Micsoda éjszakai élet lett itt :-)) Ilyen későn már csak én szoktam a gépnél lenni :-))
Kartika! A húsvéti ajándékokról nem küldtél képet? Azt is szívesen megnézném és feltenném a kreativ fórumba.
Szokimoki! A dupla töltelék biztos nem tett jót a kifolyásnak, nekem már a rendes tésztaadaghoz is soknak tűnik a margarin. Még nem próbáltam, de mi lenne, ha a nutellát egy kicsit bemikróznád és úgy kennéd, biztos megolvad és könnyebben kenhető.
Dán kenyér! nem néztem meg a képet, de azt hisze m már feltettem ide. Nagyon szeretjük, nagyon jó izű, jó állagú és napok mulva is olyan jó. Gyorsan meg vannak, ennek még munka után is nekiállok olyan egyszerű. Nekem is gáz sütöm van, nem a legujabb. Jobbnak látom azt a gőzt amikor a virágspricnivel bele spricelek. (de nem ez a szentirás, mindenkinek más válik be)
Hát ha a töltelék összetétele miatt folyt ki, akkor ott a bibi, mert a tésztát fél adagból csináltam, de a töltelék egészből van. De most meg az jutott eszembe, hogy legelőször amikor csináltam akkkor teljesen a recept szerint jártam el, és akkor még a sütő is füstölt, ahogy a akifolyt kakaó beleégett.Az tuti, hogy a nutella ilyen szempontból hálásabb, mert az nekem sem folyt ki egyáltalán a mogyorós kalácsból, pedig a tészta megrepedt.De azt meg olyan nehéz szétkenni a tésztán.
Szokimoki! Ezen a héten nagyon húzos hetem lesz, sokat megyek vidékre, de igérem amint tudom megveszem neked és elküldöm nagyon szivesen. Majd jelentkezem ez úgyben.
Sziasztok, látom mindenki szépeket sütött és jó sokat dolgozott a mai nap.
Mi nem mentünk ki a telekre, de nem unatkoztam, rendbe raktam a teraszt, ami pici a virágládákat előkszitettem a későbbi ültetésre. Aztán az "unokával" ügyeskedtünk húsvéti ajándékokat, "kacatból", majd üvegfestés, aztán tojásra gyöngyragasztás ill. gyöngytojás a mamájának.
Közben sütés-fözés. Képeket küldtem Margitkának.Csináltam nutellás (amit egyébként nem igen eszek, de igy megsütve nagyon finom és nem olyan édes) kelt muffint, megszorva csokimorzsával, majd ua. pikáns (vanilia aroma+rumos gesztemassza+rumban áztatott datolya) töltelékkel és kis csoki pufikkal a tetején.
Én a kelt tésztákhoz vajat használok, ami ugye jó esetben majdnem színtiszta zsiradék (és az íze is mennyivel jobb), a margarin ellenben nagyon vizes (ha érdekel, keresek konkrét adatokat). Igen, beletettem az egész csomaggal, de nekem sosem nézett ki így (jó, eddig csak háromszor-négyszer készítettem), egyáltalán nem is folyt ki, csak a tészta repedt fel, de a nutellás kísérlet alapján azt gondolom, túl sok bele az a négy deci tej. Aztán ugye kísérleteztem a beigliformával, az fel sem repedt (töltelék ugyanannyi). Egyébként ennyi töltelék egyáltalán nem sok, mivel fel kell csavarni a megtöltött lapokat, és azt összefonni, a kész kalácsban egyáltalán nem tűnik soknak. Tény, a nutella kezelés szempontjából hálásabb volt, kakaópor híján nem volt minek kiperegnie felcsavarás közben.
Most direkt megnéztem a receptet, hogy mitől szokott ez kifolyni, már nem emélkeztem rá. Hát, én nem csodálkozom. Rengeteg margarin és cukor van a töltelékben. Te beleteszed az összes margarint is? Üdv, Margit
Köszi, Margit! Hm, az utolsó képen úgy látszik, mintha tocsogna a kakaóban. Nekem sosem volt ilyen, pedig mindig annyi tölteléket tettem bele, mint amit a recept ír. Szokimoki, sajnos nem tudom, mitől lehet, hogy így kifolyik a töltelék! Talán próbáld ki, hogy mint a kakaóscsigánál, olajjal kened meg a tésztát, az felveszi a cukros kakaót.
Tök jól néz ki! Az enyém is majdnem ilyen lett, csak én nem kentem le semmivel, ezért világosabb, és a nutella a fonatokkal párhuzamosan egy csíkban kandikál ki, csak a felrepedt fonatnál placcsant szét a tészta, de a töltelék ott sem folyt ki a tepsibe. (Ha rákattintok a képre, a briós jön be.)
Holnap a maradék tojásfehérjéimből sütök valami mogyorósat, már elő is vettem mindent a fagyasztóból. Lesz köztük nem próbált recept is, ha beválik, közreadom.
Batka sikerén felbuzdúlva, én is megcsináltam az ostoros rétest. Amikor először csináltam, nem sikerült.Most is kifolyt a töltelék, de legalább kalács formája maradt.Annyit változtattam, hogy az élesztő és folyadék mennyiséget csökkentettem. Annyira finom ez a süti, hogy máskor is megsütöm. Küldtem képet Margitkának róla.
Mivel most teljes adagból csináltam a Nutellás kalácsot, így nem tettem formába, hanem mint a csíkos kalácskoszorút összefontam és egy koszorút alakítottam ki. Hatalmasra sült meg. Mg a kalácskoszorúm sem volt soha ekkora.
Mivel itt olyan sok szó esett mostanában a Dán kenyérről és gyorsan meg lehet sütni, így azt sütöttem én is. Az előző Dán kenyér sütögetők tapasztalati alapján én is csak 15 percet kelesztettem a 30 perces dagasztás után. Én is kinyújtottam, és feltekertem, így tettem az ovális jénai formámba. Hatalmasra kelt ileltve sült ez is. Képet csak később tudok küldeni mindkettőről, mert msot már készülödők a munkába.
Milyen kedves vagy!!!! Idáig 2 helyen néztem, de még csak nem is ismerték. Sajnos nem jutok el mindenfelé ahol estleg lehet, mert csak hétközben babakocsival tudok 1-2 órát nézelődni, séta közben.
Ha így megtudjuk oldani, azt nagyon szépen megköszönöm Neked! Ugyanis minden sétám alakalmával útba esik a Nagytemplom. Ha gondolod, majd a részleteket megbeszélhetjük emailben.Ha a nevemre kattintassz, akkor ott látszik az e-mail cím.Teljesen odavagyok, hogy milyen aranyosak vagytok! Köszönöm! De csak akkor, ha ez nem gond Neked Kartika!
Dán kenyér.Megnéztem a receptet, én ezt már régebben nyomtattam ki az nlc-ről, Dán kenyér/Marion néven. És csak azért csináltam meg, mert olyan sokan csinálgatták, gondoltam, kipróbálom.De azt sehol nem olvastam, hogy nem kell keleszteni. Ez teljesen elkerülte a figyelmemet.De nem hiszem, hogy ha tudtam volna is, meg mertem volna sütni kelesztés nélkül. Negyed óra alatt megkelt hatalmasra, igaz , 4 dkg élesztő kellett bele. De azért jó lett. Valakitől olvastam, hogy a villanysütőbe, egy kis lábasba vizet tesz, én is így csináltam, így ilyen jó kis gőzben sütök mostmár mindent.
Köszönök mindent, szép tavaszi hétvgét mindenkinek!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit