Szia Julika! Szépek a képeid :-) Hígabb a kefír és az íze is más. Nekem kb. 5-6 liter végezte a csapban, úgyhogy kicsit aggaszt. Pedig a gombák szép fehérek, semmi nem látszik rajtuk. Érdekes, van, akinek a fagyasztás után nem kel életre a gomba, ill. nem jó kefírt csinál. De sokaknál beválik. Nekem is van lefagyasztva egy adag, de még nem vettem elő, gondoltam próbálkozom még egy darabig.
Nekem a kefírgombáim télen sokáig a mélyhűtőben pihentek. Miután kivettem Őket akkor egy darabig tökéletes kefírt gyártottak. Utána pedig nagyon keseű ízű kefírek születtek. Akkor kértem is Tőletek tanácsot, hiszen 1-2 liter kefír a csapban végezte, mert ehetetlen volt. De Ti is csak türelemre intetettek, és magától szépen helyre jött. Az mit jelent, hogy furcsa kefírt csinál ? Ízre, állagra ? Mi megint sokat eszünk ebben a melegben, de a nyaralás alatt szintén mélyhűtőben voltak. Most 2-3 naponta megint gyártok. Üdv:Julika
A tk. lisztes kenyér sosem lesz olyan magas, mint a fehér, ez így van, nem igen lehet változtatni rajta. Minél több benne a tk. liszt, annál szorosabb. Ezt valaki vagy szereti és akkor szívesen eszik és süt ilyet, vagy nem, és akkor nem lehet megetetni vele. Sok férjről és kisgyerekről olvastam már az idők során, akik nem hajlandók az ilyen kenyérfélét megenni. Én is kis lépésekkel jutottam el odáig, hogy a liszt fele tk. lehet, ezt már észre sem veszi a családom, megszerették. A kefired nem sok, különben is akkor van értelme és jelentősége g-ra pontosan mérni mindent, ha valakinek nem sikerül jól a sütése, esetleg sorozatban. Akkor viszont csak így lehet megkeresni a hiba okát és korrigálni. Én, bár mérek mindent, de nem esem kétségbe ha megcsúszik a liszt vagy a folyadék egy kicsit, legfeljebb korrigálom a tésztát dagasztás közben, úgyis mindig figyelem, amíg összeáll.
Sziasztok! Hú, de régen nem jártam erre :-( Egyszerűen nincs időm netezni, mert a munkahelyemen tudok csak és nagyon sok a munka. Most szerencsére be tudtam nézni pár percre. Nagyon izgulok a találkozó miatt. Már kitaláltam, milyen sütit viszek. Üdítőt vigyünk, Margitka?
Tegnap sütöttem egy gépi vegyes kenyeret, őrölt köménnyel. Feltapadt teljesen, de ennek ellenére jó lett. Úgyhogy elrettentő példát sem fogok tudni prezentálni :-)
Julika, Margitka! A ti kefír gombáitokkal minden rendben? Az enyémek furcsa kefírt csinálnak mostanában. Lehet, hogy a meleg miatt?
Margit, nem azért mondtam :-) A gépben sütéshez jóval lágyabb tésztát csinálok, mint a sütőshöz, mert az elmászik. A 40 zsemlét zsemlének sütöttem, úgyhogy nem tudom. A feles tk liszteset volt, hogy hagytam kelni, főleg a hidegben, de mindig beesett. Egyszerűen nem jönnek feljebb, de nem is lesz annyira sűrű, mint egy kizárólag tk lisztes kenyér. Szóval én elégedett vagyok a 3/4 üstömmel, szép, púpos kenyérkéim lesznek, és így legalább nem olyan ormótlan a szelet, mint amikor teljesen följön! Most akkor sok az a kefir vagy nem? :-)
A lottó?! Anyukám számait sajnos megörököltem, így ez a számsor 1956, a lottózás kezdete óta játszik. Nagy nyeremény ezzel sem volt, max. néhány kettes egy évben, de ezt már nem szabad feladni :-))
A lecsó és a ropogós kenyér elkészült, teszteltük is, finom lett minden
Lehet, hogy a pitatészta is közrejátszik, de korábbról is ez a benyomásom maradt meg. Ha tévedtem, akkor bocsánat
A kefir/joghurt csalóka dolog. A 60 dkg liszthez kb 4 dl folyadékot szoktam tenni, a joghurtos zsömléhez ezzel szemben 500 g joghurtot, igaz azt nem tudom, hogy ez dl-ben mit jelent. Kimentem és megmértem, egy 450 g-os kefires dobozba 4,4 dl víz fért (kefir szintig töltve), ez izgalmas Na mindegy, a lényeg, hogy abból nekem több megy bele, mint a hígabb folyadékokból.
A 40 dkg zsemletészta, amit több élesztővel csináltál, azt a gépben meg is sütötted? Milyen lett az állaga? Nem lett nagyon lyukacsos felül? Ezt kíváncsiságból kérdezem
Az 50 dkg tk.lisztest már próbáltad hagyni tovább kelni? Lehet, hogy az megoldás lehetne.
A gépben 60 dkg lisztből szoktam kenyeret sütni, de kalácsot én is kevesebből, csak 50 dkg-ból, ha jól sikerül, akkor még ez is a "plafont" veri.
Szegény cicamica! Szerencsére megúszta! Én is nagyon szeretem a cicusokat. Na, jól elmentünk a kenyérsütéstől mindenhová. De nem baj, néha ez is kell. Meg különben is, tegnap nem sikerült az a fránya málnás muffin. Bár a férjem így is megette, és azt mondta az előbb, hogy neki ez jobban ízlett, mint a ribizlis. Nelly
Szia Massala! Nalunk is a cica megbecsult csaladtag.1 eve hunyt el a masik.O egy fajtiszta perzsa cica volt /magyar,-Szombathelyi!/ Meg 6 eves sem volt. Egy nagyon rosszindulatu szajuregi rakja lett ami 2 het alatt elvitte.Egyedulallo karakterje volt neki is es a most meglevo Holland macsinak is. Kisfiu, a papa hofeher perzsa a mama hazi macs volt. O egy cirmoska, tigriske.A szore szine igazi ezust. Errol is kapta a nevet /en adtam neki/ Sylver/ezust/ Nagyon szeret bennunket es engem. Velunk alszik is. Sokszor a mellkasomon v. a hasamon.Nagyon tiszta allat!
Vigyazzatok nagyon a tietekre, mert idos es nemtudom hogy jarnak e autok stb a kozekben. Az en cicam Sylver majdnem elvesztettuk.Nagyon odavoltunk. Egy legy v. madar utan akart a balkon korlatjan egyensulyozmi. Leesett a 4./nem irtam melle!/ emeletrol.Nem vettuk eszre csak kb:1/2 -1 ora mulva mert kerestem.Hal Istennek nem tort el semmije mert alaposan megvizsgaltam,de az inait vagy mi jol meghuzhatta stb . HAT NEM CSODA!!! mOST MAR MINDEN OKE.
Bocsi még csak annyit, hogy isteni lett baguett.
Könnyű, levegős. Szóval most büszke vagyok magamra.
Lassan megyek pihenni, mert holnap szintén nehéz nap lesz.
A szemüvegről meg annyit, hogy nélküle kész vagyok, irni, olvasni nem tudok nélküle.
Igaz van tartalék egy olcsóbb kerettel, de ez az igazi.
Sziasztok! tegnap este elkezdtem egy kenyeret, de gyanus volt hogy szép kerek, fényes, de nem akar feljönni. Hát persze szegény hogy nem jött. Nem volt benne az élesztő. Mivel még volt egy kis kenyerünk, igy kivettem a gépből és eltettem a hütőbe. Ma tettem hozzá élesztőt, mégegyszer megkevertem a gépben és egy csavar formájú kenyeret akartam készíteni belőle!! hát nekem nem lett jó a csavarás, viszont lett egy nagyon szép kis kenyérkém, kellemes illatú szép érdekes fazonu. a csavarásomat két végén s alakban formáltam meg.(dán kenyér alapanyag, Viktória királynő fazon és közben csavarás is, ezeket véltem felfedezni a kombinációban) képet küldtem!
Szia!
Jaj ez nem olyan étterem volt. Ez egy alapítványnak a fogadója és meghívtak bennünket. Kedveskedésnek szánták ezt a "kecske pörköltett".
Hát nekem nem jött be. Az is igaz, hogy szeretem látni, hogy mit eszek. Az izeket sem vetem meg.
Kísérleteztem egy kicsit: 50 dkg finomlisztből készült virslis buci tészta feljön az üst tetejéig. 40 deka lisztből is feljön a zsemletészta, de csak kicsit több élesztővel. 50 deka liszt felesben tk-val csak kb. kétharmadig, de majd legközelebb megnézem 1/3 élesztővel. Az 50 deka lisztből dagasztott kalács kidagad, azt át is szoktam tenni a zárható tálamba a kelesztés idejére (gépben nem sütök kalácsot, nem jó a formája, túl nagyok a szeletek). Margit, annyi korrekció, hogy még így saccra sem szoktam kevesebb folyadékot rakni a "szokásosnál", mert a gépben nem jól sül meg a keményebb tészta (fél kiló vegyes lisztbe belemegy majdnem egy nagy doboz kefir, az szerintem decire sem kevesebb háromnál). Ez biztos a pitatészta körüli mizéria maradt meg így benned.
Na, hat sziasztok megint.Elvoltam egy kicsit foglalva. Ruha leszedes, kiteregetes, kavefozes, uj mosos, /Nellym mar vasalom is, neked specialisan kifogom sajnalni a coffeint.Jo?/
Lanyok, gondoljatok el ha tenyleg Nelly-nek lenne igaza! Akkor en is raulhetnek a repulore/es egy joizut hanyhatnek is?/ Szoval tok jo lenne!
Szokimoki remelem minel elobb meggyogyul a gyermeked.!
Limaram , az en gyerekkori hobbym volt az aszaltszilva. Nagyon szeretem meg mindig is es akkor meg csorikaztam is a szekrenybol.Aranyos a kisfiad!
Margitom ha esetleg megsuti valaki ugyis halljuk majd, csuda erdekes lehet a szine vegett is es az ize az illata amikor sul. Itt sajnos NAGYON draga es ritkan is latod a piacon is.Egy jo kis mareknak megkerik az arat. Itt a cseresznye meg mindig tartja az arszintjet. 5euro/kilo. Rohely. Gyertek ide el a gyumiiteket eladni! Gazdagok lesztek!
Mostanra olvastam végig mindent, persze közben a konyhába is szaladgálok a tésztámhoz. Még ezután fogok lecsót főzni, ez lesz az idén az első. Nagyon szeretem
Szokimoki! Remélem a kicsi fiad hamar meggyógyul. Neki talán már egyből használ a gyógyszer.
Limara! Szerintem is aranyos, hogy a kisfiad kiette a kenyér belét . Ennek még az az előnye is meg van, hogy hamar sütheted a következő kenyeret.
Bezsa! A képet köszönöm, hozom, ahogy tudom. Már megtaláltam, csak még nem volt időm Szerencse, hogy a szemüveged megtaláltátok, manapság az sem olcsó mulatság. Az éttermi kalandod elég riasztó. Divatosak ezel a középkori éttermek, csak tudnám mitől? Én azt hisem, hogy jót még nem igazán hallottam róluk.
Ildiko! A málnás recept még csak tervezet, de remélem működni fog.
További szép estét, most kivonulok a konyhába a változatosság kedvéért. Azért időnként visszanézek :-)) Üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit