem, vagy csak egyáltalán, hogy itt a fórumban mutassam meg? Csak ezért kérdezem, hogy úgy csináljam, ahogy szeretnéd :-))
Még annyi jutott eszembe Margitka, hogy a sütőben sült kenyereimet formában sütöm, mert anélkül elfekszenek.Volt már ilyenben részem. Ebből gondolom, hogy nem tehetek annyira kevés folyadékot, mert akkor forma nélkül is "megállna". Dobozban kellene elküldenem a kenyereimet, hogy szemrevételezhesd :-) Köszönöm a segítségetek!
Örülök, hogy végül is jó íze lett a kakaós csigádnak. Én az ostoros rétessel jártam így, de nekem meg a sütőmbe égett bele a kakaó és még füstölt is. De a tészta nekem is nagyon finom lett. A z én gyermekeim a nyáron voltak bárányhimlősek 2 hét különbséggel. Hát a borzasztó volt. Nem tudom, hogy mennyire vagy otthon bárányhimlő ügyben, de én találtam akkor az intreneten egy oldalt a bárányhimlő.hu-t ahol egy doktornő válaszol bármilyen kérdésre. Én akkor nagyon kiokosodtam bárányhimlőügyileg. Ha gondolod, olvasgass bele, mert sok dolog volt amit én mint kiderült rosszul tudtam. Jobbulást a gyerkőcnek!
Szia Margitka! Hát elkészült. Leírom a mennyiségeket: 50 dkg lisz (annyira ragadt a tészta, hogy a 40 dkg-hoz még tettem kb. 10 dkg-ot, evőkanalanként). Dagasztás közben kivettem a tésztát és ragadt a kezemhez, az összes ujjam tiszta nyúlós tészta volt, hát úgy éreztem, muszáj tennem lisztet. 1,4 dl kefír, 1,3 dl víz margarin, só, cukor (amennyit megadtál) 10-11 g élesztő + kis sikér A végeredmény kissé homorú, elválós tetejű "kenyér". Szokásos. Nagy lukacsok a felső héj alatt. Igazság szerint a második dagasztás végén, mikor a megadott 40 dkg helyett már 50 dkg liszt volt benne, belenyúltam, és ragadt a kezemhez a tészta, de már úgy gondoltam, nem rakok. Éreztem fogásra, hogy nedves. Igaz, nem vagyok profi sütő, de 3 év alatt tapasztaltam valamennyit. Miért van az, hogy félig tk. kenyérnél meg tudom ítélni, mennyi folyadék kell, mikor jó a tészta, fehérnél meg nem? Azt hiszem, maradok a sütőnél! Teljesen tanácstalan vagyok.
Kakaó ügyben még várom a válaszodat, de a kakaós csiga isteni finom. És ezt a párom mondta! :-)Legközelebb én kisebbeket fogok készíteni, és akkor pont olyan finom lesz mint a Fornetti. Csak ez nem fog olyan hamar kiszáradni mint az. Úgy gondoltam két keskenyebb tekercset készítek és abból darabolok. Amilyen szépen megnőttek óriásiak lettek.
A tepsit sikerült kisúrolnom.
A kisebbik gyerkőcöm bárányhimlős. :-(
Jó éjt mindenkinek! Holnap Viktória királynő kenyerét fogom kipróbálni azt hiszem. Piroska
Remélem lassan jobban vagy, további jobbulást kívánok főleg, ha ilyen sok munka vár a következő hetekben!
A kenyeredhez és az új módzseredhez gratulálok. Lehet, hogy túlságosan melegít a géped és így egyenletesebben tud kelni a kenyered. Kíváncsian várom a képeket, rövidesen hozom, ha már elküldted.
Gratulálok a csigalegyezőhöz! Hogy a fagyasztás jót tesz-e a tészténak azt nem tudom, a lényeg, hogy jól sikerült. A babapiskóta receptet köszönöm, majd hozom a képekkel együtt.
Én a Tiramisuhoz azt találtam ki, hogy sütök rendes vizes piskótát, vékonyan, és egy kicsit kiszárítom a sütőben. Teljesen megefelel a babapiskóta helyett a Tiramisuba.
Végigolvastam a nap eseményeit. Először is sajnálom, hogy nem sikerült a kenyered. Látom már javasolták, hogy próbáld meg kevesebb élesztővel sütni, és ezt meg is fogadtad. A 40 dkg liszthez nagyon sok az az élesztő, amit írtál, a folyadék pedig kevés. Hogy lassan kelt a kenyér, annak is lehet az az oka, hogy kevés a folyadék. A hullámos tetővel kapcsolatban is írtam már ezt. Azt írod, hogy a 2,7 dl folyadékkal nyúlik, ragad a tészta, ezért 2 dl folyadékkal csinálod. A kettő között még rengeteg lehetőség van!! Egyre inkább biztos vagyok benne, hogy túl kevés a folyadék. Lehet, hogy a korábbi rossz tapasztalataid alapján nem mersz több folyadékot a kenyérbe tenni, de szerintem egyszer próbáld meg. Várd meg a második dagasztást, és ha akkor is nagyon nyúlós még a tészta, csak akkor tegyél bele lisztet, de egyszerre csak egy evőkanálnyit. Ha már egybeáll, de még puha, akkor valahogy bírd ki és ne tegyél több lisztet hozzá! A sütőben sült kenyér elbírja, sőt kívánja is, hogy keményebb legyen a tésztája, mint a gépinek, ezért sikerül szerintem az jól.
A beszámolóidat én sem únom egyáltalán, sőt rettentően szurkolok, hogy sikerüljön jó kenyeret sütnöd a gépben is. Úgyis addig törjük a fejünket, amíg ez összejön :-))
Várom jelentkezésedet és a híreket a következő kenyérről. Sok sikert, üdv, Margit
Ui.: sikér szerintem változatlanul nem kell a fehér kenyérbe
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit