Hát, lányok, ha most agyon ütöttök se tudnám megmondani, hogy mennyi vizet tettem a pita tésztába, de ha jól gondolnám mostani eszemmel, azért fél liternél kevesebb mehetett a 25 dkg liszthez. Na majd ha legközelebb csinálom, felírom!
Wildrain, a kefir mennyisége nem feltétlenül egy az egyben számolható át víz- vagy tejmennyiségre.
Margit, én már régen csináltam pitát, és ha megnézed, úgy is szól a recept, hogy egy kiló finomliszthez legalább fél liter víz. Szokimoki viszont azt írta, hogy megfelezte, és nem tett bele több vizet, innen gondoltam, hogy az úgy jó - persze arra nem emlékszem, hogy mennyire lágy tésztát kapott, csak arra, hogy a végeredmény jól sikerült neki. Azt már tudod, hogy én ilyenekben nemigen szoktam méricskélni, szóval biztos igazad van.
ILDI, amikor végleg elhallgat a gép (mármint a kavarás), akkor kell kivenni a lapátot.
Azzal sajnos nem tudom vígasztalni magam, hogy jaj de jó volt múlt héten a hegyek között. Legszívesebben visszamennék oda hűsülni és gyönyörködni a hegyekben, tájakban. Na de be is fejezem, mert ettől nem lesz itt hűvösebb. Üdv.Julika
Ildiko! Csak megerősíteni tudom, amit Szokimoki és Limara írt.
Én most folytam be az ajtón, kicsit összeszedem magam, aztán még mennünk kell. Elviselhetetlen a hőség , alig várom, hogy valami kis változás jöjjön. Hiába böngészem azonban a meteorológiai radarokat, felhőtérképeket és előrejelzéseket, ettől semmivel nem jön hamarabb a hidegfront.
További szép napot kívánok és igyatok sok ásványvizet vagy teát üdv, Margit
Ildikó! A lapátot nem közvetlenül a sütés előtt, hanem a második, vagy inkább úgy mondom az utolsó dagasztás után vesszük ki rögtön. Én általában a tésztát is kikapom gyorsan, kézzel ellapítom egy kicsit, és feltekerve teszem vissza a gépbe, amit persze nem állítok le. Így egy kicsit nekem szebb az állaga, kissé foszlósabb lesz.
Visszatérve a tésztára: Margit receptjében is a víz és a kefír együtt 2.7 dl-t tesz ki, ahogy az általam tegnap "megvalósított" receptben is, csak én több lisztet használtam 10 dkg-mal.
Margit: köszönöm, szerintem ha megjöttem a munkából hozzálátok a receptednek. Ha a 40 dkg BL 80-as lisztet rétesliszt+finomliszt kombóval akarom helyettesíteni, akkor milyen arányt használjak? Csak azért kérdem, mert a 80-asért a város másik felébe kellene mennem, ahhoz meg nincs kedvem ilyen dögmelegben, biciklin...
Ja, a hőfokban pedig nyertem, mert tegnap nálunk a lakásban 32 fok volt. Most 29 van, és ez hűvösnek számít... :)
Margit, azt hiszem talan sikerulni fog a malmokkal egykis lehulest odakuldeni.
Nelly, melyik ordotott jobban tegnap?-a szamar v. a zeneszek.Bekene szerezned egy sospuskat.Ez nem bant senkit, csak oltarira csip ha eltalalja az uloparnajukat.Akkor mindenki csondbe marad.Tundibundi: Mielobbi javulast az egesz csaladnak!
Margit, lenne egy kerdesem.Ti irtatok hogy a lapatot kiveszitek sutes elott. Ha en ezt megcsinalnam a megkelt kenyer nemfog osszeesni mivel kiveszem az ustbol.Ez maskent nem sikerul nem megy?
En is nagyon szeretem a tepsis dolgokat.Ha nincs sok idom v. lusta" /faradt !/ vagyok akkor en is igy szoktam kesziteni a dolgokat Neha meg a porkoltet is.
Hozom a képeket, köszönöm mindenkinek, aki küldött.
Kartika mákos kalácsa, amit ebben a nagy melegben sütött, nagyon szép lett:
Limara még tegnap küldte a képeket, de nem mind érkezett meg, így ma hoztam ezeket is.
Nagyon szép lett minden, gratulálok! A nutellás kalács olyan sikeres volt, hogy már nem volt idő lefényképezni készen
Örülök, hogy Bezsa pelyhes kenyere is ilyen szép lett, gratulálok:
Ildikonak sikerült kivárni a meccsek szünetét , így megkaptam az Ő képeit is:
Gratulálok Ildiko, nagyon guszta lett minden.
Kaptam még a kertesbe is szép képeket, de ezeket már csak holnap teszem fel, mert kicsit elszaladt az idő. Szép napot holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Egyfolytában töröm a fejemet, hogy lehet a 2,5 dl folyadéktól az 50 dkg lisztből készült tészta lágy Lehet, hogy a finom liszt ennyire kevés folyadékot vesz fel? Ebből csináltad a pitát? Csak sima lisztből én még nem sütöttem, ezért kérdezlek.
Köszönöm mindenkinek a segítségét Wildrainnek, akit sok szeretettel üdvözlök közöttünk.
Wildrain! Hát a tészta valóban elég érdekes állagú a képen, nagyon híg. Nekem fura, mert 50 dkg liszthez (gondolom ennyit akartál írni) kb 3,3 dl folyadékot szoktam tenni, neked meg a 2,7 dl (+ az apróságok)-tól lett ilyen híg. A recept szerinti cukor elég egy ekkora kenyérhez, az élesztőt nem tudom, mert sosem használok porélesztőt. Már beszéltetek róla, ezért túl sokat nem is akarok írni ezzel kapcsolatban, csak annyit, hogy nekem megbízhatóbbnak tűnik a friss élesztő minősége, mint a nagyon sok féle és különböző erősségű porélesztőknek. A lisztekkel kapcsolatban olvashatsz a kezdőknek szóló összefoglalóban is, és az előző hozzászólásomban is éppen a BL 80-as szóba került. A kenyérliszt jó, valószínűleg a kipróbált recepttel lehetett valami probléma, ha nem jól sikerült belőle a kenyér. Érdemes ezzel kísérletezni, ha be tudod szerezni.
Látom azóta megtaláltad az alapreceptnek is nevezhető fehér kenyér receptemet. Azt javasolnám, hogy a beírt recepted módosítása helyett, inkább ezt próbáld ki, legfeljebb a megadott folyadékból egy kicsit tartsál vissza és a dagasztás közben tegyél még a tésztához, ha szükségesnek látod. Remélem ez sikeres lesz. Sokan kipróbálták már és a legtöbb visszajelzés pozitív volt.
Sok sikert kívánok és várom további jelentkezésedet, üdv, Margit
Fantasztikus volt a mai, illetve már tegnapi nap, nagyon örülök a beszélgetéseknek, a segítségeteket pedig köszönöm szépen.
Megpróbálok válaszolgatni, ha valamit kifelejtenék, akkor szóljatok rám, mert bevallom már kezdek fáradni egy kicsit :-))
Bezsa! A képet hozom, ahogy odajutok, én már láttam :-)) A dagasztásból elég lehet a 10 perc is, legalább az egyikből. Ha szépen összeáll a tészta az elsőnél, akkor nem kell még egyszer rákapcsolni, de ha az első dagasztásnál kellett a 20 perc, akkor a másodiknál megspórolhatod, ha a tészta állaga megfelelő lett. Csak érdekességként mesélem, hogy a Pana egész másképp dagaszt, mint a többi gép, ebben 2x10 perc a tészta programban a dagasztás és nem is kell ennél több.
Gabo! Örülök a lekvár sikerének, én ma málnát tettem el. Ehhez egy kicsi zseléfixet tettem - legjobb meggyőződésem dacára - mert rettentő híg volt. A panel melegéhez nem is tudok hozzászólni, borzasztó lehet.
Masala! A BL 80-as liszt csak úgy egyszerűen jó. Nem kell vele semmit variálni, megbízhatóan működik, magasabb a sikértartalma, mint a többinek. A rétes+finomlisztből úgyanúgy lehet jó kenyeret és kalácsot sütni, de ezeket én a különböző dolgokhoz külnöböző arányban szoktam keverni, hogy az elkpzelésem szerinti állagot kapjam. Én egy malomban veszem a BL 80-ast, és bizony én is 20 vagy 30 kg-ot szoktam egyszerre venni, hogy egy darabig ne legyen probléma a beszerzése. A malom nincs is messze, csak a nyitvatartási ideje nem túl szerencsés nekem.
Nelly! Itt is megírom, hogy a skálázó szamáron nagyon jót nevettem, csuda aranyos dolgokat tudsz írni Ma megint egy ugyanilyen kalácsot sütöttem, finom lett, a gyerekem már tesztelte
Julika! Kép nem készült a kalácsodról? Borzasztó lehet nálatok is a meleg. Gondolj vissza a hegyek közötti friss levegőre és próbáld vígasztalni magad egy kicsit!
Batka! Gép, gép és még gép Én sem kapcsolom be a sütőt. Ilyenkor jövök rá, hogy milyen klasszakat lehet ebben is sütni. A dagasztólapátot én is azonnal visszateszem a gépbe az üst mosgatása után, kivéve ha elfelejtem A sütéshez én is ki szoktam venni, mert nekem a kenyér jön ki nehezebben a gépből, ha benne marad a sütés idejére a lapát is.
Tündi! Jobbulást kívánok neked is, a kicsinek, pedig, hogy minél hamarabb kibújjon a foga. Nehéz lehet, hogy nem akar semmi folyadékot elfogadni ebben a melegben, pedig nagyon hasznos lenne. Próbálkozzál vele sűrűbben, előbb-utóbb biztos sikerülni fog egy kis vízzel megitatni és ha rájön, hogy ettől mindjárt kevésbé szomjas, akkor már nyert ügyed lesz. Addig meg sok türelmet kívánok.
Kartika! A kalácsod képét hozom rövidesen, nagyon szép lett, de csodálom, hogy ebben a hőségben Te is a sütőben sütöttél.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek és egy kicsit kisebb hőséget, mint ma volt. Ha holnapra még, nem de utána állítólag már jön egy kis felfrissülés. Úgy legyen!! Üdv, Margit
Kész a kalácsom, ömlik rólam a viz, nincs egy szem levegő sem. (panel, 4 emelet, most ontja a nappal beszivott meleget, egész nap süt minket, reggeltől)
Megyek feküdni, hosszú a nap nagyon.
Hétvégén raktam el egy kis epret, egy kis megy dzsemet. Volt fehérjém, csináltam a megszokott mandulás kekeszet belőle, amit mindenki nagyon szeret.
Látom sok mindent történt a hétvégén. Tündibündinek és minden betegnek jobbulást kivánok! A meleg ellenére látom, azért mindenki tevékenykedett!
Jó éjt Neked is Tundibundi! És gyógyulj meg minél hamarabb, mert a gyerkőcöknek egészséges anyucira van szükségük! Tudod, mi adjuk nekik az erőt, egészséget, csak épp nem a hadseregben vagyunk! Szió! Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit