Szia Margitka! Lehet, hogy igazad van. A kenyér amúgy belülről egyenletesen lyukacsos, csak kicsit nyersebb tapintású a sütőben sültnél, és kívülről fakó. Mindenesetre most melegszendvicset készítettem a maradék zsömléből és a kenyér egy részéből. Így isteni finom lett. Üdv: Piroska
Nagyon örülök hogy jól sikerült a találkozó és nagyon sajnálom, hogy nem tudtam elmenni majd jövőre. A tegnapi munka után mivel nem volt már mit ennem és gyorsan akartam sütni ezért Joli Napocska tésztájából sütöttem zsemléket, nagyon finom lett. Ha kéred beírom a receptet is, képet küldöm.
Nem régen jüttönk haza a strandról. Esztergomban voltunk, baráti társaságal. Nagyon szép strand, tiszta, rendezett. Nagyon sokféle kinti, benti medence (hullám, thermál, úszó, gyerek, wellness) 4 csúszda van. Szóval mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Nagyon jót strandoltunk és pihiztünk. Hála istennek az új kovászkám nem sértődött meg, hgo végülis itthon hagytuk és elkészítette magát mire hazaértünk. Szóval elfolyósodott és cefre szaga van. Így már a hűtőben van.
Nem győztem visszaolvasni a rengeteg hozzászólást. kenyérke írását is alig találtam meg a fotókkal kapcsolatban. Mivel mindenki nagyon kíváncsi így mindjárt írom az e-maileket nektek Leányzók, amit Kenyérke írt, hog meg tudjuk nézni a képeket. Még én sem néztem ám meg. Szokimokinak is küldöm a levelet és Ő küldi azoknak akikkel Ő levelezett eddig, mert én nem tudom mindenkinek az e-mail címét. Na most megyek írom a levélkéket. Üdv.Julika
Óóó, Ti szegények. Ilyen felhőszakadásra nem vágyom, inkább locsolok egy kicsit. Remélem meg tudjátok javítani a medencét és a gyerekek ismét fürödhetnek benne.
A képek remélem rövidesen elérhetők lesznek, ezzel egy kicsit elveszett vagyok, még semmit nem tudok én sem :-))
Sajnálom a csődödet. A kenyérre már meg is van a magyarázat. Az a recept egy sütőben sült kenyérnek a receptje, ennek megfelelően jóval keveseb a folyadék és több az élesztő benne, mint a gépi kenyérhez szükséges. A géphez nagyjából 60 dkg liszthez 4 dl folyadék és 1/4 kocka élesztő kell. Ez természetesen géptől, liszttől és egyebektől is függ, de nagyjából lehet ennyivel számolni.
A zsömléddel kapcsolatban két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy nem melegedett-e túl a tésztád a gépben, ebben a nagy melegben. Nem tudom, hogy olvastad-e, nekem a pénteki sütéseim alatt végig nyitva volt a gépem teteje, mert nagyon melegített. Az amúgy is meleg hozzávalókat (liszt, víz, stb. ebben a hőségben eleve meleg) még tovább melegítette a gép, ezért hagytam nyitva a tetejét. Ha túlmelegszik a tészta, az részben vagy egészen elpusztítja az élesztőt.
Az 50 perces kelesztés ebben e hőségben lehet hogy sok volt, ezért mehetett össze sütés közben a zsömle.
Összegezve tehát, az a gyanúm, hogy az élesztőd eleve megsínylette a gépi túlmelegedést, majd az 50 perc alatt még a maradék is elvesztette az erejét.
Az első hőséges napokban - ekkor sütögettem már legalább fél éve - engem is megtréfált a meleg és a kenyérsütőgép reakciója is a melegre. Van ugyanis, hogy nem kapcsolja be a fűtést, akkor pont ellenkezőleg csalódik az ember. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a tésztát és pátyolgatni, ha szükséges
Remélem a következő beszámolód ismét sikerről fog szólni. Minden jót kívánok, üdv, Margit
Itt bizony hatalmas felhőszakadás volt, sajnos sok jéggel. Szétverte a fiúk medencéjét, teljesen leeresztett , nem tudom megtudjuk-e majd ragasztani. Kéthete vettük nekik A találkozó sikerének nagyon örülök, kíváncsian várom a képeket Üdv
Még nem locsoltam, mert lebeszéltek róla, hátha mégis esni fog az eső. Szerintem nem, de majd meglátjuk :-))
Kaptam Bezsától képeket a találkozóról, amit megmutatok itt is:
Köszönöm Bezsának a képeket, nagyon örülök nekik. Az utolsó 3 képen levő sütiket azt hiszem nagyon kevesen kóstoltátok (nagyon sok megmaradt belőlük), ezért írok róluk külön. Nagyon finomak voltak ezek is, ha megkapjuk a receptjeit, érdemes ezeket is kipróbálni.
Megint itt vagyok egy kicsit :-)) Még megyek a kertbe, mert a tegnapi nahoz hasonlóan, minket csak megijesztetettek a felhők, de egy csepp sem esett, így locsolnom kell.
Batka! A másik fiamnak is volt egy ugyanilyen kitűzője, de ő csak a nadrgája zsebére volt hajlandó kitűzni Jól tetted, hogy kipihented magad, a hangod majd csak visszatér, hogy mesélni tudjál. Van egy nagyon jó gyógyszer, Bioparoxnak hívják, ez kimondottan a felsaő légút és a gége problémáira való. Ha esetleg érdekel, recept nélkül lehet kapni a patikákban,
Szokimoki! Sajnos volt már korábban is ilyen eltűnt smile - az okot Batka már megírta - ezeket lecserélem majd valami másra.
Piroska! Olvastam a tegnapi zsömlédről, majd a kenyérképet, ha hozom, akkor megpróbálok írni arra is választ.
Ildiko! Tényleg jó lenne megkóstolni a sütidet, bár az is igaz, hogy én a tegnapi sütiken nagyon jól élek ma is
Vidovi! Nagyon jó nyaralást kívánok utána várunk vissza sok szeretettel és természetesen várjuk az élménybeszámolókat és a recepteket is
Bezsa! Örülök a mini calzone sikerének, a sütik pedig tényleg finomak :-))
Élvezettel olvasgatom a hozzászólásaidat. Mi mindent csinálsz és teszel a hazai ízekért.
Az öreg tyúkokból állítólag nagyon finom levest lehet főzni. Egyik barátnőm 10-15 literes nagy fazékban féléjszakán át főzi a húslevest s másnap lefagyassza. Így mindig van otthon húsleves.
A tyúkkopasztásról nekem is van egy jó sztorim.
Valamikor a 80-as évek elején, anyám itt hagyott csapot s papot s nyugdíjasan el ment a Balaton mellé valahová szezonálisan dolgozni. Kertes házban laktunk s ő tyúkokat tartott. Közel 40-et. A hugomék utánna vitték a csirkéket az öregek rám maradtak. Olyan igazi több kilós és éves nagy darabok. Falusi gyerekkorom lévén semmi munkától sem riadtam vissza. A tyúkokkal sok gond volt. Meleg nyár, kis hely és én egész nap úton. Anyám úgy döntött, hogy vágjuk le s rakjuk a fagyasztóba. A húgom s a családja a csirkék szállítását vállalta, a tyúkok pedig rám maradtak. A szomszéd bácsi megígérte, hogy levágja, de amikor eljött a hétvége, nem voltak otthon. Eldönthettem, hogy hagyom sorra dögleni azt a 10 egynéhány tyúkot vagy levágom. Nagy erős testű állatok voltak. A késsel nem boldogultam, jött a fejsze. A 2 nap alatt a 10 álattal konyhakészre végeztem. Szörnyű volt. A fejezés, forrázás. De leginkább a bontás. A mai napig iszonyodom az élő állatok feldolgozásától. A trancsírozás közben elgondolkodtam azon, hogy az évek múltán mennyire el tud a szervezet zsírosodni, torzulni. Valószínű az emberé is.
Jó pihenést, szép kenyérkéket! Majd ha haza jöttél beiktatol néhány olvasó estét és ismét képben leszel. Addigis élvezd a nyarat, a pihenést és az együtt létet!
El kell hogy,köszönjek hosszabb időre,augusztus közepéig Révfülöpön leszünk.Igaz a könyvtárban van lehetőség rövid ideig a netre fölmenni-ez a tíz perc kb.arra elég hogy a leveleimet megnézzem,a bénaságom miatt-de biztos szakítok időt,hogy érdeklődjek felőletek.Ilyenkor nagy főzéseket csapunk,majd beszámolok én is.
Margitka,viszem a kovászokat!
Ildikó!Fantasztikus energiád van!
A megígért recepteket a jövő héten valamelyik csal.tag segítségével beírom a receptes fórumba.
Na, elkeszult a RAKOCZI TUROS-om.A lepcsohazban terjeng az illata!/Na,-ne TI kis karorvendok! Minden jolsikerult.hihi/ Dupla adagot keszitettem. MIT akartok TI 1.adaggal nalunk?hihi Szoval:Modositottam a recin is. A tesztajaba egy csapott kk. sutoport is tettem/igy konnyebb lett/ Kerult bele meg: extra citromhej, Vanilcuki extra, NEKEM ITT a turo folyekony mint irtam mar tobbszor es emiatt tobb dara is kellett, A feligkesz sutire a hab elott meg extra afonya lekvart kentem el ovatosan egesz afonya db-okkal. A habba /most lehetett kapni/ szarazfagyasztva"" eper db-kakat ezt is bele raktam es igy kerult a tetejere . AZ eredmeny : egy mennyei iz kombinacio. TENYLEG isteni lett. A Mezga Kobuki most elkuldhetne nektek! Most igy melegen falatozzuk mert ellenallhatatlanul fini. Foto is keszult. Kenyerke latom Te is szereted a turos dolgokat. Mi is.
Lanyok majd ha idotok engedi en is belekukkanthatnek a fotok koze?
Lanyok atnyomjak 1-2 falatot a kabelen ? Nekem kolbasztoltom is van . Talan mukodni fog EZ a dolog ha nagyon kemenyen dolgozok vele. vagy... mindent "visszakapok a kepembe....hihi
Míg Ti tegnap buliztatok, az én napom egy totális csőd volt. Persze rajtatok teljesen kívül álló okokból. Zsömlét sütöttem Margitka egyszerű zsönle recije alapján 60 dkg. lisztből. Amikor megkeltek (a reci szerinti 50 percig) még egész szépnek tűntek, csak kicsinek. Forró sütőben sütöttem pár percig, aztán lejjebb vettem a hőmérsékletet, tehát úgy, ahogy a kenyeret szoktam. Sütés közben összébb töpörödtek ahelyett, hogy feljöttek volna. Frissen elég kemény volt a héja, ami nem jó az én fogaimmal... Mára a zacskóban megpuhult a maradék.
Féltem, hogy a család nem eszi meg, és a páromnak nem lesz mit elvinni ma egész napra dolgozni, ezért rögtön a kudarc után bekészítettem egy kenyeret a gépbe, minden eshetőségre. Margitka fehérkenyér alaprecijének élesztős változata volt fél adagban. Sokáig tanakodtam ez kis adagnak vagy nagy adagnak számít-e az én gépemnél. Végül kis adagra tettem be. Lehet, hogy ez volt a baj? Az eredmény egy nem túl szép kenyér, amint a képeken láthatjátok majd ha Margitka ideteszi. Olyan a teteje mintha kővé vált nyers tészta lenne. A tartályból pedig alig tudtam kiszedni, mert eléggé megkopott a bevonata. Csak nézegetnem kell a kenyérsütőket ha nem akarok új tartályra beruházni! Mindenesetre gyűjtöm az adatokat.
Én meg most azon tűnődöm, hogy vajon melyik voltál Te. Tegnap a kóválygás, a késés igencsak megkavart. A hőség pedig csak tetézte. Túl sok volt az új benyomás és a fizikai igénybevétel.
Jó volna ha a képeket feliratoznátok az albumban a balról jobbra haladás figyelembe vételével.
Úgy látom, Te a törzstagokhoz tartozol. A lányok biztosan tudni fogják ki mindenkinek küldjék el a hozzáférést, ezért teljes mértékben rájuk bízom a továbbítást.
Ha jól látom, már mindenki aktivizálta magát, és én vagyok az utolsó. Mentségemre szolgáljon, hogy ma fél egykor másztam elő az ágyból, és mostanra tértem teljesen magamhoz, de legalább bepótoltam az előző éjszaka a hajnali vonat miatt kimaradt alvásórákat. A családomnak még nem tudtam mesélni az élményeimről, mert a hangom szőrén-szálán eltűnt, úgyhogy meleg teát iszogatom negyven fokban de majd visszajön, és akkor lesz nemulass!
Túl sokat már nem tudok hozzátenni a többiekhez: röviden szólva én is köszönök mindenkinek mindent, de most két napig tuti nem eszem semmit. Két számomra vicces momentumot azért mégis megemlítenék:
1. Valamiért az volt a téveszmém, hogy Kenyérke fiú. De utólag rájöttem, miért: az indexen egyszer láttam egy képet, amin Kenyérke kedvenc malomboltja látható, és azon egy hímnemű egyén kóvályog a bolt előtt, aki ezek szerint nem azonos a kép készítőjével.
2. A kitűzőkön ugye az azonosítást megkönnyítendő ott állt mindenkinek a keresztneve, illetve a fórumos neve. Kedvenc kitűzőmön a következő név és magyarázat állt: Tücsi - E.Margit fia. Mondanom sem kell, a két fiún kívül nem volt más gyerek a közelben, úgyhogy ezen jót derültem. Remélem, be tudták pótolni a nappal kimaradt fürdőzést!
A csokilencse felhasználására - főleg Vidovi kérésére - mindjárt beírom a találkozós kekszem receptjét.
Szokimoki, a szmájlik között kettő nekem sem látszik, azoknak valószínűleg megváltozott a címe, vagyis nincsenek már ott vagy más néven szerepelnek az eredeti helyen.
Na, ennyi mára, dolgozom egy kicsit. És várom a további képeket!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit