Csak elolvastam a receptet és a Te tapasztalatodat még egyszer. Akkor a hozzávalókon túl még az a lényeg, hogy Te csak egyszer főzöd fel és akkor a végén nem száraz dunsztba teszed, hanem dunsztolás közben forralod még 20 percig.
Viszont amit Batka írt 3-4-szer kell felfőzni, de semmilyen dunszt nem kell. Hát nem is tudom melyik az egyszerűbb. Várnám majd a válaszodat, emrt a felfőzéssel még úgyis ráérünk 10-14 nap múlva. Üdv.Julika
Nagyon szépen köszönöm a recepteket és a jó tanácsoakt. Holnap reggel áttanulmányozom és biztos hogy fogok befőttet készíteni. Igaz így első olvasásra elég bonyolultnak tűnik, de egy próbát megér.
Masala ! Kb. mennyi dióból szoktad csinálni a befőttet?Üdv.Julika
Köszi,hogy jelentkeztél.Nagyon örülök, hogy már itt tartotok!Ez most már csak jobb lehet.
Mielőtt kidobnád a sütődet,azért nézesd meg, hátha javítható. Nekem így mentették meg a porszívómat és a hajszárítómat is,pedig már a férjem lemondott róluk.
Képzeljétek! Tegnap este 8 óra óta nem volt láza a nagyfiamnak!
Biztos megijedt a vírusunk a klinikától! Mert ha még az éjszaka lett volna láz, akkor reggel a kilinikán kezdtünk volna.
Most jó sokszor kopogtatom az asztalt, hogy így is maradjon, nehogy korán örüljek!
Mindenkinek köszönöm a jó tanácsokat, és az együttérzést! Nagyon jól esett!
Elmesélem, hogy már megint milyen szerencsétlenség ért !
Ma mentünk az Anyukám szülinapjára, és gondoltam, hogy sütök 2 fajta süteményt. Ki is számoltam, hogy mire az egyik megsül, addigra a másik megkel és azt is süthetem. Betettem az első sütimet, és amikor már azt vártam, hogy megsüllt-e, látom, hogy ez bedöglött. Valószínüleg elromlott a hőfok szabályzó. Azt sem tudom mitévő legyek. Én nagyon sokat használom a sütőmet. Itt álltam két tepsi megkelt sütivel, és nagy szerencsémre itthon volt a szomszédasszonyom, és megkértem, hogy megsüthetem-e nála, és végül ott sült ki a két süti.
Hát most itt állok sütő nélkül.
Nem baj, ez legyen a legnagyobb gondom, a lényeg hogy a kisfiam jobban van!
Limara, nem is tudtam, hogy egyforma gépünk van! Igen, ugyanazt használom, nem dobtam ki...
Margit, nekem nem kell mondani, hogy az aszalt meggy milyen jó - magában vagy csokival (mint tudjuk, csokimán vagyok). Nálunk amúgy is ipari mennyiségben fogy, mert a mazsola nemkívánatos tárgy a konyhámban, és azt remekül helyettesíti, müzlibe, túrókrémbe, bármibe.
A zöld dióról én is azt olvastam, hogy meg kell szurkálni, és ahonnan az indexről vettem az egyik receptet, ott azt írták, szöggel kivert deszkán is lehet, mert akkor a diót kell markolászni, nem a szöget vagy hústűt vagy nem is tudom, mit. Persze attól még fog!
Nekem szorosnak tűnik valahogy az egész tészta, de lehet, hogy csak azért látom így, mert melegen lett emegvágva. Erre még megvárom Limara válaszát, de közben is gondolkozom, üdv, Margit
Margitom!-bocsi, nem akartalak froclizni en a tormaval csak olyan regiek ezek az emlekek meg gyerek voltam.A jo eg tudta pontosan es En sem hogy hogy is kell igazan. Megegyszer ne haragudj.Itt meg oltari meleg van, en inkabb ma este csak olvasgatlak bennetek aztan elrakom en is magamat holnapra.
Batka! Tudod mi jutott eszembe? Ha jól emlékszem, Te írtad le a Hausmeister HM 1000 tipusú gép leírását. Nekem is ilyen gépem van, nem lehet, hogy ez az "Összement" kenyér a gép hibája? Persze nem tudom, Te is ezt használod-e még? Üdv
Szokimoki, mi újság?Őszintén mondom, örülök,hogy a kórház mellett döntöttél/bocs, Klinika/.Hozzám sokan fordulnak kérdéssel,tanácsért vagy csak a véleményemet kérdezik és nehéz volt megállnom,hogy bele ne szóljak.4o fokos meleg, 4,5 éves gyerek,4napos láz, ez már nem kísérletezésre való.Ne érts félre, nem vagyok tudálékos, de több fiatal kolléganőm van, kevés főzési és gyerek gyakorlattal, aztán,ha nem értenek velem egyet,úgy csinálják, ahogy gondolják.Sosincs harag. Írd majd meg, mi történt veletek?
Sziasztok! Nekem is van aszalt áfonyám,olyan, mint amit Margit vett.Én a Corában vettem kb. ugyanannyiért.Egyszer vettem a Kaisers-ben aszem tavaly 1ooft.-ért ,de nem voltam elég élelmes és később már nem volt.Egyébként ezek csak 1odkg.-osak.
Majorkaj a zölddió befőtt nagyon különleges és nagyon finom.Én évek óta csinálom és osztogatom,ezért nekünk sosem elég. Amit Batka beírt a receptesbe a mindmegettés majdnem olyan, ahogy én is csinálom.
Nekem a két ek. ecet helyett 2x4ek. van, és nincs benne rum.Ami fontos,hogy nem kell 3x-4x felfőzni, csak egyszer.A szirupban hagyod kihűlni, 24ó múlva leszűröd, üvegbe rakod,ráöntöd a felforralt szirupot, lezárod és dunsztolod, az újraforr.-tól 2o percig.
Jó tanács!A diót meg kell szurkálni,de nagyon fog!!Én most 5napja áztatom és a leöntött víz már megfogta a kezem.Jobban, mint máskor.Vegyél fel kesztyűt!Ha gumikesztyűt veszel, akkor kettőt és időnként ellenőrizd,hogy nem fogta-e meg a kezed.Nekem bevált a vastagabb háztartási gumikesztyű.Tudod,azok a színesek.Az áztató vödröt is megfogja,olyat haszn. amit nem sajnálsz.Ha kérdezni akarsz, írj nyugodtan.
A meggyem jó drága volt, viszont szerintem a meggyes-csokis kalács talán még finomabb, mint az áfonyás. Kicsit fanyarabb az aszalt meggy, nagyon finom hozzáharapni a csokit
ILDI, hát igen, valamikor pénzt is kell keresni. Itt esőre áll Az az egzotikus keverék, amit említettél, az valószínűleg tényleg kandírozott (cukros). Én abból csak a narancshéjat szoktam házilag előállítani, egyébként szeretem a gyümölcsízű gyümölcsöket, amit csak a simán megaszalt változat tud visszaadni. Most csak aszalt meggy van itthon, megnéztem a zacskóját, de ár nincs rajta az ára, mert Metrós, csak annyi, hogy 15 deka, szóval annyi áfonya került emlékeim szerint 400 forint közeli árba. Fura, mert az aszalt meggy meg jóval olcsóbb, mint a képen szereplő, de meg nem mondom, mennyi volt.
Igen, a cranberry az a vörös áfonya, esetleg tőzegáfonya, de van kék változat is, amit fekete áfonyának hívnak. Jó, mi? Nagyon egészségesek:
Áfonyákról, kis reklámmal
Limara, oké, lehet, hogy kipróbálom úgy is. A rácson biztos nem sütöm, mert most pucoltam ki a sütőt, és még néhány hétig hadd legyen meg az a jó érzésem, hogy tulajdonképpen tiszta
Hoztam egy képet az áfonyáa és a meggy zacskójáról, ilyet és ennyiért vettem.
Fogalmam sincs, hogy hol, mert ahol meglátok aszalt gyümölcsöket, ott biztosan veszek valamit, és az árából ítélve, szerintem nem is egy helyen vehettem.
Batka! Nekem is olvadozik már a pizzára valóm :-)) Én is sütök ebben a finom hűvösben, a kisfiam nagyon szereti.
Superkeri! Érdemes kipróbálni ezt a hajtogatott formáját a zsömlecipónak, nagyon finom. Én is kimondottan szeretem a szétváló részeit. Finomak készültek Nálad is, gratulálok hozzájuk!
Ildiko! Törtem a fejemet, hogy mit felejtek ki a kovászos uborkából. Hát persze, hogy a tormát. Amikor sikerül kapnom, akkor azt is szoktam hozzá tenni, de sajnos nem mindig van, amikor kellene. Ha eszembe jut, akkor szoktam egy keveset lefagyasztani, amikor éppen kapható.
Limara! Majd hozom a képet, aztán megnézzük és megpróbáljuk megfejteni, hogy mitől lehet az, amit írtál.
Koszi a tippet. Itt is marha dragak az aszalt /ez inkabb kandirozott/cukros/ gyumolcsok!! Az hiszem EZ a Cranberri az otthoni afonya megfeleloje lehet/?/ Mostanaban ritkabban jossz fel. Biztos keves az idod.Itt megint kifolyunk a nadragunkbol.Most meg a malmok is uresben"forgatnak.Igazi gatyarohaszto meleg lett ujra.Nalatok otthon most kibirhato?
Az árára nem emlékszem, de az biztos, hogy nem olcsó. Nállunk a nagyfiam az aszalt sárgabarackot eszi, de egy zacsival is becsúszik neki egyszerre. Mivel az almán kívül más gyümit nem eszik, így nem bánom. A pita tésztát szerintem csináld nyugodtan keményebbre, nekem mindig sikerül, szépen felpúposodik, pedig teljeskiörlésű liszttel készítem. De soha nem teszem tepsire, hanem a sütő rácsán sütöm. Üdv
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit