Margitka! Légy szíves leírni, hogy képzeled a MÁLNÁS kalácsot elkészíteni. Szeretném megsütni, friss málnából, ennek sikerülnie kell, nem úgy mint a baracklekváros. Olvasom Te ismét azt sütöd. Már nagyon várom, hogy érjen a s.barackunk és akkor én is megsütöm, jósok barackkal!
Muffinról! Én mindig Stahl receptjeit használom, soha nem hagytak még cserben. Ha gyümiset csinálok, akkor a joghurtos muffinjába teszek gyümölcsöt, nagyon egyszerű receptje van. A mindmegettén van egy férjcsábító csokis, túrós muffin, hát az még csoda finom.
Nelly, most olvastam vissza a muffinodat, nem rengeteg benne a cukor? van fent itt a receptek között is egy pár, én is irtam fel, ezeket lehet variálni gyümölcsökkel is.
Kint voltunk a telken, nem tul sok munka volt, mert az idő sem volt igazán jó. (bár gereblyézni lehetett!)
Csináltam egy csikos kalácsot és tettem bele rumban áztatott mazsolát és még volt egy kis datolya azt is, nagyon finom szaftos lett. Mivel kint egy ugylátszik egy kisebb kuglof formám volt, a tészta meg rettentő nagyra megkelt, úgy jártam ahogy még nem (de hát mindig olyan jön, ami nem volt) hogy sülés elején egy jó nagy darab leesett belőle rá a rácsra. (tettem alá fóliát és megsült az is, előtt kivettem) nagyon pehely könnyű finom lett.Kép megy majd. Szombaton egy pár kis üveg epret és pár üveg meggyet tettem el dzsemnek. (egész délelőtt a pincét rámoltuk, rendeztük) ma meg vendégek voltak és egész nap sütöttem főztem. Sütinek egy kelt meggyest csináltam. Sajnos kép nem készült, de el fogyott mind. Nagyon finom fahéjas volt a tetej, jol rákaramellizálodott, illatos, finom volt.
Látom alakul a leendő muffinod Miért nem sütsz a málnából kalácsot, ha ilyen sok van belőle? Tudod, az én agyam a kelttésztákon jár Én épp most fedeztem fel az aszalt gyümölcseim között az aszalt epret. Ha veszek elő a lefagyasztott eperlekváromból, akkor az lesz a következő gyümölcsös kalácsom, a mai aszalt barackos mintájára. Szerintem a málnával is lehetne finomat sütni.
Szia Nelly!
én is sok muffint sütök. Én a rácsra rakom a muffinsütöt, addig labilis kicsit mig rá nem helyezem a rácsra, de utána már semmi baja. tényleg háromnegyedig kell rakni, mert jól feljön. rengeteg receptem van, kéred őket? sajnos csak kinyomtatva tudom elvinni ha akarod a találkozóra!
Te Masala! Neked hány percig sül ez a drága muffin? Egyébként én nem tudok kitalálni recepteket, mindig leírtak alapján dolgozom. Ezt is a fórumról szedtem le. Most olvasgatok az NLC-n, és azt írják, hogy 3/4-ig kell rakni a tésztát, hát nekem csurdultig volt az adag. Lehet, hogy már ez is sok volt, meg valamiért tényleg sok volt a folyadék, azért nem állt össze. Majd megpróbálom lecsökkenteni valamit belőle, és megemelem a liszt mennyiségét 20 dkg-ra. Meg van még másik receptem is málnásra, majd azzal is kísérletezem. Nekem egyébként nagyon édes volt, szerintem a cukor is sok benne. Na majd gyakorolok. Nelly
Szia Nelly! Én elég sok muffint sütöttem,de nem saját receptekből.Amit én kreáltam, az sajnos egybe folyt, és sült a tepsi tetején.Szerintem a Tiédben kevés a liszt.
Leírok egyet,ami az arányokat mutatja,Ezt többször csináltam már.
2odkg. vegyes liszt/fele sima, fele tk. liszt/ 1tk. sütőpor, 2narancs reszelt héja/nem fontos/
Köszönöm Margitka, kipróbálom kevesebb élesztővel, bár én mindig attól félek, hogy akkor nem kel meg rendesen. azt gondoltam, hogy ha az élesztő a sok, akkor sülés közben beesik a közepe. De mindenképpen megér egy próbát! Üdv
Szuperkeri! Azt teszek alá, egy vékony kis tepsit, csak akkorát, amekkora területű a muffinforma. De arra gondolok, hogy talán ezért nekem nem 25 perc a sütés, hanem legalább 40 perc. Az előírt hőmérséklet 180 fok, nekem is annyi van benn, mert hőlégkeverésesem van. Teljesen tanácstalan vagyok, mert sok málnám van, és a ribizlisem nagyon ízlik a családnak. Hátha tudnék végre sütni olyat, ami el is fogy. Nelly
Én 60 dkg lisztből felezem a két formába a kalácsot is. Ez szép nagyra megnő a formában. Örülök, hogy így beválik mindenkinek a szilikonforma, én nagyon megszerettem. A benne sült dolgok formáját is nagyon szeretem, jól lehet szeletelni és szendvicset készíteni belőle.
Julika! Kíváncsian várom a zöld dióról a beszámolódat, majd mesélj róla, ha történik vele megint valami éredemleges. Remélem, ma már kivonultál a konyhádból, az egész napodat ott töltötted
Limara! Jó, hogy írtad az élesztőt, az lesz a sok. Ez 1/4 és 1/3 közötti mennyiség, ez 50 dkg liszthez sok a gépbe. Ennyi liszthez 1 dkg is elég, de, ha ezen emelni szeretnél egy kicsit, akkor 1,1, de maximum 1,2 dkg-ot tegyél. Az ember azt hinné, hogy ezek a pici mennyiségek nem is számítanak, de a meleg gépben bizony nem kis jelentősége van. Kíváncsi vagyok, ha esetleg kipróbálod, lesz-e változás
Nelly! Nekem nincs meg a rács a sütőmhöz, így én a tepsire teszem a szilikonformát és úgy sütök.
Helló Lányok! Ti igezi éjszakai baglyok vagytok! Annyit beszélgettetek,hogy nem győzöm olvasni.Ma meg úgy látom az esős idő tartott a gép közelében Titeket.
Majorkaj a dió nekem mindég növekvő menny. volt,először 2kg. azután mindég több, most azt hiszem 6-8kg. körül lehet,de ez már elég sok.Az az igazság,hogy nem szoktam lemérni,mert nem olyan bonyolult, amilyennek hangzik.Legfeljebb megmarad a fölösleges sziruplé. Szerintem a nedves dunsztolás egyszerűbb és tisztább, mint a szirupozás.Én sose teszek el szirupos befőttet,mindég dunsztolok.Igaz,hogy ilyenkor néha nincs miben főzni és lépni is alig lehet a sok lábastól.
Nelly! Ez a forma kisebb mint a muffin, kevésbé tud inogni. Csak a sütőbe tételkor kell kicsit vigyázni, amikor már szilárdul-sül benne a kenyér, nincs vele semmi probléma. Próbáld meg , tedd vékony tepsibe a muffint! Üdv.
Akkor én maradok a 30 dkg-s mennyiségnél, mert mi csak ketten vagyunk a párommal és én nem nagyon ehetek süteményeket a cukorbetegségem miatt. Kenyérnél ez tökéeltes mennyiség kettőnknek, de tudom, hogy csak elő kell venni a mélyhűtűből, emrt én is rendszeresen teszek be lefagyasztani zsemlét, sőt felszeletelve 3-4 szeletenként kenyeret is. Nekünk megfelel. Olyan mintah mindig friss kenyeret ennénk.Üdv.
Margitka tanácsát megfogadva: kenyeret 30-40dkg lisztből sütök a szilikonos formában. Ezt csak úgy saccra teszem, mert mióta meg van ez a sütőm, mindig 60 dkg lisztből dagasztok, kelés után kb. elfelezem a tésztát és egyikből kenyér lesz a másikból pedig zsemle v. kifli. Ezekből lehet a fagyasztóba tenni és sz. sz. csk elő lehet kapni. Kalácsot is 60dkg lisztből készítek, felezem és 2 kalács sül egyszerre, különböző izesítéssel. Ennek egy részét megkapják a családtagok. Üdv.
Ma átmentem angyüzemi konyhába, mert azon kívül amit dél körül írtam még csináltam az ebédhez egy kis rántott cukkinit. És neki álltunk 6 kg zöld diót átszúrkálni és már beáztattam befőttnek. Hát nagyon kíváncsi vagyok rá milyen lesz a végeredmény. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit