Rögtön hozom a képeket, kíváncsi vagyok a kenyeredre. Az alapkalácsot természetesen gépben lehet sütni. Ebből készül a csiga is, de emelt élesztőadaggal. A sütőben sütés jóval több élesztőt elbír, sőt elvár, a 60 dkg liszthez 2,2 - 2,5 dkg-ot is lehet tenni, az 50 dkg liszthez mondjuk 2 dkg-ot. A sütőben sütésnél jóval kevésbé kényes a tészta az élesztőmennyiségre. Gyorsabban vagy lassabban kel a tészta, de itt úgyis folyamatosan figyeli az ember, hogy mikor kezdjen sütni.
További szép estét, rögtön hozom a képet és akkor írok a kenyérről is, üdv, Margit
Szia Margitka!Köszi a gyors választ,hétfőig kaptam haladékot a válasszal a család is az új gép mellett szavazna.Igaz nagyon megszerettem, de a lapátokon is egy kicsit megkarcolódott a bevonat ,az üst is néhol karcos.Úgy gondoltam ha egy kicsivel ki is toldom, a javítás árán már egy új gépet kapok.Mostmár tudom mire kell figyelnem vásárlásnál.
Köszönöm a segítségedet majd jelentkezem.Úgy is festés, mázolás előtt állunk nem nagyon lessz idő és hely a sütögetésre.Jobban szét tudok nézni a kenyérsütőgép kínálat között.Üdv:anyulia.
Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat. A segítségetekkel egyszer majd csak megtanulok kenyeret sütni. Megsütöttem ugyanazt a kenyeret (fele tk. tönkölybúzaliszt, fele finomliszt) a módosításokkal.
Margitka elküldtem a képeket. Majd biztos látjátok, hogy az egyik fele még mindig lejjebb van, nem szimmetrikus a kenyér. Vajon miért? Nem lehet, hogy kevés az 50 dkg liszt a kisméretű kenyérhez? Az élesztőt csökkentettem 1 dkg-ra. A folyadékot növeltem, 3,1 dl-re (megtapogattam). A sikért is levettem egy kismérőre A normál programon sütöttem, megint stopperoltam az egyes folyamatokat, mivel programtábla nincs ehhez a hiperszuper Clatronic géphez.
1. dagasztás: 10 p
1. kelesztés: 20 p
2. dagasztás: 15 p
2. 3. kelesztés: össz. 90 p, 20 p-nél belekavar
sütés: 60 p.
Margitka,
ilyen csigákat lehet az alapkalács receptből is csinálni? Az alapkalácsot ha esetleg gépben sütném, akkor melyik programon érdemes? Az enyémet is olyan remekül fordították, hogy az élesztős kalácsot hívják édeskenyérnek, és a kalácsot meg sütőporos sütinek. Egyébként már írtam e-mailt a Clatronic németországi ügyfélszolgálatának, hogy ugyan legyenek kedvesek küldeni nekem egy programtáblát.
Én inkább csak azt írom le, hogy én mit csinálnék ilyen helyzetben.
Ennyiért nem hiszem, hogy megjavíttatnám, hanem vennék egy újat, de mindenképpen olyat, aminek 2 év a garanciája. Megnéztem milyen is a géped, sajnos program táblázatot nem találtam hozzá, képet igen. Talán a programok alapján lenne érdemes új gépet keresni. Ha ezt megszoktad és bevált (hányszor dagaszt, mennyi ideig keleszt egy-egy programon belül), akkor talán hasonlót lenne érdemes keresni. Márkát nem szívesen ajánlok, mert - bár én nagyon szeretem az Etámat - minden márkából ki lehet fogni hibás darabot. Az enyém 1 éves kora környékén volt szervizben és mindenképpen el fogom vinni még egyszer, mielőtt lejár a garanciája. Ettől függetlenül egy strapabíró, jó gépnek tartom, de volt már, akinek kétszer is cserélték mindjárt vásárlás után. Az is kérdés, hogy mennyit szánsz rá, kisebb gépeket már majdnem a javítás áráért ki lehet fogni akcióban.
Kíváncsian várom, hogy döntesz, majd mesélj légyszíves, üdv, Margit
Sziasztok!Szia Margitka!Kérlek segítsetek, tanácstalan vagyok.A kenyérsütőmet 8.700 ft-ért akarják megjavítani.Hauser BM 802.1.5 éves azt mondják motorhibás.Lehet hogy jobban járok ha újat veszek?De milyen gépepet?Szívesen veszem a tanácsotokat hogy mit csináljak?Üdv:anyulia
Köszönöm az e-mailt, rövidesen hozom a képeket, gondolom azt küldted.
A rumos-diós csigának már nem írtam külön receptet, a szokásos kalácstésztámból csináltam. A töltelék 25 dkg darált dió felfőzve rummal, rumaromával, édesítőszerrel vagy cukorral, pici citromlével és egy kevés tejjel. A végén beledobtam a mazsolát is. Ezt langyosra hűlve kentem a kinyújtott tésztára, innen kezdve már a szokásos csiga eljárással készült.
Megsütöttem a csigalegyezőt a saját átalakításomba, én kétszer nyujtom és hajtogatom a hűtőben kelesztem. Nagyon finom leveles lesz a tészta.Sajnos a kakaós kicsit higra sikeredett.
A rumos-diós csigának mi a receptje? A képnél nincs reci.
Bekukkantottam, de épp nem jár itt senki. Remélem mindenkinek jól telik a napja és készül egy szép napos hétvégére. További kellemes napot kívánok mindenkinek és várom jelentkezéseteket, üdv, Margit
Nagyon finom lett, néhány darabot meg kellett kóstolnom és összevetnem, hogy van-e különbség a kerek és a szögletes között Lassan-lassan megállapítottam, hogy nincs , így máskor is így fogom sütni.
Batka! A szögletesen én is a pogácsaforma megközelítése miatt gondolkoztam. A férjem viszont nagyon szereti a ropogósra sült dolgokat, így ez a csücskös pogácsa (egyik-másik darabja) neki kedvez. A többség azonban teljesen hagyományosra sült.
Hát már sajnos ígérgetik egy ideje, pedig szerintem igen alacsony költséggel lehetne szériában előállítani, és jó pénzért eladni. Azért hatszögletűt akartam, mert ez majdnem kerek, ha megkel és kisül, és mégiscsak megmarad a pogácsa illúziója. Régebben, ha lusta voltam, egyszerűen késsel felkockáztam....
Ez nagyon jó ötlet!! Én négyszögletesen gondolkoztam, de még nem volt kivel megcsináltatnom. Most már azt hiszem maradok ennél a módszernél, ha beválik, bár az a hatszögletes is ígéretesen hangzik. Majd szóljál, ha kapható lesz!
Margit! Én a Fornetti pogácsáktól megihletve egy helyi bádogossal hajlíttattam hatszögletű szaggatót, ráadásul négy van egymás mellett, közös nyélen. Ezzel aztán igen szaporán megy, és tényleg nincs hulladék! Beadtam szabadalomnak is egy konyhafelszerelési dolgokat gyártó helyi céghez, de egyelőre még nem gyártják nagyüzemben.
Szia Nelly! Csak jöttem, nehogy már magadban kelljen beszélgetned Én a konyhapultomra erősítem, az nem cseresznye, hanem ez az izé, ami kívül műgyanta, belül pozdorja, de még így is konyharuhát szorítok alája. Azért alaposan mosogasd el azt a darálót!
Nos, azt hiszem a további életemre megreformáltam a pogácsasütéseimet.
Sosem szerettem pogácsát szaggatni, mert aprólékos, nem haladós munka. Most két sor után eltört a kicsi szaggatómnak a füle. Erre fogtam a pizzavágót és <> ilyen alakaban elvagdostam a tésztát. Pillanatok alatt kész, nincs hulladéktészta és, ha a sütésnél is beválik, akkor sose sütök többet kerek pogácsákat Majd hozok képeket róla.
Nelly! Kíváncsian várom a darálós sütiről a beszámolódat, jó régen készülsz már a megsütésére. A hokedli szerintem jó ötlet a darálónak, bár, ha alul felül egy vékony deszkát az asztallapra tudsz tenni és erre rászorítani a darálót, akkor talán kényelmesebben tudsz dolgozni. Kérdés, hogy elfér-e az asztal meg még két fa a daráló befogójába? Az elveszett hozzászólások és levelek okozta mérgelődést persze én is ismerem, mint szerintem sokan közülünk. Ha valami nagyon fontos, akkor ki szoktam másolni mielőtt elküldöm, akkor nem vész el akkor sem, ha baleset éri a levelet. Természetesen csak akkor, ha nem felejtem el
Hát mostmár tényleg nagyon ügyes vagyok! Mintha nem is kenyeres fórumon lennék, hanem gyakorló számítástechnikai programozáson. Na, befejezem az okoskodást.
Szóval most én töltöm a fórumot. Hétfőn az üdülőnkben találtam egy igazi vas húsdarálót, most már csak meg kell keresnem az anyukámtól kapott kiegészítőt, és ha netán passzol a kettő egymáshoz, akkor neki kezdhetek a darált keksz készítéséhez. Már kinyomtattam a múltkor, így aztán nem lesz gond. Talán csak annyi, hogy valahová fel kéne csavarozni a darálót, de a cseresznye munkaasztalra nem szeretném felszorítani. Majd keresek egy régi hokedlit. Ez az átka az új konyhabútoroknak. Vagy nálatok hogy megy? Mert más tippem nincs. De majd a férjecském meginterjuvolom. Nelly
Egyébként tegnap írtam vagy 30 soros elmélkedést, aztán küldeni akartam hozzá egy kis smile-t, persze nem sikerült, ráadásul mindent kitörölt, amit kín keservesen összeírtam. Erre berágtam, és elmentem aludni. Nelly
Most mondhatnám, köszi, meg, hát igen, ez vagyok én. De ez nem igaz, mert a fiam segített, közben meg hüledezett, hogy még ilyet sem tudok. Könnyű neki mikor programozó matematikus lesz pár hónap múlva. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit