Ildikó,Te csuda nő vagy, Én görcsösen koncentrálok,hogy a hozzávalókat a megfelelő sorrendben tegyem a gépbe, Te meg kísérletezni akarsz.Még,hogy Neked nem megy a sütés!Hahaha.....
A Mikulást csak akkor küld,ha fotogén pasi!-és bírja a hőséget.
Tegnap nézegettem képeket a Neten, és háttérképnek feltettem egy csodás TÉLI tájat.
Batka! Hát én már annyi mindent sütöttem azóta! De szerintem ez a pita tészta pont jó. lehet, hogy egy kicsit lágyabb mint egy kenyértészta, de aztán annyi lisztbe kell forgatni a tésztát formázás közben, hogy ezt teljesen elfelejtettem. Azért nem mondanám, hogy ostoros rétes lágyságú a tészta, mert arra emlékeznék. Na az egy igazi lágy tészta. Én így emlékszem, de nemsokára megcsinálom, és jobban megjegyzem. Emlékszem, mostmár, hogy beszélgettünk róla amikor csináltam, akkor még jobban emlékeztem, hiszen akkor csináltam.Tehát, amit akkor írtam, az bizti úgy volt igaz.
Superkeri! Örülök, hogy jó ötletet adtam. Nekem még ez életem első magvas kenyere, de ahogy olvastalak, már bánom, hogy a kenyér tetejére nem szórtam, csak a belsejébe tettem. Még tervezek napraforgó magot is venni, szerintem tökmaggal bizti finom. Ajánlottak még tegnap a bio boltban magkeveréket is, de azt nem mertem megvenni, mert nem tudom, hogy milyen íze lehet ennek a sok magnak együtt. Nekünk egyenlőre még a tökmagos kenyér is új!
Sziasztok, szép hűvös estét mindenkinek! Szokimoki
Sziasztok! Én is csatlakozom az előttem szólóhoz. Nekem is feljön az üst tetejéig a kenyérke. Igaz, hogy nálunk nem nyerő a teljes kiörlésű liszt, így csak kenyérlisztből szabad sütnöm, de nekem ez is megfelel. A sütik pedig tényleg gyönyörűek, én is gratulálok a kis ügyeseknek. Nem is rossz ötlet a kenyér tekerés. na jött valaki, majd folytatom. nelly
Sziasztok! én fél kg lisztből sütöm rendszeresen a kenyereimet és nekem mindig feljön az edény tetejére állóban, sőt néha attól félek hogy kijön, néha pedig a tete előtt áll le. Ez attól függ milyen kenyeret sütök.
Ma megnéztem, most a lakásban 36 fokon áll a hömérő, de szerintem azért nem megy tovább mert nem mér tovább. Ilyen meleg még soha nem volt. Minden ablak ami létezik nyitva van!
Superkeri ! Nem semmi vagy, ennyi mindent sütni ebben a nagy melegben ! Nem csodálkozom, hogy mindenhonnan folyik... hiszen én ma nem sütöttem, de a 32 fokos kisszobámba emenni sem semmi. Éppen azon gondolkozom, hogy ki kellene költözni éjszakára a hűvösebb 30 fokos szobába. Üdv.Julika
Na most aztán ott is veríték folyik, ahol sosem szokott. De mégis "mindhalálig" Csavart kenyér!! Nagyon szupi! A kimaradt tésztából-- ne ájuljatok el:párom kérése ebben a hőségben---tojásos kosárkák lettek. Már több alkalommal készült, egyre sikeresebb, mármint kinézetre is. A hősiességért a jutalom: nagy adag málnás-joghurtos jégkása! Nagyon fincsi e pirított tökmag a kenyér tetejéről.
Engedjetek meg hogy eloszor is megkoszonjem segitsegeteket-tanacsaitpkat.Szokimoki, Limara, Margit es Batka.Milyen hulyeseg hogy nem en magam jottem ra mikor kell kivenni a lapatokat! Most majd odafigyelek jobban a gep morgasara.Gondolkodtam en hulye hogyha egyszer megkelt a kenyer es megbojgatod a lapatok vegett akkor ugy fog kinezni mint egy hetvegi lufi amit megsutottel.
Batka: a fotok elmentek csak adj szegeny Margitnak idot ebben a melegtekben ott.Kuldtem neked-nektek meg Mikulast is. Azt hiszem Ti meg sohasem kaptatok nyari mikulast NO most ott lesz.hihihi
Nemtudom lesz-e eleg idom hetvegen de ha igen akkor kikiserletezek egy uj kalacsat.Ez inkabb latvanyos lenne HA... sikerul/fog?/ Uj fantazia nevet is adtam a meg nemletezo-nek. NET kalacs hogy miert na..... mert HA... sikerulni fog egy szines digitalis kabel ill. masneven Net/kabel/ kalacs lesz.
Azt is majd ha sikerul kulalakra , utana hogy "EHETO-e/izre/ Most biztosan oltarira nevettek!!! Naaaa, mi ez mar megint. Igazatok is van de hat proba szerencse.Ha nem akkor NE csodalkozzatok el vasarnap ejszaka ha egy furcsa dolgot lattok az egen ropkodni! hihihi
Wildrain! A videót még nem láttam, de a leírásokból sejtem, hogy milyen lehetett a tészta. Azt írtam, hogy valamennyi folyadékot tartsál vissza, majd a dagsztásnál pótolod, ha szükséges. Ez azt jelenti, hogy kiméred a vizet és mondjuk 0,5 dl-t nem teszel bele az összekészítéskor az üstbe. Dagasztás közben ebből öntesz még hozzá, ha szükséges és ami végleg megmarad, azt megnézed és levonod a receptből. Legközelebb már nem kell méricskélni, hanem már pontosan tudod, hogy előzőleg mennyit tettél a kenyérbe. Hogy mitől lágyult el a tésztád, ez igen érdekes kérdés. A meleg - ebből pedig most bőven van - elég fura dolgokat művel a kelttésztával, többek között ennek az ellágyulásnak is esetleg lehet okozója. Ha ment a gépedben a fűtés, akkor majdnem biztos vagyok benne, hogy egyszerűen egy kicsit túlmelegedett. Néhány nap múlva, ha bejön a hűvösebb, akkor példaértékübb sütéseket lehet produkálni, mint most. (Akár a kelés lelassulása/elmaradása is lehet attól, hogy túl meleg volt a tészta, ugyanis az élesztő nem csak a hideget nem szereti, hanem a túl meleget sem.) Kíváncsi vagyok, hogy sikerült a kenyered, majd mesélj róla!
Batka! A pitával kapcsolatban nem kételyeim voltak , csak érdeklődtem, hogy esetleg a finomliszt folyadékfelvétele ennyivel gyengébb, mint a többi liszté? Nem sütöttem még csak abból, így nem ismerem ezt a tulajdonságát.
Igaz, de hát ez kenyér! A dédim még úgy csinálta a teknőben, hogy liszt, víz, ezt erjedni hagyta, aztán másnap még víz, só és dagasztás. Ehhez képest minden más csak ízfokozó Közben az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy egy sütős kenyérrel jobban járnál, azok egész terjedelmükben egyenletesen likacsosak, nem olyan alul sűrűbbek, mint a gépi. Vagy akár a régi receptedből kiindulva is kísérletezhetnél, egy kicsit több ez, egy kicsit kevesebb az, hátha.
Úgy értettem, hogy az előző, már bejáratott recept működött úgy. Csak azt szeretném lecserélni, mert nem voltam teljesen megelégedve vele. Az lehet, hogy a nagyon sok cukortól kelt annyira, mert 2 ek-t raktam bele, míg ebben a Margit-féle receptbe csak 1 kanál való, az is kicsi...
Hehe, te akkor valami különleges élesztőkombóval dolgozol - az előzőről egyébként nem azt írtad, hogy nem lett kenyér formája? Mondjuk tény, én nem sütök fehér kenyeret, és jobban szeretem, ha a kenyérben tészta van, és nem lyuk úgyhogy csak pofázok bele a vakvilágba A lényeg, majdnem tök mindegy, mi a recept, a tészta állaga legyen jó a dagasztások végére.
De, én azt várom, hogy feljebb jöjjön akár a széléig is. Az előző recepttel fél kiló lisztből simán feljött addig, sőt néha még ki is fordult a teteje. Nekem egyébként a végső célom egy nagyon könnyű, lágy, hófehér minél nagyobb lyukakkal. (Azt már kalácsnak hívják, ugye?)
Egyébként nem csüggedek amíg van tippem, hogy mi lehet a gond... ha már tanácstalan leszek, akkor fog elmenni tőle a kedvem. :)
Hohó, azt ugye nem várod, hogy ennyi lisztből feljebb jön, mint az üst fele? Nekem fél kiló lisztből max. a kétharmadáig jön fel (egylapátos gépem van és csak felesben sütök tk-fehér lisztből, tehát relatíve tömör kenyereket eszünk; kb. 70-75 deka liszttel lehet megtölteni, kalácsból 50-nel). Nálam a sacc per kábé azért alakult ki, mert eleinte robottal meg kézzel dagasztottam a kenyeret, és ott éreztem, miből mennyit kell hozzátenni, és úgyis mindig van különbség akár két eresztés liszt között is. Annyit én is észrevettem, hogy a krumplis kenyerek a második dagasztásra, amikorra a gépem bemelegszik, ellágyulnak, tehát eleve annyival keményebbre dagasztatom őket az első körben. Meg hát a gépnek is lelke van De tényleg, szerintem sokkal könnyebb egy kelt péksüteményt vagy kalácsot reprodukálni, mint egy kenyeret. Addig kell hozzátenni a lisztet/folyadékot, amíg már jó lesz (ennek kritériumait lásd az előző hsz-ban). Fel a fejjel, előbb-utóbb menni fog, a múltkoriból is ehetőt gyártottatok nem?
Batka: sajna nem tudom megmondani, hogy mennyi volt hátra a dagasztásból. Az első dagasztásnál megnéztem, szép gombóc volt (szerintem olyannak kell lennie). Utána volt egy kis csend, aztán elkezdte megint dagasztani. Pár perce már ment, amikor ránéztem, és láttam, hogy nyúlik az egész, fel volt ragadva a falra, és tekerte a közepét, úgy nézett ki, mint egy fordított tornádó. Beletettem egy kanál lisztet, levideóztam, megvártam amíg eldolgozza, és beletettem mégegy kanállal. Ezek után elég jól nézett ki, kb. 5 perc múlva ránéztem és megint nyúlott-ragadt, de már nem annyira, úgyhogy nem nyúltam hozzá. Most fél óra van hátra a kelésből, és kb. 1/3-át, felét érte el az edénynek.
A kefir 150g-os Danone volt. Finomlisztet Sikér márkájút, Réteslisztet Bácskait használtam. És mindent tökéletes pontossággal mérek, mert nem akarok abba a hibába beleesni, hogy egy saccperkábé után eltalálom tökéletesen a dolgot, és soha nem tudom megismételni. Mindent felírok, hogy újra ugyanolyat tudjak csinálni.
Szokimoki, arra biztosan emlékszem, hogy azt mondtad, felezted az adagot, és nem tettél bele több vizet, ugyanis direkt rákérdeztem, mert én úgy emlékeztem, én többet raktam bele annak idején - hogy hozzá tudjuk tenni a receptleíráshoz. Most már csak azt kellene tudnunk, hogy a tésztád milyen lett, a szokásos gépi kenyértészta keménységű, sütős kenyértészta keménységű, vagy mint az ostoros rétes, vagy mint egy lágyabb kalácstészta. Szóval mihez tudnád hasonlítani?
Wildrain, szerintem egyszerűbb, ha elsőre nem rakod bele az összes folyadékot, ez tényleg hígabb a szükségesnél. Itt még mennyi volt hátra a dagasztásból? Mennyi ideje kel, hogy azt gondolod, nem kel? Nálam általában legalább fél óra, mire látszik valami. Azt már csak érdeklődésből kérdem, hogy 175 gramm kefir 1,3 dl? Én kenyeret nem méricskélős alapon sütök, úgyhogy azt csak más tudja megmondani, hogy ez az arány jó-e (de mivel Margit receptje, gondolom, hogy jó), de állítólag ez az alaprecept mindenkinek beválik. Ha láttál már lágy kalácstésztát, úgy kell kinéznie. Rugalmas gombócka, ami nem tapad ki az edény falára, nem vet szálakat. Még a liszt minőségével is lehet probléma. Ha a tiédből több liszt kell (vagyis kevesebb folyadékot vesz fel), akkor úgy kell csinálnod.
Ha ilyen nyúlós, akkor liszt kell bele, ugye? Mert raktam bele, eldolgozta, utána megint raktam bele (1-1 púpos evőkanállal), és újra csak ilyen nyúlós lett. Ennyire el kell térni az eredeti recepttől??
Szokimoki! De jó ötletet adtál, most kel a Francia rozsos kenyér tésztája, én is csavarttá formázom és bőven megszórom tökmaggal. Már régóta van itthon mag, de mindig elfelejtettem használni belőle. Az új szilikonformába teszem a kenyeret, a kimaradó tésztából pedig csavart zsemlét sütök muffinban.
Jó hűsölést , készítsetek jégkását--sokgyümivel, nagyon jól üdít!! Üdv. Superkeri
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit