Kenyérke javaslatára nyitom ezt a témát. Nagyon jónak tartottam az ötletét, hogy a konyhai és kenyérsütős eszközeinket bemutathatnánk egy külön fórumban.
Ki-ki a kedvenc formájú, márkájú, stb. edényét, háztartási gépét, eszközét mesélheti el, mutathatja meg. Esetleg, ha egy-egy új darabbal gazdagszik a háztartás, akkor annak is a jó/rossz tulajdonságait megoszthatjuk egymással.
A kerámialap gondolata egyre jobban tetszik! A cukor-dolog tényleg elég furán hangzik, és kíváncsi vagyok a miértre. Piroska, tudod?
Batka, az a ZeBlog, nagyon tetszik! Nagyon kellemes a hangvétele, és tényleg hasznos dolgok vannak benne. A teknőssztorin fetrengtem :o))))) Remélem, hűtőt, és mosógépet egyelőre nem kell vennünk, de ha igen, majd tájékozódom. :-)
Ez a cukor dolog felkeltette az érdeklődésemet. Hogyhogy azonnal kinyírja a kerámialapot? Mit csinál vele? Végül is, ha az ember elég ügyes, akkor minden félét mellé tud szórni a tűzhelyen, akár a cukrot is
Most olvasgatom itt a tűzhelyes hozzászólásokat. Nekem régen gáztűzhelyem volt, most Pelgrim van kerámialapos villanysütővel. Imádom. Minden jól szabályozható, időzíthető a sütő. A sütő 50 és 250 között dolgozik. Az egyetlen dolog, amiről a többiek szerintem még nem írtak az a cukor. A kerámialapot egyetlen dologgal lehet azonnal kinyírni, az a ráolvadó cukor. Ezt kell elkerülni. Minden mást kihűlt állapotban kell letakarítani, de ezt azonnal.
Nincs hozzá 8 kivehető forma. Amikor írtam biztosan fáradt lehettem és elnéztem két sort, már jeleztem Margitkának javítás ügyben.Meg is történt .Ezt a gépet én örököltem nem tudom lehet e még ilyet kapni.
"mióta megvan Kisnyúl" Majd ha itt is lesznek batkamanók, én sem érek majd rá ennyire.
Tudom, hogy a házépítésnél minden krajcárt meg kell fogni, és biztos, hogy túllépitek majd a költségvetést, de ma már sok 0%-os hitel is van, ill. bizonyos alapvető dolgokra talán érdemes félretenni, hogy ha megtaláljátok az ideálisat, rögtön le tudjatok rá csapni. Ismered maestro és ágicza építkezős blogját? Szerintem jó tippeket adnak, hogy mit lehet ideiglenesre hagyni, és ezzel pénzt spórolni, és mit érdemes megcsinálni véglegesre, stb. ZeBlog
Egy csomó embernek egyébként bejön a villanysütő-gáz főzőlap kombó, de én egyáltalán nem is akartam gázt (lehetett volna), mert szerintem veszélyes és eleszi az oxigént. De a szomszédom pl. azt állítja, nem konyha a konyha tűz nélkül. Szóval nem baj, ha ráérsz a döntéssel, van min morfondírozni - a lényeg, hogy mérd fel a saját igényeiteket. Akárhogy is lesz, sok sikert! Ha esetleg még van kérdésed, tedd fel bátran, a hűtőmről is szívesen beszélek (no frost a tuti!) meg a mosógépemről de csak mert mosogatógépem nincs.
Batka, naggggyon köszönöm a kimerítő tájékoztatást, sokmindent leírtál, és sok időt spóroltál nekem! Én is úgy szoktam, hogy több boltba elmegyek, és általában sikerül kifogni egy-egy igazán tájékozott eladót, viszont mióta megvan Kisnyúl ez már nem olyan egyszerű. :-) Ígéretet kaptam, hogy ha veszünk házat, veszünk egy szuper tűzhelyet. Egyelőre még a ház ára miatt eléggé kérdéses a dolog, viszont szeretnék felkészülni, ha mégis OK. Természetesen jelentkezem, ha van konkrétum, addig is olvasgatlak Titeket. :-)
Téged is üdvözöllek az oldalon, örülök, hogy a korábbi nézelődés után, most jelentkeztél is.
Jégkásának van ilyen gépe (Severin), amit kérdeztél. A gépismertetőknél elolvastam a leírást, ott az szerepel, hogy "nyolc különböző sütőforma". Mivel a gépnek 8 programja van, gondolom a fordítás hibája ez a furcsa kifejezés és a programok számára vonatkozik. Majd Jégkása is biztos segít.
A DeLonghi kenyérsütőt nem ismerem, erről sajnos nem tudok írni semmit.
Gyere és kérdezzél bátran, szívesen segít mindenki. Majd mesélj, ha eldöntötted, hogy milyen gépet veszel és természetesen utána is szívesen olvasnám a sütős beszámolóidat is, üdv, Margit
Én még nem vettem új tűzhelyet, egyelőre még várat magára a dolog. Kíváncsi vagyok, hogy milyt veszel majd és hogy válik be, majd mesélj róla légyszíves, üdv, Margit
De, egy valami mégis eszembe jutott: az elején tök nehéz volt megszokni, hogy szerintem nem logikus sorrendben vannak rajta a gombok! Az ember azt hinné, hogy balról (jobbra), elölről (hátulra), de nem! Hanem hátsó, első, első, hátsó. Szerintem logikusabb lett volna, ha első, hátsó, hátsó, első. Onnan maradt meg bennem, hogy felhívtak pár hónappal a vásárlás után, hogy elégedett voltam-e vásárláskor (onnan van a hiper-szuper hűtőm is), és mondtam, hogy igen, de sajnos nincs több helyem, hogy más háztartási készüléket is beszerezzek, ill. hogy szóljanak az Electroluxnak, hogy elrontották a "gombkiosztást". Biztos azt hitték, viccelek, mert az Electrolux azóta sem jelentkezett.
Amit külön nagyon szeretek benne, az a képen is látható elektronyos óra és időzítő. A konyhában nincs szabad falfelület órának, és legalább nem tiktakol hangosan semmi. Beállíthatod, hogy kikapcsoljon a sütő, de én általában csak csipogtatom bizonyos idő elteltével - azelőtt volt, hogy a szagra mentem ki a konyhába, mert úgy belemerültem valami másba.... És egyáltalán nem melegszik át a sütőajtó, szóval gyerekbiztos. Más jó (vagy rossz) tulajdonsága most nem jut eszembe :-) Állítólag még jók a Pelgrimek, meg nyomul a Gorenje is.
Szia! Én sem tudtam SEMMIT a kerámialapról, mielőtt megvettem. Sosem használtam, csak tudtam, hogy létezik. De az egyik helyi Euronicsban nagyon felkészült értékesítők dolgoznak, és kikérdeztem egy bácsit, hogy ez inkább a gázra vagy inkább villanyra hajaz.
Ő meg elmondta, hogy (majdnem) olyan gyorsan melegít, és ugyanúgy szabályozható, mint a gáz, de villanyárammal működik. És tény: nagyon hamar reagál a fokozatváltásra. A hatékonyságáról pedig annyit, hogy a rizst pl. forrás után 1-es alatti fokozatra kapcsolom vissza (a 12-ből), de egy nagy adag babgulyással ugyanez a helyzet: kettes-hármas fokozatra vissza lehet tenni, hogy csendesen rotyogjon akár órákon át (nincs kuktám). Ki-be kapcsol, úgy szabályozza magát, szóval nem folyton fűt, hanem termosztáttal érzékeli, amit beállítottam neki (a sütő is!!). Én üvegfedelű edényeket használok, ezekben látni, mennyire forr vagy nem. Előny, ha egyenes az edény alja, érezhetően gyorsabban melegszik.
A kerámialapon négy edénynek van hely, és szerintem nagyon jó méretűek, az egyik főzőzóna dupla, vagyis nagyon kicsi (kávéfőző ibrik) és nagyon nagy edény (töltött káposzta) is rámehet.
Vicces, amikor működik: piros lesz az edény alatt a kör, és amikor 60 foknál melegebb, kigyullad egy kis piros lámpa is. Könnyű félrehúzni az edényt. Ez a fajta tűzhely 50 cm széles, de vannak hatvan centisek is. Szerintem szép a dizájn is.
Tisztítani pofonegyszerű, sima mosogatószeres szivaccsal megy (van hozzá spéci tisztítószer aranyárban, no, abból nekem még mindig megvan az egész flakon, kivéve az egyetlen próbatisztításkor elhasznált mennyiséget), az egyetlen trükk, hogy főzés ELŐTT kell letisztítani. Ha vmi mégis ráég, van hozzá egy penge, amivel le lehet kaparni, utána lásd a mosogatószeres szivacs részt.
A kerámialap maga nem üveg, hanem ún. ceran, szóval ha vmi ráesik, nemigen lesz baja. Az enyém két és negyed éves, és egy karcolás vagy folt sincs rajta. Szóval imádom!
Az enyém sütőjének fokbeosztása 0-250 fok (sztem ezt minden mai villanysütő tudja - onnan látni, hogy megnézed, mi van a sütőkapcsolóra írva), ami azt jelenti, hogy ha légkeverésre állítod (amivel kb. 20%-kal alacsonyabb hőfokot kell beállítani), kb. 280-300 fokig is felmelegszik (pitasütéshez kell!), és erre még rá lehet küldeni a grillt. Én egyébként lusta vagyok váltogatni a sütési módokat egy sütésen belül, miközben egy valamit sütök, mert sima légkeveréssel is szépen rápirul a pizzára a sajt negyed óra alatt. Keleszteni - a fűtetlen konyha miatt - a sütőben kelesztek, kb. 30-50 fokon, tehát alacsony hőfokot is tud (majd nyáron kipróbálom aszalásra is). Nincs hangja, kiv. a légkeveréses sütést, amikor enyhén búg a ventilátor.
A légkeverésnek még előnye, hogy egyszerre három tepsi is belemehet egymás fölé, de pl. sütit fokhagymással még véletlenül se próbálj (én próbáltam, vesztemre...). A kelt tészták kivételével mindent így sütök, így a hivatalos fogyasztása 0,9 kWh, ezt be lehet szorozni az áram árával, és kijön, mennyibe kerül egy óra sütés. Alsó-felső sütésen, mint írtam, kétszer annyit fogyaszt.
Ennél már csak egy jobb lehet: az indukciós főzőlap, ami speckó, mágnesezhető edénykészletet igényel, de az eszement drága. Illetve a katalitikus tisztítófelületű sütő, ami szintén jár némi felárral (időnként leégetheted a rásült koszt a sütőfalról, és kevesebb a gond a tisztításával.) A Boschokat én ehhez képest drágállottam, Mielére pedig nem volt pénzem.
Ha megtetszik ez vagy vmi hasonló, próbáld meg letölteni vhonnan a haszn. utasítását, abból sokat lehet tanulni (teljesítmény, hogyan kell bánni vele, hogyan kell bekötni stb.), és könnyebb lesz a döntés.
Kösziköszi ilyen véleményeket szeretnék. :-) Az elképzelésem Batka szupercsodájához hasonlít, azt viszont még nem döntöttem el, hogy gáz, vagy kerámialapos legyen. Nem tudok semmit a kerámialapról, a villany főzőlapot viszont utálom.
Úgy hallottam, hogy a légkeverés az egy jó dolog, meg szeretném, ha elég nagy teljesítményű lenne a sütő része, mert pl. a mostanival sokszor csak kiszárítom a dolgokat, de nem tudom megpirítani. Melyik az az adat, ami arra utal, hogy 200fok fölötti hő van a sütőtérben? És, ha már beruház az ember, mekkora az a minimum Cfok, amit tudjon a sütő? Itt arra gondolok, hogy pl. a mostani max. 180 Cfok, amit csúcsidőben sokszor bizti nem ér el.
Én elolvastam az enyém haszn. utasítását töviről hegyire, és elég egyértelműen kiderült, hogy a villanysütő nemigen növelheti a villanyszámlát, mert a teljesítmény nagy része a lapokhoz megy: a sütő teljesítménye nem egészen 2000 watt (légkeverésen fele ennyi energiát vesz fel, kb. 0,9 kWh-t), míg a főzőfelület összteljesítménye majdnem 6000 watt....
Pedig itt egy bazi nagy kép Ía href="http://www.lurch.hu/cegunkrol.php"> cégünkről és itt nézd a Pâtisserie termékeket ha arra rákattintasz, 404-es hiba :-) de van nekik boltjuk is, talán valamelyik Bercsényi utcában, mintha azt mondta volna egyszer valaki. Egy telefont talán megér!
Batka, köszönöm, megnézem. Bár a honlapjukon nem találtam ezt a listában, de lehet nincs fent vagy vaksi vagyok :o)
Nekünk Bosch sütőnk van, felül gáz, alul villany. Nagyjából mindent tud a sütő (alul, felül, alul-felül, légkeverés grillel, légkeverés alulsütéssel....), forgónyárs nincs benne (de erre azt olvastam egy fórumon, hogy a grill + légkeverés helyettesíti ezt a funkciót). Mi szeretjük, bár kicsit egyszerűbb is elég lett volna, ez már túl sokat tud. A légkeverés nagyon jó, meg a grill is! Fogyasztásra remek, ez is "A" kategóriás. Pedig anyum hogy félt, hogy megugrik a számla :o) Ilyen:
Szilikonos fogókesztyű biztos van: www.lurch.hu (Bp., cím a website-on), talán még Kátay, talán még www.soregi.hu
Nyúl, milyen tűzhelyet szeretnél, gázt vagy villanyt vagy kombit? Számít-e, hogy néz ki (szín, dizájn)? Milyen széles legyen? Öntisztítós sütővel vagy snassz változat?
Nekem Electrolux van, fent kerámialapos (villany), lent villany. Nagyon jól szabályozható mindkét része, a kerámialap szerintem egyesíti a villany- és gáztűzhelyek előnyeit. A sütőn van kiolvasztás, légkeveréses sütés, külön alsó, külön felső, alsó-felső, grill, forgónyárs nincs (nem kellett). Az enyém nem beépített. "A" kategóriás, és nincs gázszámlám, csak villany, de egyáltalán nem tartom soknak. Mindig is utáltam a gáztűzhelyeket és a villanytűzhelyeket is, előbbit tisztítani (gázrózsa, sütőrész) és a sütő nagyjából szabályozhatatlan volt (a mostaniak talán jobbak), a villany meg lassan melegszik fel és sok áramot fogyaszt.
Most regisztráltam, de már régóta nézelődöm erre... Nagyon tetszik minden: a képek, a receptek, a segítő szándék.
Kenyérsütő gépet szeretnék venni, már nagyjából szét is néztem, milyenek vannak a piacon. Egy valami azonban nem világos nekem abból, amit az itteni leírásokban olvastam: Severin BM 3982 "nyolc kivehető sütőforma" ? Milyen sütőforma van hozzá? Vagy félreértek vmit?
Jah, és találtam egy DeLonghi kenyérsütőt, ismeritek? Van valakinek tapasztalata vele?
És még egy kérdés, melegében: szilikonos fogókesztyűt hol lehet kapni Magyarországon?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit